Albanien - Montenegro

Vi bor 3 nätter i den underbara lilla kuststaden Kotor.

Med Kotor som bas besöker vi några av de vackraste miljöerna i Montenegro som den gamla huvudstaden Cetinje, Budva, Virpazar och Njegusi.

Färden fortsätter runt Albanien med besök av Durres där den romerska härvägen Via Egnatia började samt Kruja, museistaden Berat, huvudstaden Tirana m.m.

Vi äter gott och besöker små vingårdar medan guiden berättar om områdets intressanta historia och nutid.
 

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1 Stockholm – Tirana – Shkoder
Avresa från Arlanda.

Från flygplatsen åker vi direkt till Shkoder i nordvästra Albanien. Vid framkomsten checkar vi in och äter middag.

Dag 2 Shkoder – Virpazar – Budva – Kotor
Efter frukost tar vi en kortare promenad i den mysiga stadens centrala delar. Shkoder är Albaniens fjärde största stad och vi ser många moskeer under vår vandring.

Vi sätter oss sedan på bussen och åker runt Shkodersjön på den nordöstra sidan och passerar så småningom gränsen till Montenegro innan vi anländer till den lilla byn Virpazar. Vi gör en båttur i en mysig del av Shokersjön och fortsätter sedan till en vingård vid byn där vi blir bjudna på lunch och får prova några av gårdens viner. 

Vi vänder sedan ner mot havet och Budva. Innan vi når fram till Budva vid kusten passerar vi en rysk by. Många välbärgade ryssar har bosatt sig i Montenegro. I bergskanten innan Budva har man byggt upp en egen by med rysk skola och andra institutioner. På strandpromenaden i Budva är ryska det dominerande språket.

Vi vandrar runt innanför murarna i Budvas gamla stadsdelar som klassats som världsarv av Unesco. Delar av staden är en illyrisk bosättning och har över 2500 år på nacken.

Resan fortsätter sedan till Kotor där vi checkar in på ett hotell med bekvämt promenadavstånd till gamla stan samt äter middag.

Dag 3 Kotor – Cetinje – Njegusi – Kotor
Efter frukost lämnar vi Kotor och åker mot den gamla huvudstaden Cetinje som ligger en bit upp i bergen. Idag är staden en mycket behaglig småstad. Guiden tar oss med på en promenad genom Cetinje och berättar dess historia.

Staden grundades 1482 då man ville ha en huvudstad som var lättare att försvara. Här grundades då en domstol och ett kloster och staden spelade en viktig roll i det religiösa och politiska livet. Under de följande århundradena utsattes Cetinje för invasioner av Venedig och av ottomanerna och stadens betydelse sjönk så småningom undan. Men 1878 erkändes Montenegros oberoende och Cetinje blomstrade på nytt fram till första världskrigets utbrott. Montenegro utropades till kungarike 1910 och då byggdes även regeringsbyggnaden här. Vi besöker kung Nikolas palats som idag är ett museum där vi får en bra bild av Montenegros historia. Kung Nikolas var regent 1860-1918. Cetinje är betydligt vackrare än dagens rätt alldagliga huvudstad Podgorica. 

Färden fortsätter till den lilla byn Njegusi som har ett 20-tal invånare och är känd för sin ost och skinka . Vi får provsmaka de lokala läckerheterna och äter lunch i byn.  

Vi återvänder sedan till vårt hotell i Kotor.

Dag 4 Kotor
Gamla stan i Kotor är den förmodligen bäst bevarade medeltidsstaden vid Adriatiska havet och finns även den med på Unescos världsarvslista. Staden är den arkitektur- och skönhetsmässiga höjdpunkten under vår resa. Här finns vackra byggnader av såväl bysantinsk som venetiansk arkitektur. En promenad genom Kotor är som en ljuvlig dröm.

Guiden leder oss med säker hand genom gränderna i Kotor och berättar om olika historiska byggnader som dyker upp. Efter visningen slår vi oss ner på en idyllisk restaurang för lunch.

Bussen tar oss sedan ner till hamnen där vi kliver ombord på en båt för en tur runt den vackra arkipelagen utanför Kotor.

Eftermiddag och kväll ledig för egna strövtåg.

Dag 5 Kotor – Kruja – Tirana
Efter frukost åker vi mot Albanien. Vi stannar till för lunch och rundvandring i Kruja uppe i bergen. 

Guiden tar oss med på en promenad längs kullerstensgatorna fram till den ottomanska basaren. Vandringen för oss  vidare till det historiska museet som tillägnats den albanske nationalhjälten Skanderbeg och hans motstånd mot den osmanska invasionen. Skanderbeg var i osmansk tjänst när han 1443 konverterade till kristendom och ledde Albaniens kamp mot osmanska riket. Han höll motståndarna på avstånd fram till sin död 1468. Därefter tog osmanerna över och styrde Albanien fram till början av 1900-talet. 

Skanderbeg försvarade främst Albanien som nation men ses av många europeer som den som under lång tid hindrade islam att tränga in i västeuropa. Det finns statyer av Skanderbeg i bl.a. Rom, Skopje, Bryssel och Genève och relativt nyligen döptes ett torg i Paris till Skanderbegtorget.

Färden fortsätter sedan mot Tirana där vi checkar in på ett hotell i centrum.

Dag 6 Tirana – Elbasan – Berat – Tirana
Efter frukost beger vi oss mot Berat. Vi åker den östliga vägen dit vi Elbasan.

Berat ligger vackert vid floden Osum. Platsen var ursprungligen en illyrisk bosättning innan staden grundades under namnet Antipatrea på 300-talet f.Kr. Stadens makthavare har skiftat under årens lopp. Berat har varit underställd Romarriket, Bysans, slaver och Osmanska riket.

Stadsbilden domineras av en medeltida fästning, och det finns flera välbevarade stadsdelar från 1700- och 1800-talen. Staden delas av floden och hade tidigare en kristen respektive muslimsk sida. De historiska monument som finns kvar är många, även moskéer från olika epoker och åtta mycket gamla stenbroar. Berat förklarades som museistad 1961. Vi vandrar runt i staden och besöker fästningen uppe på toppen. Det är en av få fästningar som fortfarande är bebodd. De historiska husen med de många fönstren som är byggda upp mot klippsidan har gett staden smeknamnet ”Staden med tusen fönster”. Den gamla historiska delen av staden är upptagen som världsarv av Unesco.

Vi äter lunch på en liten lokal restaurang i Berat. Vi tar sedan den västliga vägen tillbaka mot Tirana. 

Strax efter avresan från Berat stannar vi till vid en underbar liten vingård som drivs av en lokal familj. Vi visas runt och avslutar med att prova några av deras viner innan vi fortsätter vidare till Tirana.

Dag 7 Tirana – Durres – Tirana
På morgonen åker vi till Durres vid kusten, det tar ca 45 minuter. Durres grundades 627 f.Kr. under namnet Epidamnos. Den romerska härvägen Via Egnatia till Konstantinopel (känd för att knyta samman väst och öst) började i staden och flera av Romarrikets mäktiga och rika män, till exempel Cicero och Caesar, sägs ha tillbringat somrarna här. Vi gör en rundtur i staden och ser den gamla stadsmuren, amfiteatern m.m. Durres var en kort tid huvudstad i Albanien.

På eftermiddagen är vi tillbaka i Tirana och gör en rundtur i huvudstaden där historiska byggnader blandas med de från kommunisttiden. 

Vi stannar till vid Skanderbegtorget där det finns en ryttarstaty med nationalhjälten. Under det osmanska väldet uppfördes många moskéer bl.a. den vackra Ethem Beymoskén. Vi stannar till vid moskén som hade en central roll i upproret mot kommunistdiktaturen i januari 1991. Under vår promenad genom Tirana passerar vi också den gamla kommunistledaren Enver Hoxhas hus. Albanien hade ju mellan 1944-1990 en stenhård kommunistdiktatur då inte många personer varken åkte ut eller in i landet. 

Dag 8 Hemresa
Vi lämnar hotellet på förmiddagen och återvänder till Stockholm efter mellanlandning i Wien.

Resfakta

Pris: fr. 15 850:-

Avresor 2021
Maj: 3
September: 6

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 09:35. Hemkomst kl. 22:35. Flygbolag: Austrian Airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 10:05. Hemkomst kl. 19:20. Flygbolag: Austrian Airlines
 

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/Köpenhamn - Tirana t/r via Wien
• Alla övriga transporter under resan med buss
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Shkoder
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i Kotor
• 3 nätter på 3-stjärnigt hotell i Tirana
• Frukost och lunch alla dagar
• 2 middagar
• 2 vinprovningar
• Ost- och skinkprovning
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. 
• Engelsktalande lokalguider
• Svensk reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 2 350:-
 

 

Visum

Visum Albanien-Montenegro

Visum behövs ej för nordiska medborgare. Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans hemkomst.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Powered by Travelize