Albanien-Montenegro-Bosnien-Hercegovina

Färden tar oss genom tre länder i Balkanregionen där våra guider och vår reseledare väver samman historia och dagsaktuella skildringar.

Vi får tillfälle att beundra mycket vackra och historiska städer som Kruja, Berat, Budva, Kotor och Montenegros gamla huvudstad Cetinje. Vi bor 3 nätter i Kotor på bekvämt gångavstånd från Kotors fantastiska historiska stadsdel dit man gärna strövar kvällstid för en promenad och en öl.

Vi avrundar resan i det multikulturella Sarajevo där du kan dricka en kopp turkiskt kaffe i den ottomanska delen av gamla stan och prova en sachertorte i ett Wieninspirerat kafé i den ungersk-österrikiska delen 100 meter bort. 
 

Pris från:
18 850:-
Dagar:9
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 Skandinavien - Tirana
Avresa från Stockholm/Köpenhamn till Tirana via Wien.

Efter ankomst till Tirana väntar transfer till det centralt belägna hotellet för incheckning och senare på kvällen välkomstmiddag.

Dag 2 Tirana – Kruja - Tirana
Efter frukost åker vi upp i bergen till Kruja. Guiden tar oss med på en promenad längs kullerstensgatorna fram till den ottomanska basaren. Vandringen för oss vidare till det historiska museet som tillägnats den albanske nationalhjälten Skanderbeg och hans motstånd mot den osmanska invasionen. Skanderbeg var i osmansk tjänst när han 1443 konverterade till kristendom och ledde Albaniens kamp mot osmanska riket. Han höll motståndarna på avstånd fram till sin död 1468. Därefter tog osmanerna över och styrde Albanien fram till början av 1900-talet.

Skanderbeg försvarade främst Albanien som nation men ses av många européer som den som under lång tid hindrade islam att tränga in i Västeuropa. Det finns statyer av Skanderbeg i bl.a. Rom, Skopje, Bryssel och Genève och relativt nyligen döptes ett torg i Paris till Skanderbegtorget.

På eftermiddagen är vi tillbaka i Tirana och gör en rundtur i huvudstaden där historiska byggnader blandas med de från kommunisttiden. 

Vi stannar till vid Skanderbegtorget där det finns en ryttarstaty med nationalhjälten. Under det osmanska väldet uppfördes många moskéer bl.a. den vackra Ethem Beymoskén. Vi stannar till vid moskén som hade en central roll i upproret mot kommunistdiktaturen i januari 1991.

Under vår promenad genom Tirana passerar vi också den gamla kommunistledaren Enver Hoxhas hus. Albanien hade ju mellan 1944-1990 en stenhård kommunistdiktatur då inte många personer varken åkte ut eller in i landet. 

Dag 3 Tirana – Berat – Tirana
Efter frukost beger vi oss mot Berat. 

Berat ligger vackert vid floden Osum. Platsen var ursprungligen en illyrisk bosättning innan staden grundades under namnet Antipatrea på 300-talet f.Kr. Stadens makthavare har skiftat under årens lopp. Berat har varit underställd Romarriket, Bysans, slaver och Osmanska riket.

Stadsbilden domineras av en medeltida fästning, och det finns flera välbevarade stadsdelar från 1700- och 1800-talen. Staden delas av floden och hade tidigare en kristen respektive muslimsk sida. De historiska monument som finns kvar är många, även moskéer från olika epoker och åtta mycket gamla stenbroar. Berat förklarades som museistad 1961. Vi vandrar runt i staden och besöker fästningen uppe på toppen. Det är en av få fästningar som fortfarande är bebodd. De historiska husen med de många fönstren som är byggda upp mot klippsidan har gett staden smeknamnet ”Staden med tusen fönster”. Den gamla historiska delen av staden är upptagen som världsarv av Unesco.

Vi äter lunch på en liten lokal restaurang i Berat.

Strax efter avresan från Berat stannar vi till vid en underbar liten vingård som drivs av en lokal familj. Vi visas runt och avslutar med att prova några av deras viner innan vi fortsätter vidare till Tirana.

Dag 4 Tirana – Shkoder – Budva - Kotor
Efter frukost färdas vi norrut mot Shkoder. Vid framkomst tar vi en kort promenad i den mysiga stadens centrala delar. Shkoder är Albaniens fjärde största stad och vi ser många moskéer under vår vandring.

Vi fortsätter vår färd och passerar snart gränsen till Montenegro och når så småningom fram till Budva. Innan vi når fram till Budva vid kusten passerar vi en rysk by. Många välbärgade ryssar har bosatt sig i Montenegro. I bergskanten innan Budva har man byggt upp en egen by med rysk skola och andra institutioner. På strandpromenaden i Budva är ryska det dominerande språket.

Delar av staden är en illyrisk bosättning och har över 2500 år på nacken. Vi vandrar runt innanför murarna i Budvas gamla stadsdelar som klassats som världsarv av Unesco. Resan fortsätter sedan till Kotor där vi checkar in på vårt hotell.

Dag 5 Kotor
Gamla stan i Kotor är den förmodligen bäst bevarade medeltidsstaden vid Adriatiska havet och finns även den med på UNESCO:s världsarvslista. Staden är den arkitektur- och skönhetsmässiga höjdpunkten under vår resa. Här finns vackra byggnader av såväl bysantinsk som venetiansk arkitektur. En promenad genom Kotor är som en ljuvlig dröm.

Guiden leder oss med säker hand genom gränderna i Kotor och berättar om olika historiska byggnader som dyker upp. Efter visningen slår vi oss ner på en idyllisk restaurang för lunch.

Vi tar oss sedan ner till hamnen där vi kliver ombord på en båt för en tur runt den vackra arkipelagen utanför Kotor.

Dag 6 Kotor – Cetinje – Njegusi - Kotor
Efter frukost lämnar vi Kotor och åker mot den gamla huvudstaden Cetinje som ligger en bit upp i bergen. Idag är staden en mycket behaglig småstad. Guiden tar oss med på en promenad genom Cetinje och berättar dess historia.

Staden grundades 1482 då man ville ha en huvudstad som var lättare att försvara. Här grundades då en domstol och ett kloster och staden spelade en viktig roll i det religiösa och politiska livet. Under de följande århundradena utsattes Cetinje för invasioner av Venedig och av ottomanerna och stadens betydelse sjönk så småningom undan. Men 1878 erkändes Montenegros oberoende och Cetinje blomstrade på nytt fram till första världskrigets utbrott. Montenegro utropades till kungarike 1910 och då byggdes även regeringsbyggnaden här. Vi besöker kung Nikolas palats som idag är ett museum där vi får en bra bild av Montenegros historia. Kung Nikolas var regent 1860-1918. Cetinje är betydligt vackrare än dagens rätt alldagliga huvudstad Podgorica. 

Färden fortsätter till den lilla byn Njegusi som har ett 20-tal invånare och är känd för sin ost och skinka. Vi får provsmaka de lokala läckerheterna och äter lunch i byn.  Vi återvänder sedan till vårt hotell i Kotor.

Dag 7 Kotor – Mostar - Sarajevo
Vi lämnar Montenegro och fortsätter till Bosnien&Hercegovina.

Bosnien&Hercegovina har ett komplicerat styrelseskick; en skrivbordsprodukt som konstruerades i samband med Daytonavtalet där Carl Bildt var med som EUs medlare. Sannolikt kommer man förr eller senare att tvingas överge eller reformera det nuvarande styrelseskicket. Daytonavtalet undertecknades av Bosnien&Hercegovina, Jugoslavien och Kroatien 1995. Enligt avtalet delas landet upp i två delar, Bosnien-Hercegovina och Serbiska republiken (Republika Srpska). Den demokratiska processen är oerhört långsam och de enda som trivs är väl riktigt inbitna byråkrater.

De etniska skillnaderna på Balkan är idag på många håll i det närmaste utsuddade vilket gör att det ofta känns fel att tala om uppdelning efter etnicitet. Det är snarare individens val av religiös tillhörighet som avgör vilken grupp man tillhör samt vilket språk man talar.

Strax utanför Mostar besöker vi en vacker vingård för att kunna jämföra vinerna här med dem vi tidigare provat i Albanien. 

Vi fortsätter sedan till Mostar där vi gör en kort panoramatur med buss och ser att några parker i centrum gjorts om till kyrkogårdar. I Mostar har man på många ställen lämnat kvar kulhål och söndersprängda byggnader för att inte folk ska glömma serbernas anfall.

Guiden tar oss därefter med på en promenad längs kullerstensgatorna i gamla stan. Den berömda bron från den ottomanska tiden blev en symbol för lidandet under Balkankriget på 1990-talet. Av nyhetsrapporteringen fick man oftast intrycket att bron och floden var en skiljelinje mellan de olika styrkorna vilket inte var riktigt sant. Bron sprängdes sönder under kriget men byggdes upp igen på exakt samma sätt som tidigare. Mostar är en vacker stad med minareter, osmanska marknadsplatser och gamla turkiska byggnader. Mysiga restauranger och kaféer har byggts upp på flodbäddarna på bägge sidor av floden.

Med lite vin under västen och vacker natur utanför bussfönstret blir sedan resan till vårt slutmål Sarajevo en angenäm upplevelse.

I Mostar snöar det nästan aldrig. Staden ligger 60 meter över havet. Efter en naturskön resa längs floden Neretva och Jablanicasjön når vi så småningom Sarajevo på 500 meters höjd där det snöar desto mer. Sarajevo är en känd vintersportort. Här arrangerade man vinter-OS 1984 då firma Svan och Wassberg fixade ett av de mest framgångsrika olympiska spel som Sverige upplevt på längdsidan. 

Vid framkomsten checkar vi in på vårt hotell i gamla stan och äter middag.

Dag 8 Sarajevo
Sarajevo är en mångkulturell stad som grundades av osmanerna 1462. Inom 2-3 minuters promenad i gamla stan kan man finna både synagoga och moské såväl som en katolsk och orthodox kyrka. Staden kallas ofta för Europas Jerusalem. Dock är 80% av stadens invånare bosniaker (muslimer). I Sarajevo är det svårt att hitta någon som uppskattar Daytonavtalet. Den serbiska republiken ses som en onödig eftergift till Milosevic.

Osmanerna härskade här under 400 år och den österrikisk-ungerska federationen bara 40 år. Men österrikarna lyckades på kort tid sätta sin prägel på staden. De använde i slutet av 1800-talet i stor utsträckning Sarajevo som försökskanin. Man testade nya uppfinningar och tekniska landvinningar i Sarajevo och om det fungerade bra använde man det sedan på hemmaplan. Bl.a. blev Sarajevo 1885 den första stad i Europa som fick spårvagn.

Gamla stan i Sarajevo är en mycket trevlig bekantskap. Den osmanska delen är full av små butiker och hantverkare. Vi tar en promenad genom gränderna och hör och ser hantverkarnas hamrande på koppar och andra material. Vi fortsätter genom de judiska kvarteren och förbi vackra fontäner. Vi når fram till den ungersk-österrikiska delen där de Wieninspirerade kaféerna tar över. Det finns en mycket tydlig skiljelinje mellan den ottomanska delen och den österrikiska.

Det österrikiska tronföljarparet Franz Ferdinand och Sophie hade valt den heliga dagen till minne av slaget vid Trastfältet som datum för sitt besök i Sarajevo 1914 vilket retade många serbiska nationalister till ursinne och planer smiddes. Den unge Gavrilo Princip satt på ett kafé med sitt vapen när tronföljarparets chaufför råkade svänga in på fel gata och stannade till för att backa tillbaka. Gavrilo fångade tillfället i flykten och gick ut och sköt och initierade därmed det första världskriget. Vi besöker den historiska platsen.

Sarajevo belägrades under 4 år på 90-talet och drygt elvatusen personer sköts ihjäl. De serbiska trupperna satt i bergen runt staden. För att få in mat och andra förnödenheter byggdes en 800 meter lång tunnel under staden. Vi besöker tunnelmuseet och de som vill kan ta några steg i tunneln.

På eftermiddagen ledig tid för egna strövtåg i gamla stan.

Dag 9 Hemresa 
Avresa till Sarajevos flygplats för hemresa.
 

Resfakta

Pris: fr. 18 850:-

Avresor 2020
Oktober: 11

Avresor 2021
Maj: 16
September: 12

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 09:35. Hemkomst kl. 22:35. Flygbolag: Austrian Airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 10:05. Hemkomst kl. 17:35. Flygbolag: Austrian Airlines

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Köpenhamn – Tirana via Wien
• Flyg Sarajevo – Stockholm/ Köpenhamn via Wien
• Alla övriga transporter under resan med buss och båt
• 3 nätter på 3-stjärnigt hotell i Tirana
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i Kotorbukten
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i gamla stan i Sarajevo
• Helpension d.v.s. 3 mål mat per dag under hela resan förutom ankomstdagen då endast middag ingår samt hemresdagen då endast frukost ingår.
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Engelsktalande lokalguider
• Svensk reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 2 450:-

 

Visum

Visum Albanien-Montenegro-Bosnien-Hercegovina

Visum behövs ej för nordiska medborgare. Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans hemkomst.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
11/10 - 19/10StockholmAlbanien-Montenegro-Bosnien-Hercegovina. Flyg Stockholm t/rMer än 418 850:-Boka
11/10 - 19/10KöpenhamnAlbanien-Montenegro-Bosnien-Hercegovina. Flyg Köpenhamn t/rMer än 419 450:-Boka

Maj 2021

16/5 - 24/5StockholmAlbanien-Montenegro-Bosnien-Hercegovina. Flyg Stockholm t/rMer än 418 850:-Boka
16/5 - 24/5KöpenhamnAlbanien-Montenegro-Bosnien-Hercegovina. Flyg Köpenhamn t/rMer än 419 450:-Boka

September 2021

12/9 - 20/9StockholmAlbanien-Montenegro-Bosnien-Hercegovina. Flyg Stockholm t/rMer än 418 850:-Boka
12/9 - 20/9KöpenhamnAlbanien-Montenegro-Bosnien-Hercegovina. Flyg Köpenhamn t/rMer än 419 450:-Boka
Powered by Travelize