Kaliningrad

25 mil från Gotland ligger den lilla ryska enklaven Kaliningrad insprängd mellan Litauen, Polen och Östersjön.

Staden hette tidigare Königsberg och var tysk fram till 1945 men tillföll Sovjetunionen vid krigsslutet.

Vi åker till Kaliningrad och studerar den tysk-ryska regionen som även bär spår av Gustav II Adolf. Vi möter en behaglig och mysig stad som genomgått en remarkabel förändring och uppfräschning de senaste 20 åren.

Den frejdige dalmasen Peter Hultqvist har numera bestämt att skyddet av Gotland ska förstärkas. Är det berättigat? Vad har ryssarna för sig där borta?

Pris från:
9 850:-
Dagar:5
Paket inkl. flyg t/r
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1
Avresa från Skandinavien.
Ankomst Kaliningrad efter mellanlandning i Warszawa.
Transfer till eleganta hotell Kaiserhof. Hotellet ligger vackert vid floden och längs strandpromenaden invid hotellet har ett flertal restauranger och barer växt upp. Vårt hotell har också ett eget kafé vid floden.

Dag 2
Kaliningrad, tidigare benämnt Königsberg, grundades av den Tyska orden år 1255 och från den tiden och fram till slutet av andra världskriget spelade staden en stor roll i Tysklands historia. Efter första världskriget blev Köningsberg huvudstad i Ostpreussen som var isolerat från övriga Tyskland med den polska korridorren enligt Versaillesfreden. År 1945 blev Ostpreussen uppdelat mellan Sovjetunionen och Polen. Königsberg och tillhörande regioner tillföll då Sovjetunionen och fick ett nytt namn, Kaliningrad.

I mitten av 90-talet var Kaliningrad rejält nerkört men sedan påbörjades en genomgripande förvandling av staden. Regionen runt Kaliningrad blev en ekonomisk frizon och man lockade till sig många internationella investerare med hjälp av fördelaktiga skatte- och tullregler samt det geografiska läget. Kaliningrad blev ett tillväxtcentrum.

I samband med stadens 750-års jubileum 2005 renoverade man de centrala delarna runt Segerplatsen.

Inför fotbolls-VM 2018 gjordes ytterligare en stor upprustning av staden. Många nya hotell öppnades och man satsade mycket stora medel på att återskapa arkitekturen från hansatiden som delvis förstördes under Sovjetperioden. En rad nya museer skapades.

Guiden tar oss med på en stadsrundtur där vi bl.a. besöker Bärnstensmuseet. Museet innehåller över 6000 föremål, bl.a. en modell av regalskeppet Vasa i bärnsten. Vi färdas också genom den gamla preussiska stadsdelen Amalienau med sina pampiga jugendvillor.

Vi slår oss ner och äter lunch vid Segerplatsen och njuter av den vackra nybyggda rysk-ortodoxa katedralens gyllene lökkupoler.   

På eftermiddagen tar vi en promenad till den välkända katedralen där den tyske filosofen Immanuel Kant ligger begravd. Katedralen ligger vackert på den lilla ön Kneiphof 5 minuters promenad från vårt hotell. Under vandringen passerar vi över ”Honey bridge” där mängder av par har fäst hänglås i räckena och kastat nyckeln i floden som ett bevis på sin kärlek.

Kant var en varm förespråkare för en europeisk union och även ett världsomfattande nationsförbund. Frågan är vad Kant hade tyckt om dagens situation där Königsberg ligger omringat av  EU men utan möjlighet att få ta del av gemenskapen. Eller kan Kaliningrad på sikt bli en brobyggare mellan EU och Ryssland?

Dag 3
Efter frukost beger vi oss till flottbasen Baltijsk som tidigare hette Pillau. Under vår färd till Baltijsk får vi tillfälle att se lite mer av landsbygden i den lilla ryska enklaven.

Baltijsk är hemmahamn för den ryska Östersjöflottan och är ett skyddat militärområde. Man måste ha specialtillstånd (som ordnas av Iventus) för att komma in. Staden har ca 30 000 invånare och en stor del av dem är ryska militärer. Under vår rundvandring ser vi många unga ryska sjömän i sina uniformer. De ryska militärerna tjänar bra. Det är inte ovanligt att se en ung rysk sjöman köra runt i en splitter ny Mercedes.

Vi stannar till utanför den svenska fästningen i Baltijsk. Gustav II Adolf landsteg här 1626 inför sina operationer mot Preussen under kriget och under några år fungerade Pillau som bas för den svenska armén. Runt befästningarna som anlades 1629-35 växte en stad upp.

Vi får även tillfälle att se den gamla fyren samt ett gigantiskt ryttarmonument över tsarinnan Elizabeth.

Den sovjetiska ubåten U 137 som 1981 gick på grund utanför Karlskrona kom från Baltijsk. Det var under den 10 dagar långa krisen som statsminister Fälldin klev fram som en modern landsfader. Ubåtens ställföreträdande chef Vasilij Besedin är numera pensionerad och bor kvar i Baltijsk. Han har skrivit en bok om händelsen där han hävdar att allt berodde på felnavigering. 

Vår guide visar oss även runt i Östersjöflottans museum som berättar om Pillaus och Östersjöflottans historia.

Vi äter lunch och fortsätter vidare till Yantarnij. Vi stannar till vid gruvan där man utvinner bärnsten samt besöker en mindre tillverkare av bärnstensföremål och får se hantverket på nära håll.

Vi är tillbaka på hotellet runt 16.30.

Dag 4
Utflykt till Kuriska näset och Svetlogorsk (mot tillägg).

Dag 4 är ledig dag men det finns möjlighet att följa med på en utflykt till Kuriska näset och Svetlogorsk för de som vill.

Efter frukost beger vi oss mot en av enklavens charmigaste platser – Kuriska Näset. Kuriska Näset är ett naturreservat, som har ett mycket ovanligt landskap. På nära håll kan man här se sanddyner i kombination med barrskog och björk. Dynerna är ibland upp till 50 meter höga och vid minsta vind ryker deras sandtoppar och flyter omkring över området. Sanddynerna rör sig uppåt ca 5 meter om året. Många byar lär ha försvunnit under sanden som idag tillhör en av Europas bästa badstränder. För att rädda näsets långsiktiga existens och skydda byarna har en barrskog planterats. Kuriska näset är skyddat av UNESCO.

Vi fortsätter sedan vidare till Svetlogorsk, Kaliningrads eget Copacabana. Staden har länge varit en populär kurort och sommartid vallfärdar Moskvabor till Svetlogorsk för att njuta av de fina sandstränderna och det alltmer intensiva kulturlivet. Vi äter lunch och tar sedan en promenad längs strandpromenaden innan vi återvänder till hotellet.

Dag 5
På förmiddagen tar vi bussen till flygplatsen. Vi återvänder till Skandinavien efter mellanlandning i Warszawa.

Resfakta

Pris: fr. 9 850:-

Avresor
2022
April: 21
September: 15

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 07:55. Hemkomst kl. 18:45. Flygbolag: LOT
Köpenhamn: Avresa kl. 07:00. Hemkomst kl. 18:55. Flygbolag: LOT
Göteborg: Avresa kl. 08:00. Hemkomst kl. 21:55. Flygbolag: LOT

Observera att avresetiden kan skilja sig åt mellan olika datum. Kontrollera vad som står när ni bokar resan.

I priset ingår
• Flyg Stockholm / Göteborg / Köpenhamn - Kaliningrad via Warszawa t/r
• Transfer flygplats - hotell t/r
• 4 nätter på eleganta hotell Kaiserhof, del i dubbelrum med dusch/wc
• Frukost
• 2 luncher
• 2 heldagsutflykter enligt dagsprogrammet
• Tillstånd för att besöka Baltijsk
• Svensktalande guide

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 1 850:-
• Visumassistans (om man inte ordnar e-visum själv): 250:-
• Utfärd till Kuriska näset och Svetlogorsk med lunch dag fyra: 850:- 
 

Hotell Kaiserhof

Adress till hotellet: Ulitsa Oktyabr'skaya, 6а, Kaliningrad, Kaliningrad Oblast, Ryssland, 236006

Telefonnummer till hotellet: +7 401 259-22-22

Visum

E-visum krävs för svenska medborgare. Men numera kan man få gratis e-visum till Kaliningrad och St Petersburg. Ett e-visum gäller för max 7 nätter för resa endast till Kaliningradregionen eller St Petersburgregionen.

Har du annat medborgarskap än svenskt kan andra regler gälla. Observera att om du inte är svensk medborgare kan reglerna vara olika beroende på om du är bosatt i Sverige eller inte. Det är ofta enklare om man är bosatt i Sverige. Kontakta oss för mer information.

Ansökningsblanketter för e-visum fylls i och skickas in elektroniskt. Det nya formuläret hittar ni på denna sida: https://electronic-visa.kdmid.ru/. Vänligen följ sidans instruktioner angående ifyllnad. Å skrivs AA, Ä skrivs AE och Ö skrivs OE. För mer information se våra visuminstruktioner. Det är viktigt att följa dessa så att blanketten blir korrekt ifylld.

Då visumet är färdigt, få ni en bekräftelse via mejl som ni skriver ut och visar upp tillsammans med ett försäkringsintyg vid ankomst till Ryssland.

För e-visum krävs:
• Pass
• Ett digitalt id-foto i färg (som laddas upp i e-visum ansökan)

Kontroll av pass:
Pass ska vara giltigt minst sex månader efter utresa ur Ryssland och ska innehålla minst två tomma sidor. Kontrollera också att passet är helt. Om fotobladet börjat släppa kan man reklamera det hos passmyndigheten.

Krav på digitalt foto:
Kraven är samma som för passfoton. Fotot ska vara nytagetvälliknande och av god kvalitet, tagna rakt framifrån mot en jämn och vit bakgrund utan huvudbonad eller glasögon. Endast färgfoton godkänns av ambassaden. Foton som inte uppnår ovan krav accepteras inte. I fotoautomat välj att få fotot skickat till din e-postadress, hos fotograf ber du att få ett foto skickat till dig per mejl.

Krav på försäkring på engelska (hemförsäkring eller annan försäkring):
Vid inresa i Ryssland måste du även ta med en kopia av din försäkring på engelska från ditt försäkringsbolag. På försäkringen ska ditt namn framgå tydligt och intyget måste även täcka hela din vistelse i Ryssland.

Observera att man bara får vistas och åka in och ut via Kaliningradregionen eller St Petersburgregionen. Åker du på e-visum till Kaliningrad får du bara vistas i Kaliningradregionen och åker du på e-visum till St Petersburg får du bara vistas i St Petersburgregionen. Man kan alltså inte flyga in eller hem via Moskva eller annan rysk ort.

För Kaliningrad gäller att man kan anlända med flyg, båt, bil, buss eller tåg.

För St Petersburg gäller att man kan anlända med flyg, båt, bil eller buss men ej tågAnländer du med tåg till St Petersburg så måste du i dagsläget ansöka om ett turistvisum istället. Information om turistvisum finner du här: /visum-ryssland

Observera även att du tidigast kan påbörja e-visumprocessen 20 dagar innan avresa. (Du bör även påbörja din ansökan 20 dagar innan avresa för att undvika tidsnöd)

 

E-visum via Iventus
Vill ni att Iventus ombesörjer er ansökan om e-visum behöver vi från er få följande information:

• Digitalt foto

• Passkopia

Följande personuppgifter:
• Eventuella tidigare namn, t ex efternamn eller flick-/pojknamn
• Eventuella tidigare besök till Ryssland och i sådana fall
• Antal gånger du besökt Ryssland
• Datum för senaste besökets in- och utresa (minns du ej fyller du i fiktiva, ungefärliga datum)
• Hemadress inkl. postnummer
• Telefonnummer; mobil- eller hemtelefon
• E-postadress
• Fyll i följande information om du är arbetande/studerande (är du pensionär skriv ”pensionerad”):
- Arbetsplats/skola
- Arbetstitel/studieområde
- Adress inkl. postnummer till arbetsplats/skola
- Arbetsplats/skolas telefonnummer
• Eventuella släktingar i Ryssland.
• Har du släktingar behöver du uppge:
- Släktskap
- Namn
- Födelsedata
- Hemadress

Vi behöver foto och övrig information senast 6 veckor före avresa. Avgiften för denna service är 250:-


 

 

Karta

Hotell

Hotell Kaiserhof

Adress till hotellet: Ulitsa Oktyabr'skaya, 6а, Kaliningrad, Kaliningrad Oblast, Ryssland, 236006

Telefonnummer till hotellet: +7 401 259-22-22

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
21/4 - 25/4StockholmKaliningrad. Flyg Stockholm t/r.Mer än 49 850:-Boka
21/4 - 25/4KöpenhamnKaliningrad. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 49 850:-Boka
21/4 - 25/4GöteborgKaliningrad. Flyg Göteborg t/r.39 850:-Boka
Powered by Travelize