Centralamerikas höjdpunkter

Färden tar oss genom 5 länder i Centralamerika; Panama, Nicaragua, El Salvador, Honduras och Guatemala.

Vi blandar kultur och historia med natur och vardagsliv. Vi besöker mayakulturens mytomspunna ruinstäder Tikal och Copan och får även ta del av hur mayaättlingarna lever idag.

Färgstarka indianmarknader, hisnande naturupplevelser, bestigning av vulkaner, besök på kaffeplantager, båttur på Panamakanalen, promenader i Latinamerikas äldsta koloniala städer och mycket annat hinner vi med under 2 intensiva veckor.

De som vill koppla av på en fin strandresort vid Stilla havet eller Karibiska havet efter resan kan kontakta Iventus så ordnar vi det.

Pris från:
52 850:-
Dagar:15
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1
Avresa från Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn.

Ankomst till Panama på eftermiddagen. Transfer till hotellet och incheckning.

Gemensam middag på hotellet.

Dag 2
Vi lämnar hotellet med buss tidigt på morgonen för en intensiv dag där vi ska se Panamas största sevärdheter. Vi börjar med Panamakanalen där vi gör ett första stopp vid Miraflores-slussen. Vi följer slussningen av stora Atlantfartyg som är på väg in i kanalen. Strax intill slussen finns också ett museum som vi besöker för att få veta mer om Panamakanalen.

Panamakanalen räknas som ett av den moderna världens sju underverk och förbinder Atlanten med Stilla havet. Kanalen invigdes i augusti 1914 och har alltså varit i drift i hundra år. Kanalen skär rakt igenom ett regnskogsområde och är på sammanlagt 77 km. Regnskogen hindrar jorden från att lossna vid tropiska regnskurar och skyddar därmed kanalen. Arbetet med kanalen inleddes redan 1880 av ett franskt bolag men tvingade då avbrytas på grund av alla dödsfall i tropiska sjukdomar och byggnadstekniska svårigheter. Sammanlagt avled 27 500 arbetare, de flesta i tropiska sjukdomar. När arbetet sedan återupptogs i början av 1900-talet hade projektet tagits över av ett nordamerikanskt bolag. Tack vare medicinska framsteg kunde de tropiska sjukdomarna bekämpas. Genom anläggning av slussar i stället för att försöka skapa en öppen farled från hav till hav kom man förbi tekniska svårigheter. Slussarna höjer farledens vattenyta 26 meter över havet.

Bussen tar oss sedan till Gamboa naturparkscentrum där vi bordar några mindre snabbgående motorbåtar och ger oss ut på Panamakanalen. Det är en mäktig upplevelse att kryssa mellan de stora lastfartygen och Atlantkryssarna. Vi fortsätter till Gatunsjön och kan se spindelapor, vrålapor, kajmaner, tukaner och många andra fågelarter.

Färden går sedan till gamla stan, Casco Viejo, där vi äter lunch. Det ursprungliga Panama city förstördes av den hänsynslöse piraten Henry Morgan vid en raid 1671. Spanjorerna beslöt då att flytta staden 8 km sydväst till en halvö som var lättare att försvara; så uppstod Casco Viejo. Efter maten vandrar vi runt på kullerstensgatorna och insuper den koloniala atmosfären. Hela gamla stan är så unik att den blev uppsatt som världsarv av UNESCO 1980.

Efter rundturen stiger vi ombord på bussen som kör oss tillbaka till hotellet. Under färden passerar vi den nya delen av Panama City, som är helt anpassad för biltrafik, det finns inte ens trottoarer. Vi beskådar de hisnande skyskraporna och bankpalatsen som glittrar i kvällssolen samtidigt som vår guide berättar om de senaste årens enorma tillväxt på uppemot 12 procent. Inkomsterna från Panamakanalen har gjort Panama till regionens rikaste land.

Dag 3
Direkt efter frukost checkar vi ut från hotellet och tar flyget till Managua, Nicaraguas huvudstad. Efter passkontroll och tull stiger vi upp på vår buss och efter en timme når vi Granada.

Namnet Nicaragua kommer från Nicarao, indianhövdingen som blev allierad med de spanska conquistadorerna när området erövrades. Den viktigaste staden för spanjorerna var Granada som grundades redan 1524. Staden fick sitt namn från Granada i Spanien och kom att fungera som kolonialmaktens centralort i regionen.

Innan vi stannar vid vårt hotell kör vi en runda genom staden för att få en överblick samtidigt som vår guide berättar om de spanska erövrarna och det de har lämnat efter sig. Som så många andra städer placerades också Granada långt från havet, därmed svår att nå för pirater. Men Granada har ändå friska havsvindar då staden ligger med famnen öppen mot Nicaraguasjön.

Dag 4
När Mombachovulkanen fick sitt utbrott för tusentals år sedan, kastades stora stenar i sjön Nicaragua . Som ett resultat av detta våldsamma utbrott bildades 365 mindre och större öar, Las Isletas, i sjön framför Granada. Vi tar en båttur på sjön och får bl.a. se skarv, häger, papegojor, hökar, gamar och många andra fåglar. Tidigare fanns sötvattenhaj i sjön men det unika djuret utsattes för rovfiske och är numera utrotningshotat. Vi stannar också till vid apornas ö, en ö befolkad enbart av apor.

Efter lunch är det ledig tid för egna promenader i den behagliga kolonialstaden.

Dag 5
Efter frukost checkar vi ut och lämnar Granada och åker mot huvudstaden Managua. På vägen stannar vi till vid Masaya vulkanen, en symbol för Nicaragua, som fortfarande är aktiv och om vi har tur håller sig vulkanen lugn så vi kan bestiga den.

Efter vulkanen blir nästa stopp Managua, som varit landets huvudstad sedan 1852.  Under en rundtur i Managua berättar vår guide framförallt om den politiska utvecklingen i Nicaragua. I Sverige förknippas Nicaragua med Anastásio Somozas grymma diktatur som slutade i ett inbördeskrig och sandinisternas seger. Många minns också Ronald Reagans hårda linje mot sandinisterna och CIA:s stöd till Contras som bildades för att störta sandinisterna. I det grymma inbördeskriget under 1980-talet dödades fem procent av befolkningen.

Under 80-talet engagerade sig vänsteraktivister och folkrörelser i att stödja sandinisternas revolution. Svenska arbetsbrigader kom till Managua för att arbeta och svenska biståndsorganisationen Sida hade en omfattande verksamhet i landet. Det var då. Sedan några år tillbaka har Sida avbrutit alla projekt i landet och ambassaden är numera stängd.

Vi passerar och stannar till vid Revolutionsplatsen och de få byggnader och katedraler som klarade jordbävningen 1972. Större delen av centrum slogs sönder av den våldsamma jordbävningen men vad värre var, alla pengar som kom från internationella hjälporganisationer för återuppbyggnad av staden stoppade diktatorn Somoza i sin egna ficka.  Vi ser Somozas bunker och den 59 meter höga statyn av nationalhjälten general Auguste Sandino. Vi besöker också Sandinistmuseet som berättar om den mytomspunne Sandino och hans lilla styrka som skakade om regimen på 1930-talet. Vi vandrar längs Rooseveltgatan och vi passerar det kongressområde som uppkallats efter Olof Palme. Kongressområdet är stängt sedan många år men skylten med Olof Palmes namn finns kvar och vittnar om de täta kontakterna som fanns mellan Sverige och Nicaragua på 1980-talet. Sent på eftermiddagen flyger vi till El Salvadors huvudstad, San Salvador, där vi checkar in och äter middag.

Dag 6
På morgonen gör vi en panoramatur i San Salvador innan vi åker vidare till byn Joya de Cerén som kallas för Centralamerikas Pompeji. På 600-talet fick vulkanen Loma Caldera ett utbrott och begravde byn under tonvis med aska. Vi vandrar runt bland de avtäckta byggnaderna och får en bra bild av hur livet tedde sig här för 1400 år sedan. Joya de Cerén är klassat som världsarv av UNESCO.

Efter lunch fortsätter vår färd genom Centralamerika och när vi når vårt mål Copán befinner vi oss mitt ute i djungeln, bara tolv kilometer från den guatemalanska gränsen. I anslutning till den arkeologiska platsen Copán har ett litet samhälle vuxit upp.


Dag 7
Efter frukost besöker vi den unika ruinstaden Copán som en gång var en av de mäktigaste stadsstaterna i Mayariket. Sedan man började utgrävningarna i Copán i slutet av 1800-talet har man funnit resterna av över fyratusen byggnader. Vi vandrar runt med en lokalguide och får bland annat se det ceremoniella centrumet bestående av ett stort torg. Guiden visar oss även bostäder och bollplaner. Men framför allt är Copán berömt för den hieroglyfiska trappan som är den mest omfattande beskrivning av Mayafolkets historia som man har hittat och som sträcker sig över 450 år.

Copán grundades år 159 och hade på 400-talet utvecklats till att bli en av de viktigaste Mayastäderna i Centralamerika. Mayafolket kallade staden för Xukpi. Under flera hundra år var den välmående men under 700-talet föll allt samman och staden avfolkades och gick under i likhet med de andra Mayastäderna.

Efter lunch är det ledig tid.

Dag 8
Vi lämnar Honduras och när vi kommer in i Guatemala märker vi direkt att vi har kommit till ett annat land med en annan kultur och en annan befolkning. Guatemala är det enda landet i Centralamerika där ättlingar till mayaindianerna lyckats överleva. 55% av befolkningen har mayablod i ådrorna. I t.ex. Honduras finns inga mayaättlingar kvar. Guatemala med sin lokalbefolkning är oftast det land i Centralamerika som gör störst avtryck hos besökarna.

När vi når Izabalsjön stannar vi till för lunch vid floden Rio Dulces utlopp. Vi stiger sedan ombord på en båt som tar oss längs floden upp mot den karibiska kusten. Vårt mål är den lilla karibiska staden Livingston. Det känns som att komma till en ny världsdel med en helt annan karibisk afro-latinsk kultur. I Livingston är den dominerande befolkningsgruppen ättlingar till afrikanska slavar. Vi tar in på vårt hotell Villa Caribe och njuter av en lugnet vid den karibiska kusten.

Dag 9
Efter en dryg veckas intensivt program kan det vara skönt att bara koppla av en dag i den lilla idylliska staden.

Du kan koppla av vid hotellets fina poolanläggning eller ta en promenad längs Karibiska havets strand.

Dag 10
På förmiddagen checkar vi ut och färdas tillbaka längs floden till parkeringen där vår buss väntar. Resan fortsätter sedan mot staden Flores i norra Guatemala, inte långt från Belize. Vi anländer på kvällen till Flores och äter middag.

Flores ligger vid en insjö och är ett trivsamt litet samhälle. Men den stora attraktionen som lockar alla besökare som kommer hit är den berömda Mayastaden Tikal, som ligger i hjärtat av Petendjungeln, inte långt från Flores.

Trots att mayafolket inte kände till några andra metaller än guld och alltså befann sig på stenåldersnivå var deras vetenskap inom vissa områden till och med mer avancerad än nutidens. Deras historia är dock till stora delar höljd i mystik vilket bara väckt ett ännu större intresse hos forskare, arkeologer och amatörhistoriker. Många av mayafolkets främsta statsstäder är i dag framgrävda och räknas till världens mest sevärda arkeologiska lämningar. Tikal är det mest spektakulära monumentet från Mayatiden och vi har en hel dag att se närmare på och uppleva stämningen vid den unika platsen.

Dag 11
Ledsagade av en lokal guide vandrar in i den tjocka regnskogen där vi strax omges av vrålapor, spindelapor, kalkoner, papegojor, näsbjörnar med mera. Här finns också pumor men de ser vi knappast dagtid. Promenaden tar oss till olika byggnader från Mayatiden innan vi efter ett tag når de majestätiska pyramiderna där det högsta templet mäter 65 meter. Från toppen av detta tempel har man en enastående utsikt över Tikal och djungeln.

Ovanför trädtopparna ser vi topparna på pyramiderna sticka upp. Vi fascineras av de olika templen, det stora torget i centrum och övriga byggnader. På 700-talet levde över hundratusen invånare i Tikal.

Mayafolkets högperiod inföll mellan år 200 och 900 e. Kr. Samhällsstrukturen i deras statsstäder var avancerad. De var skickliga jordbrukare och dränerade djungelområden och byggde konstbevattningssystem och kunde därmed få fram flera majsskördar om året. De levde i en strikt hierarki. Mellan bönderna fanns ett mellanskikt med soldater. Ledningen låg däremot hos prästerskapet som utgjorde en egen klass där barnen fick ärva makten av sina föräldrar generation efter generation. Översteprästen var den som bestämde och han hade en kejsares makt.

Folket lydde blint översteprästens order i rädsla både för prästerskapet och gudarna. De odlade sin majs och grönsaker, gick ut i krig mot grannfolk om så krävdes och byggde pyramider och tempel när det inte fanns tillräckligt med slavar. När man inte lyckats ta några krigsfångar för att offra till gudarna tvingades undersåtarna till och med offra sina barn. Gudarna krävde hela tiden färska människohjärtan.

Astronomi var en viktig vetenskap för mayafolket och de beräknade stjärnors och planeters rörelser med stor exakthet. Dagens moderna datateknik har beräknat ett år till 365,2422 dagar. Mayafolkets astronomer beräknade det till 365,2420 dagar.

Tusen år innan européerna kände till avancerad matematik kunde också mayafolkets vetenskapsmän räkna mycket höga tal och tal mindre än noll tack vare att de hade ett tecken för nollan och kände till komplicerade matematiska principer. De hade också ett skriftspråk som dagens forskare ännu inte lyckats tyda helt. Mayafolket kände också till hjulet. Men hjul användes bara till barnens leksaker eftersom de saknade dragdjur som kunde dra vagnarna.

Mayafolkets präster använde tre parallella kalendrar. Solåret var precis som vårt uppdelat i 365 dagar och innehöll också exakta markeringar för solförmörkelser och andra förändringar bland planeterna som påverkar jorden. I den religiösa kalendern bestod året av 13 månader där varje månad hade sina religiösa riter. Av kalendern framgick när gudarna som styrde universum skulle ha sina offer. Slutligen fanns också en kalender för den stora tideräkningen. I denna skrevs år noll 3114 f. Kr. Vad som hände år noll vet ingen i dag.

Arkeologiska fynd visar att mayafolket levde i flera statsstäder i Centralamerika. Till en början levde alla städer i fredlig samexistens, men några århundraden efter år noll började prästerskapet i de största städerna sträva efter att bli mäktigare och började lägga under sig de mindre städerna genom krig och erövring. Snart fanns två stora imperier. Det ena hette Tikal, till vilket Copán i Honduras och den mexikanska mayastaden Palenque tillhörde. Det andra maktimperiet var Calakmul med underlydande städerna Uxmal och Chichén-Itzá som i dag ligger i Mexiko.

Så länge de båda imperierna var lika starka upprätthölls maktbalansen. Men omkring år 750 gick Tikal förbi sin rival och därmed bröt ett blodigt krig ut. Tikals härskare lyckades besegra Calakmul. Men när kriget var över visade det sig att Tikals härskare inte hade någon möjlighet att kontrollera det väldiga rike man erövrat. Uppror och strider blossade därför snart upp i utkanten av imperiet. De mindre städerna började bekämpa varandra. Folket reste sig mot prästerskapets terror. Oroligheterna ledde till att jordbruket föll samman. Missväxten ledde till svält och epidemier. Till slut fanns ingen annan utväg för den enskilda människan än att överge de döende städerna för att själv försöka finna mat ute i naturen. När spanjorerna kom några hundra år senare var städerna förvandlade till stenhögar som slukats av djungeln. Bevattningssystem och det gemensamma försörjningsnätet var utplånat sedan hundratals år tillbaka. Människorna levde på stenåldersnivå.

Vi avslutar med att äta lunch inne i parken.

På eftermiddagen lämnar vi Tikal och beger vi oss till flygplatsen för att flyga till till Guatemala City. Från flygplatsen har vi en buss som väntar för att köra oss till till Antigua där vi ska stanna tre nätter.

Dag 12
Vi lämnar hotellet för en dagsutflykt till indianmarknaden i Chichicastenango, ett besök som kommer att bli den mest färgstarka och livfulla upplevelsen vi får vara med om i Centralamerika.

Chichicastenango ligger i centrum av högländerna och var en gång i historien kungadöme för den etniska gruppen Quiché. I dag är Chichicastenango känd för att invånarna i regionen bevarat den gamla traditionella mayakulturen. Marknaden var en viktig handelsplats i de gamla mayaindianska områdena långt innan spanjorernas ankomst. Stadens marknader som hålls på torsdagar och söndagar lockar indianer från hela regionen. Förutom att marknaden är en explosion av färger, dofter och ljud är det dessutom en möjlighet att köpa fina hantverk. Mitt inne i gyttret ligger indiansamhällets kyrka. Till det yttre ser den gamla vitkalkade byggnaden ut som en katolsk kyrka men om man går in i kyrksalen får man uppleva fascinerande religiösa ceremonier som är en sammansmältning, synkretism, av katolicism och gamla mayareligioner (fotografering strängt förbjuden). Innan mayaindianerna går in i kyrkan stannar de till på trappan, ser upp mot solen och gör ett korstecken. Solen spelar en viktig roll för dem, solen är deras viktigaste helgon.

På kvällen middag i Antigua.

Dag 13
Under förmiddagen gör vi en promenad genom Antiguas gamla stadskärna. Staden med sina magnifika välbevarade byggnader i spansk barockstil räknas som en av Amerikas vackraste koloniala städer, uppsatt på UNESCO:s världsarvslista redan 1979. Antiguas fullständiga namn är egentligen La Antigua Guatemala och grundades redan år 1543 för att bli Spaniens huvudstad i regionen. Ända fram till slutet av 1700-talets slut fungerade sedan Antigua som Centralamerikas religiösa, militära, kulturella och ekonomiska centrum. Efter en jordbävning i slutet av 1700-talet flyttade kolonialmakten sin administration till Guatemala City, som efter självständigheten blev republikens huvudstad. Tack vare att Antigua förlorade sin status som centrum föll staden i glömska och slapp den moderniseringsiver som förstört så många av världens arkitektoniska pärlor. Alla gamla kolonialbyggnader och torg, fontäner och palats fick stå kvar orörda. I dag är Antiguas koloniala stadskärna varsamt renoverad. Staden med sin koloniala charm och rika utbud av kaféer, restauranger och konstgallerier är en perfekt plats att slå läger på några dagar.

Efter lunch tar vi oss till ett vackert beläget kaffeplantage på bekvämt avstånd från Antigua. Vid framkomsten gör vi en rundtur på plantagen under sakkunnig ledning och studerar hur kaffet odlas och torkas. Kaffebönorna torkas i solen på stora terrasser. Efter vår rundvandring ska vi givetvis provsmaka det goda guatemaltesiska kaffet.

Efter visningen återvänder vi till Antigua där vi får några timmar ledigt före middagen.

Dag 14
Avresa till flygplatsen i Guatemala city och avresa mot Panama
Mellanlandning i Panama City för byte av flyg.
Avresa till Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn.

De som förlängt resan lämnar gruppen antingen på Guatemalas flygplats eller Panama flygplats för flyg eller transfer till den strandresort som valts.

Dag 15
Hemkomst.

Resfakta

Pris: fr. 52 850:-


Avresor
2021
Februari: 7
November: 14

2022
Februari: 6
November: 13


Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 06:50. Hemkomst kl. 15:30. Flygbolag: Lufthansa
Köpenhamn: Avresa kl. 06:40. Hemkomst kl. 18:30. Flygbolag: Lufthansa
Göteborg: Avresa kl. 07:05. Hemkomst kl. 13:40. Flygbolag: Lufthansa

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm / Köpenhamn / Göteborg - Panama city t/r
• Flyg Panama - Managua
• Flyg Managua - San Salvador
• Flyg Flores - Guatemala city
• Flyg Guatemala city - Panama
• Buss San Salvador - Copán - Flores
• Alla övriga transfers och transporter
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Panama City, Panama
• 2 nätt på 4-stjärnigt hotell i Granada, Nicaragaua
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i San Salvador, El Salvador
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Copan, Honduras
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Livingston, Guatemala
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Flores, Guatemala
• 3 nätter på 3-stjärnigt hotell i Antigua, Guatemala
• Frukost och lunch alla dagar.
• 7 middagar.
• Alla utflykter och inträden enligt dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Engelsktalande lokalguider
• Svensktalande reseledare


Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 5 950:-


Nedan listar vi länkar till några bra hotell vid Stilla havskusten. Ni kan själv boka hotell och kontakta Iventus för att få ändrat hemresedatum på flygbiljetten. Tillägg för ändrat hemresedatum varierar. Det är därför bra om ni anger att ni vill stanna t.ex. 4 dagar extra men kan tänka er 3-5 dagar så får ni pris för de olika alternativen.Iventus ordnar boende på olika strandresorts beroende på var ni vill stanna.

Om ni så önskar kan Iventus även boka hotell och transfers för er. Kontakta oss för mer information.

Förslag på hotell vid Stilla havskusten intill Panama city:
Sheraton Bijao www.sheratonbijao.com 
Marriott http://www.marriott.com/hotels/travel/ptyjw-jw-marriott-panama-golf-and-beach-resort/
Wyndham Playa Blanca http://www.kayak.com/Rio-Hato-Hotels-Wyndham-Grand-Playa-Blanca.470945.ksp#overview

Samtliga ligger 1,5-2 timmar från Panama city/flygplatsen.

 

 

Visum

Visum behövs ej för nordiska medborgare. Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans hemkomst.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
7/2 - 21/2StockholmCentralamerikas höjdpunkter. Flyg Stockholm t/rMer än 452 850:-Boka
7/2 - 21/2KöpenhamnCentralamerikas höjdpunkter. Flyg Köpenhamn t/rMer än 452 850:-Boka
7/2 - 21/2GöteborgCentralamerikas höjdpunkter. Flyg Göteborg t/rMer än 452 850:-Boka

November, 2021

14/11 - 28/11StockholmCentralamerikas höjdpunkter. Flyg Stockholm t/rMer än 452 850:-Boka
14/11 - 28/11KöpenhamnCentralamerikas höjdpunkter. Flyg Köpenhamn t/rMer än 452 850:-Boka
14/11 - 28/11GöteborgCentralamerikas höjdpunkter. Flyg Göteborg t/rMer än 452 850:-Boka

Februari, 2022

6/2 - 20/2StockholmCentralamerikas höjdpunkter. Flyg Stockholm t/rMer än 452 850:-Boka
6/2 - 20/2KöpenhamnCentralamerikas höjdpunkter. Flyg Köpenhamn t/rMer än 452 850:-Boka
6/2 - 20/2GöteborgCentralamerikas höjdpunkter. Flyg Göteborg t/rMer än 452 850:-Boka

November, 2022

13/11 - 27/11StockholmCentralamerikas höjdpunkter. Flyg Stockholm t/rMer än 452 850:-Boka
13/11 - 27/11KöpenhamnCentralamerikas höjdpunkter. Flyg Köpenhamn t/rMer än 452 850:-Boka
13/11 - 27/11GöteborgCentralamerikas höjdpunkter. Flyg Göteborg t/rMer än 452 850:-Boka
Powered by Travelize