Centraleuropas höjdpunkter

Vår resa går till sex länder i hjärtat av Europa. Vi utforskar huvudstäderna Wien, Bratislava, Budapest och Zagreb och besöker därtill bland annat Brno, Szentendre, Balatonsjön, Ptuj, Maribor och Graz. Historia och kultur varvas med vacker natur, arkitektur, vin och kulinariska njutningar.

Vinprovning, rundtur på det berömda bryggeriet Starobrno, båttur på Donau, besök i den Unescoskyddade Villa Tugendhat och det säregna museet för brustna förhållanden, storslagna katedraler och musikupplevelser med Mozart och Strauss är något av vad vi hinner med under vår rundresa.

Med direktflyg tur och retur till Wien från både Stockholm och Köpenhamn, en komfortabel buss och svensktalande reseledare reser vi smidigt med de bästa förutsättningarna för en lärorik och trevlig resa.

 

 

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1 Avresa samt Wien
Avresa från Stockholm/Köpenhamn med direktflyg till Wien.

Efter ankomst till Wien följer en panoramatur genom staden där vi rör oss runt Wiens berömda huvudgata, Ringstraße. Gatan omges av många historiska byggnader såsom Hofburgpalatset, Operahuset, Maria Teresia av Österrike-monumentet, Naturhistoriska museet, Parlamentet, Stadshuset, konserthuset Musikverien och Johann Strauss-monumentet.

Wien grundades, som så många andra romerska städer i Centraleuropa, på en tidigare keltisk bosättning. Staden belägrades två gånger av Osmanska riket. 1529 lyckades stadens befolkning stå emot. Vid nästa belägring, 1683, hade Wien byggt en stor befästningsring runt staden. Med hjälp från framförallt Polen lyckades Wien stå emot även denna gång.

I och med Wienkongressen 1814-1815 markerades stadens betydelse för dåtidens europeiska storpolitik. Stadskärnan gjordes om under 1800-talet och den gamla befästningsringen, som skyddade stadens centrum, revs och nya stora paradgator skapades. År 1918 blev Wien huvudstad i republiken Österrike i och med splittringen av dubbelmonarkin Österrike-Ungern. Wien tappade dock sin status som huvudstad 1938 när Nazityskland anslöt Österrike till Stortyskland. Efter andra världskriget delades Wien upp mellan de fyra segrarmakterna och stadens framtid var oviss. Det skulle dröja till 1955, i och med det österrikiska statsfördraget och Österrikes självständighet, innan Wien kunde enas fullt ut och sektorerna upphörde.

Många förknippar Wien med framstående kultur och då kanske framförallt musik- och konstscenen. En rad betydande kompositörer, med Mozart och Johann Strauss i spetsen, har verkat i Wien och satt stora avtryck i musikhistorien. Wiens konstakademi bildades redan 1692 och har haft stor betydelse för konstens utveckling..

Vi beger oss sedan till det magnifika slottet Schönbrunn. Platsen där Schönbrunn ligger har en historia som går tillbaka ända till medeltiden då ett mindre slott, kallat Katterburg, låg här. Katterburg köptes 1569 av kejsar Maximillian II som förvandlade slottets ägor till en jaktegendom med dammar och exotiska fåglar.

Slottet bytte namn till Schönbrunn 1642 då kejsar Ferdinand II:s fru Eleonora av Mantua bodde här. Byggnaden förstördes dock 1683 under den turkiska belägringen. Tretton år senare 1696 gav Leopold I i uppdrag åt den österrikiska arkitekten Johann Bernhard Fischer von Erlach att ta fram en ritning på ett nytt palats. Bygget sattes igång direkt men stannade av efter kejsar Leopolds död 1705 och fullbordades inte förrän slutet på 1740-talet av den tysk-romerska kejsarinnan Maria Teresia av Österrike. Under hennes ledning byggdes palatset ut och 1747 öppnades slottsteatern där och den då sexårige kompositören Mozart gjorde sitt första framträdande.

På Schönbrunn bodde kejsarparet Franz Josef och hans hustru Elisabeth. Filmfantaster kanske minns att James Bond-filmen “Iskallt uppdrag” från 1987 delvis utspelar sig i Schönbrunn och Wien.

Vi vandrar runt i slottet och får tillfälle att beundra all porträttmålningar och andra vackra föremål. 

Vi checkar sedan in på vårt hotell och intar välkomstmiddag. Några kanske tar sig vidare till någon av stadens barer efter middagen. Varför inte avsluta kvällen med ett glas på stadens äldsta krog, Restaurang Griechenbeisl, med anor från 1400-talet?


Dag 2 Wien - Brno
Efter frukost beger vi oss norrut genom ett vackert landskap och når fram till Brno, Tjeckiens näst största stad.

Universitetsstaden Brno grundades år 1243 och har starka kopplingar till Sverige i och med det trettioåriga kriget. Under mitten av 1600-talet var greven och militären Lennart Torstensson och hans 30 000 man stora trupp i Centraleuropa och vann slag efter slag i Tyskland och Österrike. De segervissa svenska trupperna tågade in mot Brno 1643 men lyckades inte inta staden. Torstensson försökte ånyo två år senare, 1645, men även denna gång utan framgång. Värt att notera är att det var kommendanten Jean-Louis Raduit de Souches, som ledde försvaret, som såg till att de svenska trupperna till slut fick avtåga. Denne Jean-Louis var tidigare i svensk krigstjänst men efter flertalet tvister med sina förmän lämnade han som överste 1642. Minnet av försvarandet av staden firas än idag högtidligt årligen med pompa och ståt.

Enligt legenden vann försvaret slaget tack vare en slug manöver. Det sägs att Torstensson bestämde att om Brno inte besegrades vid kl. 12.00 på dagen skulle trupperna retirera. Denna information kom till försvarets vetskap och när de svenska trupperna var på väg att ta sig in genom murarna ringdes tolv slag i klockorna, trots att klockan bara var 11.00 på förmiddagen, och svenskarna retirerade. Än idag, över 350 år senare, slår alla kyrkklockor i Brno tolv slag när klockan är elva för att fira triumfen.

Guiden tar oss med på en stadsrundtur där vi bl.a. stannar till vid Spilber slott. Vi tar oss sedan till bryggeriet Pivovar Starobrno där den berömda ölen Starobrno bryggs. Starobrno betyder det gamla bryggeriet och traditionen går tillbaka till 1243 då borgarna i Brno tilldelades kungliga rättigheter att brygga öl av Wencel I av Böhmen (Václav I). Under en rundvandring lär vi oss allt om bryggeriets ädla konst och avrundar besöket med att prova ett glas Starobrno.

Kvällen avslutas sedan med gemensam middag.


Dag 3 Brno - Lednice slott - Bratislava
Efter frukost väntar ett besök i Tjeckiens i särklass mest kända villa, Villa Tugendhat. Villan, som anses vara ett av arkitekten Ludwig Mies van der Rohes främsta verk, är ett bostadshus som stod färdigt 1930, och blev klassat som kulturarv av Unesco 2001. Villan byggdes på uppdrag av det judiska paret Fritz och Greta Tugendhat. Den ritades med funktionalistisk stil där en öppen planlösning möjliggjordes genom exklusiva material och en modern konstruktion med stålbalkar som bärande element.

Paret Tugendhat tvingades fly från villan 1938 och efter andra världskriget användes huset som statligt residens. 1992 slöts här avtalet som upplöste Tjeckoslovakien i Tjeckien och Slovakien. Sedan 1994 är villan ett museum och drivs av staden Brno. Byggnaden genomgick en omfattande renovering mellan 2010 och 2012 med syfte att återskapa villans ursprungliga utseende. Interiören har i de fall det krävts ersatts med exakta replikor av originalmöblerna. Mies van der Rohe formgav nämligen även delar av inredningen, bland annat de idag klassiska Brno- och Tugendhatstolarna.

Även om ni inte varit här tidigare kanske vissa skräckfilmsälskare känner igen villan. Villan förekommer nämligen i filmen Hannibal Rising från 2007, den fjärde filmen om Hannibal Lecter. I filmen används Villa Tugendhat som skurkens villa. Dessutom har villan en central roll i Simon Mawers bok ”The Glass Room” som år 2019 även filmatiserades.

Vi lämnar Brno och strax innan vi passerar gränsen till Slovakien stannar vi till vid det imponerande slottet Lednice beläget i den vackra Lednice-Valtice-regionen som är klassat som kulturlandskap av Unesco. Slottets historia kan härledas till så tidigt som år 1222. I slutet av 1200-talet började en av Europas mäktigaste familjer, familjen Liechtenstein, att gradvis tillägna sig mark i Ledniceområdet och slottet övergick då till familjen Liechtensteins ägo. På 1600-talet fick en av familjemedlemmarna, Karel Liechtenstein, furstestatus och tilldelades ett hertigdöme, Liechtenstein. Familjen tvingades lämna slottet under andra världskriget och det pampiga slottet konfiskerades av staten. Slottet som det ser ut idag daterar från 1846-1858 då prins Alois II af Liechtenstein lät bygga om det med praktfulla rum för banketter för den europeiska aristokratin.

Vi fortsätter söderut och passerar gränsen till Slovakien medan vår guide berättar vidare om Tjeckiens och Slovakiens olikartade historia och kultur som lett till skilda intressen och om Tjeckoslovakiens historia fram till att staten delades. Tjeckien och Slovakien skildes fredligt 1993, liksom Sverige och Norge 1905.

Slovakerna levde under mer än tusen år, fram till 1918, i norra Ungern och utsattes ständigt för marginaliseringspolitik. I början på 1900-talet fanns inte ett enda slovakiskt gymnasium och slovakiska barn kunde bara undervisas i religiösa skolor.

Tjeckien har anor från det böhmiska kungadömet, som även omfattade Mähren och en del av Schlesien från 900-talet till 1620. Landet upplevde en storhetstid då Kung Karl IV på 1300-talet blev tysk-romersk kejsare och i slutet av 1500-talet under kejsar Rudolf II. Den senare låg bakom en del krig men införde även religionsfrihet.

Efter framkomsten till Bratislava promenerar vi genom stadens gamla kvarter. Vi fascineras av den ungerska kröningskyrkan och Sankt Martins Dom där många österrikiska kejsare kröntes till ungerska kungar. Vi passerar även Bratislavas vackra slott, byggt på 900-talet, nationalteatern och presidentpalatset.

Vi avslutar dagen med middag på en trevlig restaurang i centrum.


Dag 4 Bratislava - Esztergom - Visegrad - Szentendre - Budapest
Efter frukost lämnar vi Bratislava och rör oss längs Donau söderut mot Ungern och Budapest. På vägen kommer vi att göra flera intressanta stopp.

Esztergom, beläget på Donaus högra strand, är en av de äldsta städerna i Ungern. Den första krönte ungerske kungen Stefan den helige föddes här och staden var Ungerns huvudstad från 900-talet fram till mitten av 1200-talet. Esztergom är säte för ärkebiskopen inom den katolska kyrkan. Stadsbilden domineras av basilikan som är Ungerns största kyrka. Vi passerar även den lilla byn Visegrad. Byn är känd för ett medeltida citadell och lämningarna av ett renässanspalats uppfört av den ungerske kungen Matthias Corvinus.

Innan vi når fram till Budapest stannar vi även till i konstnärsstaden Szentendre, beläget några mil uppströms Donau från Budapest. Staden rymmer många gallerier och museer där det kanske mest kända är friluftsmuseet Skanzen, byggt efter den svenska förebilden. Vi njuter av pittoresk arkitektur och krokiga gränder medan vår guide berättar om stadens mycket gamla anor.

Väl framme i Budapest checkar vi in på vårt hotell innan vi återsamlas för middag.


Dag 5 Budapest
Vi vaknar idag upp i en stad som tidigare var tre. Fram till 1873 var dagens Budapest tre skilda städer; Buda, Pest och Óbuda. Pest är stadens kommersiella och kulturella centrum medan Buda är mer av historisk karaktär. I Pest finner vi bland annat boulevarderna, Ungerns parlament, Sankt Stefan-basilikan, Europas största synagoga - Stora synagogan samt teatrar och museer medan vi i Buda bland annat finner Kungliga slottet, Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen.

Under vår stadsrundtur passerar vi flera av ovan nämnda sevärdheter och promenerar även på den välkända gågatan Vaci utca som är kantad av butiker, restauranger och caféer. Vi avslutar vår stadsrundtur med en behaglig båttur på Donau och får chansen att se staden från ett annat perspektiv.

Efter båtturen sätter vi oss till bords på vår middagsrestaurang. Medan vi äter njuter vi av traditionell ungersk dans och musik. För de som känner sig manade finns chansen att slipa på dansstegen.


Dag 6 Budapest - Balatonsjön - Zagreb
Efter frukost rör vi oss västerut mot Kroatien och Zagreb. Vi stannar till för en promenad och en kopp kaffe i Veszprém som utnämnts till Europas kulturhuvudstad 2023. Staden är en av de äldsta i Ungern och grundades enligt legenden på sju kullar, precis som Rom.

Färden fortsätter förbi Balatonfüred och vidare till den lilla byn Tihany. Härifrån har vi en bedårande utsikt över Centraleuropas största sjö, Balatonsjön. I Tihany besöker vi ett benediktinordenkloster som grundades år 1055 av Andreas I. Denna katolska klosterorden grundades år 529 och deras regler innefattar att leva i fattigdom, kyskhet, lydnad samt att stanna kvar i sitt kloster. Benediktionorden innefattar både munk- och nunnekloster.

Vi fortsätter längs Balatonrivieran och når så småningom fram till Kroatien. Efter gränspassagen har vi cirka 13 mil kvar till dagens slutmål Zagreb, eller lilla Wien som staden även kallas, belägen mellan berget Medvenicas sluttningar och floden Sava.

Att det redan för 50-80 000 år sedan levde förhistoriska människor på Medvenicas sluttningar visar på att Zagreb har en lång och rik historia. Staden ligger i närheten av den tidigare romerska bosättningen Andautonia.

Dagens moderna Zagreb har dock sitt ursprung i de två bosättningarna Gradec och Kaptol. Gradec som var den sekulära stadsdelen och Kaptol som var kyrkans område. Idag pratar man gärna om ”Övre staden” som består av Gradec och Kaptol samt ”Nedre staden” där all kommers, barer och restauranger ligger.  Zagreb blev huvudstad på 1500-talet och införlivades i det Habsburgska riket 1529.


Dag 7 Zagreb
Efter frukost gör vi en rundtur med buss och tar sedan en promenad i stadens centrala delar innan vi går in i Gradec via stenporten som är den enda port som finns kvar sedan medeltiden. Gradec är en lugn oas i Zagreb. Guiden tar oss med på en promenad längs kullerstensgatorna och berättar om stadens historia medan vi passerar bl.a. St Markuskyrkan från 1300-talet, Zagrebs katedral samt det kroatiska parlamentet Sabor.

Vi rör oss sedan vidare till Museet för brustna förhållanden – ett högst säreget museum. 2010 tilldelades museet Kenneth Hudson Award och kallades det mest innovativa och vågade museiprojektet i Europa. Idén till museet kom när filmproducenten Olinka Vistica och skulptören Drazen Grubusic 4 år långa förhållande tog slut. De började då skoja om att inrätta ett museum för att hysa deras överblivna personliga ägodelar. Det såg först ut att stanna vid bara ett skämt men tre år senare gjorde de slag i saken. Det forna paret bad sina vänner att donera föremål från tidigare kärleksrelationer och museets första kollektion började ta form.

Nedre staden domineras av jugendhus från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Stadens centrum innehåller många grönområden tack vare arkitekten Milan Lenuci. Han skapade i början av 1900-talet en hästsko av parker som omsluter stadens mitt, ”Lenucis hästsko”. Efter vår stadsrundtur kanske några av er väljer att på egen hand besöka den livliga marknaden i Dolac, Zagrebs svar på Hötorget, eller Kroatiska museet för naiv konst.


Dag 8 Zagreb - Ptuj - Maribor
Vi lämnar Zagreb och når snart gränsen till Slovenien och strax efter det Sloveniens äldsta stad Ptuj. Vår guide berättar hur stadens äldsta del reflekterar olika tidsepoker med byggnader från 1200-talet fram till tidigt 1900-tal.

Vi har nu nått fram till en av Sloveniens viktigaste vinregioner. Här lever vintraditionen vidare ända sedan kelterna och därefter romarna startade vinodlingar i regionen. Vi rör oss runt i regionen och passerar byarna Vurbek, Korena och Nebova och njuter av de vackra vingårdarna runt omkring oss. Vi stannar till vid en av dem och provar slovenska viner och njuter av en god lunch.

Bussen tar oss sedan fram till Sloveniens näst största stad, Maribor, som nämns i skrift första gången år 1164. Under en rundtur passerar vi bland annat domkyrkan St Johannes med tydlig gotisk stil, vattentornet, domartornet och stadens huvudtorg.

Maribor ger för många idrottsintresserade positiva associationer. Här har våra svenska utförsåkare vunnit åtskilliga medaljer genom åren, inte minst Anja Pärson och Pernilla Wiberg. En anledning till att vi skördat så många framgångar i just i Maribor är att det finns många backar i Sverige som påminner om backen i Maribor. Svenska åkare brukar dessutom få lite extra stöd från publiken här vilket delvis kan bero på att Ingemar Stenmark åkte på skidor av det slovenska märket Elan.


Dag 9 Maribor - Graz - Wien
På vägen tillbaka till Wien stannar vi till i Graz. Stadens historiska centrum samt slottet Eggenberg är upptagna i Unescos världsarvslista. Unesco har därtill titulerat Graz ”The city of design”. År 2003 var Graz Europas kulturhuvudstad och när vi promenerar i gamla stan förstår vi att stadsdelens arkitektur återspeglar stadens historiska utveckling från medeltiden till 2000-talet. Starka kontraster av gammalt och nytt.

Vi passerar bland annat operan, teatern, domkyrkan och stadens äldsta kyrka Leechkyrkan. Med fyra universitet och fyra högskolor är Graz en studentstad och stadens 50 000 studenter sätter en tydlig prägel på stadslivet. En levande och pulserande stad.

Efter lunch på en lokal restaurang fortsätter vi till Wien där vi checkar in på vårt hotell. Vår sista kväll i Wien och på denna rundresa kommer att gå i musikens tecken. Vi inleder kvällen med att avnjuta en konsert med några av Mozarts och Strauss’ mästerverk innan vi avslutar med avskedsmiddag. ”And I'll dance with you in Vienna…”. Vissa av er kanske inspireras av Wien i samma utsträckning som Leonard Cohen och passar på att ”Take this Waltz” under Wienkvällen. 


Dag 10 Wien - hemresa till Stockholm/Köpenhamn
Efter frukost fortsätter vi att utforska Wien. Vi tar en promenad i gamla stan och besöker bland annat den imponerande Stefansdomen. Kyrkan som är vigd åt ”den förste martyren”, som Sankt Stefan brukade kallas, har anor från 1200-talet. Vi kan tydligt se kyrkobyggnadens övervägande gotiska stil men kan också urskilja vissa romanska drag.

Innan det är dags för avfärd till flygplatsen kanske vissa av er passar på att besöka något av Wiens berömda Wienercaféer eller Kaffeehäuser som de kallas. De första caféerna grundades redan i slutet av 1600-talet. Låt dig inspireras av den överväldiga inredningen på Café Central som öppnade 1876 och har varit stamcafé för bland andra Leo Trotsky och Theodor Herzl eller insup atmosfären på kultcaféet Café Hawelka i Wiens absoluta centrum. Caféet utvecklades till en träffpunkt för författare och kritiker efter Österrikes självständighet 1955 och var den självklara träffpunkten för Wiens konstvärld under 1960-1970-talen. Eller varför inte prova en bit Sachertårta på dess ursprungsplats Hotel Sacher.

Vi tar oss sedan till flygplatsen för direktflyg hem till Stockholm/Köpenhamn.

Vill ni förlänga er resa i Wien med ytterligare några dagar är ni varmt välkomna att kontakta oss på Iventus. 

 

Resfakta

Pris: fr. 23 850:-

Avresor 2022

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 09:35. Hemkomst kl. 17:30. Flygbolag: Austrian airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 10:05. Hemkomst kl. 17:00. Flygbolag: Austrian airlines

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Köpenhamn - Wien t/r med Austrian airlines
• Alla transfers och transporter
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Wien
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Brno
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Bratislava
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Budapest
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Zagreb
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Maribor
• Frukost varje dag.
• Lunch alla dagar utom hemresedagen
• 5 middagar. Middag ingår dag 1, 2, 5, 7 och 9.
• Måltidsdryck ingår vid samtliga luncher och middagar
• 1 vinprovning
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Engelsktalande lokalguider
• Svensk reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 3 850:-
 

 

Visum

Visum Österrike/Tjeckien/Slovakien/Ungern/Kroatien/Slovenien
Visum behövs ej för nordiska medborgare. 

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Karta
Powered by Travelize