Kryssning Moskva-Astrachan

Vi färdas längs floden Volga, Rysslands själ och hjärta.

Vårt äventyr startar i Moskva med bl.a. besök av Kreml och Livrustkammaren. Vi kryssar sedan längs hela Volga och besöker några av Rysslands äldsta städer som Uglich, Jaroslavl, Kostroma, Nizjnij Novgorod, Samara, Saratov, Volgograd och Tatarstans huvudstad Kazan.

De vackra miljöerna längs den gamla handelsvägen skänker oss stort välbehag och vi får en behaglig resa fram till den ryska kaviarens huvudstad Astrachan vid Kaspiska havet.

En kryssning på den fräscha och nyrenoverade M/S N. Chernishevsky där allt är inkluderat. Förutom helpension och utflykter ingår vin/öl utan begränsning vid alla luncher/middagar samt cappuccino/espresso förutom vanligt kaffe vid frukost..   
 

Pris från:
29 850:-
Dagar:14
Paketresa inkl. flyg t/r
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1
Avresa till Moskva.

Transfer till vårt kryssningsfartyg och därefter välkomstmiddag.

Dag 2 
Vi gör en stadsrundtur där guiden berättar om Moskvas historia medan vi passerar och stannar till vid Bolsjojteatern, Röda Torget, Leninbiblioteket, Nya Nunneklostret, KGB, Segerparken, Den okände soldatens grav, Frälsarkatedralen, Moskvauniversitetet och ”Vita Huset” m.m. Vi äter lunch på en restaurang i staden.

Efter lunch besöker vi Kreml. Besök av den mytomspunna gigantiska fästningen (muren är 2 235 meter lång) där president Putin numera huserar. Vi besöker en kyrka inne på Kremlområdet samt vandrar runt i den väldiga borgen. Vi tar också en titt på tsarklockan och den mäktiga tsarkanonen.

Rysk dansshow ”Kostroma” (mot tillägg) på kvällen. Middag ombord.

Dag 3
Tretiakovgalleriet på förmiddagen.

Galleriet har etthundrafemtiotusen verk och är det absolut främsta museet för rysk konst från 1100-talet och fram till 1900-talet. Galleriet tillhör de tio mest kända museerna i världen och har den finaste ikonsamlingen som står att finna. Galleriet har också en betydande rikedom av porträttmålningar och andra betydande verk av alla kända ryska konstnärer. Man kan utan problem tillbringa en vecka på Tretiakovgalleriet. Vi väljer ut de intressantaste delarna.

Efter Tretiakovgalleriet finns tillfälle att stanna kvar i centrum ett par timmar för shopping eller annat innan avfärd. Övriga tar bussen tillbaka till båten för lunch.

På kvällen lämnar vi Moskva och börjar vår färd längs Volga. Många betraktar Volga som Rysslands själ och hjärta. Före middagen presenteras besättningsmän och personal på båten och vi tar en cocktail med kaptenen, lite elegantare klädsel förväntas. Efter middagen blir det show och musik.

Dag 4
På förmiddagen har vi språklektion i ryska och får därefter öva på ryska sånger. Vi får också en presentation av ryskt hantverk.

16.30 ankommer vi till Uglich. Grundad 1148 har Uglich kommit att bli en av Rysslands mest omtyckta städer. När man närmar sig Uglich från Volga blir man hänförd av den vackra staden och dess gamla byggnader.

Vi gör en stadsrundtur till fots och stannar till vid Återuppståndelsekatedralen och Dmitri ”blodskyrka”. Det var här som Ivan den Förskräckliges son, Dmitri, mötte sitt öde i slutet av 1500-talet och då efterträddes av Boris Godunov.

20.00 lämnar fartyget staden.

Efter middagen får vi veta mer om ryska folksagor.

Dag 5
08.00 Ankomst Jaroslavl.

Jaroslavl grundades av Jaroslav den Vise år 1010 och är en av Rysslands absolut äldsta städer. Jaroslavl är berömt för sin remarkabla arkitektur och benämns ofta som ”Rysslands Florens”. Den äldre delen av staden är klassad som världsarv av Unesco sedan 2005. Jaroslavl är också en av de städer som utvecklats snabbast i Ryssland under de senaste 10 åren. Jaroslavl känns idag i många stycken som en modern storstad.

Direkt efter frukost gör vi en stadsrundtur i Jaroslavl som bl.a. inrymmer besök av St Nicholaskyrkan. Vi stannar även till i gamla stan och kan beundra de Unescoskyddade kvarteren samt får lite egen tid på den lokala marknaden.

12.00 Vi seglar vidare längs Volga. Lunch serveras på båten.

16.30 når vi Kostroma där vi gör en stadsrundtur.

Staden grundades år 1152 av Jurij den Långarmade, samme man som grundade Moskva. Staden ligger vackert på bägge sidor av Volgafloden. Vi besöker S:t Ipaty klostret i Kostroma. Här gömde sig den förste tsaren från Romanovdynastin, Mikhail Romanov, tillsammans med sin mor när polackerna trängde in i Ryssland och var på väg mot Moskva. Polackerna anställde den enkle bonden Ivan Susanin (från byn Domnino utanför Kostroma) som vägvisare. Susanin lurade ut de polska krigarna i skogen och de nådde aldrig vägen mot Moskva. När de polska ledarna insåg vad som hänt lät man avrätta Susanin. Ivan Susanin har efter detta alltid betraktats som en stor hjälte i den ryska historien. Han har också fått en staty i Kostroma.

Efter polackernas debacle kunde Mikhail Romanov år 1613 lämna klostret i Kostroma och åka till Moskva där han kröntes till tsar. Kröningen avslutade ”Den stora oredan” som rått sedan Boris Godunovs frånfälle år 1604. Inne i klostret låter vi oss hänföras av Treenighetens katedral med dess vackra ikonostas och fresker.

På kvällen lämnar vi Kostroma. Efter middagen hålls en konsert med ryska folksånger.

Dag 6
På förmiddagen ryska språk- och sånglektioner. Vi får också prova på ryska musikinstrument samt lära oss dansa urgamla ryska danser. De som vill kan titta på en film om rysk historia.

15.00 anländer vi till Nizhny Novgorod.

Staden hette tidigare Gorkij och är Rysslands tredje största stad. I gamla tider en känd mötesplats dit folk från Orienten, Sibirien och Turkistan sökte sig för att utbyta handelsvaror och tankar.

Vi gör en stadsrundtur och besöker bl.a. stadens gamla Kreml. Under Sovjettiden var Gorkij en stängd stad där dissidenter placerades. Andrey Sakharov som tilldelades Nobels fredspris 1975 förvisades till Gorkij 1980. Sakharov dog 1989 men hans museum lever kvar i staden. Mycket få utlänningar tilläts besöka Gorkij under Sovjettiden.

19.00 Vi lämnar staden.

På kvällen konsert med klassisk musik.

Dag 7
09.00 Ankomst Cheboksary, huvudstad i Tjuvasjien. Staden etablerades 1555 när ryssarna anlade ett fort här. Tjuvasier är ett turkiskt folkslag som talar en bulgarisk-turkisk dialekt.

Guiden tar oss med på en rundtur direkt efter frukost. Cheboksary är en vacker stad med mängder av välskötta planteringar.

Efter lunch finns tillfälle att strosa runt i staden på egen hand eller kanske sitta på något fik vid den vackra strandpromenaden.

20.00 Vi lämnar Cheboksary.

Dag 8
08.00 Vi når fram till Tatarstans huvudstad, Kazan. Kazan kallas ofta för ”Volgas pärla” p.g.a. sina många arkitektoniska mästerverk. Här finns ”Prinsessan Suumbikes lutande torn”, en släkting till det lutande tornet i Pisa. Vidare ser man omsorgsfullt uppbyggda moskéer och minareter såväl som magnifika ortodoxa kyrkor och katedraler. Under rundturen imponeras vi av alla dessa byggnader.

12.00 lämnar vi Kazan.

Efter lunch vidtar språk- och sånglektioner. På eftermiddagen anordnas också visning av Kaptensbryggan.

Dag 9
10.00 lägger vi till vid kajen i Samara. Samara är ett viktigt industriellt och kulturellt center i regionen med bl.a. en stor bilindustri. Staden spelade stor roll under bondeupproret och Stephan Razin år 1670.

Nyligen upptäcktes Stalins bunker här och öppnades för allmänheten. Vi åker på en utflykt i staden och besöker ett fint konstgalleri.

14.00 reser vi vidare.

På eftermiddagen får vi lära oss att tillreda rysk mat. Vi får också vara med om en rysk te-ceremoni

Dag 10
11.00 Vi glider in i Saratov, en vacker stad som ligger inbäddad mellan mindre byar.

Stadens store son är den förste astronauten i rymden, Yuriy Gagarin, som började sin bana i Saratovs flygklubb. Staden grundades år 1590 och var ursprungligen ett fort som ingick i försvaret av Volgafloden som en handelsrutt. Vi gör en utfärd med buss i staden.

14.00 seglar vi mot nya äventyr.

Lite senare kan de som vill delta i en föreläsning om vodka med tillhörande provning. Varför är vodka ("det lilla vattnet") så starkt förknippat med den ryska folksjälen? Vår guide reder ut begreppen. Efter föredraget får vi prova några olika sorter av den klassiska ryska drycken.

Dag 11
09.00 Ankomst Volgograd. Volgograd sträcker sig mer än 7 mil längs Volga. Staden hette Stalingrad under andra världskriget och det var här som kriget vände.

Här finns många monument som påminner om de ryska soldaternas envishet och mod. På den kulle där de intensivaste striderna stod, står nu en jättestaty, “Moder Ryssland”, 83 meter hög, som syns över stora delar av staden. Intill finns en massgrav där 34 000 ryska soldater är begravda. Slaget om Stalingrad anses vara ett av de grymmaste och blodigaste slagen som utkämpats. Från juli-42 och ett halvår framåt var staden belägrad av tyskarna. Tyskarna tillfångatog sextiotusen civila Stalingradbor som skeppades till Tyskland för att arbeta och dö som slavar där.

Vi gör en stadsrundtur före lunch och stannar även till vid Moder Ryssland. Efter lunch finns tillfälle att strosa runt i staden på egen hand innan vi på kvällen lämnar Volgograd. Vissa kanske väljer att besöka museet som är dedikerat till slaget om Stalingrad.

20.00 lämnar fartyget Volgograd.

Dag 12
Vi kryssar hela dagen genom Volgas delta. Lektioner i ryska samt ryska sånger under dagen.

På kvällen kaptensmiddag. Lite mer eleganta kläder förväntas.

Dag 13
08.00 På morgonen anländer vi till Astrachan.

Astrachans strategiska läge vid Volgaflodens mynning har genom historien gjort staden till ett intressant objekt för många krigsherrar. Timur Lenk brände ner staden år 1395. Ruinerna av den gamla staden har hittats 12 km uppströms från dagens Astrachan.

Astrachan var huvudstad i Astrachankhanatet från 1459 till 1556. År 1556 erövrades den av Ivan den Förskräcklige efter fälttågen 1554 och 1556. Peter den store grundade ett varv i början av 1700-talet. Han använde också staden som bas för krigen mot Persien.

Vi gör en rundtur i den vackra staden, ofta kallats Asiens Venedig för sina många broar.

Efter lunch kan man mot tillägg följa med i mindre båtar som utforskar Volgas delta och djurliv eller ströva runt själv i staden.

Dag 14 
Hemresa tidigt på morgonen.

Resfakta

Priser 2022
Paketresa inkl. flyg t/r

2-bäddshytt nedre däck: fr. 29 850:-
2-bäddshytt mellandäck: fr. 33 850:-
2-bäddshytt deluxe huvuddäck: fr. 36 450:-
2-bäddshytt deluxe mellandäck: fr. 38 850:-
Enkelhytt mellandäck: fr. 37 850:-
Juniorsvit på mellandäck för 2 personer: fr. 46 350:-
Svit på mellandäck för 2 personer: fr. 56 350:-
 

Avresor 2022
September: 6

Preliminära flygtider
Stockholm:
 Avresa kl. 13:40. Hemkomst kl. 17:35. Flygbolag: Finnair/ Aeroflot
Köpenhamn: Avresa kl. 13:25. Hemkomst kl. 18:35. Flygbolag: Finnair/ Aeroflot
Göteborg: Avresa kl. 13:05. Hemkomst kl. 16:25. Flygbolag: Finnair/ Aeroflot
Oslo: Avresa kl. 13:10. Hemkomst kl. 16:35. Flygbolag: Finnair/ Aeroflot

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo - Moskva.
• Flyg Astrachan-Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo via Moskva.
• Transfer flygplats - fartyg - flygplats t/r.
• Bärarservice vid alla transfers.
• Inkvartering i hytt efter vald kategori.
• Kryssning inkl. utflykter och underhållning enligt program. Öronsnäckor tillhandahålls vid alla utflykter.
• Helpension under hela resan.
• Vin/öl utan begränsningar ingår vid lunch/middag.
• 1 flaska (0,5 l) mineralvatten per person i hytten varje dag.
• Kaffe/ te ingår vid alla måltider. Cappuccino och espresso ingår vid frukost.
• Kaffe/ te samt kakor finns framdukat 06.00-frukost, 10.00-12.00, 16.00-18.00 samt 21.00-23.00
• Ryska språk- och sånglektioner
• Aerobics dagligen
• Engelsktalande lokalguider
• Svensktalande reseledare 

Tillägg
• Ryskt visum för skandinavisk medborgare: fr. 850:-
 

 

Fakta och bilder på fartyget

M/S N. Chernishevsky

Fartyget tar 212 passagerare och alla hytter renoverades under 2018. Då skapades också större deluxehytter. Båten har två restauranger, två barer, souvenirshop, soldäck, solarium, bastu och strykrum. Läkare finns alltid ombord. 

Detta är en allinclusive kryssning. Vin/öl (utan begränsningar) ingår vid lunch/middag. Förutom vanligt kaffe ingår även cappuccino och espresso vid frukost.

Alla hytter är utsides-hytter och är utrustade med kylskåp, värdeskåp. TV, hårtork, luftkonditionering och dusch/wc. 

Det finns 4 däck med passagerarhytter. På de 3 övre däcken, huvuddäck, mellandäck och båtdäck, finns stora panoramafönster. På nedre däck är det små, runda fönster. 

Standardhytterna är 10 kvm. Deluxehytterna är 13,2 kvm på huvuddäck och 15.5 kvm på mellandäck och båtdäck. Deluxehytterna har större badrum med separat duschkabin samt även större vardags/sovrum.

Huvuddäck ligger på samma våning som landstigning och reception, ovanför huvuddäck ligger mellandäck och högst upp på båten ligger båtdäck. Nedre däck ligger under huvuddäck.

2-bädds standardhytt

2-bädds deluxe hytt

 

Juniorsuite

Suite

Restaurang

Barer

Soldäck


 

Visum

Visum krävs för svenska medborgare.
Visumhandlingar ska vara Iventus tillhanda senast 4 veckor före avresa.
Visumprocessen tar cirka 2 veckor och vi returnerar passet så fort visum är klart.

Visum Ryssland
Följande krävs för visum:
- Pass i original
- Ifylld visumansökan
- Ett färgfoto
- Försäkringsintyg

Läs mer om visum till Ryssland
 

Har du annat medborgarskap än svenskt kan andra regler gälla. Observera att om du inte är svensk medborgare kan reglerna vara olika beroende på om du är bosatt i Sverige eller inte. Det är ofta enklare om man är bosatt i Sverige. Kontakta oss för mer information.

Karta


 


Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
6/9 - 19/9StockholmKryssning Moskva - Astrachan. Flyg Stockholm t/rMer än 429 850:-Boka
6/9 - 19/9KöpenhamnKryssning Moskva - Astrachan. Flyg Köpenhamn t/rMer än 429 850:-Boka
6/9 - 19/9GöteborgKryssning Moskva - Astrachan. Flyg Göteborg t/rMer än 429 850:-Boka
6/9 - 19/9OsloKryssning Moskva - Astrachan. Flyg Oslo t/r229 850:-Boka
Powered by Travelize