Kryssning Rostov-na-Donu - Moskva

Det går också att starta denna kryssning 2 maj i Astrachan. 

Vi börjar i kosackernas och vingårdarnas Rostov-na-Donu vid Azovska havet.

Därefter färdas vi längs Volga-Donkanalen ner till den ryska kaviarens huvudstad vid Kaspiska havet, det vackra Astrachan.

Vi vänder sedan norrut och seglar längs Volga ända upp till Moskva. På vägen gör vi stopp vid Volgograd (f.d. Stalingrad), Tatarstans 1000 år gamla och mångkulturella huvudstad Kazan, Lenins födelsestad Uljanovsk och flera andra av Rysslands äldsta städer längs den gamla handelsvägen.

3 sköna vårveckor där vi lär oss det mesta om rysk historia från 1000-talet via kosacker och Lenin fram till dagens Ryssland. Vi blandar upp det med besök på vingårdar, ryska teceremonier, folksånger och anekdoter samt rysk matlagning och vodka.  
 

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Vissa ändringar kan göras i dagsprogrammet p.g.a. väderförhållanden och andra saker. Reseledaren kommer varje dag att meddela programmet för de kommande dagarna. Programmet ombord på båten är preliminärt och vissa ändringar kan ske. Förutom vad som nämns nedan är det de flesta dagar morgongymnastik 08.00, happy hour 18.00 samt levande musik och dans 21.00. Frukost serveras 08.00-09.30, lunch 13.00 och middag 19.00,

 

Dag 1
Avresa till Rostov-na-Donu via Moskva.

Dag 2 
04.00 Ankomst till Rostov, transfer till fartyget och incheckning.

Rostov kallas ibland ”Porten mot Kaukasus” och är en skön stad med stora vackra parker och stränder vid floden Don som mynnar ut i Azovska havet strax intill. Här finns en känd botanisk trädgård med många mycket sällsynta växter.

Vingårdarna tar vid där stadsgränsen slutar. Området runt Rostov-na-Donu är känt för sina fina viner.

13.00 Lunch. Efter lunch åker vi ut till en av de mer exklusiva vingårdarna där vi får vara med på en visning samt avslutar med att prova ett antal viner innan vi återvänder till båten. 

Dag 3
På förmiddagen gör vi en stadsrundtur.

Efter lunch lämnar fartyget Rostov och färdas längs Volga-Donkanalen över till floden Volga. 13 slussar ska passeras under denna färd. Kanalens högsta punkt ligger 44 meter över Don och 88 meter över Volga. 

På eftermiddagen har vi vår första lektion i det ryska språket. Vi lär oss några användbara ord och fraser.

Dag 4
Vi seglar hela dagen och tar oss upp och ner längs slussarna.

På eftermiddagen ryska språk- och sånglektioner. Vi får också prova på ryska musikinstrument samt lära oss dansa urgamla ryska danser. De som vill kan titta på en film om rysk historia.

Dag 5
14.00 Ankomst Volgograd som sträcker sig mer än 7 mil längs Volga. Staden hette Stalingrad under andra världskriget och det var här som kriget vände. Här finns många monument som påminner om de ryska soldaternas envishet och mod. På den kulle där de intensivaste striderna stod, står nu en jättestaty, “Moder Ryssland”, 83 meter hög, som syns över stora delar av staden. Intill finns en massgrav där 34 000 ryska soldater är begravda.

Slaget om Stalingrad anses vara ett av de grymmaste och blodigaste slagen som utkämpats. Från juli-42 och ett halvår framåt var staden belägrad av tyskarna. Tyskarna tillfångatog sextiotusen civila Stalingradbor som skeppades till Tyskland för att arbeta och dö som slavar där.

Vi gör en stadsrundur och stannar bl.a. till vid "Moder Ryssland".

18.00 lämnar fartyget Volgograd och reser sydöst längs Volga ner mot Astrachan vi Kaspiska havet.

Dag 6
Vi kryssar vidare längs floden hela dagen.

På eftermiddagen får vi lära oss att tillreda rysk mat. Vi får också vara med om en rysk te-ceremoni

Dag 7
08.00 På morgonen anländer vi till Astrachan. I närheten av staden ligger en av Rysslands största fiskodlingar. Här föder man upp sterletter, sevrugor och andra sällsynta störar. Astrachan har genom denna och andra fiskodlingar återtagit sin status som Rysslands fiskehuvudstad. Ett tag var rovfisket i Kaspiska havet och Volga nästan på väg att utrota stören och dess berömda ryska kaviar. 

Astrachans strategiska läge vid Volgaflodens mynning har genom historien gjort staden till ett intressant objekt för många krigsherrar. Timur Lenk brände ner staden år 1395. Ruinerna av den gamla staden har hittats 12 km uppströms från dagens Astrachan.

Astrachan var huvudstad i Astrachankhanatet från 1459 till 1556. År 1556 erövrades den av Ivan den Förskräcklige efter fälttågen 1554 och 1556. Peter den store grundade ett varv i början av 1700-talet. Han använde också staden som bas för krigen mot Persien. Vi gör en rundtur i den vackra staden, ofta kallats Asiens Venedig för sina många broar.

Efter lunch kan man mot tillägg följa med i mindre båtar som utforskar Volgas delta eller ströva runt själv i staden.

20.00 lämnar vi Astrachan och reser upp längs Volga.

Dag 9
På förmiddagen kan vi lyssna till ett mycket intressant föredrag om donkosackerna och deras historia. Starocherkassk (tidigare Cherkassk) var kosackernas huvudstad 1644-1805 innan Novocherkassk tog över. Bägge städerna ligger i närheten av Rostov-na-Donu. Donkosackerna har gjort många uppror mot Ryssland och Sovjet, senast 1962.

Under andra världskrget tjänstgjorde en stor grupp kosacker en period som ett eget förband i tyska uniformer under nazisternas ledning. Men donkosackerna har även gjort stora insatser för Ryssland under olika krig.

Under senare år har kosackerna fått ett uppsving och tjänstgör nu ofta som en egen milisgrupp i ryska städer, det blev bl.a. mycket uppmärksammat under OS i Sotji 2014.

Vi stannar åter till i Volgograd där vi besöker Panoramamuseet som beskriver slaget vid Stalingrad. Anläggningen är ett av de bästa museerna över andra världskriget.

Dag 10
14.00 glider vi in i Saratov, en vacker stad som ligger inbäddad mellan mindre byar. Stadens store son är den förste astronauten i rymden, Yuriy Gagarin, som började sin bana i Saratovs flygklubb. Staden grundades år 1590 och var ursprungligen ett fort som ingick i försvaret av Volgafloden som en handelsrutt. Vi gör en utfärd med buss i staden.

18.00 seglar vi mot nya äventyr.

Dag 11
På förmiddagen får vi lära oss mer om ryskt hantverk.

17.00 lägger vi till vid kajen i Samara. Samara är ett viktigt industriellt och kulturellt center i regionen med bl.a. en stor bilindustri. Staden spelade stor roll under bondeupproret och Stephan Razin år 1670.

Nyligen upptäcktes Stalins bunker här och öppnades för allmänheten. 1941-43 var Samara Rysslands andra huvudstad och mycket av Stalins krigsstrategi planerades här.

Vi åker på en utflykt i staden.

21.00 reser vi vidare.

Dag 12
09.00 anländer vi till Lenins födelsestad, Uljanovsk. Rundturen inkluderar ett besök av Lenins minneskomplex som innehåller huset där han föddes samt andra byggnader och minnesmärken från hans liv.

I Uljanovsk har idag växt upp mängder av SPAanläggningar. Hit kommer folk från hela Ryssland och även utanför Ryssland för att rehabilitera sig. Under 1800-talet kallades staden “Noble´s nest” eftersom mycket förmögna män från Moskva och annorstädes drog sig tillbaka hit efter sin pensionering.
 
2001 utnämndes Uljanovsk till kulturell huvudstad. Uljanovsk är också en popular stad bland studenter. Här finns tre olika universitet att välja bland.

Vi får gott om tid att vandra runt I den gröna staden på egen hand innan båten lämnar kajen kl 16.00.

Dag 13
09.00 når vi fram till Tatarstans huvudstad, Kazan. Kazan kallas ofta för ”Volgas pärla” p.g.a. sina många arkitektoniska mästerverk. Här finns ”Prinsessan Suumbikes lutande torn”, en släkting till det lutande tornet i Pisa. Vidare ser man omsorgsfullt uppbyggda moskéer och minareter såväl som magnifika ortodoxa kyrkor och katedraler. Under rundturen imponeras vi av alla dessa byggnader.

12.00 lämnar vi Kazan.

Efter lunch får vi lära oss mer om ryska folksagor och talspråk.

Lite senare kan de som vill delta i en föreläsning om vodka med tillhörande provning. Varför är vodka ("det lilla vattnet") så starkt förknippat med den ryska folksjälen? Vår guide reder ut begreppen. Efter föredraget får vi prova några olika sorter av den klassiska ryska drycken.

Dag 14
07.00 anländer vi till Nizhny Novgorod.

Staden hette tidigare Gorkij och är Rysslands tredje största stad. I gamla tider en känd mötesplats dit folk från Orienten, Sibirien och Turkistan sökte sig för att utbyta handelsvaror och tankar.

Vi gör en stadsrundtur och besöker bl.a. stadens gamla Kreml. Under Sovjettiden var Gorkij en stängd stad där dissidenter placerades. Andrey Sakharov som tilldelades Nobels fredspris 1975 förvisades till Gorkij 1980. Sakharov dog 1989 men hans museum lever kvar i staden. Mycket få utlänningar tilläts besöka Gorkij under Sovjettiden.

9:e maj är en av Rysslands absolut viktigaste helgdagar. Det är segerdagen från andra världskriget. Vi får därfär räkna med att vår buss ibland får ta en omväg eftersom gatorna i staden fylls av stora parader.

Ombord på båten kan man på TV följa firandet från Röda Torget i Moskva.

Dag 15
På morgonen anländer vi till Plios som är en behaglig småstad vid Volgafloden. Mest känd är staden för att den rysk-judiske konstnären Isaac Levitan (1860-1900) brukade tillbringa somrarna här. 

På morgonen gör vi en stadsrundtur till fots och ser bl.a. flera imponerande kyrkor med lökkupoler. 

Vi besöker också Isaac Levitan-muséet och tittar på den ryske mästarens alster. Levitan anses vara en av historiens främsta landskapsmålare. I Plios kan vi också titta in på små workshops där man tillverkar lackminiatyrboxar. 

Mot tillägg kan man följa med på en heldagstur till Suzdal.

På kvällen lämnar vår båt Plios.

Efter middagen sätter vi oss tillrätta och lyssnar till en konsert med rysk folkloremusik.

Dag 16
08.00 Ankomst Jaroslavl som grundades av Jaroslav den Vise år 1010 och är en av Rysslands absolut äldsta städer. Jaroslavl är berömt för sin remarkabla arkitektur och benämns ofta som ”Rysslands Florens”. Den äldre delen av staden är klassad som världsarv av Unesco sedan 2005. Jaroslavl är också en av de städer som utvecklats snabbast i Ryssland under de senaste 20 åren. Jaroslavl känns idag i många stycken som en modern storstad.

Direkt efter frukost gör vi en stadsrundtur i Jaroslavl som bl.a. inrymmer besök av Profeten Elias katedral och St Nicholaskyrkan. Vi stannar även till i gamla stan och kan beundra de Unescoskyddade kvarteren

Vi får gott om tid att utforska staden på egen hand efter lunch innan vi lämnar Jaroslavl kl 19.00.

På eftermiddagen kan man mot tillägg följa med på en utfärd till Rostov Velikij.

Dag 17
08.00 på morgonen ankommer vi till Uglich. Grundad 1148 har Uglich kommit att bli en av Rysslands mest omtyckta städer. När man närmar sig Uglich från Volga blir man hänförd av den vackra staden och dess gamla byggnader.

Vi gör en stadsrundtur till fots och stannar till vid Återuppståndelsekatedralen och Dmitri ”blodskyrka”. Det var här som Ivan den Förskräckliges son, Dmitri, mötte sitt öde i slutet av 1500-talet och då efterträddes av Boris Godunov.

12.00 lämnar fartyget staden.

På kvällen kaptensmiddag. Lite mer eleganta kläder förväntas.

Dag 18
13.00 anländer vi till den ryska huvudstaden Moskva. 

Vi gör en stadsrundtur där guiden berättar om Moskvas historia medan vi passerar och stannar till vid Bolsjojteatern, Röda Torget, Leninbiblioteket, KGB, Segerparken, Den okände soldatens grav, Frälsarkatedralen, Moskvauniversitetet och ”Vita Huset” m.m. 

På kvällen kan man mot tillägg följa med på turen "Moscow by night".

Dag 19
Efter frukost besöker vi Kreml, den mytomspunna gigantiska fästningen (muren är 2 235 meter lång) där president Putin numera huserar. Vi besöker en kyrka inne på Kremlområdet samt vandrar runt i den väldiga borgen.

Vi tar också en titt på tsarklockan och den mäktiga tsarkanonen.

Efter lunch kan de som vill mot tillägg följa med på en utflykt till Nya Nunneklostret.

Dag 20
Vi checkar ut och återvänder till Skandinavien.


 

Resfakta

Priser 2020
Paketresa inkl. flyg t/r

4-bäddshytt nedre däck fr. 25 750:-
3-bäddshytt nedre däck fr. 26 450:-
2-bäddshytt nedre däck: fr. 27 850:-
2-bäddshytt huvuddäck: fr. 28 850:-
2-bäddshytt övre däck: fr. 30 450:-
Juniorsuite övre däck för 2 personer: fr. 41 950:- 
Enkelhytt båtdäck: fr. 39 950:- 

För kryssning exkl. flyg t/r dras 3 500:- av från priserna ovan.

Det går också att starta denna kryssning 2 maj i Astrachan. Pris för enbart sträckan Astrachan-Moskva utan flyg finns från 19 750:-.

Avresa 

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 20:20. Hemkomst kl. 11.45. Flygbolag:  Aeroflot
Köpenhamn: Avresa kl. 12:55. Hemkomst kl. 12:10. Flygbolag:  Aeroflot

Observera att flygtiderna kan ändras. Kontrollera vad som står när ni bokar resan.

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm / Köpenhamn - Rostov-na-Donu och Moskva - Stockholm / Köpenhamn
• Transfer flygplats - fartyg t/r* 
• Bärarservice vid alla transfers
• Inkvartering i hytt efter vald kategori
• Kryssning inkl. utflykter, föredrag, språklektioner, underhållning m.m. enligt program
• Helpension under hela resan
• Engelsktalande lokalguider
• Svensktalande reseledare 

 *ingår ej om resan bokas exkl. flyg t/r

Tillägg
• Ryskt visum för skandinavisk medborgare: fr. 850:-
• Ytterligare utflykter kan köpas ombord på båten.

 

Fakta om kryssningen / fartyget

M/S Vasiliy Kandinski tar 204 passagerare och har tre barer, två restauranger, musiksalong, dansgolv, souvenirshop, soldäck, skönhetssalong, bastu samt tvättservice. Läkare finns alltid ombord.

Det finns 4 däck med passagerarhytter: nedre däck, huvuddäck, övre däck och båtdäck. Huvuddäck ligger på samma våning som landstigning och reception, ovanför huvuddäck ligger övre däck och högst upp på båten båtdäck. Nedre däck ligger under huvuddäck. Alla hytter är utsides-hytter och är utrustade med TV, värdeskåp, hårtork, luftkonditionering och dusch/wc.

Hytterna på de tre översta däcken har stora panoramafönster. Hytterna på nedre däck har ett mindre runt fönster.

Sängkläder byts var tredje dag och handdukar varannan dag. 

Visum

Visum krävs för svenska medborgare.
Visumhandlingar ska vara Iventus tillhanda senast 4 veckor före avresa.
Visumprocessen tar cirka 2 veckor och vi returnerar passet så fort visum är klart. 

Visum Ryssland
Följande krävs för visum:
- Pass i original
- Ifylld visumansökan
- Ett färgfoto
- Försäkringsintyg

Läs mer om visum till Ryssland

Har du annat medborgarskap än svenskt kan andra regler gälla. Observera att om du inte är svensk medborgare kan reglerna vara olika beroende på om du är bosatt i Sverige eller inte. Det är ofta enklare om man är bosatt i Sverige. Kontakta oss för mer information.

Karta

Powered by Travelize