Ecuador-Colombia

Resan börjar i Ecuadors vackra huvudstad Quito och avslutas med härliga rytmer i Cartagena vid den karibiska kusten. 

Inklämt mellan två av Andernas snöklädda toppar ligger Quito som anses vara en av de vackraste städerna i Sydamerika. Vi njuter av byggnadsminnen från Inkariket som vittnar om den forna civilisationens storhet samt utforskar de välbevarade koloniala delarna fulla av världsarv.

Vi tar oss även utanför Quito till den färgsprakande Otavalomarknaden och till jordens mittpunkt där vi får möjligheten att stå med en fot på vardera sidan av ekvatorn.

Resan fortsätter till Sydamerikas Fågel Fenix, Colombia. För 25 år sedan under knarkkartellernas och Pablo Escobars tid var det knappast någon som funderade på en resa till Colombia. Idag har landet utvecklats till ett enastående turistmål.

Guiden för oss genom Colombias spännande historia från den förkolumbiska tiden till det spanska övertagandet och fram till Simon Bolívars seger på 1800-talet. Han berör också det våldsamma 1900-talet och den gynnsamma utvecklingen på senare år.

Vi hänförs av kaffeplantagerna under vår resa genom kaffetriangeln, av Andernas skönhet och av Cartagenas varsamt renoverade koloniala stadsdelar. De karibiska rytmerna och den härliga lokalbefolkningen gör att vi går ner i varv och kan njuta i fulla drag av vår semester. 

Det går utmärkt att förlänga resan i Cartagena eller varför inte på någon av de vackra öarna som är belägna utanför Cartagena. Välkomna att höra av er till oss om det skulle vara intressant.
 

Pris från:
42 350:-
Dagar:15
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 Avresa Skandinavien och ankomst Quito
Avresa från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn. Ankomst till Quito och transfer till hotellet.


Dag 2 Stadsrundtur Quito
Efter frukost börjar vi utforska Quito. När spanjorerna kom hit blev de genast förtjusta i staden som därför blev administrativt centrum för regionen. Den gamla stadskärnan som byggdes upp av kolonisatörerna finns fortfarande kvar med sina torg och gränder, palats och kyrkor.

Med sitt läge 2850 meter över havsytan är Quito världens högst belägna huvudstad (Det är Sucre, inte La Paz, som är Bolivias officiella huvudstad) vilket betyder att klimatet är milt och behagligt trots att staden ligger endast 25 kilometer från ekvatorn. Hotellet där vi bor ligger i hjärtat av gamla stan.

Vi stannar till vid den gamla katedralen som började byggas direkt efter spanjorernas ankomst. Vi ser presidentpalatset och flera vackra kyrkor och kloster. Vi äter en lunch under vår rundtur. Vi besöker även utsiktsplatsen Panecillo varifrån man har en magnifik utsikt över staden. Här finns också en av stadens stora sevärdheter, den väldiga statyn över Jungfrun av Quito.
 

Dag 3 Quito – Otavalomarknaden – Quito
Efter frukost väntar en heldagsutflykt till den sprakande markanden i byn Otavalo. Marknaden är inte bara den största och mest berömda inhemska marknaden i Ecuador utan i hela Sydamerika. Hit kommer ursprungsbefolkning från byarna runt omkring för att sälja sina alster. Utbudet av textiler är enormt och det kommer att ges tid för egen rundvandring på marknaden. Marknaden är en explosion av färger, dofter och ljud. En dag full av intryck för alla sinnen.
 

Dag 4 Jordens mittpunkt
På förmiddagen besöker vi Jordens mittpunkt, Ciudad Mitad del Mundo, beläget ca 40 km norr om Quito. Vi besöker det 30 meter höga monumentet och vi får möjlighet att stå med en fot på vardera jordklotshalva. Själva monumentet byggdes mellan 1979-1982 och ersatte då ett mindre monument från 1932.

Placeringen av ekvatorlinjen bestämdes 1736 under den franska expeditionen som gick under namnet ”French Geodesic Misson”. Senare efterforskningar, och numera även GPS-system, visar dock att den exakta positionen för ekvatorlinjen ligger 240 meter från linjen den franska expeditionen placerade ut.

Vi besöker även planetariet som ligger i anslutning till monumentet samt det Etnografiska museet, som ligger inne i ekvatormonumentet. Museet ger en allsidig bild av de olika folkslag och kulturer som existerat i Ecuador. På eftermiddagen tar vi oss tillbaka till Quito och resten av dagen är fri för egna strövtåg.
 

Dag 5 Quito – Bogota (Colombia)
Efter frukost tar vi oss till flygplatsen i Quito. Efter en flygresa på ca 1.5 timme når vi Colombias huvudstad, Bogota. Vi tar oss till vårt hotell beläget i La Candelaria, de färgglada kolonialkvarteren där Bogotá byggdes upp, och checkar in.

För att bekanta oss med närområdet tar vi en kortare promenad och skapar oss en första uppfattning om denna fascinerande stad.


Dag 6 Stadsrundtur Bogota med Gamla stan, Boteromuseet, Guldmuseet och Monserrateberget
Bogotá grundades av spanjorerna 1538 och kallades då Santa Fe de Bogotá. 

Efter frukost forsätter vi att utforska La Candelaria. Vi ser ett antal vackra historiska byggnader och når fram till Plaza Bolívar. Många latinamerikanska städer har ett torg i centrum uppkallat efter den venezolanske revolutionsledaren som i början av 1800-talet gjorde rent hus med de spanska conquistadorerna.  Vi passerar både det gamla presidentpalatset där Simon Bolívar arbetade och det nuvarande.

En av höjdpunkterna denna dag är ett besök på Museo del Oro (Guldmuseet). Museet har förklarats som nationalmonument och anses ha världens största samling av inhemska guldföremål; här finns fler än 30.000 från alla regioner i Colombia. Rundvandringen ger oss även en hel del kunskaper om landets tidiga historia och förkolumbisk kultur.

Guiden visar oss också runt på Museo Botero. Fernando Botero är en av Latinamerikas mest omtalade konstnärer och han har skänkt några av sina mer berömda målningar till museet. Bl.a. ser vi Boteros variant av Mona Lisa. Här finns även verk av Picasso, Dalí och Rembrandt m.fl.

Dagen fortsätter med att vi tar linbanan upp till Monserrateberget som ligger 3152 meter över havet; varifrån vi har en fantastisk utsikt över Bogotá. På toppen av kullen ligger en kyrka som har varit ett viktigt mål för pilgrimsfärder sedan kolonialtiden. Vi gör ett kort besök i kyrkan. Bli inte förvånad om prästen börjar prata om fotboll och göra jämförelser. Fotbollen är mycket viktig i Colombia.

Vi ser många målningar på Jungfru Maria ensam med Jesusbarnet. Jungfru Maria har alltid varit viktigare i den spanska romersk- katolska kyrkan jämfört med Vatikanens katolicism. I Colombia är detta än mer markant, kanske beroende på att 60-65% av alla mödrar i Colombia är ensamstående och lätt kan identifiera sig med Maria och Jesusbarnet. En stor del av barnen i Colombia växer upp med sin mor och morföräldrar. Livet i Colombia är mycket präglat av religionen även om det i viss mån har ändrats under senare år.

Dag 7 Flyg Bogota – Pereira (Kaffetriangeln) – Besök på kaffeplantage
Vi tar flyget till Pereira, beläget i Colombias berömda kafferegion. Vid framkomst tar vi oss till en kaffeplantage. Vi vandrar runt på ägorna under sakkunnig ledning och får lära oss allt om kaffemakeriets ädla konst. Det är ett tufft jobb att plocka kaffebönor; plockarna får knappt 1 krona per kilo. Kaffeexperter måste lära sig att skilja mellan 36 olika aromer för att kunna beskriva kaffet. Givetvis avslutar vi vår rundvandring med att prova en kopp av det colombianska kaffet.

Vi fortsätter sedan till vår vackra hacienda där vi checkar in.


Dag 8 Cocoradalen och Salento
Efter frukost tar vi oss till Cocoradalen och dess nationalpark. Här pågår ett projekt för att rädda Colombias nationalträd, vaxpalmen, som i stor utsträckning har skövlats och minskat kraftigt. De som vill hjälper till att plantera ett nytt träd. Vi tar en promenad i de vackra omgivningarna med andinsk urskog och några provar kanske en ridtur. Här finns hästar att hyra.

Vi fortsätter vidare till den lilla staden Salento. Ursprungligen gick den viktigaste handelsvägen från Popayan och Cali till Bogotá genom Salento men då rutten förändrades föll Salento i glömska och isolerades. Det har varit till fördel för Salento som har bevarat sin koloniala charm och en avslappnad livsstil. Vi tar en promenad genom staden. Här finns en hel del fina hantverk till salu. Kaffemaskiner från 1800-talet lockar också en del besökare.

Sent på eftermiddagen återvänder till vår hacienda.
 

Dag 9 Pereira – Medellin
På morgonen tar bussen oss vidare genom Andernas vackra landskap. Vi passar på att stanna till längs vägen för att njuta av landskapet innan vi så småningom når fram till Medellin.

Vårt hotell i Medellin är beläget i området El Poblado i centrum. 5 minuters promenad från vårt hotell ligger Llerasparken (Parque Lleras) som är den naturliga samlingsplatsen på kvällarna. Runt den lilla parken ligger mängder med mysiga restauranger och barer. El Poblado är ett mycket säkert område. Här kan ni lugnt promenera runt själva på kvällarna.
 

Dag 10 Stadsruntur Medellin med Comuna 13
Medellin är ett bevis på vad politiken kan åstadkomma om bara viljan finns. För 25 år sedan regerades staden i hög grad av knarkkartellerna. Nu har man rensat upp allt och byggt linbanor till de fattigaste kvarteren i bergen och förkortat folks restid till arbetet med upp till 2 timmar. Man har lyckats bygga upp ett helt nytt samhällsklimat där folk inte är rädda utan stolta och bryr sig om varandra. Självtilliten lyser hos invånarna och vi blir alltid vänligt bemötta. Medellin utnämndes 2012 till världens mest innovativa stad. Även mindre svenska konsultbyråer har bjudits in för att delta i förändringsarbetet och de är imponerade av entusiasmen och det höga tempot. Stadens styrande jagar vidare och målet är att vara Latinamerikas innovationshuvudstad under lång tid framöver.

Vi provåker stadens linbana och tar oss sedan till Comuna 13. Området, som även kallas San Javier, klassades som Medellins farligaste område på 1980- 90 talen. En enorm förändring har skett sedan dess och vår reseledare och lokalguide leder oss runt i området bland annat genom att använda oss av Comuna 13:s numera berömda escaleras electronicas (rulltrappor). Vi njuter av vacker graffiti och gatukonst medan vår reseledare berättar historier från områdets mörka historia. En rundtur som berör och samtidigt inger hopp om att en förändring till det bättre är möjlig.

Bussen tar oss vidare till Plaza de las Esculturas i en annan del av stadens centrum. Vi vandrar runt på torget och får se ett flertal av de karaktäristiska Boteroskulpturer som finns här. Vi fortsätter med buss genom staden och guiden berättar om andra intressanta platser vi passerar, bl.a. några platser med anknytning till den beryktade Pablo Escobar. Vi får också höra historien om Pablo Escobar som trots sin beryktade brottslighet var populär hos stora delar av den fattiga befolkningen som han hjälpte på olika sätt.

Medellin kallas för ”den eviga vårens stad”. Klimatet är mycket behagligt året runt vilket är en av orsakerna till att man har en stark inflyttning från USA och Europa. För många är Medellin en perfekt plats att njuta av pensionärslivet.
 

Dag 11 Medellin – Cartagena
Vi tar flyget till Karibien och Cartagena.

Vi framkomsten äter vi lunch och checkar sedan in på vårt charmiga hotell i hjärtat av gamla stan. Cartagena grundades 1533 och var en viktig hamnstad för de spanska erövrarna. Efter lunch gör vi en rundvandring i de äldre stadsdelarna där den nyligen avlidne nobelpristagaren Gabriel Garcia Marquez hade en lägenhet. Här hämtade han inspiration till sina böcker. De koloniala kvarteren i gamla stan är väl underhållna och hela området är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista.

Musiken och dansen är ständigt närvarande i Colombia. Cali är salsans obestridda huvudstad. I Cartagena är det cumbia och vallenato som gäller. Cumbia uppstod i Colombia och har rötter från såväl indianbefolkningen som spanjorerna och de afrikanska slavarna. För de som vill ryckas med av de karibiska rytmerna och dansglädjen rekommenderar vår reseledare gärna lokala caféer och barer där salsa, cumbia och vallenato spelas.
 

Dag 12 Stadsrundtur Cartagena
På morgonen avfärd från hotellet för att besöka de viktigaste monumenten i Cartagena. Första stoppet är vid La Popa, ett av de vackraste klostren i Colombia. Klostret ligger på den högsta kullen i Cartagena med en enastående utsikt över staden och bukten.

Bussen tar oss sedan till fortet San Felipe som började byggas på 1500-talet men färdigställdes först en bit in på 1600-talet. Fästningen skulle skydda spanjorerna från piraternas härjningar. Efter en rundtur i fortet stannar vi till en stund vid "Las Bóvedas" som användes som fängelsehålor i forna dagar men där vi nu hittar små hantverksbutiker.

Vi besöker också kyrkan San Pedro Claver och gör en rundtur i hamnen och strandparadiset Bocagrande. Efter en upplevelserik förmiddag återvänder vi till hotellet och för de som vill ta ett svalkande dopp står hotellets trevliga poolområde till förfogande.
 

Dag 13 Fri dag Cartagena och avslutningsmiddag
Vår reseledare kommer gärna med rekommendationer gällande aktiviteter för denna lediga dag.

På kvällen återsamlas vi för avslutningsmiddag.


Dag 14 Fri förmiddag och transfer till flygplatsen
Fri förmiddag. På eftermiddagen tar vi oss till flygplatsen för hemfärd mot Skandinavien.


Dag 15 Hemkomst Skandinavien
Vi återvänder hem.

Resfakta

Pris: fr. 42 350.-

Avresor 2022
November: 21

Preliminära flygtider:
Stockholm: Avresa kl. 06:30. Hemkomst kl. 16:35. Flygbolag: AF/KLM
Köpenhamn: Avresa kl. 06:00 Hemkomst kl. 16:35. Flygbolag: AF/KLM
Göteborg: Avresa kl. 06:00. Hemkomst kl. 13:40. Flygbolag: AF/KLM

I grundpriset ingår:
• Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn – Quito via Amsterdam/Paris med KLM/AF.
• Flyg Cartagena – Stockholm/Göteborg/Köpenhamn via Amsterdam med KLM.
• Flyg Quito – Bogota.
• Flyg Bogota – Pereira.
• Flyg Medellin - Cartagena.
• Alla transfers och transporter.
• 4 nätter på 3-stjärnigt hotell i Quitos historiska centrum, Ecuador.
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Bogota, Colombia.
• 2 nätter på en vackert belägen hacienda i Pereira (Kafferegionen), Colombia 
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Medellin, Colombia.
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i Cartagenas historiska centrum, Colombia.
• Frukost alla dagar.
• Lunch alla dagar förutom dag 13 och hemresedagen.
• 4 middagar.
• Måltidsdryck ingår vid samtliga luncher och middagar.
• Dricks till lokalguider och chaufförer. 
• Alla programpunkter enligt dagsprogrammet och alla entréer etc. ingår.
• Engelsktalande lokalguider.
• Svensktalande reseledare.

Tillägg:
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 8 950:-.

Övrigt:
• Kontakta oss på Iventus om du är intresserad av att förlänga resan i Cartagena med några dagar.
• Under denna resa kommer vi periodvis att befinna oss på höga höjder vilket kan komma att påverka dig. Nedan ser ni vilken höjd några av de högsta platser vi besöker eller passerar ligger på:
Quito: 2850m
Bogota: 2640m
 

Visum

Karta

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
21/11 - 5/12StockholmEcuador-Colombia. Flyg Stockholm t/r.Mer än 442 350:-Boka
21/11 - 5/12KöpenhamnEcuador-Colombia. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 442 350:-Boka
21/11 - 5/12GöteborgEcuador-Colombia. Flyg Göteborg t/r.Mer än 442 350:-Boka