Albanien - Grekland - Bulgarien - Rumänien - Serbien

En tur genom fem länder i Central- och Sydeuropa där vi väver samman historia och dagsaktuella skildringar. Vi stannar till vid mysiga byar längs vägen och får uppleva spännande möten med lokalbefolkningen. Vi kopplar av på trevliga restauranger och testar det lokala vinet och ölet.

Vi bor på högklassiga hotell med mycket bra lägen. Vi vet att våra gäster sätter högt värde på bra läge så man behändigt kan ta en promenad från hotellet och slippa onödiga transporter.

Under vår färd utforskar vi även fyra nuvarande huvudstäder och ett flertal kulturhuvudstäder.

Lokala kulturupplevelser står i centrum för vår resa och Timisoara samt Novi Sad som båda utnämnts till Europas kulturhuvudstad 2021 blir speciellt spännande att se och uppleva. 

I Bulgarien besöker vi såväl den nuvarande huvudstaden Sofia som den gamla huvudstaden Veliko Tarnovo som ligger vackert upp i bergen.

Vår guide visar oss runt i Rumäniens huvudstad Bukarest innan vi reser genom Karpaterna och Transsylvanien och vågar oss in i Draculas slott.

Vi fortsätter till den ytterst charmerande staden Sibiu och Timisoara som befolkningen putsat upp till 2021 med anledning av stadens utnämnande till kulturhuvudstad. Timisoara som var startpunkten för revolutionen 1989 och som i likhet med många regioner i Rumänien är en smältdegel med många olika folkgrupper, språk och religioner.

Under vår vistelse i Grekland får vi höra historien om Alexander den Store och besöker även hans födelseplats. Guiden visar oss även det magnifika Meteora med sina fantastiska klosterkomplex högt uppe på klippor och tar oss med till den sköna hamnstaden Thessaloniki.

Vårt besök i Serbien börjar med den gamla kulturstaden Novi Sad som rest sig ur askan efter Natobombningarna i slutet av 90-talet och nu välförtjänt blivit utnämnd till Europas kulturhuvudstad 2021.

Vi tar den gamla landsvägen från Novi Sad och kör genom Serbiens berömda vindistrikt Fruska Gora innan vi når fram till Belgrad där vi kopplar av ett par dagar.

 

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1 Tirana
Vi avreser från Skandinavien på förmiddagen.

Efter ankomsten till Tirana checkar vi in på vårt hotell och gör en rundtur i huvudstaden där historiska byggnader blandas med de från kommunisttiden.
 
Vi stannar till vid Skanderbegtorget där det finns en ryttarstaty med nationalhjälten. Skanderbeg var i osmansk tjänst när han 1443 konverterade till kristendom och ledde Albaniens kamp mot osmanska riket. Han höll motståndarna på avstånd fram till sin död 1468. Därefter tog osmanerna över och styrde Albanien fram till början av 1900-talet. Skanderbeg försvarade främst Albanien som nation men ses av många europeer som den som under lång tid hindrade islam att tränga in i västeuropa. Det finns statyer av Skanderbeg i bl.a. Rom, Skopje, Bryssel och Genève och relativt nyligen döptes ett torg i Paris till Skanderbegtorget.

Under det osmanska väldet uppfördes många moskéer bl.a. den vackra Ethem Beymoskén. Vi stannar till vid moskén som hade en central roll i upproret mot kommunistdiktaturen i januari 1991.

På vår promenad genom Tirana passerar vi också den gamla kommunistledaren Enver Hoxhas hus. Albanien hade ju mellan 1944-1990 en stenhård kommunistdiktatur då inte många personer varken åkte ut eller in i landet. 

Gemensam middag på kvällen.


Dag 2 Tirana-Pogradec-Korca-Kastoria
Efter frukost reser vi mot Grekland. Vi färdas en bit längs den vackra Ohridsjön och stannar till för en kopp kaffe i staden Pogradec som slingrar sig runt sjön.

Vi fortsätter fram till Albaniens kulturhuvudstad, Korca, där vi tar en promenad och äter lunch i centrum vid basaren. Ett av Albaniens största bryggerier ligger i Korca och varje år i augusti har man en stor ölfestival här som pågår en vecka. Vi provar en Birra Korca till lunchen.

Vi passerar sedan gränsen till Grekland. Efter gränspassagen tar det ytterligare en dryg halvtimme till den lilla staden Kastoria som ligger vackert vid Kastoriasjön. På vintern kan man ofta se björnar vandra över isen men när vi är där syns ingen is och inga björnar.

Vi checkar in på vårt fina SPA-hotell och tar sedan en promenad genom stan.

Gemensam middag på kvällen.


Dag 3 Kastoria-Meteora
Efter frukost fortsätter vi söderut till Kalambaka. Vid framkomsten checkar vi in och äter lunch. Intill Kalambaka ligger Meteora.

Meteora är, efter Athos, Greklands största och viktigaste klosterkomplex och bestod en gång av 24 kloster varav sex fortfarande är aktiva grekisk-ortodoxa kloster. 

Meteora är en fantastisk skapelse med klostren spektakulärt placerade högt uppe på branta klippformationer av sandsten 400 meter ovanför dalen. 1988 blev Meteora upptaget som världsarv av Unesco. Vi besöker ett av klostren och kan vandra runt och beundra omgivningarna samt ta resans vackraste bilder. 

Klostren började byggas på 1300-talet och var länge väldigt oåtkomliga. Vägar och trappor till klostren saknades helt. Såväl byggnadsmaterial som människor och mat hissades upp eller kom upp via stegar. Det var i samband med turkarnas expansion som munkarna letade sig hit för att anlägga byggnader som var svårare att inta för erövrarna. Vägar och trappor till klostren byggdes först på 1900-talet. 
 

Dag 4 Meteora – Vergina – Pella – Thessaloniki
Vi äter frukost ute på terrassen och kan återigen njuta av det säregna landskapet och klostren högt uppe på klipporna.

Vi lämnar sedan Meteora och påbörjar vår stora historiedag. Vi beger oss först till kungagravarna i Aigai, numera Vergina. Aigai var huvudstad i det antika kungariket Makedonien och här begravdes de makedonska kungarna.

År 336 f.Kr. firade kung Filip II (Alexander den Stores far) sin dotter Kleopatras bröllop i Aigai. Men den uppsluppna bröllopsfesten fick en tragisk vändning när kungen mördades. 1977 grävdes gravkullarna ut och då fann man bl.a. Filip II:s grav. Vi besöker museet och överväldigas av den enorma rikedom som kungahuset besatt. I gravkammaren finner vi magnifika guld- och bruksföremål som kungen kunde ha användning för i sitt nästa liv.

Vi intar lunch i Vergina och fortsätter sedan till Pella som blev huvudstad under Makedoniens storhetstid. Pella var även Filip II:s och Alexander den Stores födelseplats. Vi besöker utgrävningar här samt även ett museum till Alexander den Stores ära. I museet kan vi bl.a. beundra vackra golvmosaiker framställda genom pebble-teknik, makedoniernas fyndiga metod att använda stenar i olika färger för att framställa mosaik. Många av byggnaderna i Pella hade den typen av golv.
 
Färden går sedan vidare till den pulserande, mytomspunna och sköna hamnstaden Thessaloniki som omfamnar havet vid den Thermaiska bukten. 

Efter incheckning och en stunds vila väntar gemensam middag.


Dag 5 Thessaloniki
Thessaloniki är den grekiska regionen Makedoniens största stad.

Länge stoppade Grekland Nordmakedonien från inträde i EU och Nato. Det var först när Nordmakedonien bytte namn från Makedonien till Nordmakedonien som Grekland gav klartecken. Men många i Grekland är kritiska även mot detta namn. Många greker är också gramse på Nordmakedonien för att de försökt lägga beslag på Alexander den Store. De flesta greker betraktar inte Nordmakedonien som en egen stat. Enklast vore att plocka fram en tårtspade och dela upp landet mellan Albanien, Bulgarien och Grekland där Grekland naturligtvis får den största och finaste biten. Nordmakedonien å sin sida anser att de grekiska politikerna borde ägna åtminstone någon minut varje år åt Greklands ruttna ekonomi stället för att ägna all sin vakna tid åt meningslösa symbolfrågor. 

Det moderna Turkiets grundare, Kemal Atatürk, föddes i Thessaloniki 1881 som då var en del av det Osmanska riket. Han studerade senare i Bitola i nuvarande Nordmakedonien. Atatürk skapade Turkiet som en sekulär stat. Idag tar president Erdogan hela tiden små steg för att göra om Turkiet till ett muslimskt rike vilket oroar grannen Grekland.

Vår reseledare anayserar arvet som Grekland fått från Alexander den Store, Romerska riket, Bysantinska riket samt osmanerna. Kan Grekland navigera rätt framöver? 

Alexander den Stores halvsyster Thessaloniki gifte sig med Kassandros som senare blev Makedoniens nya kung. Kassandros ändrade namn på staden från Therma till Thessaloniki efter sin hustru. Staden blev senare en mycket viktig ort för såväl Romerska riket som det Bysantinska riket. Thessaloniki är också känt från Nya Testamentet i Bibeln. 

Vi gör en rundtur och stannar till vid Vita tornet som ligger vid strandpromenaden och ses som en symbol för staden. Byggnaden uppfördes under den osmanska tiden som försvarsbyggnad för att skydda Thessalonikis hamn och användes senare som fängelse. Idag används tornet som ett bysantinskt kulturmuseum. Vi besöker även Sankt Demetriuskatedralen som är byggd ovanför det gamla romerska torget (Forum Romanum) samt Galerius triumfbåge, Hagia Sophia-katedralen och Rotundan. Flera av byggnaderna och monumenten som vi besöker är uppsatta på Unescos världsarvslista. 

Vi tar en promenad på Aristotelestorget som breder ut sig ner mot havet och är den givna samlingsplatsen för såväl lokalbor som turister. Vi slår oss ned på en restaurang vid torget och äter lunch samtidigt som vi kan studera folklivet.

Efter lunch är det fritt för egna aktiviteter. Vårt fina hotell ligger 5 minuters promenad från Aristotelestorget och strandpromenaden.
 

Dag 6 Thessaloniki-Sofia
På förmiddagen tar vi oss till den bulgariska huvudstaden Sofia. Vid framkomsten checkar vi in och äter lunch.

Därefter påbörjar vi vår utforskning av Sofia. Staden ligger vid foten av bergsmassivet Vitosja och är en av de äldsta huvudstäderna i Europa. Thraker bosatte sig i området runt Sofia c:a 700 år f.Kr. och staden erövrades av romarna år 29 innan det första bulgariska imperiet utropades år 809. Imperiet och Sofia föll år 1018 och blev då en del av det bysantinska riket.

Vi stannar bl.a. till vid Alexander Nevskykatedralen (en av världens största ortodoxa kyrkor), Nationalteatern, Slavejkovtorget och den myllrande basaren som i dagligt tal kallas Kvinnomarknaden.

Efter vår gemensamma stadspromenad finns möjlighet att utforska staden på egen hand. Vårt hotell ligger perfekt i centrum med 5-10 minuters promenad till Kvinnomarknaden och den centrala gågatan.

Dag 7 Sofia-Veliko Tarnovo
Efter frukost beger vi oss mot Veliko Tarnovo som var huvudstad i andra bulgariska imperiet 1185-1393. Veliko Tarnovo är en väldigt mysig stad som ligger vackert på sidan av en bergsrygg över floden Jantra.

Bulgarerna besegrade den bysantinska armén 1185 och Veliko Tarnovo (då hette staden Tarnovgrad) utnämndes till huvudstad i det andra bulgariska riket. Staden blomstrade och benämndes på 1300-talet ofta som det nya Konstantinopel. Fästningen här sågs länge som ointaglig och är fortfarande något av en symbol för Bulgarien.  

Men osmanerna lyckades efter en lång belägring inta Veliko Tarnovo 1393 vilket ledde till 500 års ökenvandring med isolering och förtryck för bulgarerna.

1876 skedde dock ett större uppror i Veliko Tarnovo. Det följdes av rysk-turkiska kriget 1877-1878 som ledde fram till att osmanerna slutgiltigt kastades ut och 1878 skapades furstendömet Bulgarien med Veliko Tarnovo som huvudstad. Året därpå flyttades huvudstaden till Sofia.

För att hedra Veliko Tarnovos historia valde Ferdinand av Bulgarien "De fyrtio martyrernas kyrka" i Veliko Tărnovo till platsen där han förklarade Bulgariens fullständiga självständighet 5 oktober 1908.

Vi besöker fortet, Tsaravets, och tar en promenad på de smala, vindlande kullerstensgatorna i gamla stan. Vi äter lunch på en liten lokal restaurang och kan samtidigt skönja dalen med floden Jantra långt under oss.

Resten av eftermiddagen och kvällen ges tid till egna promenader i den behagliga småstaden.


Dag 8 Veliko Tarnovo – Bukarest – Sinaia
Färden tar oss norrut mot Rumänien. Vi når Bukarest efter drygt 3 timmar och äter lunch.

Efter lunch tar guiden med oss på en rundtur i den vackra huvudstaden. Vi får tillfälle att beundra de breda trädkantade boulevarderna och byggnaderna från Belle Epoque. Vi passerar och stannar till vid Triumfbågen, Revolutionstorget (det var här diktatorn Ceausescu 21 december 1989 misstroget tittade ner på sina undersåtar från sin balkong för sista gången innan han flydde), Konstitutionstorget, det prestigefyllda konserthuset Rumänska Ateneum (känt över hela världen för sin enastående akustik) m.m.

Vi får en guidad visning av parlamentspalatset som är världens näst största administrativa byggnad efter Pentagon. När Ceausescu lät bygga detta palats sparades inte in på någonting. Kristallkronan i salen för mänskliga rättigheter väger 2,5 ton och flera av kristallkronorna har upp till 7000 glödlampor. Palatset är fyllt av mosaik, ekpaneler, marmor och bladguld.

Vi fortsätter sedan upp genom den vackra Prahovadalen – ”hjärtat av Transsylvanien” och tar in på hotell i den lilla skidorten Sinaia i Karpaterna. Sinaia kallas ofta ”Karpaternas pärla” och bland välbärgade Bukarestbor är det populärt att uppföra magnifika villor här.

Gemensam middag på kvällen.


Dag 9 Sinaia – Peles – Bran – Sibiu
Efter frukost beger vi oss till Pelespalatset som ligger i utkanten av Sinaia. Palatset som är byggt i renässansstil anses vara ett av de vackraste i världen. Här tillbringade kungafamiljen somrarna och slottet användes också flitigt av diktatorn Ceausescu. Även vår kung Gustav V var på besök här 1910.

Inte långt därifrån ligger Bran. Slottet i Bran byggdes av tyskar på 1400-talet och tjänade länge som tullstation mellan Transsylvanien och Valakiet. Det brukar kallas Draculas slott men i själva verket bodde han aldrig här. Däremot bodde den sista kungafamiljen här i början av 1900-talet. Vi vandrar runt i det spöklika slottet som skrämt slag på så många.

Resan fortsätter sedan till Sibiu där vi checkar in på vårt fina hotell med perfekt läge i början av det stora promenadstråket i gamla stan.

Vi äter middag på en restaurang invid hotellet och beskådar folklivet. 


Dag 10 Sibiu
Medeltidsstaden Sibiu (Hermannstadt) var Europas kulturhuvudstad år 2007 och är en av de mest charmerande städer du kan träffa på. Här hittar man ett flertal teatrar, filharmoniorkester och många båda stora och små museer, bl.a. kaffemuseum och farmaceutiskt museum.

Staden grundades av tyska nybyggare på 1100-talet. 1528 grundades det första boktryckeriet i Hermannstadt och här trycktes år 1544 den första boken på rumänska, Luthers katekes.

Vi går ut från vårt hotell och gör en rundvandring i gamla stan. 3-4 minuter från hotellet ligger Stortorget som är den stora samlingsplatsen kvällstid med många kafeer, barer och restauranger. Runt Stortorget hittar man bl.a. den katolska kyrkan, rådhustornet samt Brukenthalpalatset som är byggt i barockstil och inhyser landets kanske mest ansedda konstmuseum. Museet var det första rumänska konstmuseet och har en enastående samling målningar av såväl rumänska som västeuropeiska mästare. 

Stortorget var i gamla tider platsen där domstolens beslut lästes upp och där avrättningar skedde. Men numera är det vanligare med ölfestival än arkebusering på torget.

Gamla stan är full av små gator, gränder och prång samt kortare och längre tunnlar som vi vandrar igenom för att nå nästa kvarter.

Vi fortsätter över Lögnarnas bro, som lär ha fått sitt namn efter de köpmän som i gamla tider använde all sin verbala skicklighet för att sälja sina produkter, och når fram till Lilla torget.

Efter lunch får ni sedan chansen att upptäcka staden på egen hand.


Dag 11 Sibiu – Timisoara
Vi lämnar Sibiu och Transsylvanien och beger oss västerut mot Timisoara som är huvudort i regionen Banat.

På vägen stannar vi till vid den högklassiga vingården Recas. Guiden tar oss med på en visning innan vi slår oss ned och äter lunch samt provar deras viner.

Vi fortsätter sedan fram till Timisoara.
 

Dag 12 Timisoara
Timosoara har utnämnts till Europas kulturhuvudstad 2021 tillsammans med Novi Sad (och grekiska Elefsina). Rumänerna har ägnat mycket tid och pengar de senaste 3-4 åren till att fräscha upp sin fina stad inför detta.

Timisoara blev 1869 den första europeiska staden som införde hästdragen spårvagn och 1889 den första med elektrisk gatubelysning. Annan information av det mer kuriosa slaget: Gustave Eiffel som byggde tornet i Paris var även verksam i Timisoara; Johnny Weissmüller (Tarzan) föddes här; Bela Lugosi som blev den mest berömde Dracula på filmduken föddes i Lugoj strax öster om Timisoara.

Hela Timisoaras innerstad är avstängd för biltrafik så gångtrafikanterna har ett mycket stort område för sig själva. Innerstaden domineras av tre stora torg. På torgen finns bilder på hur staden sett ut tidigare. Staden är byggd på 7-8 lager så man kan leta sig bakåt i tiden från våra dagar via osmanerna och ända tillbaka till antiken. Vi tar en promenad genom den behagliga staden och passerar förbi såväl den katolska katedralen som den ortodoxa domkyrkan, den medeltida borgen samt det gamla stadshuset m.m.

Vi bor på högklassiga hotell Timisoara som ligger precis intill operan vid ett av de tre torgen, Segerplatsen. Det var på Segerplatsen som en demonstration ägde rum 16 december 1989 mot Nicolae Ceaușescu vilket ledde till att specialstyrkan Securitate dödade mer än 100 personer. Denna händelse blev startpunkten för revolutionen och följdes upp av ett stort sammanträde i operahuset 20 december där Timisoara förklarades som den första staden i Rumänien som befriats från kommunismen. Dagen därpå, 21 december, ledde det till Ceausescus tidigare beskrivna flykt från Bukarest som senare följdes av avrättningen av han och hans fru 25 december.

Rumänien är kanske det mest toleranta landet i Europa, tvärtemot vad många tror. Här har alltid olika trosriktningar, etniska grupper, språkgrupper m.m. respekterat varandra och levt i samklang i många århundraden. Ett bra exempel är Timisoara där teatrarna ger föreställningar på flera olika språk och där det i katedralen varje söndag är gudstjänst vid olika tidpunkter på ungerska, tyska och rumänska. 2014 valdes Klaus Johannis från den tyska minoritetsgruppen till ny president. Ytterligare ett bevis på att man ser mer till person än etnisk tillhörighet.

Romerna kom till Rumänien på 1500-talet och är väl den enda grupp som inte assimilerats med den övriga befolkningen på ett naturligt sätt. Bilden är dock inte ensidig – många rumäner uppskattar det kulturella bidrag som romerna ger och ser romerna som hårt arbetande människor. Men att inte romerna integrerats bättre i det rumänska samhället har stundtals lett till hård kritik, inte minst från den svenska journalistflocken.

Efter gemensam lunch är resten av dagen fri för egna strövtåg


Dag 13 Timisoara – Novi Sad – Belgrad
Efter frukost beger vi oss mot Serbien. Vi når gränsen efter en timme och fortsätter fram till Novi Sad som alltså i likhet med Timisoara blivit utnämnd till Europas kulturhuvudstad 2021. Många konserter och andra evenemang hålls i staden med anledning av detta.

Novi Sad har fyra officiella språk: serbiska, ungerska, slovakiska och rusinska. Även om majoriteten av stadens invånare är serber så finns det flera andra nationaliteter. Vetenskapsmannen Einstein levde en kortare tid i staden med sin serbiska fru Mileva Maric.

I Novi Sad (liksom i övriga Serbien) är man inte så förtjust i USA och Nato. I samband med Kosovokriget år 1999 flygbombades Serbien och Novi Sad råkade speciellt illa ut då stadens tre broar över Donau förstördes. Novi Sad blev utan kommunikationer, vatten och elektricitet. Nato bombade även stadens oljeraffinaderi vilket orsakade stora miljöproblem.

Kriget skadade Serbiens ekonomi och tillväxt under många år.

Novi Sad grundades år 1694 som en serbisk koloni i dåvarande Habsburgska monarkin. Staden skulle förbli en habsburgsk, sedermera österrikisk och österrikisk-ungersk stad fram till Österrike-Ungerns upplösning år 1918 då staden liksom merparten av provinsen Vojvodina tillföll det nyskapade Serbernas, kroaternas och slovenernas kungarike (sedermera Jugoslavien). Från andra hälften av 1800-talet anses Novi Sad ha utgjort serbernas kulturhuvudstad och har av denna anledning av serber fått smeknamnet "det serbiska Aten"

Vi tar en promenad i gamla stan och stannar till för lunch. Ni får också lite tid att ströva runt i staden på egen hand.

Guiden gör sedan ett kort stopp vid fortet Petrovaradin som ligger högt över staden innan vi lämnar Novi Sad.

Vi tar den gamla vägen till Belgrad. Den är betydligt roligare och mycket vackrare än den nya motorvägen. Strax utanför Novi Sad stannar vi till vid den lilla staden Sremski Karlovci som är centrum för Fruska Goras vinproduktion.

Vingårdarna ligger tätt längs vägen här. Vi stannar till vid en av dem och provar vinet. Lite längre fram gör vi ett kort stopp vid Serbiens mest berömda kloster, Krusjedol.

Vi fortsätter sedan vidare mot Belgrad.

Vid framkomsten checkar vi in på högklassiga hotell Moskva som ligger intill den centrala gågatan i den äldre delen av Belgrad.
 

Dag 14 Belgrad
Belgrad är en av Europas äldsta huvudstäder och har under sin tid styrts av kelter, bulgarer, Bysans, österrikare, ottomaner och tyskar. Stadens ursprung var en keltisk besittning från 300-talet f.Kr. och romarna var här mellan 0-400 e.Kr. men idag finns inga spår kvar från Romarriket. Belgrad blev Serbiens huvudstad första gången 1284. Huvudstaden flyttades så småningom till Skopje i nuvarande Nordmakedonien. Efter att osmanerna på 1800-talet drivits ut blev Belgrad huvudstad i det självständiga Serbien.

På förmiddagen tar vår ciceron med oss på en promenad längs gågatan och fortsätter vidare till fortet som ligger 15-20 minuter till fots från vårt hotell. Belgrads fort är kärnan och den äldsta delen av staden. I flera århundraden var befolkningen till största delen bosatt innanför fortets murar.  Under vår vandring berättar guiden om stadens och fortets historia medan vi beundrar den vackra utsikten över Donau från citadellet. Vi kliver sedan på bussen och fortsätter att utforska både de gamla och mer moderna delarna av staden.

Efter lunch äntrar vi ett fartyg och får en behaglig båttur på Donau. Vi får sedan några timmar ledigt på eftermiddagen för egna strövtåg

På kvällen återsamling för middag på en restaurang intill hotellet där vi kopplar av med god mat och njuter samtidigt av det livliga kvällslivet i gamla stan.
 

Dag 15 Hemresa
Vi lämnar Belgrad och återkommer till Skandinavien sent på eftermiddagen.

Resfakta

Pris: fr. 29 850:-

Avresor 2022
April: 22
September: 9

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 09:35. Hemkomst kl. 17:30. Flygbolag: Austrian airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 10:05. Hemkomst kl. 17:00. Flygbolag: Austrian airlines
Göteborg: Avresa kl. 12:30. Hemkomst kl. 18:05. Flygbolag: Austrian airlines/ Lufthansa
Oslo: Avresa kl. 06:40. Hemkomst kl. 18:10. Flygbolag: Austrian airlines/ Lufthansa

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo – Tirana via Wien
• Flyg Belgrad – Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo via Wien
• Alla övriga transporter under resan med buss
• 1 natt på 4-stjärniga hotell Tirana International i Tirana
• 1 natt på 4-stjärniga hotell Esperos palace i Kastoria
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Kalambaka
• 2 nätter på 4-stjärniga hotell City vid Aristotelestorget i Thessaloniki
• 1 natt på 4-stjärniga Sofia hotel Balkan i absoluta centrum av Sofia 
• 1 natt på 4-stjärniga hotell Premier i Veliko Tarnovo
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Sinaia
• 2 nätter på 4-stjärniga Continental Forum i absoluta centrum av Sibiu
• 2 nätter på högklassiga 4-stjärniga hotell Timisoara vid Segerplatsen i Timisoara
• 2 nätter på klassiska 4-stjärniga hotell Moskva vid centrala gågatan i Belgrad
• Frukost varje dag.
• 13 luncher. Lunch dag 2-14.
• 6 middagar. Middag ingår dag 1, 2, 4, 8, 9 och 14.
• 2 vinprovningar
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Engelsktalande lokalguider
• Svensk reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 4 850:-
 

 

Visum

Visum Albanien/Grekland/Bulgarien/Rumänien/Serbien
Visum behövs ej för nordiska medborgare. Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans hemkomst.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Karta
Powered by Travelize