Kaliningrad och Polen

25 mil från Gotland ligger den lilla ryska enklaven Kaliningrad insprängd mellan Litauen, Polen och Östersjön. Staden hette tidigare Königsberg och var tysk fram till 1945 men tillföll Sovjetunionen vid krigsslutet. Kaliningrad har genomgått en remarkabel förändring och uppfräschning de senaste 20 åren och är en mycket behaglig stad att promenera runt i. Vi visas runt i staden och besöker även flottbasen Baltijsk som är skyddat militärområde. Ubåten som fastnade utanför Karlskrona kom från Baltijsk.

Färden går vidare till norra Polen där vi njuter av den vackra naturen runt de Masuriska sjöarna. Vi bor 2 nätter på det eleganta slottshotellet Kracicki som ligger i en tysk borg som byggts om till ett högklassigt hotell med spa och pool. Hotellet ligger i den lilla staden Lidzbark Warminski och härifrån gör vi utflykter till historiskt intressanta slott som Olsztyn, Malbork och Lidzbark samt Hitlers varglya. Varglyan fungerade som kommandocentral för Hitler och hans närmaste män och här tillbringade de mycket tid 1941-44.

Guiden för oss med säker hand från Tyska orden på 1200-talet och Hansan genom de svenska kungabesöken på 16- och 1700-talen fram till delningen av Tyskland, Lech Walesas uppdykande på den politiska scenen och vidare till Polen av idag. 

Vi rundar av med ett par dagar i den mysiga kuststaden Gdansk där vi bor med utsökt läge i gamla stan. Guiden tar oss med till Gdynia och Sopot samt till Emigrantmuseet och 2:a världskrigsmuseet för att vi ska få en bättre förståelse för Polens historia. 

Vår välkände historiker och östeuropaspecialist Slava Myronov är ciceron på resorna 30/4 och 18/6.Pris från:
18 950:-
Dagar:8
Paket inkl. flyg t/r
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1
Avresa från Skandinavien.
Ankomst Kaliningrad efter mellanlandning i Riga.
Transfer till eleganta hotell Kaiserhof. Hotellet ligger vackert vid floden och längs strandpromenaden invid hotellet har ett flertal restauranger och barer växt upp. Vårt hotell har också ett eget kafé vid floden.
(på avresan 30/4 bor vi på Radisson Blu i absoluta centrum istället)

Dag 2
Kaliningrad, tidigare benämnt Königsberg, grundades av den Tyska orden år 1255 och från den tiden och fram till slutet av andra världskriget spelade staden en stor roll i Tysklands historia. Efter första världskriget blev Köningsberg huvudstad i Ostpreussen som var isolerat från övriga Tyskland med den polska korridorren enligt Versaillesfreden. År 1945 blev Ostpreussen uppdelat mellan Sovjetunionen och Polen. Königsberg och tillhörande regioner tillföll då Sovjetunionen och fick ett nytt namn, Kaliningrad.

I mitten av 90-talet var Kaliningrad rejält nerkört men sedan påbörjades en genomgripande förvandling av staden. Regionen runt Kaliningrad blev en ekonomisk frizon och man lockade till sig många internationella investerare med hjälp av fördelaktiga skatte- och tullregler samt det geografiska läget. Kaliningrad blev ett tillväxtcentrum.

I samband med stadens 750-års jubileum 2005 renoverade man de centrala delarna runt Segerplatsen.

Inför fotbolls-VM 2018 gjordes ytterligare en stor upprustning av staden. Många nya hotell öppnades och man satsade mycket stora medel på att återskapa arkitekturen från hansatiden som delvis förstördes under Sovjetperioden. En rad nya museer skapades.

Guiden tar oss med på en stadsrundtur där vi bl.a. besöker Bärnstensmuseet. Museet innehåller över 6000 föremål, bl.a. en modell av regalskeppet Vasa i bärnsten. Vi färdas också genom den gamla preussiska stadsdelen Amalienau med sina pampiga jugendvillor.

Vi slår oss ner och äter lunch vid Segerplatsen och njuter av den vackra nybyggda rysk-ortodoxa katedralens gyllene lökkupoler.   

På eftermiddagen tar vi en promenad till den välkända katedralen där den tyske filosofen Immanuel Kant ligger begravd. Katedralen ligger vackert på den lilla ön Kneiphof 5 minuters promenad från vårt hotell. Under vandringen passerar vi över ”Honey bridge” där mängder av par har fäst hänglås i räckena och kastat nyckeln i floden som ett bevis på sin kärlek.

Kant var en varm förespråkare för en europeisk union och även ett världsomfattande nationsförbund. Frågan är vad Kant hade tyckt om dagens situation där Königsberg ligger omringat av  EU men utan möjlighet att få ta del av gemenskapen. Eller kan Kaliningrad på sikt bli en brobyggare mellan EU och Ryssland?

Dag 3
Efter frukost beger vi oss till flottbasen Baltijsk som tidigare hette Pillau. Under vår färd till Baltijsk får vi tillfälle att se lite mer av landsbygden i den lilla ryska enklaven.

Baltijsk är hemmahamn för den ryska Östersjöflottan och är ett skyddat militärområde. Man måste ha specialtillstånd (som ordnas av Iventus) för att komma in. Staden har ca 30 000 invånare och en stor del av dem är ryska militärer. Under vår rundvandring ser vi många unga ryska sjömän i sina uniformer. De ryska militärerna tjänar bra. Det är inte ovanligt att se en ung rysk sjöman köra runt i en splitter ny Mercedes.

Vi stannar till utanför den svenska fästningen i Baltijsk. Gustav II Adolf landsteg här 1626 inför sina operationer mot Preussen under kriget och under några år fungerade Pillau som bas för den svenska armén. Runt befästningarna som anlades 1629-35 växte en stad upp.

Vi får även tillfälle att se den gamla fyren samt ett gigantiskt ryttarmonument över tsarinnan Elizabeth.

Den sovjetiska ubåten U 137 som 1981 gick på grund utanför Karlskrona kom från Baltijsk. Det var under den 10 dagar långa krisen som statsminister Fälldin klev fram som en modern landsfader. Ubåtens ställföreträdande chef Vasilij Besedin är numera pensionerad och bor kvar i Baltijsk. Han har skrivit en bok om händelsen där han hävdar att allt berodde på felnavigering. 

Vår guide visar oss även runt i Östersjöflottans museum som berättar om Pillaus och Östersjöflottans historia.

Vi äter lunch och fortsätter vidare till Yantarnij. Vi stannar till vid gruvan där man utvinner bärnsten samt besöker en mindre tillverkare av bärnstensföremål och får se hantverket på nära håll.

Vi är tillbaka på hotellet runt 16.30.

Dag 4
I dag lämnar vi Kaliningrad med vår buss och reser ut via gränspassagen Bagrationowsk och in i Polen. Bussen tar oss vidare till Olsztyn där vi besöker slottet som var ett av de viktigaste för Tyska orden. Här bodde och verkade den store astronomen Nicolaus Copernicus i början av 1500-talet. Det var han som konstaterade att det var jorden som kretsade runt solen och inte tvärtom som man tidigare trott. Vi får ledigt en stund för lunch och egna strövtåg i den lilla staden.  

Det polska namnet för landskapet vi befinner oss i är Warmia men på tyska var det Ermland och biskoparna av Ermlands fantastiska slott i Lidzbark Warminski är vårt nästa stopp. Slottet som klarade sig under 2:a världskriget är mycket spännande, men oturligt för dem var att Karl XII kom förbi på vintern 1703 och tog med sig en stor porträttserie från ett av rummen, bara spikarna finns kvar idag men porträtten kan ses på Skoklosters slott. 

Efter besöket checkar vi in på hotell Krasicki som ligger i slottet. Den delen av borgen har nu byggts om till ett högklassigt hotell med pool och spa.

På kvällen gemensam middag i slottets matsal.

Dag 5
Efter frukost går färden mot de Masuriska sjöarna och vidare till den lilla staden Ketrzyn (Rastenburg på tyska). Strax utanför staden ligger det stora komplexet som kallas Hitlers varglya. Området består av ett stort antal enorma bunkrar och det var här som Hitler och den politiska eliten ofta vistades från angreppet på Sovjetunionen sommaren 1941 till början av 1944. Det var också här som det kända attentatet skedde den 20 juli 1944. Ett attentat som utfördes av bl.a. Claus von Stauffenberg. Vi visas runt i varglyan under sakkunnig ledning.

Efter lunch i Ketrzyn tar guiden oss vidare till slottet i Reszel som uppfördes av Tyska orden 1350-1401. Slottet har haft många användningsområden bl.a. fängelse under en en period. Idag innehåller borgen ett museum, hotell och restaurang. Vi besöker även den vackra katedralen i Swieta Lipka innan vi återvänder till vårt hotell.

Vi är tillbaka på hotellet runt 16.00. På eftermiddagen finns chans att utnyttja den fina spa-anläggningen och poolen. Eller kanske ta en båttur på floden eller en promenad genom den mysiga lilla staden och de vackra omgivningarna.

Dag 6
På morgonen beger vi oss mot Gdansk. På vägen stannar vi först till i Elblag som grundades på 1200-talet av Tyska orden och gick med i Hansan på 1300-talet. 1626 intogs staden av Gustaf II Adolf som förbättrade stadens befästningar. Staden intogs senare på nytt av både Karl X Gustav och Karl XII. Elblag tillföll Preussen 1772 och var sedan tysk fram till 1945.

Vi får ett par timmar ledigt i Elblag för egna strövtåg. Vissa kanske passar på att besöka Historiska och Arkeologiska museet. Den historiska delen ger en intressant bild av Elblags olika perioder inkl krigsförödelse och återuppbyggnad.

Elblag var tillsammans med Gdynia och Gdansk centrum för de upplopp på 1970-talet som ledde fram till att Lech Walesa grundade fackföreningsrörelsen ”Solidaritet” och blev en centralfigur i polsk politik och senare även fredspristagare och president.

Färden går vidare till Malbork där vi börjar med att äta lunch. Guiden tar oss sedan med till den fantastiska slottsanläggningen Malbork som var Tyska ordens huvudstad under 12-1400 – talen. Det var även residens för Herman Wrangel med familj, och här tog han emot Gustaf II Adolf på 1620-talet.

Därefter fortsätter vi till Gdansk och checkar in på eleganta designhotellet Puro i gamla stan. 

Dag 7
Vi åker idag genom Sopot och upp till Gdynia för att besöka Emigrantmuseet. Ett viktigt besök för att försöka förstå en del av Polens historia. 

Efter paus för lunch på egen hand i Gdynia fortsätter guiden att berätta om kuststäderna och det vi passerar medan vi återvänder mot centrala Gdansk för att besöka det alldeles nybyggda och omdiskuterade museet över 2:a världskriget. Museet har en mycket spektakulär arkitektur.
 
Guiden tar oss därefter med på en liten promenad genom gamla stan innan vi återvänder till hotellet och får ett par timmar ledigt före middag.

Gemensam middag på kvällen.

Dag 8
Ledig förmiddag. Vårt hotell har perfekt läge i gamla stan för en skön promenad och lite shopping.

Vid lunchtid tar vi bussen till flygplatsen.

Vi återkommer till Skandinavien tidig kväll efter mellanlandning i Riga.

Resfakta

Pris: fr. 18 950:-
 

Avresor
2020
September: 17

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 19:40. Hemkomst kl. 18:45. Flygbolag: Air Baltic
Köpenhamn: Avresa kl. 19:30. Hemkomst kl. 18:50. Flygbolag: Air Baltic
Oslo: Avresa kl. 19:25 Hemkomst kl. 18:45. Flygbolag: Air Baltic

Observera att avresetiden kan skilja sig åt mellan olika datum. Kontrollera vad som står när ni bokar resan.

I priset ingår
• Flyg Stockholm / Göteborg / Köpenhamn/ Oslo - Kaliningrad via Riga t/r
• Alla transfers och transporter
• 3 nätter på eleganta hotell Kaiserhof i Kaliningrad, del i dubbelrum med dusch/wc (på avresan 30/4 bor vi på Radisson Blu istället)
• 2 nätter på högklassiga slottshotellet Krasicki i Lidzbark Warminski, del i dubbelrum med dusch/wc
• 2 nätter på designhotellet Puro i gamla stan i Gdansk, del i dubbelrum med dusch/wc
• Frukost alla dagar
• 4 luncher. Lunch dag 2, 3, 5 och 6
• 2 middagar. Middag dag 4 och 7
• Alla entréer etc. i samband med dagsprogrammet
• Tillstånd för att besöka Baltijsk
• Engelsktalande eller svensktalande lokalguider
• Svensktalande reseledare. Resorna 30/4 och 18/6 leds av vår välkände historiker och östeuropaspecialist Slava Myronov

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 2 950:-
• Visumassistans (om man inte ordnar e-visum själv): 250:-

Hotell Kaiserhof

Adress: Ulitsa Oktyabr'skaya, 6а, Kaliningrad, Kaliningrad Oblast, Ryssland, 236006

Telefonnummer: +7 401 259-22-22

 

Visum

E-visum krävs för svenska medborgare. Men numera kan man få gratis e-visum till Kaliningrad och St Petersburg. Ett e-visum gäller för max 7 nätter för resa endast till Kaliningradregionen eller St Petersburgregionen.

Har du annat medborgarskap än svenskt kan andra regler gälla. Observera att om du inte är svensk medborgare kan reglerna vara olika beroende på om du är bosatt i Sverige eller inte. Det är ofta enklare om man är bosatt i Sverige. Kontakta oss för mer information.

Ansökningsblanketter för e-visum fylls i och skickas in elektroniskt. Det nya formuläret hittar ni på denna sida: https://electronic-visa.kdmid.ru/. Vänligen följ sidans instruktioner angående ifyllnad. Å skrivs AA, Ä skrivs AE och Ö skrivs OE. För mer information se våra visuminstruktioner. Det är viktigt att följa dessa så att blanketten blir korrekt ifylld.

Då visumet är färdigt, få ni en bekräftelse via mejl som ni skriver ut och visar upp tillsammans med ett försäkringsintyg vid ankomst till Ryssland.

För e-visum krävs:
• Pass
• Ett digitalt id-foto i färg (som laddas upp i e-visum ansökan)

Kontroll av pass:
Pass ska vara giltigt minst sex månader efter utresa ur Ryssland och ska innehålla minst två tomma sidor. Kontrollera också att passet är helt. Om fotobladet börjat släppa kan man reklamera det hos passmyndigheten.

Krav på digitalt foto:
Kraven är samma som för passfoton. Fotot ska vara nytagetvälliknande och av god kvalitet, tagna rakt framifrån mot en jämn och vit bakgrund utan huvudbonad eller glasögon. Endast färgfoton godkänns av ambassaden. Foton som inte uppnår ovan krav accepteras inte. I fotoautomat välj att få fotot skickat till din e-postadress, hos fotograf ber du att få ett foto skickat till dig per mejl.

Krav på försäkring på engelska (hemförsäkring eller annan försäkring):
Vid inresa i Ryssland måste du även ta med en kopia av din försäkring på engelska från ditt försäkringsbolag. På försäkringen ska ditt namn framgå tydligt och intyget måste även täcka hela din vistelse i Ryssland.

Observera att man bara får vistas och åka in och ut via Kaliningradregionen eller St Petersburgregionen. Åker du på e-visum till Kaliningrad får du bara vistas i Kaliningradregionen och åker du på e-visum till St Petersburg får du bara vistas i St Petersburgregionen. Man kan alltså inte flyga in eller hem via Moskva eller annan rysk ort.

För Kaliningrad gäller att man kan anlända med flyg, båt, bil, buss eller tåg.

För St Petersburg gäller att man kan anlända med flyg, båt, bil eller buss men ej tågAnländer du med tåg till St Petersburg så måste du i dagsläget ansöka om ett turistvisum istället. Information om turistvisum finner du här: /visum-ryssland

Observera även att du tidigast kan påbörja e-visumprocessen 20 dagar innan avresa. (Du bör även påbörja din ansökan 20 dagar innan avresa för att undvika tidsnöd)

 

E-visum via Iventus
Vill ni att Iventus ombesörjer er ansökan om e-visum behöver vi från er få följande information:

• Digitalt foto

• Passkopia

Följande personuppgifter:
• Eventuella tidigare namn, t ex efternamn eller flick-/pojknamn
• Eventuella tidigare besök till Ryssland och i sådana fall
• Antal gånger du besökt Ryssland
• Datum för senaste besökets in- och utresa (minns du ej fyller du i fiktiva, ungefärliga datum)
• Hemadress inkl. postnummer
• Telefonnummer; mobil- eller hemtelefon
• E-postadress
• Fyll i följande information om du är arbetande/studerande (är du pensionär skriv ”pensionerad”):
- Arbetsplats/skola
- Arbetstitel/studieområde
- Adress inkl. postnummer till arbetsplats/skola
- Arbetsplats/skolas telefonnummer
• Eventuella släktingar i Ryssland.
• Har du släktingar behöver du uppge:
- Släktskap
- Namn
- Födelsedata
- Hemadress

Vi behöver foto och övrig information senast 6 veckor före avresa. Avgiften för denna service är 250:-


 

 

Karta

Hotell

Hotell Kaiserhof

Adress: Ulitsa Oktyabr'skaya, 6а, Kaliningrad, Kaliningrad Oblast, Ryssland, 236006

Telefonnummer: +7 401 259-22-22

Observera att vid avresan den 30/4 används nedanstående hotell istället:

Radisson Blu Kaliningrad

Adress: 10 Pobedy Square, Kaliningrad, Kaliningrad Oblast, Ryssland, 236010

Telefonnummer: +7 401 259-33-44

 

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
17/9 - 24/9StockholmKaliningrad-Polen. Flyg Stockholm t/r.Mer än 418 950:-Boka
17/9 - 24/9Köpenhamn Kaliningrad-Polen. Flyg Köpenhamn t/r.418 950:-Boka
17/9 - 24/9OsloKaliningrad-Polen. Flyg Oslo t/r.218 950:-Boka
Powered by Travelize