Dubrovnik weekend med Montenegro och Bosnien&Hercegovina

Vi flyger till Dubrovnik och slår läger 4 nätter i den mysiga lilla kroatiska staden Cavtat vid Adriatiska havet. Cavtat är kanske den mest behagliga platsen längs Kroatiens långa kustremsa.

Från Cavtat gör vi utflykter till Dubrovnik samt till Montenegro med den vackra medeltidsstaden Kotor. Vi åker också upp i bergen till den gamla huvudstaden Cetinje.  

Som tillval erbjuder vi en heldagsutflykt till Bosnien&Hercegovina där vi bland annat besöker Mostar. 

 

Pris från:
10 950:-
Dagar:5
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 Avresa från Skandinavien
Avresa från Stockholm/Köpenhamn.

Ankomst till Dubrovnik och kort transfer till den idylliska småstaden Cavtat där vi checkar in på vårt hotell vackert beläget direkt vid Adriatiska havet. Efter incheckning får ni möjligheten att bekanta er med hotellet och och dess omgivningar innan vi senare på kvällen samlas för gemensam middag.


Dag 2 Dagsutflykt Cetinje, Njegusi och Kotor (Montenegro)
Efter frukost tar vi oss genom gränsen till grannlandet Montenegro.

Vi njuter av det vackra landskapet längs den montenegrinska kuststräckan. Vi passerar bland annat vackra Jaz beach strax utanför Budva där både Rolling Stones och Madonna har uppträtt.

Vi fortsätter sedan upp i bergen till den gamla huvudstaden Cetinje som idag är en mycket behaglig småstad. Efter ankomst intar vi gemensam lunch på en charmig restaurang vid den centrala gågatan.

Guiden tar oss sedan med på en promenad genom Cetinje och berättar dess historia.  

Staden grundades 1482 då man ville ha en huvudstad som var lättare att försvara. Här grundades då en domstol och ett kloster och staden spelade en viktig roll i det religiösa och politiska livet. Under de följande århundradena utsattes Cetinje för invasioner av Venedig och av ottomanerna och stadens betydelse sjönk så småningom undan. Men 1878 erkändes Montenegros oberoende och Cetinje blomstrade på nytt fram till första världskrigets utbrott.

Montenegro utropades till kungarike 1910 och då byggdes även regeringsbyggnaden här. Vi besöker kung Nikolas palats som idag är ett museum där vi får en bra bild av Montenegros historia. Kung Nikolas var regent 1860-1918. Cetinje är betydligt vackrare än dagens rätt alldagliga huvudstad Podgorica. 

Färden fortsätter till den lilla byn Njegusi som har ett 20-tal invånare och är känd för sin ost och skinka. Vi får provsmaka de lokala läckerheterna och sköljer ner det med ett glas vin. 

Vi lämnar sedan bergslandskapet och åker ner till Kotor vid kusten.

Gamla stan i Kotor är den förmodligen bäst bevarade medeltidsstaden vid Adriatiska havet och finns med på Unescos världsarvslista. Staden är den arkitektur- och skönhetsmässiga höjdpunkten under vår resa. Här finns vackra byggnader av såväl bysantinsk som venetiansk arkitektur. En promenad genom Kotor är som en ljuvlig dröm. Guiden leder oss med säker hand genom gränderna i Kotor och berättar om olika historiska byggnader som dyker upp. 

Vi återvänder sedan till Kroatien och Cavtat.


Dag 3 Halvdagsutflykt Dubrovnik
Efter frukost tar vi oss till det mest välbesökta turistmålet på Balkan, Dubrovnik.

Vi promenerar runt i de gamla stadsdelarna och guiden tar oss med till Stradun, det populära stråket som skär genom staden, Rektorspalatset och andra vackra palats och byggnader. Dubrovnik var länge en mäktig sjöfartsnation och på 1500-talet färdades stadens köpmän till såväl Indien som Amerika.

År 1979 sattes Dubrovniks historiska delar upp på Unescos världsarvslista och staden har beskrivits av som en av världens bäst bevarade medeltida muromgärdade städer. På sina håll är murarna 6 meter tjocka.

Dubrovnik skadades svårt under det kroatiska självständighetskriget i början av 90-talet samt belägringen av staden 1991– 92 då Serbien och Montenegro försökte att separera den sydligaste delen av Dalmatien från Kroatien. Huvuddelen av skadorna är i dag reparerade. 

Vi äter lunch innan vi återvänder till vårt hotell i Cavtat. De som vill stannar kvar i Dubrovnik och spenderar eftermiddagen och kvällen där på egen hand.


Dag 4 Ledig dag eller heldagstur till Bosnien&Hercegovina med Mostar
Ledig dag.

Som tillval erbjuder vi en heldagstur till Bosnien&Hercegovina med besök i Mostar.

Tillval: Heldagstur Bosnien-Hercegovina med Mostar
Efter frukost lämnar vi Kroatien och tar oss mot Bosnien&Hercegovina och Mostar.

Vid framkomsten till Mostar gör vi en panoramatur med bussen och ser att några parker i centrum gjorts om till kyrkogårdar. I Mostar har man på många ställen lämnat kvar kulhål och söndersprängda byggnader för att inte folk ska glömma serbernas anfall.

Guiden tar sedan med oss på en promenad längs kullerstensgatorna i gamla stan. Den berömda bron från den ottomanska tiden blev en symbol för lidandet under Balkankriget på 1990-talet. Av nyhetsrapporteringen fick man oftast intrycket att bron och floden var en skiljelinje mellan de olika styrkorna vilket inte var riktigt sant. Bron sprängdes sönder under kriget men byggdes upp igen på exakt samma sätt som tidigare.

Mostar är en vacker stad med minareter, osmanska marknadsplatser och gamla turkiska byggnader. ”Turkish House” är ett osmanskt rikemanshem som gjorts om till museum som vi besöker. Restauranger och kaféer har byggts upp på flodbäddarna på bägge sidor av floden. Vi äter lunch på en mysig restaurang i gamla stan där vi bl.a. får prova nationalrätten Cevapcici.

Bosnien-Hercegovina har ett komplicerat styrelseskick; en skrivbordsprodukt som konstruerades i samband med Daytonavtalet där Carl Bildt var med som EUs medlare. Sannolikt kommer man förr eller senare att tvingas överge eller reformera det nuvarande styrelseskicket. Daytonavtalet undertecknades av Bosnien-Hercegovina, Jugoslavien och Kroatien 1995. Enligt avtalet delas landet upp i två delar, Bosnien-Hercegovina och Serbiska republiken (Republika Srpska). Den demokratiska processen är oerhört långsam och de enda som trivs är väl riktigt inbitna byråkrater. Det är svårt att hitta någon i Mostar som har något gott att säga om Daytonavtalet. Man anser här att avtalet präglades av stora och onödiga eftergifter till Milosevic och serberna.

De etniska skillnaderna på Balkan är idag på många håll i det närmaste utsuddade vilket gör att det ofta känns fel att tala om uppdelning efter etnicitet. Det är snarare individens val av religiös tillhörighet som avgör vilken grupp man tillhör samt vilket språk man talar. Vår guide berättar mer om livet på Balkan idag och motsättningarna som lever kvar.

På väg tillbaka till Kroatien stannar vi till i den vackert belägna byn Počitelj. Efter att ha stått emot attacker från både öst och väst i nära 600 år blev byn hårt åtgången under kriget 1993 men ett antal byggnader överlevde och byn byggdes upp igen. 

Počitelj upplevs som ett vackert friluftsmuseum med alla sevärda byggnader i osmansk arkitektur från 1500-1600- talen. Konstnärer från all världens hörn har alltid vallfärdat hit för att få inspiration till sina målningar och gör så även nu. 

Efter vår guidade rundvandring slår vi oss ned på ett trevligt café och insuper den sköna atmosfären innan vi fortsätter till vårt hotell.


Dag 5 Hemresa
Efter frukost ledig tid fram till avfärden mot Dubrovniks flygplats.

Resfakta

Pris: fr. 9 950:-

Avresor 2022
April: 21
Maj: 13
Juni: 30
September: 1
Oktober: 6

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 09:35. Hemkomst kl. 22:35. Flygbolag: Austrian airlines.
Köpenhamn: Avresa kl. 10:05. Hemkomst kl. 19:20. Flygbolag: Austrian airlines.

Vänligen observera att flygtiderna kan skilja sig åt mellan olika datum. Kontrollera vad som står när ni bokar resan. Det är tiden på bokningsbekräftelsen som gäller.

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Köpenhamn - Dubrovnik t/r med Austrian airlines via Wien.
• Alla transfers och transporter.
• 4 nätter på hotell i Cavtat. På resorna 7/10 och 21/10 används hotell Croatia och på resan 2/9 hotell Supetar.
• Frukost varje dag.
• Lunch dag 2 och 3.
• Middag dag 1.
• Heldagsutflykt till Montenegro med Kotor, Cetinje och Njegusi.
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Svensktalande reseledare och engelsktalande lokalguider.

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 1 450:-
• Heldagstur inkl lunch till Bosnien&Hercegovina med Mostar: 1 450:-

 

Hotell

Hotel Croatia (används på resorna 8/4, 22/4, 7/10 och 21/10)
Hotel Croatia är ett 5-stjärnigt hotell med två privata stränder, inomhus- och utomhuspool, spa med bastu, gym, stor solterass och ett flertal restauranger och barer. Hotellet ligger mycket vackert med en enastående vy över Adriatiska havet. 10 minuters promenad till centrala Cavtat.

Hotel Supetar (används på resorna 1/7 och 2/9)
Charmiga och familjära Hotel Supetar är idealiskt beläget i en anrik byggnad vid Cavtats centrala gågata med caféer, restauranger och badstrand direkt intill hotellet. Frukost (och middag om man vill) äter du på hotellets terrass med utsikt över Sustjepan-halvön och Adriatiska havet. Från hotellets sköna solterrass kan man spana ut över hamnen och folklivet.

Karta

Karta

Visum

Visum Kroatien, Montenegro och Bosnien&Hercegovina

Visum behövs ej för nordiska medborgare. 

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
21/4 - 25/4StockholmDubrovnik weekend med Montenegro. Flyg Stockholm t/r.Mer än 410 950:-Boka
21/4 - 25/4KöpenhamnDubrovnik weekend med Montenegro. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 410 950:-Boka

Maj 2022

13/5 - 17/5StockholmDubrovnik weekend med Montenegro. Flyg Stockholm t/r.Mer än 410 950:-Boka
13/5 - 17/5KöpenhamnDubrovnik weekend med Montenegro. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 410 950:-Boka

Juni 2022

30/6 - 4/7StockholmDubrovnik weekend med Montenegro. Flyg Stockholm t/r.Mer än 410 950:-Boka
30/6 - 4/7KöpenhamnDubrovnik weekend med Montenegro. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 410 950:-Boka

September 2022

1/9 - 5/9StockholmDubrovnik weekend med Montenegro. Flyg Stockholm t/r.Mer än 410 950:-Boka
1/9 - 5/9KöpenhamnDubrovnik weekend med Montenegro. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 410 950:-Boka

Oktober 2022

6/10 - 10/10StockholmDubrovnik weekend med Montenegro. Flyg Stockholm t/r.Mer än 411 950:-Boka
6/10 - 10/10KöpenhamnDubrovnik weekend med Montenegro. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 411 950:-Boka
Powered by Travelize