Georgien

En resa där vi i lagom takt utforskar Georgien, vinets vagga.

Vi rör oss över Kaukasus hisnande bergstoppar, de ljuvliga vindistrikten, huvudstaden Tbilisi och den historiska huvudstaden Mtscheta.

Färden går vidare till Stalins hemstad Gori, den vackra kurorten Borjomi med dess berömda mineralvatten samt den fantastiska grottstaden Varzia.

Framförallt njuter vi av den georgiska gästfriheten och de georgiska vinerna som snart kommer att erövra världen.

Vinskördefesterna hålls varje år i slutet av september och början av oktober. Har vi tur blir vi inbjudna till en av dessa uppsluppna tillställningar.

Pris från:
23 850:-
Dagar:9
Paketresa inkl. flyg t/r
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1
Avresa från Stockholm/Köpenhamn/Göteborg/Oslo till Tbilisi via Istanbul.

Dag 2: Tbilisi
04.30  (lokal tid, 02.30 svensk tid) Ankomst till Georgien. Transfer till hotellet och incheckning.

Staden Tbilisi ligger i floden Kuras dalgång och är på tre sidor omgiven av höga berg. I väst av Mtatsminda, i syd av Solalakiryggen och berget Tabori och i öst av Machatas låga bergskam.
Klara soldagar kan man tydligt se Kaukasus bergskolosser och det mäktiga Kazbek. Staden ses av många som en oas där alla kan samsas.

Ingen annanstans i världen ligger judiska synagogor, moskéer, katolska kyrkor, armeniska kyrkor och andra samfund så tätt samlade som i centrum av Tbilisi. Förutom georgier finns här stora grupper av ryssar, armenier, azerier, kazakher, greker, judar och ossetier.

Vi besöker Metechikyrkan, Sionikatedralen, Antjischatibasilikan, Narikhalafortet samt ett av de gamla (och fortfarande mycket populära) svavelhaltiga badhusen.

Vi tar också en promenad i Gamla stan.

Dag 3: Tbilisi – Signagi - Kvareli
Vi åker mot vindistrikten. I vissa byar får bussen då och då sakta ner för att släppa fram flockar med kor.

Georgien är vinets vagga. Den första vindruvan lär ha skördats i Georgien för 8 000 år sedan. Av dagens omkring 2 000 kända vinsorter finns 500 enbart i Georgien.

Tidigare exporterades det georgiska vinet nästan bara till Ryssland. Efter det ryska handelsembargot har man nu tvingats vända sig söderut och västerut. Sannolikt är handelsembargot på 3-4 års sikt bara till fördel för de georgiska vinodlarna. Tidigare betraktades det georgiska vinet av någon anledning som ett andra klassens vin. När det nu breder ut sig över Västeuropa och erövrar nya länder kommer statusen säkert att öka.

Vi stannar till i den lilla staden Signagi som ligger på 800 meters höjd med utsikt över Alazanidalen och Kaukasus.

Invånarna nere på slättlandet tröttnade på mongolernas raider på 1300-talet och flyttade upp till det svårintagliga Signagi (Signagi betyder skydd/skyddsrum). Här byggdes så småningom ett fort. Staden omges av en 5 km lång mur med 23 torn. Den vackra arkitekturen med husens ornamenterade balkonger och stadens historia har gett den lilla staden en speciell status hos Georgiens styrande. Man har satsat stora medel på att renovera Signagi.

Vi stannar till vid Kindzmarauli vingård och provar några lokala röda och vita viner.

Bussen tar oss sedan till Chateau Kvareli i Kvareli där vi tillbringar natten.

Dag 4: Kvareli - Telavi - Tsinandali - Gurjaani - Tbilisi
Vi börjar dagen med att utforska Kakheti som är centrum för Georgiens vintillverkning och besöker en lokal marknad i Telavi. Färden fortsätter till Tsinandali vars ägor tillhörde familjen Chavchavadze som var en del av aristokratin på 1800-talet. Tsinandali är tillsammans med Saperavi några av de mest hyllade vinerna från Georgien.

Guiden tar oss sedan till Gurjaani och Gurjaani vingård där man fortfarande tillverkar vin enligt gamla traditioner.

Vi provar av deras viner och får också vara med och se när de bakar bröd, tillverkar grappa och lagar till andra georgiska läckerheter. Vi äter lunch på gården.
Har vi tur får vi dessutom delta i en skördefest. Skördefesterna hålls normalt andra halvan av september och första halvan av oktober. Skördefesten är årets höjdpunkt i vindistrikten.

Efter lunchen återvänder vi till Tbilisi där vi får några timmar för egna strövtåg före middagen.

Dag 5: Tbilisi - Mtscheta  - Akhaltsikhe 
Vi åker mot Mtscheta men strax innan vi är framme tar vi oss först upp till Dzjvarikyrkan som uppfördes år 586 och är UNESCO-skyddad. Dzjvari ses som kulmen på de artistiska och arkitektoniska ambitioner som fanns under den tidiga kristendomen i Georgien. Georgien är ett av världens äldsta kristna länder. Officiellt anses kristendomen ha slagit rot år 337.

Från Dzjvari har man en bländande utsikt över den gamla huvudstaden Mtscheta där floderna Kura och Aragvi möts. 

Vi fortsätter ner till Mtscheta. Staden var huvudstad i dåvarande Iberien från 500 f. Kr. till 400 e. Kr. innan den fick lämna plats för Tbilisi. Staden förblev dock ända till 1100-talet residensstad för den georgiska kyrkans överhuvud – katholikos. Här byggdes därför ett antal kyrkor vid denna tid. Mtscheta är idag en mysig småstad med 20 000 invånare.

I centrum av staden reser sig Svetitschovelikatedralen (den livgivande pelarens katedral) innanför en tandad mur. Katedralen uppfördes år 1010-1029. Från sakristian inne i kyrkan för trappor upp mot valven med en hel labyrint av hemliga rum där helgedomens skatter gömdes undan under fientliga anfall. Under de följande århundradena utsattes Georgien för många anfall av världshärskare som Djingis Khan, Timur Lenk m.fl.

Färden går vidare till Borjomi, välkänt i hela gamla Sovjet för mineralvattnet med samma namn. Vi besöker Borjomiparken med dess källvatten innan bussen tar oss vidare till den underbara lilla staden Akhaltsikhe där vi tar in på hotell Lomsia i centrum och äter middag.

Dag 6: Akhaltsikhe - Varzia - Akhaltsikhe 
Efter frukost går resan till den märkliga grottstaden Varzia.

På vägen dit stannar vi till vid Khertvisifortet. Fortet ligger högt upp på en klippa och började uppföras på 1000-talet och har sedan förstörts, byggts upp och renoverats ett otal gånger. Under det ottomanska imperiets glansdagar på 1600-talet var staden och fortet en viktig utpost för imperiet. Efter det rysk-turkiska kriget och fortets återkomst till Georgien förlorade det sin militära betydelse.

Varzia ligger på 1 300 meters höjd. Grottstaden fullbordades under drottning Tamara (1184-1212) och bestod då av mer än 3000 grottor. Efter en jordbävning år 1456 återstod 650. Under drottning Tamaras välde skapades här ett kloster och ett centrum för georgisk kultur. I Varzia finns idag 120 stenhus med ca 400 rum bevarade. Intressant är att se de många vinkällarna som visar att vinnäringen på 1100-talet hade mycket stor ekonomisk betydelse.

Denna del av Georgien hade tidigare en betydande vintillverkning men klimatförändringar har gjort att det inte finns så många vingårdar kvar längre.

Vi åker tillbaka till Akhaltsikhe. Vid återkomsten besöker vi en skola i staden.

Före middagen kanske några passar på att ta en promenad till det nyligen restaurerade Rabatifortet som ligger i utkanten av staden.

Dag 7: Akhaltsikhe - Gori - Ananuri - Gudauri
Efter frukost startar vi resan mot Kaukasus toppar. Bussen tar oss först mot Gori.

Gori grundades på 1100-talet av den mest framstående georgiske härskaren, David Byggaren. Gori är annars mest känd för att vara Stalins födelsestad och här finns också ett museum till Stalins ära. Det borde vara kontroversiellt för georgierna att hylla en man under vars regim så många georgier stupade och blev utsatta på många sätt. Goriborna verkar dock ta det hela med ro och är nöjda med sitt Stalinmuseum. Vi besöker museet.

Inte långt från Gori ligger grottstaden Uplistsikhe där vi gör ett besök. Bostäder, tempel, teaterscener och andra offentliga byggnader är direkt uthuggna i klipporna. Grottorna ligger i sinsemellan förbundna grupper. Uplistsikhe lär ha varit en fästning under 300-100 talet före Kristus. Staden ödelades senare av krigiska mongoler.

Vi når så småningom det lilla samhället Ananuri där vi stannar till. Vi besöker den aragviska feodalherresläkten Eristavis residensslott. Släkten spelade under 1600-talet en viktig roll i östra Georgien. Bakom slottets mäktiga murar ligger en stor och en liten kyrka, ett typiskt bergstorn, ett litet klocktorn samt en vattenreservoar, badhus och andra byggnader.

Vi fortsätter vidare mot den lilla byn Gudauri där vi tar in på ett fjällhotell och äter middag.

Dag 8: Gudauri - Kazbek - Tbilisi 
Vi når det lilla samhället Stepansminde vid foten av det väldiga Kazbek. Till Kazbek kommer bergsbestigare från hela världen. Vi byter ut bussen mot några jeepar och fortsätter upp till den magnifika Treenighetskyrkan som ligger sagolikt vackert på en av Kaukasus mindre toppar. Efter att ha beundrat omgivningarna en stund tar vi oss ner med våra jeepar och åker tillbaka mot Tbilisi.

Georgisk musik karaktäriseras av flerstämmighet, polyfoni. Vid middagen besöks vi av Tbilisi Polyfoniensemble som framför georgiska folksånger. Den georgiska manskörstraditionen är känd för att vara världens äldsta, fortfarande aktiva, flerstämmiga sångtradition och anses vara över 1000 år gammal. Ensemblens ledare fungerar också som toastmaster som inspirerar till traditionella tal och polyfoniska sånger.

Dag 9
Tidigt på morgonen avfärd till flygplatsen. Efter en kort mellanlandning i Istanbul återvänder vi till Skandinavien.

Resfakta

Pris: fr. 23 850:-

Avresor 2024
September: 20

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 18:30. Hemkomst kl. 17:40. Flygbolag: Turkish Airlines
Göteborg: Avresa kl. 19:05. Hemkomst kl. 18:15. Flygbolag: Turkish Airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 19:25. Hemkomst kl. 18:35. Flygbolag:  Turkish Airlines
Oslo: Avresa kl. 14:45. Hemkomst kl. 17:55. Flygbolag:  Turkish Airlines

Vänligen observera att flygtiderna kan skilja sig åt mellan olika datum. Kontrollera vad som står när ni bokar resan. Det är tiden på bokningsbekräftelsen som gäller.

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo – Tbilisi via Istanbul t/r med Turkish Airlines
• Alla transfers och transporter
• 4 nätter på hotell KMM i Tbilisi
• 1 natt på hotell Chateau Kvareli i Kvareli i vindistrikten
• 2 nätter på hotell Lomsia i Akhaltsikhe
• 1 natt på Gudauri Inn i Gudauri uppe i Kaukasus
• Helpension d.v.s. 3 mål mat per dag
• 2 vinprovningar
• Alla entréer etc. i samband med resan
• Underhållning av manskören Tbilisi Polyfoniensemble vid avskedsmiddagen
• Engelsktalande lokalguider
• Svensk reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 2 750:-
 

 

Visum

Visum behövs inte längre för EU-medborgare samt personer från Norge, USA, Kanada, Japan m.fl. Gäller för turister upp till 3 månader. 

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

September 2024

20/9 - 28/9StockholmGeorgien. Flyg Stockholm t/rMer än 423 850:-Boka
20/9 - 28/9KöpenhamnGeorgien. Flyg Köpenhamn t/rMer än 423 850:-Boka
20/9 - 28/9GöteborgGeorgien. Flyg Göteborg t/rMer än 423 850:-Boka
20/9 - 28/9OsloGeorgien. Flyg Oslo t/r223 850:-Boka
Powered by Travelize