Albanien weekend

Vi bor 4 nätter på ett högklassigt 5-stjärnigt hotell i Durres direkt vid stranden till Adriatiska havet.

Vi gör utflykter till huvudstaden Tirana och andra intressanta historiska platser i Albanien. Guiden tar oss också med upp i bergen till den klassiska staden Kruja.

En lustfylld resa för livsnjutare där vi blandar berättelser från romarriket, medeltiden och dagens Albanien med vin och brandy.

Pris från:
10 850:-
Dagar:5
Paketresa inkl flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 Avresa från Skandinavien
Avresa från Stockholm/Köpenhamn.

Ankomst till Tiranas flygplats och transfer till Durres där vi checkar in på vårt 5-stjärniga hotell direkt vid Adriatiska havet.  Efter incheckning får ni möjlighet att bekanta er med hotellet och och dess omgivningar innan vi senare på kvällen samlas för gemensam middag. 


Dag 2 Dagsutflykt till Tirana och Durres
På morgonen beger vi oss till Tirana och gör en rundtur i huvudstaden där historiska byggnader blandas med de från kommunisttiden. 

Vi stannar till vid Skanderbegtorget där det finns en ryttarstaty med den albanske nationalhjälten. Under det osmanska väldet uppfördes många moskéer bl.a. den vackra Ethem Beymoskén. Vi stannar till vid moskén som hade en central roll i upproret mot kommunistdiktaturen i januari 1991. 

Under vår promenad genom Tirana passerar vi också den gamla kommunistledaren Enver Hoxhas hus. Albanien hade ju mellan 1944-1990 en stenhård kommunistdiktatur då inte många personer varken åkte ut eller in i landet. Men under de senaste 30 åren har Tirana i många stycken utvecklats till en modern storstad med vackra parker och en uppsjö av kaféer och restauranger.

Vi intar gemensam lunch i Tirana innan vi återvänder till Durres.

Durres grundades 627 f.Kr. under namnet Epidamnos. Den romerska härvägen Via Egnatia till Konstantinopel (idag Istanbul) började i staden och flera av Romarrikets mäktiga och rika män, till exempel Cicero och Caesar, sägs ha tillbringat somrarna här.

Guiden tar oss med på en rundtur genom Durres där vi bl.a. får beundra den gamla stadsmuren. Vi kliver av bussen och besöker stadens antika teater. Om vi sluter ögonen när guiden berättar kan vi kanske förnimma de stora åskådarmassorna som högljutt jublar åt romarnas våldsamma och stundtals blodiga skådespel. 

Efter teaterbesöket besöker vi det mycket välkända Kantina Skanderbeu för att prova viner samt företagets berömda brandy och raki. Kantina Skanderbeu privatiserades 2001 och har sedan dess arbetat intensivt på att förbättra och förfina vintillverkningsprocessen. Det blir en uppsluppen eftermiddag i goda vänners lag.


Dag 3 Heldagsutflykt till Berat, vingård och Apollonia
Efter frukost sätter vi oss i vår bekväma buss och påbörjar färden söderut mot Berat. Berat ligger vackert vid floden Osum. Platsen var ursprungligen en illyrisk bosättning innan staden grundades under namnet Antipatrea på 300-talet f.Kr. Stadens makthavare har skiftat under årens lopp och Berat har varit underställd Romarriket, Bysans, slaver och Osmanska riket.

Stadsbilden domineras av en medeltida fästning, och det finns flera välbevarade stadsdelar från 1700- och 1800-talen. Staden delas av floden och hade tidigare en kristen respektive muslimsk sida. De historiska monument som finns kvar är många, bl.a. moskéer från olika epoker och åtta mycket gamla stenbroar.

Berat förklarades som museistad 1961. Vi vandrar runt i staden och besöker fästningen uppe på toppen. Det är en av få fästningar som fortfarande är bebodd. De historiska husen med de många fönstren som är byggda upp mot klippsidan har gett staden smeknamnet ”Staden med tusen fönster”. Den gamla historiska delen av staden är upptagen som världsarv av UNESCO.

Vi äter lunch i Berat innan färden för oss vidare till en underbar liten vingård strax utanför Berat som drivs av familjen Cobo. Vi visas runt och avslutar med att prova några av deras drycker tillsammans med egenproducerad ost och bröd.

Familjens vintillverkning startade i början av 1900-talet. Under kommunisttiden i Albanien 1944-1991 var denna typ av privat verksamhet förbjuden. Kunskapen och traditionen hölls dock vid liv och när kommunistregimen föll återupptog familjen sin vintillverkning. Under några studieår i Italien lärde en av bröderna känna en italiensk vintillverkare. Med nyvunnen kunskap och inspiration, som han tog med sig hem till Albanien, började ett nytt kapitel för släkten Cobo och deras vintillverkning.

Efter vinprovningen fortsätter vi till det som finns kvar av den antika staden Apollonia. Staden var tidigare en viktig hamn i Illyrien. År 48 f.Kr utbröt ett krig i Apollonia mellan Pompejus och Julius Caesar. Caesar använde orten som militärbas och Apollonia var en av romartidens viktigaste städer.


Dag 4 Ledig dag eller halvdagstur till Kruja med lunch
Ledig dag.

Som tillval erbjuder vi en utflykt till Kruja.

Tillval: Utflykt till Kruja
Efter frukost åker vi upp i bergen till Kruja, vackert beläget bland grönklädda berg på 600 meters höjd. Staden har fått smeknamnet "Balkongen över Adriatiska havet" då vi vid fint väder har en storslagen utsikt över havet.

Guiden tar oss med på en promenad längs kullerstensgatorna fram till den ottomanska basaren där vi stannar en stund. Vandringen för oss sedan vidare till det historiska museet som tillägnats den albanske nationalhjälten Skanderbeg och hans motstånd mot den osmanska invasionen.

Skanderbeg var i osmansk tjänst när han 1443 konverterade till kristendom och ledde Albaniens kamp mot osmanska riket. Han höll motståndarna på avstånd fram till sin död 1468. Därefter tog osmanerna över och styrde Albanien fram till början av 1900-talet. Skanderbeg försvarade främst Albanien som nation men ses av många européer som den som under lång tid hindrade islam att tränga in i Västeuropa. Det finns statyer av Skanderbeg i bl.a. Rom, Skopje, Bryssel och Genève och relativt nyligen döptes ett torg i Paris till Skanderbegtorget.

Vi äter lunch i Kruja och återvänder sedan till vårt hotell i Durres.


Dag 5 Hemresa
Vid lunchtid avfärd med buss till Tiranas flygplats. Efter mellanlandning i Wien återvänder vi till Skandinavien.

Resfakta

Pris: fr. 10 850:-

Avresor 2021
Augusti: 19 
September: 16

Avresor 2022
April: 28
Maj: 5
Juli: 21
Augusti: 18
September: 15


Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 09:35. Hemkomst kl. 23:05. Flygbolag: Austrian airlines/Lufthansa.
Köpenhamn: Avresa kl. 10:05. Hemkomst kl. 22:25. Flygbolag: Austrian airlines.

Vänligen observera att flygtiderna kan skilja sig åt mellan olika datum. Kontrollera vad som står när ni bokar resan. Det är tiden på bokningsbekräftelsen som gäller.

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Köpenhamn - Tirana t/r med Austrian airlines/Lufthansa via Wien/Frankfurt.
• Alla transfers och transporter.
• 4 nätter på 5-stjärniga Sunrise premium direkt vid havet i Durres. Samtliga rum har balkong mot Adriatiska havet.
• Frukost varje dag.
• Lunch dag 2 och 3.
• Middag dag 1.
• Heldagsutflykt till Berat, Apollonia samt vingård och vinprovning.
• Heldagsutflykt till Tirana, Durres samt Kantina Skanderbeu och vin- samt brandyprovning.
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Svensktalande reseledare och engelsktalande lokalguider.

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 1 750:-
• Halvdagstur till Kruja inkl lunch: 950:-

 

Hotell

Hotel Sunrise premium
Hotel Sunrise premium är ett nybyggt 5-stjärnigt hotell med privat strand vid havet. Samtliga rum har en behaglig balkong mot Adriatiska havet.

Hotellet har pool, spa med bastu, gym, stor solterass samt restauranger och barer.

Karta

Karta

Visum

Visum Albanien

Visum behövs ej för nordiska medborgare. 

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
19/8 - 23/8StockholmAlbanien weekend. Flyg Stockholm t/r.Mer än 410 850:-Boka
19/8 - 23/8KöpenhamnAlbanien weekend. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 410 850:-Boka

September 2021

16/9 - 20/9StockholmAlbanien weekend. Flyg Stockholm t/r.Mer än 410 850:-Boka
16/9 - 20/9KöpenhamnAlbanien weekend. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 410 850:-Boka

April 2022

28/4 - 2/5StockholmAlbanien weekend. Flyg Stockholm t/r.Mer än 410 850:-Boka
28/4 - 2/5KöpenhamnAlbanien weekend. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 410 850:-Boka

Maj 2022

5/5 - 9/5StockholmAlbanien weekend. Flyg Stockholm t/r.Mer än 410 850:-Boka
5/5 - 9/5KöpenhamnAlbanien weekend. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 410 850:-Boka

Juli 2022

21/7 - 25/7StockholmAlbanien weekend. Flyg Stockholm t/r.Mer än 410 850:-Boka
21/7 - 25/7KöpenhamnAlbanien weekend. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 410 850:-Boka

Augusti 2022

18/8 - 22/8StockholmAlbanien weekend. Flyg Stockholm t/r.Mer än 410 850:-Boka
18/8 - 22/8KöpenhamnAlbanien weekend. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 410 850:-Boka

September 2022

15/9 - 19/9StockholmAlbanien weekend. Flyg Stockholm t/r.Mer än 410 850:-Boka
15/9 - 19/9KöpenhamnAlbanien weekend. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 410 850:-Boka
Powered by Travelize