Gyllene Ringen med Moskva

Gyllene Ringen är samlingsnamnet på ett antal medeltidsstäder runt Moskva. Städerna är rika på arkitektoniska skatter från 1100-talet och framåt och har spelat en viktig roll i Rysslands historiska och kulturella utveckling.

Vi stannar två nätter i Rysslands gamla huvudstad Vladimir och går på upptäcktsfärd i staden. 

Guiden visar oss några av Rysslands viktigaste kulturhistoriska centrum som Sergiev Posad och museistaden Suzdal. Vi stannar även till i Pereslavl-Zalessky där Peter den Store byggde upp sin Östersjöflotta. 

Vi rundar av med ett par dagar i Moskva där vi besöker Kreml med Livrustkammaren, Tretiakovgalleriet och Vodkamuseet. Vi visas också runt i några av stadens vackert utsmyckade t-banestationer samt glider runt på Moskvafloden och tar del av huvudstaden från vattnet.

Rysslandsexperten Katarina Lindqvist är med som ciceron under hela resan.

 

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1
Avresa vid lunchtid.

Efter ankomst till Moskva sätter vi oss på bussen och åker till Sergiev Posad som ligger 75 km nordost om  Moskva och hette Zagorsk under åren 1930-1991. Vi checkar in på högklassiga hotell Gosudarev Dom och intar därefter gemensam middag.


Dag 2
I Sergiev Posad ligger Treenighetsklostret som grundades av Sergius av Radonezj (S:t Sergius) år 1345. På klostrets område finns 9 kyrkor och många andra intressanta byggnader. S:t Sergius kvarlevor finns väl bevarade i Treenighetskatedralen, en mindre kyrka som uppfördes 1422. Kyrkan smyckades med ikoner av Andrej Rubljov.
 
Treenighetsklostret spelade en framträdande roll inom rysk kultur under flera århundraden. På 1400-talet bldades här en skrivarverkstad som samlade många kända skriftställare och konstnärer. Troende från hela landet vallfärdar fortfarande till Treenighetsklostret för att tillbe S:t Sergius,  Rysslands skyddsängel.    

Även Peter den Store tillbringade en tid i Sergiev Posad för att samla tankarna när hans välde var i gungning.

Treenighetsklostret är Rysslands största och fick 1774 beteckningen ”lavra” (lavra = kloster av högsta rang). 

Färden fortsätter vidare mot Pereslavl-Zalessky. Staden ses som den ryska flottans vagga. Den unge Peter den Store tillbringade mycket tid i staden. Här byggde han upp en mindre flotta som kom att fungera som prototyp för den ryska flotta som senare skapades i Östersjön. Vi besöker det lilla muséet som innehåller en av de kvarvarande båtarna från Peter den Stores tidiga skapande. 

Vi fortsätter sedan vidare till Vladimir. Prins Vladimir Sviatoslavovich anses ha grundat Vladimir år 990. Staden blev senare Rysslands första huvudstad. Efter ett framgångsrikt anfall mot  Kiev utsågs Vladimir år 1169 till huvudstad i Rus-Kiev riket av Andrei Bogoliubskij (tidigare hade Kiev innehaft den rollen). Vladimir var sedan huvudstad fram tills dess att Moskva övertog stafettpinnen. Bogoliubskij var son till Jurij den långarmade som bl.a grundade Moskva.

Vi checkar in och intar middag.


Dag 3
Efter frukost avreser vi mot Suzdal. Ankomsten till Suzdal är anslående. Stadens siluett har förändrats mycket lite sedan medeltiden. Här finns praktiskt taget inga högre bostadshus vilket gör att man (speciellt om det är bra väder) tydligt urskiljer de många stenfasaderna och de gnistrande lökkupolerna från äldre tiders kyrkor.

Vi besöker Kreml med Kristi Födelses katedral samt det forna ärkebiskopspalatset. Vi tar också en promenad i den lilla staden. Suzdal domineras av 1-vånings trähus med konstnärligt snidade fönster och gavlar. 

Vi äter lunch på en trevlig restaurang i den lilla staden innan vi fortsätter vår vandring. Vi får också lite egen tid i Suzdal.

Suzdal är den verkliga diamanten i Gyllene Ringen. En småstad helt utan industrier fylld av snickarglädje och historiska monument. Fyra av Suzdals byggnader finns på UNESCOS världsarvslista. Suzdal är som ett stort museum - som Skansen fast större, mer intressant och i högsta grad levande.

På eftermiddagen återvänder vi till Vladimir.

På kvällen besöker vi en mysig restaurang i centrum.


Dag 4
Efter frukost börjar vi titta närmare på Vladimir.

Guiden tar oss med till Marie himmelsfärdskatedralen (Uspenskijkatedralen) som uppfördes år 1158. Katedralen stod senare som förebild till katedralen med samma namn som byggdes inne i Kreml i Moskva. Vi beundrar katedralens ikonostas samt Andrej Rubljovs fresker, bl.a ”Den yttersta domen”. Den ryska kyrkans främsta ikon ”Gudsmodern från Vladimir” flyttades dock mycket tidigt härifrån och finns numer i Tretiakovgalleriet i Moskva.

Vi besöker också en militärhistorisk utställning som finns inrymd i den lilla kyrkan inne i  ”Gyllene Porten”. Muséet innehåller panoramamålningar av mongolernas stormning av Vladimir år 1238 såväl som mer moderna krig som andra världskriget.

Gyllene Porten är i sig ett av få välbevarade minnesmärken av militär ingenjörskonst från tidig medeltid. Gyllene Porten står idag mitt i centrum av Vladimir men var när den uppfördes år 1163 huvudentré till staden Vladimir. 

På eftermiddagen fortsätter vi vidare till Moskva som ligger 18 mil från Vladimir.

Vid framkomsten checkar vi in och äter middag.


Dag 5
På morgonen tar guiden med oss till Kreml, den mytomspunna gigantiska fästningen (muren är 2235 meter lång) där president Putin numera huserar. Vi besöker Uspenskijkatedralen samt Livrustkammaren. Livrustkammaren är Rysslands äldsta museum. Där finns unika samlingar från 1100-talet och framåt av juveler, hovdräkter, militära paradutrustningar, gåvor till den ryske kejsaren från Bysans och andra historiska stater samt diverse verk som skapats i Kremls verkstäder. Speciellt vagnsparken är mycket sevärd. Vi får se alla vagnar som Peter den Store, Katarina den Stora och andra regenter färdades i. De berömda Fabergé-äggen ingår också i samlingen.  

Vi tar också en titt på tsarklockan och den mäktiga tsarkanonen.  

Vi äter lunch på en restaurang vid Röda Torget och tar sedan bussen ner till Moskvafloden och glider runt i en båt i 1,5 timme. Från båten kan vi bl.a annat beskåda Nya Nunne kolstret (Novodevitji), Sparvberget med universitetet, Leninstadion, Andrejevskij klostret, Vetenskapsakademin, Pusjkinkajen, Gorkijparken (”Park Kultury”), Nya Tretiakov galleriet, Peter den Stores staty, Frälsarkatedralen samt en rad andra intressanta byggnader. Därefter återvänder vi till hotellet.

En stund senare promenerar vi till vodkamuseet som ligger 5 minuters promenad från vårt hotell. Varför är vodka ("det lilla vattnet") så starkt förknippat med den ryska folksjälen? Vår guide reder ut begreppen under en 40 minuter lång visning av vodkamuseet. Efter visningen bjuds vi på snittar m.m. Till detta får vi prova klassiska ryska drycker.


Dag 6
På förmiddagen besöker vi Tretiakovgalleriet. Galleriet har etthundrafemtiotusen verk och är det absolut främsta museet för rysk konst från 1100-talet och fram till 1900-talet. Galleriet tillhör de 10 mest kända muséerna i världen och har den finaste ikonsamlingen som står att finna. Galleriet har också en betydande rikedom av porträttmålningar och andra betydande verk av alla kända ryska konstnärer. Man kan utan problem tillbringa en vecka på Tretiakovgalleriet. Vi väljer ut de intressantaste delarna.

Efter lunch får vi en visning av ett par av Moskvas berömda och mycket vackra t-banestationer. 

Eftermiddagen ledig för egna upptåg.

På kvällen återsamlas vi för avskedsmiddag.


Dag 7
Förmiddagen ledig.

Efter lunch avreser vi mot flygplatsen. Vi är tillbaka i Skandinavien på kvällen. 

Resfakta

Pris: fr. 16 850:-

Avresa 2022
Datum kommer inom kort

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 12:40. Hemkomst kl. 19:30. Flygbolag: Aeroflot
Köpenhamn: Avresa kl. 12:55. Hemkomst kl. 21:35. Flygbolag: Aeroflot
Göteborg: Avresa kl. 08:50. Hemkomst kl. 16:25. Flygbolag: Finnair

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Köpenhamn – Moskva t/r.
• Alla övriga transporter under resan med buss
• 1 natt på eleganta 4-stjärniga hotell Gosudarev Dom i Sergiev Posad
• 2 nätter på mysiga Russian Village i Vladimir
• 3 nätter på 4-stjärniga hotell Delta i Moskva
• Frukost alla dagar
• 5 luncher. Lunch alla dagar utom dag 1 och 7
• 5 middagar. Middag alla dagar utom dag 5 och 7
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Svensk- och engelsktalande lokalguider
• Rysslandsexperten Katarina Lindqvist som ciceron under hela resan

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 2 450:-
• Ryskt visum: 850:-

Visum

Visum krävs för svenska medborgare.
Visumhandlingar ska vara Iventus tillhanda senast 4 veckor före avresa.
Visumprocessen tar cirka 2 veckor och vi returnerar passet så fort visum är klart. Observera att handläggningstiden kan vara något längre under v.18-21 på grund av att ryska konsulatet håller stängt vissa dagar i början av maj.

Visum Ryssland
Följande krävs för visum:
- Pass i original
- Ifylld visumansökan
- Ett färgfoto
- Försäkringsintyg

Läs mer om visum till Ryssland
 

Har du annat medborgarskap än svenskt kan andra regler gälla. Observera att om du inte är svensk medborgare kan reglerna vara olika beroende på om du är bosatt i Sverige eller inte. Det är ofta enklare om man är bosatt i Sverige. Kontakta oss för mer information.

Karta

Powered by Travelize