Albanien - Nordmakedonien - Bulgarien

En resa genom 3 tämligen okända länder där vi väver samman historia och dagsaktuella skildringar.

Vi åker en bit längs den gamla romerska härvägen Via Egnatia och studerar vad Alexander den Store och Julius Caesar hade för sig.

Vi njuter av vacker natur  och gör en båttur på Ohridsjön vid den mysiga staden med samma namn. Resan avslutas i en världens äldsta städer, Plovdiv, som var Europas kulturhuvudstad 2019.

Vi besöker basarer och stannar till för vinprovning på vingårdar längs vägen. Vi gör paus vid små lokala restauranger och provar specialiteter från såväl Nordmakedonien som Bulgarien och Albanien.

Vi rör oss i ett spännande område; i gränslandet mellan Europa och Orienten.

Pris från:
25 850:-
Dagar:11
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 
Avresa vid lunchtid från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn/Oslo till Tirana via Istanbul.
Efter ankomst till Tirana väntar incheckning och middag.  

Dag 2
Efter frukost åker vi upp i bergen till Kruja. Guiden tar oss med på en promenad längs kullerstensgatorna fram till den ottomanska basaren. Vandringen för oss  vidare till det historiska museet som tillägnats den albanske nationalhjälten Skanderbeg och hans motstånd mot den osmanska invasionen. Skanderbeg var i osmansk tjänst när han 1443 konverterade till kristendom och ledde Albaniens kamp mot osmanska riket. Han höll motståndarna på avstånd fram till sin död 1468. Därefter tog osmanerna över och styrde Albanien fram till början av 1900-talet. Skanderbeg försvarade främst Albanien som nation men ses av många europeer som den som under lång tid hindrade islam att tränga in i västeuropa. Det finns statyer av Skanderbeg i bl.a. Rom, Skopje, Bryssel och Genève och relativt nyligen döptes ett torg i Paris till Skanderbegtorget.

På eftermiddagen är vi tillbaka i Tirana och gör en rundtur i huvudstaden där historiska byggnader blandas med de från kommunisttiden. 
Vi stannar till vid Skanderbegtorget där det finns en ryttarstaty med nationalhjälten. Under det osmanska väldet uppfördes många moskéer bl.a. den vackra Ethem Beymoskén. Vi stannar till vid moskén som hade en central roll i upproret mot kommunistdiktaturen i januari 1991.

Under vår promenad genom Tirana passerar vi också den gamla kommunistledaren Enver Hoxhas hus. Albanien hade ju mellan 1944-1990 en stenhård kommunistdiktatur då inte många personer varken åkte ut eller in i landet. 
 

Dag 3
På morgonen åker vi till Durres vid kusten, det tar ca 45 minuter. Durres grundades 627 f.Kr. under namnet Epidamnos. Den romerska härvägen Via Egnatia till Konstantinopel (känd för att knyta samman väst och öst) började i staden och flera av Romarrikets mäktiga och rika män, till exempel Cicero och Caesar, sägs ha tillbringat somrarna här. Under vår resa besöker vi flera andra städer som låg längs Via Egnatia, bl.a. Apollonia och Ohrid.

Vi gör en rundtur i staden och ser den gamla stadsmuren, amfiteatern m.m. Durres var en kort tid huvudstad i Albanien.

Färden fortsätter till Fier där vi äter lunch.

Guiden visar oss sedan runt i det som finns kvar av den antika staden Apollonia (som ligger intill Fier). Staden var tidigare en viktig hamn i Illyrien. År 48 f.Kr utbröt ett krig i Apollonia mellan Pompejus och Julius Caesar. Caesar använde orten som militärbas och Apollonia var en av romartidens viktigaste städer.

Bussen tar oss vidare till en underbar liten vingård som drivs av en lokal familj. Vi visas runt och avslutar med att prova några av deras viner innan vi fortsätter vidare till Berat där vi checkar in på vårt hotell och äter middag.
 

Dag 4
Berat ligger vackert vid floden Osum. Platsen var ursprungligen en illyrisk bosättning innan staden grundades under namnet Antipatrea på 300-talet f.Kr. Stadens makthavare har skiftat under årens lopp. Berat har varit underställd Romarriket, Bysans, slaver och Osmanska riket.

Stadsbilden domineras av en medeltida fästning, och det finns flera välbevarade stadsdelar från 1700- och 1800-talen. Staden delas av floden och hade tidigare en kristen respektive muslimsk sida. 
De historiska monument som finns kvar är många, även moskéer från olika epoker och åtta mycket gamla stenbroar. Berat förklarades som museistad 1961.

Vi vandrar runt i staden och besöker fästningen uppe på toppen. Det är en av få fästningar som fortfarande är bebodd. De historiska husen med de många fönstren som är byggda upp mot klippsidan har gett staden smeknamnet ”Staden med tusen fönster”. Den gamla historiska delen av staden är upptagen som världsarv av UNESCO.

Vi äter lunch på en liten lokal restaurang  och kliver sedan på bussen för att färdas mot gränsen till Makedonien, Alexander den Stores hemland. I Makedonien heter han inte Alexander den Store utan Alexander Makedonskij.

Gränskontrollen är snabbt avklarad och vi är framme i Ohrid ca 17.00 och får ett par timmar ledigt före middagen.
 

Dag 5
Ohrid har funnits i 3000 år och är en av Balkans absolut äldsta städer. Staden ligger vackert vid Ohridsjön som på vissa håll är nästan 300 meter djup.

Vi gör en rundtur och besöker bl.a. Tsar Samuils borg på toppen av berget. Efter lunch tar guiden med oss på en båttur på Ohridsjön. Resten av dagen är det fritt för egna strövtåg.

Under antiken hette staden Lychnidos och den romerska handelsvägen Via Egnatia gick genom staden. I Ohrid finns mycket att studera för den historieintresserade. Här finns kullerstengator från romartiden, teatrar från antiken och många spår från den bysantinska tiden. Man kan också ta en promenad längs den vackra sjöstranden. Staden deklarerades som världsarv av UNESCO 1979.
 

Dag 6
Efter frukost avreser vi mot Bitola. Staden grundades på 300-talet f.Kr. av Alexander den Stores far, Filip II av Makedonien, och hette då Heraclea. Guiden tar oss med till klocktornet, Magnoliatorget och den centrala gågatan, den judiska kyrkogården och stadens basar. 
Vi får också tillfälle att besöka ruinerna från den ursprungliga delen av staden där vi kan urskilja romerska bad och en teater från samma tidsepok.

Vi stannar till för lunch och vinprovning på Stobi winery, intill den antika staden Stobi. Stobi winery är välkänt i Nordmakedonien för sina högklassiga viner. När vi känner oss nöjda med vinintaget fortsätter resan mot huvudstaden Skopje.

 
Dag 7
På förmiddagen utforskar vi Skopje. Skopje har en halv miljon invånare och ligger 2 mil från Serbien samt 3 mil från Bulgarien. Skopjeområdet har varit bebott i åtminstone 6000 år. Staden hade en snabb utveckling efter andra världskriget men processen avbröts tillfälligt 1963 då man drabbades av en jordbävning som raserade 80% av alla byggnader. Man hade tidigare en av Europas vackraste järnvägsstationer. Det i princip enda som finns kvar av den idag är klockan på fasaden som har stannat på exakt det klockslag som jordbävningen inträffade.

Idag är Skopje en modern storstad med en del monument från historien.

Vi besöker bl.a. stadens berömda stenbro, Moder Teresas hus (hon föddes i Skopje), den berömda kyrkan St Panteleimon i närbelägna Nerezi, den gamla karavanserajen Kapan Khan samt den turkiska basaren. Vårt hotell ligger mycket centralt precis ovanför basaren. Basaren är ett mycket mysigt område att ströva runt i med en uppsjö av restauranger, kaféer och små butiker. Om stora delar av Albanien känns som Grekland kan Skopje liknas mer vid Istanbul, en blandning av Europa och Orienten. Det pratas en hel del turkiska och det muslimska inflytandet gör att många restauranger i basaren inte serverar alkohol. Ibland kan man tvingas gå 50 meter extra för att få sin efterlängtade öl.

Vi äter lunch på en lokal restaurang i centrum. Efter maten är resten av dagen fri för egna strövtåg och shopping.


Dag 8
Efter frukost avreser vi mot Bulgarien. Vi passerar gränsen efter en halvtimme och fortsätter vidare mot huvudstaden Sofia.

Efter lunch påbörjar vi vår utforskning av Sofia. Staden ligger vackert vid foten av bergsmassivet Vitosja och är en av de äldsta huvudstäderna i Europa. Thraker bosatte sig i området runt Sofia c:a 700 år f.Kr. och staden erövrades av romarna år 29 innan det första bulgariska imperiet utropades år 809. Vi stannar bl.a. till vid Alexander Nevskykatedralen (en av världens största ortodoxa kyrkor), Nationalteatern, Slavejkovtorget och den myllrande basaren som i dagligt tal kallas Kvinnomarknaden. 

På kvällen letar vi upp en mysig restaurang i gamla stan.  
 

Dag 9
På förmiddagen ledigt för egna strövtåg i Sofia. Den bulgariska huvudstaden är ungefär lika stor som Stockholm. Vårt hotell ligger i absoluta centrum av Sofia, några minuters promenad från gamla stan.

Efter lunch fortsätter färden mot Plovdiv, en resa som tar 2 timmar. Efter ankomst får vi några timmar ledigt före maten. Vid middagen får vi njuta av en lokal folkloregrupp.  


Dag 10
Plovdiv är Bulgariens artistiska och kulturella huvudstad.

Vi befinner oss i en av världens äldsta städer; här fanns en neolitisk bosättning för 6000 år sedan. Staden återkommer många gånger under seklernas historiebeskrivningar. Alexander den Stores far, Filip II, erövrade Plovdiv år 342 f.Kr och staden var i västeuropa känd som Phillipoupolis långt in på 1900-talet.

Staden ligger på 6 kullar längs flodbankerna vid Maritsafloden och vi hittar en välbevarad romersk amfiteater som ligger skönt inbäddad mellan 2 av kullarna i gamla stan. Här finns även odeon, akvedukt och stadion från romartiden.

Vi tar en promenad i gamla stan och besöker bl.a. den omtalade amfiteatern.

Efter lunch ledig tid för att ströva runt i den mysiga staden på egen hand. Plovdiv var Europas kulturhuvudstad år 2019. 

På kvällen återsamlas vi för gemensam avslutningsmiddag.


Dag 11
Avfärd till Sofia flygplats och hemfärd till Skandinavien.

 

 

Resfakta

Pris: fr. 25 850:-

Avresor 2023
September: 23

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 09:35. Hemkomst kl. 18:10. Flygbolag: Austrian Airlines/Lufthansa
Köpenhamn: Avresa kl. 12:30. Hemkomst kl. 18:25. Flygbolag: Austrian Airlines/Lufthansa
Göteborg: Avresa kl. 14:45. Hemkomst kl. 18:30.  Flygbolag: Lufthansa.
 

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn – Tirana via Wien (via Frankfurt för resande från Göteborg)
• Flyg Sofia – Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo via Frankfurt
• Alla övriga transporter under resan med buss
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Tirana
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Berat
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Ohrid
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Skopje
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Sofia.
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Plovdiv
• Helpension d.v.s. 3 mål mat per dag under hela resan. 
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Engelsktalande lokalguider
• Svensk reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 2 950:-
 

 

Visum

Visum Albanien/Nordmakedonien/Bulgarien
Visum behövs ej för nordiska medborgare. Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans hemkomst.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
23/9 - 3/10StockholmAlbanien - Nordmakedonien - Bulgarien. Flyg Stockholm t/r.Mer än 425 850:-Boka
23/9 - 3/10KöpenhamnAlbanien - Nordmakedonien - Bulgarien. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 425 850:-Boka
23/9 - 3/10GöteborgAlbanien - Nordmakedonien - Bulgarien. Flyg Göteborg t/r.Mer än 426 450:-Boka
Powered by Travelize