Nordkorea

En resa till ett land som alla känner till men som är okänt för de flesta.

Vi reser runt i Nordkorea och får ta del av den underbara naturen, vackra buddhisttempel, barnpalats där ungdomarna drillas, besöker en kolchos samt tillbringar en natt på ett SPA vid Gula havet. I huvudstaden Pyongyang besöks några av de enorma monument som byggts upp samt världens förmodligen största skattkammare, ”Internationella vänskapsutställningen”.
Vid ett besök i gränsområdet mot Sydkorea får vi ta del av kalla krigets efterverkningar.

På aprilresan är vi med och firar 1:a maj som är en fantastisk folkfest i Pyongyang. På septemberresan deltar vi i firandet av nationaldagen. 

Flyg t/r, helpension, svensktalande reseledare och allt övrigt ingår.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram avresa april

Dag 1
Avresa från Stockholm/ Köpenhamn.

Dag 2
Vi anländer till Peking på förmiddagen. Efter en kort väntan på flygplatsen fortsätter vi med flyg till Pyongyang. På flygplatsen möts vi av våra guider som kommer att vara med oss under hela resan i Nordkorea. Vid resa i Nordkorea följs man alltid av legitimerade guider. Å ena sidan innebär det att alla dagar är styrda, å andra sidan att man får se det allra bästa av landet genom ett fullspäckat schema.

Under bussturen in till Pyongyang passar vi på att bese Triumfbågen, en av Pyongyangs arkitektoniska mästerverk som byggdes för att hedra den forna presidenten Kim Il Sung. Triumfbågen invigdes på Kim Il Sungs 70-årsdag, och består av 25 500 granitblock. Varje sten ska representera en dag i presidentens liv. Triumfbågen är högre än den i Paris vilket gör den till världens största.

Staden Pyongyang är full av liknande symboler som visar Nordkoreas framgångsrika utveckling under Kim Il Sungs styre.

Efter en kort stadsrundtur åker vi till vårt hotell där vi checkar in och äter middag i den roterande restaurangen på 47:e våningen.

Dag 3
Vi åker till Nordkoreas centralbibliotek och centrum för Juche-läran, en gigantisk skapelse som byggdes till Kim Il Sungs ära för att ge alla koreaner tillgång till litteratur, musik, datorer och språkutbildning m.m. Byggnaden består av 600 rum i kinesisk stil och är vackert upplyst på natten.

Färden går vidare till museet för den koreanska revolutionen. Här finns även en bokaffär för de som vill studera ämnet närmare. I närheten ligger det amerikanska spionfartyget USS Pueblo som erövrades av nordkoreanska styrkor under kalla kriget. Idag är skeppet ett museum och det finns en park tillägnad krigshjältarna i närheten. Guiden tar oss med runt skeppet.

På eftermiddagen åker vi buss till Nampo, en stad vid Gula havets kust. Nampo började som en liten fiskeby under 1800-talet men växte under Nordkoreas guldår på 1950-talet till en mindre industristad. Numera är det dock en lugn småstad med fridfullt läge vid Taedong-flodens mynning. Idag bygger man främst skepp och odlar äpplen. Vi besöker Kangso-källan och ser på när vatten buteljeras.

I närheten av Nampo ligger Nampo-dammen, ett enormt komplex av dammar och slussar som spärrar av vattenvägen mellan Gula havet och Taedongfloden. Dammen byggdes dels för att höja vattennivån i floden för att underlätta färd för stora fartyg, dels för att säkra tillgången av sötvatten i landet. Byggandet tog fem år och tog hela Nordkoreas krafter i anspråk. Det är en mäktig känsla att se ut över dammen och se hur människor kan tygla naturens krafter.

Vi återvänder sedan till Pyongyang.

Dag 4
Vi beger oss till Kim Il Sungs Mausoleum, Kumsusan Sun Palace. Palatset ligger i nordöstra Pyongyang och var tidigare Kim Il Sungs officiella residens. Hans son lät senare göra om palatset till ett gigantiskt mausoleum, förmodligen världens största; åtminstone det största som byggts i modern tid. Det är viktigt att vara välklädd när man besöker mausoleet. Inga shorts eller blåjeans och helst slips.

Vi beger oss söderut mot Kaesong. På vägen genom den nordkoreanska landsbygden får vi tillfälle att njuta av naturen och studera hur människor utanför städerna bor. Husen är ofta i anmärkningsvärt bra skick. Jordbruket här sköts mest i kolchos-sammanslutningar, men under senare tid har även pengar och tjänster börjat utbyta ägare.

På vägen stannar vi till i Sariwon för att äta lunch, och i Jongbang-dalen för att titta på Songbul-templet, ett tempel i trä från 800-talet. Vi ser även King Kongmins grav, en koreansk kung från 1300-talet. Vi får genom dessa stopp en inblick i ett historiskt Korea, oberört av kalla krigets konsekvenser. Framme i Kaesong tar vi in på ett traditionellt gästgiveri i den gamla delen av staden, vilket är Nordkoreas bäst bevarade historiska stadsdel. Vi är nu långt från Pyongyangs stora hotellkomplex. Vi äter middag och slappnar av.

Dag 5
Kaesong är den största staden i södra delen av landet och ligger inte långt från sydkoreanska gränsen. För tusen år sedan var Kaesong hela Koreas huvudstad. Området hette då Koryo efter den ginseng som exporterades, vilket ledde till namnet Korea. Vi börjar dagen med en stadsrundtur. Vi får se Nam-porten, den enda port som finns kvar av det forna citadellet, Janam-berget och Kwandokpaviljongen på dess topp. Sedan åker vi till det berömda ingenmanslandet som delar upp Nord- och Sydkorea. Vi ser soldaterna patrullera, och kanske nyfikna turister som kikar på oss från den sydkoreanska sidan. Det här är kalla krigets sista utpost och sällan blir historien så påtaglig som här. Vi äter lunch i närheten av den demilitariserade zonen.

Efter lunch besöker vi Koryo-museet som presenterar den forna Koryo-dynastins historia. Platsen var centrum för studier i konfucianism och visar oss föremål från tusen år tillbaka. Runt museet kan man promenera i en fridfull park. Vi tar sedan plats i bussen som ska ta oss tillbaka till Pyongyang. Vi reser på en flerfilig motorväg, som fram till för några år sedan var så gott som tom på bilar. Nu har trafiken ökat, men den blir aldrig tät. På vägen åker vi under återföreningsmonumentet, Nordkoreas symbol för viljan att förena nord och syd. Monumentet visar två kvinnor som lutar sig mot varandra över vägen och tillsammans håller en karta över ett förenat Korea.

Åter i Pyongyang beger vi oss till Barnpalatset. Barnen ägnar sin tid till vanlig skola, läran om Kim Il Sung och att drillas i lämpligt specialämne. I barnpalatsen blir barnen specialister på att exempelvis dansa traditionella danser, spela bordtennis, gymnastisera, brodera eller spela instrument. Vi sätter oss tillrätta och njuter av en föreställning där barnen stolt visar upp sina färdigheter.

Dag 6
Dagen börjar med ett besök på ett brodericentrum och den berömda filmstudion. Därefter åker vi norrut.

Berget Myohyangsan ligger ungefär två timmar från Pyongyang. Berget anses ha mystiska krafter som återfinns i de speciella formationer och dofter som omger det. Här finns tusenåriga tempel och kloster. Munkarna i Nordkorea är aktiva i sin egen form av buddhism. Vi får tillfälle att vandra runt på berget och njuta av naturen.

Vi besöker även den ”internationella vänskapsutställningen” som visar de gåvor som nordkoreanska ledare har mottagit, från bland annat Stalin, Arafat och Madeleine Albright. Museet består av över hundra rum och sägs vara världens största skattkammare.

Övernattning på 5-stjärniga Hyangsan Deluxe Hotel som ligger mycket vackert bland bergen.

Dag 7
Färden går tillbaka mot huvudstaden.

Vi ägnar resten av dagen åt att utforska Pyongyang. Vårt första stopp är vid stadens hjärta, Kim Il Sung-torget. De flesta bilder man ser från Nordkorea i media är från detta torg. Torget har plats för hundratusentals människor och är omgivet av porträtt av Karl Marx, Vladimir Lenin och givetvis Kim Il Sung själv.

Eftermiddagens höjdpunkt är Juchetornet. Juche är namnet på Kim Il Sungs egen världsåskådning, en sorts blandning av marxistisk kommunism, koreansk traditionell filosofi och nationalism. Tornet är 150 meter högt. I toppen finns en skulpterad eldsflamma som lyser rött på natten. Vid foten av Juchetornet står en skulpturgrupp som håller upp Nordkoreas tre nationalsymboler: skäran, hackan och penseln. Vi får även tillfälle att åka Pyongyangs berömda tunnelbana, som liknar den i Moskva. Numer kan vi besöka 5 stationer längs t-banan. Vi promenerar runt och iakttar nordkoreanernas vardagsliv samt ser senare Kim Il Sungs barndomshem i Mangyongdae.

Dag 8
Vi besöker Mansudae-monumentet, den främsta platsen för folkets tillbedjan av Kim Il Sung och Kim Jong Il. Här förväntas alla besökare buga och lämna blommor till ledarna.

Det är garanterat häftigare att tillbringa 1:a maj i Pyongyang än på Norra Bantorget.
Firandet börjar i Taesogsan nöjespark. Koreanerna njuter av dagen med sånger, danser, sport och spel.

Vi fortsätter till Moranparken där koreanerna har picknick och kanske provar lite av sitt hemgjorda risbrännvin. Alla kvinnor bär vackra och färgglada dräkter och det hela utmynnar i en fantastisk folkfest. 1:a maj är förmodligen det bästa tillfället under året att mingla med den lokala befolkningen. Vi rör oss mer fritt än vi är vana vid i Nordkorea. Det är en dag av avkoppling för lokalbefolkningen som hela dagen utför traditionella danser.

Sent på eftermiddagen sätter vi oss tillrätta för att se en show med akrobater och dansare.

Dag 9
Dagen börjar med ett besök på en skola. Vi inspekterar även den berömda filmstudion. Sedan besöker vi ”Revolutionary Martyrs' Cemetary”. Här finner man gravar för dem som fick sätta livet till under befrielsekriget mot den japanska ockupationsmakten.

Efter lunch beger vi oss till flygplatsen för flyg till Peking. Vi checkar in på vårt hotell och äter middag.  

Dag 10
Hemresa.

Dagsprogram avresa september

Dag 1
Avresa från Stockholm/ Köpenhamn.


Dag 2
Vi anländer till Peking på förmiddagen. Efter en kort väntan på flygplatsen fortsätter vi med flyg till Pyongyang.

På flygplatsen möts vi av våra guider som kommer att vara med oss under hela resan i Nordkorea. Vid resa i Nordkorea följs man alltid av legitimerade guider. Å ena sidan innebär det att alla dagar är styrda, å andra sidan att man får se det allra bästa av landet genom ett fullspäckat schema.
Under bussturen in till Pyongyang passar vi på att bese Triumfbågen, en av Pyongyangs arkitektoniska mästerverk som byggdes för att hedra den forna presidenten Kim Il Sung. Triumfbågen invigdes på Kim Il Sungs 70-årsdag, och består av 25 500 granitblock. Varje sten ska representera en dag i presidentens liv.
Triumfbågen är högre än den i Paris vilket gör den till världens största. Staden Pyongyang är full av liknande symboler som visar Nordkoreas framgångsrika utveckling under Kim Il Sungs styre.
Efter en kort stadsrundtur åker vi till vårt hotell där vi checkar in och äter middag i den roterande restaurangen på 47:e våningen.

Dag 3
morgonen åker vi till Kaesong. På vägen till Kaesong, genom den nordkoreanska landsbygden, får vi tillfälle att njuta av naturen och studera hur människor utanför städerna bor. Husen är ofta i anmärkningsvärt bra skick. Jordbruket här sköts mest i kolchos-sammanslutningar, men under senare tid har även pengar och tjänster börjat utbyta ägare. Kaesong är den största staden i södra delen av landet och ligger inte långt från sydkoreanska gränsen. För tusen år sedan var Kaesong hela Koreas huvudstad. Området hette då Koryo efter den ginseng som exporterades, vilket ledde till namnet Korea. Vi börjar dagen med en stadsrundtur. Vi får se Nam-porten, den enda port som finns kvar av det forna citadellet, Janam-berget och Kwandokpaviljongen på dess topp. Sedan åker vi till det berömda ingenmanslandet som delar upp Nord- och Sydkorea. Vi ser soldaterna patrullera, och kanske nyfikna turister som kikar på oss från den sydkoreanska sidan. Det här är kalla krigets sista utpost och sällan blir historien så påtaglig som här. Vi äter lunch i närheten av den demilitariserade zonen.

Efter lunch besöker vi Koryo-museet som presenterar den forna Koryo-dynastins historia. Platsen var centrum för studier i konfucianism och visar oss föremål från tusen år tillbaka. Runt museet kan man promenera i en fridfull park.

På eftermiddagen åker vi mot gränsen till Sydkorea. Övernattning i Sariwon.
 

Dag 4
Vi besöker Jongbang-dalen för att titta på Songbul-templet, ett tempel i trä från 800-talet. Vi ser även King Kongmins grav, en koreansk kung från 1300-talet.

Vi tar sedan plats i bussen som ska ta oss tillbaka till Pyongyang. Vi reser på en flerfilig motorväg, som fram till för några år sedan var så gott som tom på bilar. Nu har trafiken ökat, men den blir aldrig tät. På vägen åker vi under återföreningsmonumentet, Nordkoreas symbol för viljan att förena nord och syd. Monumentet visar två kvinnor som lutar sig mot varandra över vägen och tillsammans håller en karta över ett förenat Korea.

Åter i Pyongyang beger vi oss till Barnpalatset. Barnen ägnar sin tid till vanlig skola, läran om Kim Il Sung och att drillas i lämpligt specialämne. I barnpalatsen blir barnen specialister på att exempelvis dansa traditionella danser, spela bordtennis, gymnastisera, brodera eller spela instrument. Vi sätter oss tillrätta och njuter av en föreställning där barnen stolt visar upp sina färdigheter.

Resan går vidare till Nordkoreas centralbibliotek och centrum för Juche-läran, en gigantisk skapelse som byggdes till Kim Il Sungs ära för att utbilda folket och världen i den rätta vägen. Byggnaden består av 600 rum i kinesisk stil och är vackert upplyst på natten. Urvalet är brett, men kärnan består av nordkoreanska ledares instruktionsböcker för hur man lever ett gott liv.
 

Dag 5
Idag åker vi buss till Nampo, en stad vid Gula havets kust. Nampo började som en liten fiskeby under 1800-talet men växte under Nordkoreas guldår på 1950-talet till en mindre industristad. Numera är det dock en lugn småstad med fridfullt läge vid Taedong-flodens mynning. Idag bygger man främst skepp och odlar äpplen. I närheten av Nampo ligger Nampo-dammen, ett enormt komplex av dammar och slussar som spärrar av vattenvägen mellan Gula havet och Taedongfloden. Dammen byggdes dels för att höja vattennivån i floden för att underlätta färd för stora fartyg, dels för att säkra tillgången av sötvatten i landet. Byggandet tog fem år och tog hela Nordkoreas krafter i anspråk. Det är en mäktig känsla att se ut över dammen och se hur människor kan tygla naturens krafter.

Idag får vi också ett tillfälle att besöka en aktiv nordkoreansk kolchos, Chonsam, där vi får se lantbrukare i arbete.

Vid återkomsten till Pyongyang besöker vi ett lokalt ölbryggeri. De som vill kan också testa den lokala ölen Taedonggang som är den mest populära i Nordkorea.

Dag 6
Vi beger oss till Kim Il Sungs Mausoleum, Kumsusan Sun Palace. Palatset ligger i nordöstra Pyongyang och var tidigare Kim Il Sungs officiella residens. Hans son lät senare göra om palatset till ett gigantiskt mausoleum, förmodligen världens största; åtminstone det största som byggts i modern tid. Det är viktigt att vara välklädd när man besöker mausoleet. Inga shorts eller blåjeans och helst slips.

Vi besöker även Mansudae-monumentet, den främsta platsen för folkets tillbedjan av Kim Il Sung och Kim Jong Il. Här förväntas alla besökare buga och lämna blommor till ledarna

Efter lunch fortsätter vi till Moranparken och firar nationaldagen tillsammans med lokalbefolkningen. Koreanerna har med sig picknickkorgar med mat och sitt starka hemgjorda risbrännvin. Alla kvinnor bär vackra och färgglada dräkter och det hela utmynnar i en fantastisk folkfest med sång och dans. Turister som vill delta i dansen välkomnas hjärtligt av lokalbefolkningen.

Sent på eftermiddagen går vi på cirkus. Den nordkoreanska cirkusen håller mycket hög standard.

Efter middagen tar guiderna med oss till Kaeson Youth Park där firandet av nationaldagen fortsätter till fram på småtimmarna. 


Dag 7
Berget Myohyangsan ligger ungefär två timmar från Pyongyang. Berget anses ha mystiska krafter som återfinns i de speciella formationer och dofter som omger det. Här finns tusenåriga tempel och kloster. Munkarna i Nordkorea är aktiva i sin egen form av buddhism. Vi får tillfälle att vandra runt på berget och njuta av naturen.

Vi besöker även den ”internationella vänskapsutställningen” som visar de gåvor som nordkoreanska ledare har mottagit, från bland annat Stalin, Arafat och Madeleine Albright. Museet består av över hundra rum och sägs vara världens största skattkammare.

Övernattning på 5-stjärniga Hyangsan Deluxe Hotel som ligger mycket vackert bland bergen.
 

Dag 8
Färden går tillbaka mot huvudstaden. Vi ägnar resten av dagen åt att utforska Pyongyang. Vårt första stopp är vid stadens hjärta, Kim Il Sung-torget. De flesta bilder man ser från Nordkorea i media är från detta torg. Torget har plats för hundratusentals människor och är omgivet av porträtt av Karl Marx, Vladimir Lenin och givetvis Kim Il Sung själv.

Färden går vidare till museet för den koreanska revolutionen. Här finns även en bokaffär för de som vill studera ämnet närmare. I närheten ligger det amerikanska spionfartyget USS Pueblo som erövrades av nordkoreanska styrkor under kalla kriget. Idag är skeppet ett museum och det finns en park tillägnad krigshjältarna i närheten. Guiden tar oss med runt skeppet.

Vi får även tillfälle att åka Pyongyangs berömda tunnelbana, som liknar den i Moskva. Numer kan vi besöka 5 stationer längs t-banan. Vi promenerar runt och iakttar nordkoreanernas vardagsliv samt ser senare Kim Il Sungs barndomshem i Mangyongdae.

Eftermiddagens höjdpunkt är Juchetornet. Juche är namnet på Kim Il Sungs egen världsåskådning, en sorts blandning av marxistisk kommunism, koreansk traditionell filosofi och nationalism. Tornet är 150 meter högt. I toppen finns en skulpterad eldsflamma som lyser rött på natten. Vid foten av Juchetornet står en skulpturgrupp som håller upp Nordkoreas tre nationalsymboler: skäran, hackan och penseln.

Guiden tar oss även med till Pyongyang Bowling club.

På kvällen avskedsmiddag i Rakwon (Paradis) micro brewery restaurang.

Dag 9
Dagen börjar med ett besök på en skola utanför Pyongyang. Vi besöker även den berömda filmstudion.

Efter lunch beger vi oss till flygplatsen för flyg till Peking. Vi landar i Peking 18.15, checkar in på vårt hotell och äter middag.
Vi ordnar förlängning av resan i Kina för de som vill.

Dag 10
Hemresa via Arlanda.

Resfakta

Utrikesdepartementet har 8/9 2017 beslutat att tills vidare avråda från icke nödvändiga resor till Nordkorea.  Så länge avrådan kvarstår går det att avboka resan och få tillbaka pengarna. Om avrådan tas bort träder våra vanliga avbokningsregler i kraft. 

Pris från Stockholm: fr. 23 850:-
Pris från Köpenhamn: fr. 25 650:-

Avresor
 

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 19:10. Hemkomst kl. 17:20. Flygbolag: Air China
Köpenhamn: Avresa kl. 15:15. Hemkomst kl. 21:55. Flygbolag: SAS/Air China

I grundpriset ingår avresa april
• Flyg Stockholm / Köpenhamn - Pyongyang via Peking t/r
(Resande från Köpenhamn mellanlandar även i Stockholm)
• Alla transfers och transporter
• Boende enligt program:
• 4-stjärnigt hotell i Pyongyang
• Traditionellt gästgiveri i Kaesong
• 5-stjärniga Hyangsan Deluxe hotell i bergen. 
• 4-stjärnigt hotell i Peking
• Alla utflykter och inträden enligt programmet. Ingenting tillkommer.
• Helpension
• Engelsktalande lokalguide
• Svensktalande reseledare
• Visum till Nordkorea

I grundpriset ingår avresa september
• Flyg Stockholm / Köpenhamn - Pyongyang via Peking t/r
(Resande från Köpenhamn mellanlandar även i Stockholm)
• Alla transfers och transporter
• Boende enligt program:
• 4-stjärnigt hotell i Pyongyang
• Hotell i Sariwon
• 4-stjärnigt hotell i Peking
• Alla utflykter och inträden enligt programmet. Ingenting tillkommer.
• Helpension
• Engelsktalande lokalguide
• Svensktalande reseledare
• Visum till Nordkorea

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 3 475:-

 

 

Visum

Visum till Nordkorea krävs för skandinaviska medborgare

Visumhandlingar ska vara oss tillhanda senast 4 veckor innan avresa.

Följande krävs för visum till Nordkorea:
- Pass i original
- Ifylld visumansökan för Nordkorea
- Två passfoton i färg taget mot ljus bakgrund

Läs mer om visum till Nordkorea här >>

Karta

Powered by Travelize