Kiev weekend

Res med till en av Europas vackraste och mest promenadvänliga huvudstäder.

Många av vikingarnas erövringståg till grekerna och det Bysantinska riket gick via Kiev och floden Dnjepr. Kiev var huvudstad i det dåvarande Ryssland, Kiev-Rus, och här grundades Rysslands första skola i det nuvarande Sofiamuseet (Sofiakatedralen) som vi besöker. I katedralen finns även svenska kungligheter begravda.

Vi fortsätter med en promenad på Kievs Montmartre, Andrijivskij Uzviz,  och gör en avkopplande båttur på Dnjepr där vi får tillfälle att se den vackra staden från vattnet.

Guiden berättar om Kievs historia och informerar även om dagens politiska situation och livet i Ukraina under de speciella omständigheter som gäller just nu.

Som tilläggsutflykt kan man göra en heldagstur till Tjernobyl eller Poltava.

Vi bor på 4-stjärnigt hotell i absoluta centrum av staden. Hotellet ligger vid huvudgatan Khreshchatyk som stängs av för biltrafik på helgerna så flanörerna kan ta över.

Pris från:
8 850:-
Dagar:5
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 
Avresa till Kiev från Arlanda/ Kastrup.

Efter ankomst transfer till vårt hotell som ligger i absoluta centrum av Kiev. Under bussfärden hinner vi upptäcka att Kiev har många parker och grönområden i centrum. Staden är närmast vykortsvacker där den ligger på kullarna runt floden Dnjepr. Centrum med huvudgatan Khreshchatyk och dess många gatukaféer präglas speciellt under helgerna av en kontinental stämning som för tankarna till Rom eller Paris.

20.30 Middag.


Dag 2 
09.00 Stadsrundtur med besök av Sofiamuseet.
Sofiamuseet är ett komplex av minnesmärken från 1000-talet till 1700-talet. Vi koncentrerar oss på huvudbyggnaden, Sofiakatedralen, som anlades år 1037 av Fursten Jaroslav den Vise. Jaroslav var gift med den svenska prinsessan Ingegerd Olofsdotter. Sofiakatedralen var centrum för det forna Ryssland. Kyrkan var Rysslands viktigaste kristna helgedom men i anslutning till katedralen uppfördes också Rysslands (dåvarande Kievrus) första skola och bibliotek. Katedralen är berömd för sina vackra fresker samt kanske framförallt för alla mosaiker som finns bevarade sedan 1000-talet. Vi passerar även Kievs vackra operahus (Iventus ordnar biljetter till balett/opera för de som vill). Kievoperan ansågs vara en av de absolut bästa scenerna i Sovjetunionen och håller mycket hög klass. Operan har gästats av bl.a. Tjajkovskij, Rachmaninov och Rimsky-Korsakov i samband med premiärer av deras verk. Den berömde ryske sångaren Fjodor Sjaljapin gjorde många bejublade insatser här.

Det var i Kievs operahus som den ryske premiärministern Pjotr Stolypin mördades under en paus år 1911. Han var på besök i Kiev tillsammans med tsarfamiljen. Stolypin var den kanske främste statsmannen under den sista perioden av tsareran och många tror att den ryska revolutionen hade fått en annorlunda utveckling utan Stolypins frånfälle. 

Vi fortsätter vår utforskning av staden med Andrijivsky Uzviz - Kievs Montmartre. Gatan fick sitt namn efter Andrij-kyrkan byggd i mitten av 1700-talet efter arkitekten Rastrellis ritningar till minne av tsarinnan Elisabet I:s besök i Kiev. Många hus på denna gata har en given plats i stadens historia. I hus nr 13 bodde den välkända författaren Mikhail Bulgakov, skaparen av romanen ”Mästaren och Margarita”. Numera är gatan fylld med människor som promenerar bland talrika antikvariat, souveniraffärer samt kafeterior. Här hittar man typiska ukrainska broderier, tavlor, ryska matrjoshkor, gamla militärkläder m.m.

Vi intar lunch på den trevliga restaurangen ”Za Dvoma Zaitsyamy”, smakfullt inredd efter en känd ukrainsk pjäs med samma namn.

Vi fortsätter ner till Podil som är stadens kulturella centrum och ligger längs kajen där båtarna är förtöjda. Podil är ett mysigt område med många barer, restauranger, kaféer och experimentella teatrar. Här finns vacker arkitektur, historiska monument och ett flertal museer. Podil har blivit vardagsrum för Kievs bohemer och intellektuella.

Guiden tar oss med till hamnen där vi kliver ombord på ett fartyg för en båttur på Europas tredje största flod, Dnjepr. Vi glider runt i vikingarnas spår. För över tusen år sedan gjorde svenska vikingar denna resa längs Dnjepr, sedan fortsatte de över Svarta havet och vidare till Kaspiska havet. Vi nöjer oss med en mindre del av deras flodfärd och ser bl.a. det gigantiska monumentet Rodina Mat (Moder fosterland) samt de gnistrande guldkupolerna på Kiev-Petjerskijklostret och några inbjudande badplatser och kaféer längs stränderna.

Vi är tillbaka på hotellet ca 16.30.

På avresan i april besöker vi Mezhigirya, den förre presidenten Janukovytjs lyxiga residens utanför Kiev, istället för Podil och båttur.
 

Dag 3
Ledig dag.

Vi erbjuder en heldagstur till Tjernobyl dag 3.


Dag 4
Ledig dag.

Vi erbjuder en heldagstur till Poltava dag 4.

Vi kan också ordna andra evenemang dag 3 och 4. Under dagsprogrammet presenteras utfärderna till Tjernobyl och Poltava samt några ytterligare tips för den lediga dagen.

Dag 5 
Transfer till flygplatsen. Flygtiderna är preliminära.
09.30 Avresa mot Arlanda. Ankomst Stockholm 10.45.
10.10 Avresa mot Kastrup. Ankomst Köpenhamn 11.35.

Tips för de lediga dagarna:

Heldagstur till Poltava (arrangerad av Iventus):
I turen ingår tåg Kiev-Poltava t/r samt en halvdagstur i Poltava med engelsktalande guide. Guiden tar oss med till slagfältet samt museet som berättar om slaget år 1709. Ni får också några timmar på egen hand i den behagliga universitetsstaden.
Tåg till Poltava går 06.49 med ankomst Poltava 09.49. Tillbaka från Poltava 14.53 med ankomst Kiev 17.53 (eller om man vill ha mer tid i Poltava: från Poltava 20.15, ankomst Kiev 23.18).
---------------------------------------------------------------------------

Heldagstur till Tjernobyl (arrangerad av Iventus):
I turen ingår buss Kiev-Tjernobyl t/r, heldagstur i Tjernobyl och lunch. Bussen hämtar i Kiev och resan till Tjernobyl tar knappt två timmar. Vid ankomst passerar vi en första gränskontroll som släpper in oss i den yttre zonen, vars gräns löper 30 kilometer från katastrofens nollpunkt (kärnkraftsverket). Vi får information om staden Tjernobyl innan katastrofen, vad som hände i under aprilnatten 1986, och vad forskarna arbetar med på området idag.

Efter detta fortsätter vi till den inre zonen. Här besöker vi kärnkraftsverket och undersöker sarkofagen, den cementkonstruktion som byggdes för att stänga inne det radioaktiva avfallet. Vi besöker även byn Pripjat som evakuerades. Innan katastrofen bodde här nästan 50 000 personer. Idag är det en spökstad med övergivna hus, hotell, skolor och lekplatser, och viss växtlighet som överlevt. Träden färgades röda av strålningen och kallas nu ”den röda skogen”.

På eftermiddagen fortsätter rundturen till floden och Sankt Illinskij-templet, den enda aktiva kyrkan som är kvar i Tjernobyl. Hit söker sig de äldre invånarna som vägrade lämna sina hus i byarna runt kraftverket.

Det finns även möjlighet att ersätta delar av turen med att besöka dessa byar och träffa de äldre invånarna som berättar om hur deras liv har påverkats av katastrofen.

Lunch ingår i rundturen, och kvalitén på maten garanteras. Alla besökare måste vid inträdet i zonen försäkra att man inte ska äta, röka, sitta på marken eller ställa ifrån sig något på marken inom zonen. Detta är för att säkerställa minimal risk för strålning. Zonen och strålningen är oerhört väl bevakad och ingen tar skada av att tillbringa en dag i området.

Klockan fem lämnar bussen Tjernobyl för färd tillbaka till Kiev.
--------------------------------------------------------------------------------------

Halvdagstur till Mezhigirya (arrangerad av Iventus):
Buss till Mezhigirya, den förre presidenten Janukovytjs lyxiga residens utanför Kiev som numera är öppet för allmänheten. Mezhigirya var under större delen av 1900-talet en statlig egendom som sedan gjordes om till Janukovytjs privata residens. De palatsliknande byggnaderna vid floden Dnjepr breder ut sig över ett område om 1,4 miljoner kvadratmeter, omgivna av en mur som är över fem mil lång.

Guiden visar oss runt på denna märkliga plats där inga pengar verkar ha sparats i jakten på att bygga upp en kejsares status. Vi ser ett överflöd av guld, marmor och kristall, en konstgjord sjö med ett piratskepp som fungerat som restaurang, privat zoo och privat kyrka, garage med ett stort antal veteranbilar och lyxbilar samt udda detaljer som vodkaflaskor med Janukovytj eget porträtt, toalettborste i guld, imiterade antika ruiner m.m. Här finns även helikopterplatta, hangar och privat golfbana.
----------------------------------------------------------------------------

Kiev-Petjerskijklostret, även benämnt Petjerska Lavra.
Klostret är den mest framträdande minnesplatsen över ukrainsk historia, kultur och arkitektur från 1000- till 1700-talet. Området är lika stort som Kreml i Moskva och innehåller ett 40-tal arkitektur- och konstminnesmärken från gångna sekel. Klostret ligger på en höjd med bedårande utsikt över floden Dnjepr. Munkar på 1000-talet grundade klostret. De levde och verkade i de djupa grottorna som var starten för klostret. Så småningom uppfördes ett antal kyrkor och andra byggnader på klosterområdet.
Taxi eller 30 minuters promenad från hotellet.
----------------------------------------------------------------------------

Ukrainas nationella konstmuseum där konsten vägleder oss genom Ukrainas historia. Mykola Ivasiuks berömda målning över kosacken och nationalhjälten Bogdan Khmelnytskijs intåg i Kiev har en speciell plats i ukrainarnas hjärtan och dominerar en av salarna. Museet ligger 5 minuters promenad från vårt hotell.
----------------------------------------------------------------------------

Tjernobylmuseet. En mycket ambitiös skapelse av de ukrainska myndigheterna. Genom foton, kartor, videos och berättelser får vi ta del av katastrofen som påverkat hela världen. Man kan hyra engelsktalande audioguide och göra museet i egen takt. Museet ligger i den mysiga stadsdelen Podil med en mängd kaféer och restauranger.
20-25 minuters promenad från hotellet.

Resfakta

Grundpris inkl. flyg t/r: fr. 8 850:-
Grundpris exkl. flyg t/r: fr. 6 850:-

Avresor
2021
Juli: 8

Preliminära flygtider 
Stockholm:
Avresa kl. 13:15. Hemkomst kl. 10:45 Flygbolag: UIA 
Köpenhamn: Avresa kl. 15:15. Hemkomst kl. 11:35. Flygbolag: UIA
Vi kan ordna flyg från andra avreseorter. Kontakta Iventus för information om pris och tider.

 I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Köpenhamn - Kiev t/r*
• Alla transfers och transporter*
• 4 nätter i dubbelrum med frukost på 4-stjärniga hotell Ukraina i absoluta centrum
• 1 lunch och 1 middag
• Stadsrundtur
• Entré till Sofiamuseet 
• Besök på Andrijivsky Uzviz, Kievs Montmartre
• Båttur på floden Dnjepr.
• Engelsktalande lokalguide på alla transfers och utflykter

*Flyg t/r och transfer flygplats-hotell-flygplats ingår ej när resan bokas utan flyg t/r

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 1 450:-
• Heldagstur med lunch till Tjernobyl: fr. 1 535:-
• För annan utfärd kontakta Iventus

Mot tillägg kan man även förlänga resan om man vill stanna längre tid i Kiev. 
 

 

Visum

Visum Ukraina

Visum behövs inte längre för EU-medborgare samt för personer från Norge, USA, Kanada och Japan.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Tjernobyl

Området runt Tjernobyl, känt för Tjernobylolyckan som ägde rum i april 1986, är idag stängt för allmänheten. Endast forskare och turistgrupper får tillstånd att vistas i området. Med Iventus kan man åka på en organiserad heldags- eller tvådagarstur till Tjernobyl från Kiev. 


Heldagstur

Program
Iventus rundtur till Tjernobyl börjar på morgonen. Bussen hämtar i Kiev och resan till Tjernobyl tar knappt två timmar. Vid ankomst passerar vi en första gränskontroll som släpper in oss i den yttre zonen, vars gräns löper 30 kilometer från katastrofens nollpunkt (kärnkraftsverket). Vi får information om staden Tjernobyl innan katastrofen, vad som hände i under aprilnatten 1986, och vad forskarna arbetar med på området idag.

Efter detta fortsätter vi till den inre zonen. Här besöker vi kärnkraftsverket och undersöker sarkofagen, den cementkonstruktion som byggdes för att stänga inne det radioaktiva avfallet. Vi besöker även Pripjat som evakuerades. Innan katastrofen bodde här nästan 50 000 personer. Idag är det en spökstad med övergivna hus, hotell, skolor och lekplatser, och viss växtlighet som överlevt. Träden färgades röda av strålningen och kallas nu ”den röda skogen”.

På eftermiddagen fortsätter rundturen till floden och Sankt Illinskij-templet, den enda aktiva kyrkan som är kvar i Tjernobyl. Hit söker sig de äldre invånarna som vägrade lämna sina hus i byarna runt kraftverket.

Det finns även möjlighet att ersätta delar av turen med att besöka dessa byar och träffa de äldre invånarna som berättar om hur deras liv har påverkats av katastrofen.

Lunch ingår i rundturen, och kvalitén på maten garanteras. Alla besökare måste vid inträdet i zonen försäkra att man inte ska äta, röka, sitta på marken eller ställa ifrån sig något på marken inom zonen. Detta är för att säkerställa minimal risk för strålning. Zonen och strålningen är oerhört väl bevakad och ingen tar skada av att tillbringa en dag i området. 

Klockan fem lämnar bussen Tjernobyl för färd tillbaka till Kiev.


Pris:  fr. 1 575:- / person

I priset ingår:
Transfer Kiev - Tjernobyl t/r
Lunch
Engelsktalande guide
Obligatorisk försäkring
 

Tvådagarstur
Tvådagarsturen är begränsad till 10 deltagare. En tvådagarstur kommer att innebära en förlängning av er resa. Kontakta Iventus för mer information.

Program

Dag 1
07:45 Möte på Självständighetstorget i närheten av McDonalds
08:00 Avresa till Tjernobyl
09:00 Fika på en bensinstation
10:00 ankomst till checkpoint Dityatki

Den första dagen i zonen utforskar vi bland annat byn Zalissya, det stora torget, Leninstatyn och ett minnesmärke över Fukushima. Vi ser också zonens enda aktiva kyrka, den begravda byn Kopachi och flera byggnader som vittnar om att Tjernobyl en gång var en levande stad - dagis, mataffär, skola, park och simhall. Vi besöker också Pripjat. 


Dag 2
Vi fortsätter vår utforskning av Tjernobyl och besöker Duga-3, det sovjetiska försvarssystem som sände ut den ökända "ryska hackspetten" under 1976-1989. Vi ser också kyltornen vid reaktorerna 5 och 6. Denna dag besöker vi också "den röda skogen" där träden färgats röda av det radioaktiva avfallet. Efter att ha sett bland annat Kulturpalatset, ett sjukhus, en musikskola och stadion i Tjernobyl besöker vi nya bosättningar innan vi återvänder till Kiev.

Pris: fr. 3 950:-/person

I priset ingår:
Transfer Kiev t/r
Del i dubbelrum på hotell Pripyat
2 luncher, 1 middag och 1 frukost
Engelsktalande guide under båda dagarna
Obligatorisk försäkring 

Tillägg:
Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap):   425:-

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
8/7 - 12/7StockholmKiev weekend. Flyg Stockholm t/r.Mer än 48 850:-Boka
8/7 - 12/7Köpenhamn Kiev weekend. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 48 850:-Boka
Powered by Travelize