Armenien

Rundresa i det lilla bergslandet i Kaukasus med en historia som berör och en natur som förför.

Vi upptäcker kulturskatter som det hedniska templet Garni och klostret Khor Virap som via Gregorius upplysaren ses som kristendomens ursprung i Europa.

Vi besöker vingårdar längs vägen och provar också en brandy i den berömda Araratfabriken.

Vi får många tillfällen att promenera runt i den vackra huvudstaden Jerevan, en av världens äldsta städer.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1
Avresa från Skandinavien via Moskva till Jerevan. Ankomst och transfer till hotellet.

Dag 2
Armenien ligger inklämt mellan Georgien, Azerbajdzjan, Iran och Turkiet. Gränserna mot Turkiet och Azerbajdzjan är stängda eftersom man inte riktigt kommer överens så landvägen kan man bara ta sig till Iran och Georgien.

Vi börjar dagen med en stadsrundtur i Jerevan som anses grundlagd 782 f.Kr. av Kung Arghisti I och är en av världens äldsta städer. Vi besöker Matenadaranmuseet, innehållande världens främsta manuskriptsamling. Armenier världen runt har hjälpt till att samla ihop denna imponerande kulturskatt bestående av 1000-åriga armeniska böcker och manuskript.

Dagens Jerevan är annars en modern storstad med 1,1 miljoner invånare. Staden lever verkligen upp kvällstid med mängder av utekaféer och restauranger som är välbefolkade långt efter midnatt. Vi kliver av bussen en stund och följer guiden på en kort promenad genom centrum där vi passerar bl.a. Republiktorget, presidentpalatset, operahuset och den 23 meter höga statyn Moder Armenien.

Efter lunch besöker vi brandyfabriken Ararat för en rundvisning. Givetvis får vi även chansen att prova den utsökta drycken. Brandy är Armeniens nationaldryck och har producerats i landet sedan 1887. Armenien har även en mycket lång tradition av vinproduktion och gör anspråk på att vara vinets vagga, ett epitet som annars brukar tilldelas grannlandet Georgien.

Vi återvänder till vårt hotell i Jerevan för en stunds vila. Därefter äter vi middag på en restaurang i närheten av hotellet och njuter av det armeniska köket.


Dag 3
Efter frukost åker vi österut mot det hedniska Garnitemplet från 100-talet.

Garni är en liten pärla och det enda tempel som finns välbevarat från förkristen tid. Templet ligger på en klippa högt ovanför Azatdalen med floden Azat i botten. På området kan vi också se rester av fortet som omgav templet samt rester av ett sommarpalats för kung Tiridates III med bl.a. ett romerskt bad.

Lunchen intas hemma hos en familj som gjort om sitt hus och trädgård till en liten restaurang. Vi får också vara med och titta på när man bakar brödet ”Lavash” i den nedgrävda ugnen. De välsmakande lammspetten tillagas likaledes i ett hål i marken.

Vi fortsätter till klosterkomplexet Geghard som delvis ligger inne i en klipphåla. Klostret grundades på 400-talet men de flesta bevarade byggnaderna härstammar från 1200-talet. Grottkyrkan S:t Gregorius från 600-talet är med på UNESCO:s världsarvsförteckning. Jungfruns kyrka från 1215 mynnar ut i kamrar i klipporna. Alla kamrarna är uthuggna och utsmyckade av en ensam man som tillbringade hela sitt liv med detta arbete. Hela komplexet ligger sagolikt vackert i en flodravin.


Dag 4
Vi åker söderut längs Araratdalen i riktning mot den turkiska gränsen. Berget Ararat betraktas som en central del av den armeniska historien även om det numer ligger i Turkiet. Armenierna betraktar dock fortfarande Ararat som ”sitt” berg. Enligt Moseboken strandade Noaks ark i den sjunde månaden på den sjunde dagen på Ararat.

Vi svänger av huvudvägen och åker in bland vinfälten för att besöka klostret Khor Virap. Khor Virap är berömt och en välbesökt pilgrimsplats som ligger uppe på en märklig klippa mitt bland fälten. Härifrån har man en fantastisk utsikt mot Ararat som är snöklätt året runt. Gregorius upplysaren lär ha suttit 12 år i en liten fängelsehåla här. Det var kung Tiridates som fattade beslutet p.g.a. Gregorius kristna tro. Men när Tiridates år 301 omvändes till kristendom blev Gregorius frisläppt. De som vill kan klättra ner längs den lodräta stegen till den mörka fängelsehålan där Gregorius överlevde 12 år enbart på vatten och bröd. Grigorius fortsatte efter frisläppandet att sprida den kristna läran runt Armenien. Under vår färd genom landet kommer vi att se ett stort antal vackra stenkyrkor och kloster varav flera har utnämnts till världsarv av UNESCO.

Vi fortsätter vidare till byn Areni där vi stannar till vid en vingård och får en kort rundvisning. Därefter provar vi av ett antal viner. Om något vin faller i smaken finns också möjlighet att inhandla det direkt på gården. Vi lämnar vinfälten i Araratdalen och reser vidare till Noravankklostret som ligger vackert i ett ödsligt landskap omgivet av berg. Noravank är ett klosterkomplex från 1200- och 1300-talen som nyligen restaurerats. Färden går vidare till Karahunj, ett observatorium som är 7000 år gammalt och därmed äldre än det mer välkända Stonehenge i England.

Bussen fortsätter sedan mot Goris i sydöstra delen av landet, inte långt från Azerbajdzjan och Iran, där vi checkar in på vårt hotell och äter middag. Vi tar sedan en promenad i den lilla staden och beundrar den säregna arkitekturen. Goris nuvarande bebyggelse initierades av en tysk arkitekt på 1800-talet och är till stor del oförändrad sedan dess. Staden är omgiven av berg med många tidigare bebodda grottor som skapar en särpräglad atmosfär.


Dag 5
Efter frukost lämnar vi Goris och reser vidare till Tatevklostret som ligger gömt i grönskan av Vorotandalen. Sedan fortsätter vi mot Khndzoresk, en liten grottby som ligger utspridd över ca 3 km på sluttningarna av djupa raviner.

Vi fortsätter genom Selimpasset och en bit längs den klassiska Sidenvägen. Vi stannar till vid en gammal karavanseraj som användes av handelsmännen som färdades längs Sidenvägen och äter lunch i en vackert belägen restaurang i bergen med strålande utsikt över omgivningarna. 

Innan vi når Sevan stannar vi till vid den medeltida kyrkogården Noraduz där ett stort antal chatjkarer finns bevarade. Chatjkarer är typiska armeniska arkitektoniska monument gjorda av sten med inristade kors, som vanligtvis installeras på vägarna vid klostren på både in- och utsidan.

Vi checkar in på vårt hotell i Sevan och äter middag.
 

Dag 6
Vi börjar dagen med utflykt till Sevansjön som ligger 1 900 meter över havet. Sevansjön riskerade tidigare att gå samma öde till mötes som Aralsjön i Uzbekistan. Under Sovjetväldet sjönk vattennivån i sjön dramatiskt. Nu pågår ett projekt som syftar till att på konstgjord väg åter höja vattennivån. Man har redan kommit en bra bit på väg. Några meter ut i vattnet kan man se träd som tidigare stod på land. Projektet har finansierats av en av de mer kända armenierna, den sedermere bortgångne amerikanske affärsmannen Kirk Kerkorian.

Mycket av Armeniens ekonomi bygger på bidrag från armenier utanför landet. Idag bor 3,5 miljoner armenier i Armenien och ca 6 miljoner utanför landet. De finns spridda över hela världen med de största grupperna i USA och Frankrike. Sammanhållningen bland armenierna är enastående och oerhört många av de armenier som lever utanför landet lämnar sitt bidrag till Armeniens utveckling. Hjälpen från armenier utanför landet är viktig eftersom Armenien har ett besvärligt läge i Kaukasus där som nämnts gränserna till såväl Azerbajdzjan som Turkiet är stängda. Man får förlita sig på stöd från Ryssland och transporter via Georgien.

Färden går vidare till den lilla staden Dilijan som populärt kallas "Lilla Schweiz" av lokalbefolkningen. Dilijan har ända sedan Sovjettiden varit en populärt semestermål för musiker, konstnärer och övriga delar av den kulturella eliten. Vi stannar till vid ett hantverkscenter och besöker att fint litet konstmuseum. 

Vår resa går därefter vidare till Gjumri där vi checkar in på vårt hotell och äter middag.
 

Dag 7
Gjumri är Armeniens näst största stad och hette tidigare Alexandropol. Staden var centrum för de ryska trupperna under rysk-turkiska kriget 1877-78. Gamla hantverkstraditioner står högt i kurs i Armenien och speciellt i Gjumri. Vi tar en promenad i den gamla historiska delen av staden och besöker ett keramikcentrum där man kan göra en del fynd. Guiden tar oss även med till en välkänd smidesverkstad där vi får en visning och introduktion i den urgamla hantverkskonsten.

Vi tar en kopp kaffe på torget i centrum innan vi lämnar Gjumri och reser söderut tillbaka mot Jerevan. Längs vägen stannar vi till för lunch hos en familj som inrett en liten vinkällare. Vi får smaka på riktig hemlagad armenisk mat och provar lokala viner till maten.

Bussen tar oss sedan tillbaka till Jerevan.
 

Dag 8
Efter frukost besöker vi några historiskt intressanta platser i Jerevans förorter.

Vi börjar med Etchmiadzin. Katedralen byggdes år 303, två år efter att Armenien blivit världens första land att utropa kristendom som statsreligion. Etchmiadzin är säte för den armeniska katholikosen, centrum för den armeniska apostoliska kyrkan. Vi fortsätter vidare till Zvartnotztemplet från 700-talet som är en av många av Armeniens kulturskatter som listats av UNESCO som tillhörande världsarvet.

Vi hinner också besöka St. Hripsime. Hripsime var en ung romersk nunna som tillsammans med sin syster blev dräpt av Kung Tiridates III. Hripsime blev martyr och helig. Hennes kvarlevor är begravda inne i kyrkan från 600-talet.

Efter lunch har vi resten av dagen ledig för egna strövtåg i den mysiga huvudstaden.
 

Dag 9
Ledig förmiddag i Jerevan.

11.30 buss till flygplatsen. Vi reser via Moskva tillbaka till Skandinavien.

Resfakta

Pris: fr. 15 850:-

Avresor
2020

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 12:45. Hemkomst kl. 19:20. Flygbolag: Aeroflot
Köpenhamn: Avresa kl. 13:05. Hemkomst kl. 21:30. Flygbolag: Aeroflot

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm / Köpenhamn - Jerevan t/r via Moskva 
• Alla lokala transporter och transfers med buss
• 5 nätter på 4-stjärnigt hotell i Jerevan
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Goris
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Sevan
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Gjumri
• Frukost och lunch samtliga dagar
• 4 middagar. Middag dag 2, 4, 5 och 6
• Samtliga inträden på i programmet uppräknade sevärdheter
• Kvällsunderhållning enligt programmet
• Engelsktalande lokalguider
• Svensktalande reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 2 000:-

 

 

Visum

Visum behövs inte längre för EU-medborgare och medborgare i Schengen-länder. Gäller för turister för en period upp till 180 dagar under 1 år.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Powered by Travelize