Kryssning till Norra ishavet

Fantastiska naturupplevelser väntar oss under detta kryssningsäventyr. Floden Lena har inga fördämningar eller kraftstationer, det är bara naturen självt som har skapat de vackra omgivningarna. Det är en mäktig upplevelse att glida fram genom den vidsträckta sibiriska vildmarken samtidigt som vi då och då gör strandhugg i små byar och städer som lever mer eller mindre opåverkade av det moderna Ryssland. Vi får rikliga tillfällen att lära oss mer om områdets unika kultur och oerhört rika fågelliv.

Denna expeditionskryssning går bara att genomföra 1,5 månad om året. Ta chansen att bli en av de få som genomfört denna resa. Vår resa går vid en idealisk tidpunkt, när Sibirien är som vackrast och vädret som bäst.

Under färden gör vi anhalt och besöker ett tiotal platser. Resan tar oss till de mäktiga klippformationerna Lenas pelare och ett reservat för bisonoxar. Det lilla samhället Siktjach, norr om polcirkeln, får besök av båtar bara ett par gånger om året. Det är en stor dag för byborna när vi anländer och de möter oss iklädda sina speciella dräkter och berättar om sina traditioner. I Siktjach finns vare sig telefoner eller bilar så det blir skön dag utan störande avbrott.

Via Kjusjur, där robusta trähus vittnar om att vi befinner oss i en trakt med hårt klimat, når vi Tiksi vid Ishavet, den nordligaste orten på vår resa. Från mitten av maj till början av augusti går solen aldrig ner här. Tiksi var under Sovjettiden en mycket viktig flottbas och central för ryssarnas sjöfart. Efter Tiksi väntar Lenas vidsträckta delta innan vi vänder söderut igen.

Rysslandsspecialisten Katarina Lindqvist som lett ett flertal kryssningar till Norra ishavet är reseledare. 

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Förutom vad som anges nedan i programmet hålls också föreläsningar på både svenska och engelska om jakutisk kultur, djur- och fågelliv i Sibirien m.m.

Dag 1
Avresa från Arlanda/ Kastrup vid lunchtid. På flyget till Moskva serveras en lättare måltid. Vi byter plan och flyger vidare till Jakutsk. Det serveras mat på planet.

Dag 2 
Vi anländer till Jakutsk på förmiddagen lokal tid. Det är 7 timmars tidsskillnad jämfört med Sverige. Jakutsk grundades av kosacker, har idag 300 000 invånare, och är huvudort i republiken Jakutien. Staden är belägen på floden Lenas vänstra bank och här råder så kallad permafrost. Marken är frusen året runt. En vinter uppmättes temperaturen här till 67 minusgrader. I juli är dock vädret som svensk sommar. 

Vi åker till hamnen där vi installerar oss på M/S Mikhail Svetlov, fartyget som ska vara vårt hem de närmaste två veckorna. Vi äter lunch ombord och åker sedan på en kort rundtur i staden och stannar till vid en supermarket för dem som vill proviantera inför resan innan vi återvänder till vårt kryssningsskepp.

Kl. 19.00 avgår M/S Mikhail Svetlov. 
 

Dag 3. Lenas pelare
Vi stannar till i nationalparken Lenas pelare som finns upptaget på Unescos världsarvslista.
Klippformationerna Lenas pelare, belägna en knapp dags båtresa från Jakutsk, är berg som är upp till 200 meter höga och står på rad fyra mil längs floden. Här kan man se flera unika naturfenomen. Vi fascineras av pelarna, pelargångar och andra formationer som skapats av naturen. I nationalparken får vi pröva att dansa rituella danser och delta i en eldceremoni, som anses vara renande för själen.
De som känner att ceremonin har gett nya krafter kan klättra upp till en av bergstopparna och där belönas med en fantastisk utsikt över floden, pelarna och taigan, den ändlösa sibiriska stäppen.
Båten lämnar sedan Lenas Pelare.
Vi tillbringar eftermiddagen ombord där det är föreläsning eller annan aktivitet ur programmet.


Dag 4. Buotamaflodens mynning - bisonoxar
Vi stannar till vi Buotamaflodens mynning. En kilometer bort finns ett reservat för bisonoxar. Bisonoxen levde här parallellt med den numera utdöda mammuten. Bisonoxen försvann också helt och hållet. Men 2006 påbörjades ett projekt tillsammans med Kanadas regering. Man förde hit några bisonoxar från Kanada. Projektet verkar ha lyckats bra. Bisonoxarna trivs och förökar sig snabbt. Numer finns ett fyrtiotal djur i reservatet.

Dag 5. Färd längs Verchojanskbergen
En hel dag där M/S Mikhail Svetlov glider genom det mäktiga flodlandskapet. Färden bjuder omväxlande vyer. Floden Lena är ett storslaget naturfenomen. Med sina 4 400 kilometer är den världens tionde längsta flod. Den har sin källa i Bajkalsjön 1 640 meter över havet, rinner därefter åt nordost för att så småningom ta vägen över det sibiriska låglandet. Vid Verchojanskbergen möter Lena ett par av sina största bifloder, Viljuj och Aldan. 

Viljuj är den längsta västra bifloden till Lena. Den mäter hela 265 mil. Viljuj tar sin början i det centralsibiriska höglandet och rinner österut, genom det vida, glest befolkade landskapet. Blott ett fåtal städer, däribland Viljusk och Njurba, finns längs floden. Men trakten runt Viljuj är rik. På 50-talet anlades här diamantgruvor och idag utvinner man bland annat kol, naturgas och järnmalm ur markerna. Och floden har gott om fisk. Stör och vit sibirisk lax hör till de arter man fiskar.

Vi njuter av de vackra omgivningarna och betraktar Verchojanskbergens formationer och flodens trädfyllda dalar. 


Dag 6. Zhigansk
Idag passerar vi polcirkeln. Det sker tidigt på morgonen, och vi noterar att nu är vi på den nordligaste delen av jordklotet. På förmiddagen ankommer vi till staden Zhigansk, belägen strax norr om polcirkeln. Zhigansk är en gammal stadsbildning. Staden grundades i form av en fästning år 1632. Namnet Zhigansk kommer från det språk evenkerna (tidigare kända som ”tungus”) talade och betyder "invånare från den nedre delen av floden”. Eftersom det inte är tillräckligt djupt intill land lägger vårt fartyg till ute i floden, en bit ifrån strandkanten. Med en mindre båt tar vi oss till land. Vi tittar runt i Zhigansk, där det idag bor ungefär 3 000 personer. Under rundturen besöker vi bland annat det lokala hembygdsmuseet och den Ryska ortodoxa kyrkan.


Dag 7. Kjusjur
Efter ytterligare ett dygns färd når vi idag den lilla staden Kjusjur. Vi går i land och bekantar oss med staden vars befolkning huvudsakligen livnär sig på jakt och renskötsel. Kjusjur antas ha grundats då sibiriska nomadfolk slog sig ner för att bli bofasta. År 1924 fick den status av stad. Kjusjur är inte stor. Blott 1300 personer bor här. Men med sitt nordliga läge är Kjusjur är en viktig ort i den här delen av Sibirien. Ett kulturhus, flera skolor, bibliotek och sjukhus vittnar om att Kjusjur är ett livfullt och aktivt samhälle. Medan vi promenerar längs gatorna ser vi de moderna inrättningarna stå sida vid sida med de karaktäristiska robusta trähusen som på sibiriskt vis är byggda för att stå emot kylan och den snåla vinden.
Dagen avslutas med en musikföreställning framförd av artister från trakten. Det blir en ovanlig konsert där vindsus och vattenporl skapar den mest märkliga musik. Tillsammans med sång och traditionell dans gör den kvällen till en oförglömlig musikupplevelse här i det nordligaste Sibirien.


Dag 8. Tiksi
På morgonen ankommer vi till Norra ishavet. Vi är nu så långt norrut vi kommer på vår resa. Vårt fartyg lägger an och vi tar buss till staden Tiksi. Namnet Tiksi kommer från det jakutiska språket och betyder ”mötesplats” eller ”förtöjning”. Detta är också vad Tiksi till stora delar tjänat som. Tiksi grundades på 1930-talet för att vara en punkt i Nordostpassagen, sjövägen norr om Europa och Asien mellan Atlanten och Stilla havet. Sovjetisk sjöfart hade en central plats i Tiksi. När Sovjetunionen föll samman i början av 1990-talet blev ekonomin svårare och transportverksamheten minskade. Nio- tio månader om året är havet täckt av massiva islager och omöjligt att trafikera med båt. Men Tiksis hamn är alltjämt den viktigaste vid Nordenskiölds hav, vilket är en del av Norra ishavet. Vi börjar vår dag i Tiksi med en stadsrundtur. Vi besöker också ett litet museum som berättar om tidigare upptäcktsresandes besök vid Norra ishavet. Efter lunch får ni möjlighet att själva promenera runt i en stad där bara de hårdaste av de hårda klarar av att överleva. Om inte Rysslands regering fortsätter att satsa på Tiksi kan staden vara helt avfolkad om 10-15 år, så tufft är livet här.


Dag 9. Lenadeltat
Ungefär 100 kilometer nordväst om Tiksi breder Lenas väldiga delta ut sig. 

Vi vänder söderut och passerar Lenadeltat. 
 
Själva deltat mäter över 32 000 kvadratkilometer och är det största i Euroasien. I deltat finns 1500 öar. Vi betraktar de mäktiga vattenmassorna och förundras över hur naturens kraft skapat märkvärdiga klippformationer i bergen runtomkring


Dag 10. Siktjach
Vi stannar till vid en liten by med 300 invånare. Det är en unik chans att lära sig om livet i Sibirien förr i tiden så passa på att fråga. Och njut av fridfullheten. I Siktjach finns vare sig telefoner eller bilar, så det blir en dag utan buller och störande avbrott. Byborna välkomnar oss iklädda sina speciella dräkter och berättar om sina traditioner. Det är en stor händelse för byn när vår båt stannar till, här uppe händer annars inte så mycket.

Byn grundades av tjänstemän till Katarina den Stora i samband med att man skulle ta in skatt från invånarna i regionen.


Dag 11. Polcirkeln
Vi har nu vänt och seglar tillbaka, söderut på Lena. I höjd med Zhigansk passerar vi återigen polcirkeln. Under färden stannar vi vid den symboliska skylt som stadens invånare har satt upp på flodens västra bank. ”Polcirkeln” står det på skylten. Polcirkeln är en tänkt linje, belägen på den yttersta latituden på norra halvklotet. Vid norra halvklotets vintersolstånd lutar jordaxelns norra del rakt bort från solen. Det medför att den här delen av klotet får årets kortaste dag och längsta natt. Norr om norra polcirkeln går då solen inte ens upp. Det är natt eller skymning hela dagen. Polcirkeln ligger dock inte fast utan flyttar sig ett tiotal meter om året.


Dag 12. Färd genom taigan
Med den enorma taigan på båda sidor åker vi vidare söderut. På färden passerar vi bland annat åter mynningarna till floderna Viljuj och Aldan. Mellan Zhigansk-distriktet och Viljujs flodmynning ser vi den naturliga gräns som kallas "landet med 40 öar". I själva verket är antalet öar långt fler. Vi imponeras av det vidsträckta ö-riket och för dem som önskar finns som vanligt arrangerade aktiviteter på fartyget att delta i.


Dag 13. ”Den gröna rastplatsen”
Vi lägger till vid den plats som fått namnet ”Den gröna rastplatsen”. Namnet är begripligt. Platsen är en lummig oas längs flodens bank. Under några timmar kopplar vi av samtidigt som vi lär oss av arkeologins rön. Vid Diring-Yuriakh-bäcken vilken möter Lena här, har arkeologer hittat stenredskap som tidigare bara hittats i Afrika vilket tyder på att platsen var befolkad för 300 000 år sedan. Och historien kan sträcka sin ännu längre tillbaka. Det finns forskare som menar att fynden vittnar om att det fanns bosättningar här för 2-3 miljoner år sedan.


Dag 14. Sottintsy
Fartyget ankommer till staden Sottintsy ungefär 60 kilometer från Jakutsk. Ett besök i Sottintsy är inte fullbordat utan ett besök i Druzhba, det färgstarka, lokala friluftsmuseet. Druzhba, som betyder Vänskap på ryska, är ett sibiriskt Skansen. Det grundades av kosackerna, ett östslaviskt ursprungsfolk som bland annat är känt för sin militära livsstil och starka strävan efter frihet. I Druzhba ser vi väderkvarnar och andra byggnader vilka berättar om hur såväl jakutisk, som traditionell rysk kultur, ser ut. I Druzhbas museum hittar vi också husgeråd och verktyg, traditionella jakutiska klädedräkter och rysk-ortodoxa monument.

På kvällen lämnar båten Sottintsy.


Dag 15. Jakutsk
Tidigt på morgonen återvänder vi till Jakutsk. Vi sover ut på båten och åker efter frukosten till vårt hotell och checkar in.

Därefter ger vi oss ut på en stadsrundtur i Jakutsk och besöker bl.a. ett etnografiskt museum. Vi stannar till för lunch under rundturen. På eftermiddagen har vi några timmar ledigt för egna strövtåg och avslutande shopping innan vi återsamlas för middag.

Dag 16. Hemresa
10.00 Buss till flygplatsen.
12.25 Flyget avgår.
Vi anländer till Arlanda kl 19.40 och Kastrup 21.15 efter mellanlandning i Moskva.

Resfakta

Priser    
Paketresa per person inkl. flyg t/r    

4-bäddshytt huvuddäck: fr. 31 850:-
3-bäddshytt båtdäck: fr. 38 500:-
2-bäddshytt båtdäck: fr. 44 850:-
2-bäddshytt de luxe huvuddäck: fr. 49 850:-
2-bäddshytt 2-rumssvit båtdäck: fr. 59 850:-
Enkelhytt huvuddäck: fr. 49 850:-
2-bäddshytt båtdäck som enkelhytt: fr. 56 850:-

Vid bokning av del i 4-bäddshytt delar man hytt med resenärer från Iventus grupp. Det innebär också att man kan få dela hytt med resenärer av annat kön. I möjligaste mån försöker vi dock att hålla 4-bäddshytterna könsuppdelade.

Avresor
2022
Datum för 2022 kommer inom kort.

Preliminära flygtider
Stockholm:
Avresa kl. 12:40. Hemkomst kl. 19:30. Flygbolag: Aeroflot
Köpenhamn: Avresa kl. 12:55. Hemkomst kl. 21:35. Flygbolag: Aeroflot

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/Köpenhamn - Moskva t/r
• Flyg Moskva- Jakutsk t/r
• 1 natt på hotell i Jakutsk
• Alla transfers och transporter
• Inkvartering i hytt efter vald kategori
• Stadsrundtur i Jakutsk
• Besök på museet Köldpolen i Jakutsk
• Alla utflykter under kryssningen. Ingenting tillkommer.
• Underhållning och föreläsningar ombord på båten. De flesta föreläsningar hålls på svenska av vår reseledare. 
• Helpension under hela resan
• Ryska språk- och sånglektioner
• Dansmusik varje kväll
• Engelsktalande lokalguider
• Reseledare är Rysslandsspecialisten Katarina Lindqvist som lett ett flertal kryssningar till Norra ishavet tidigare.

Tillägg
• Ryskt visum för skandinavisk medborgare: fr. 850:-

 

 

Fakta om fartyget

M/S Mikhail Svetlov har tre däck varav två med hytter och plats för 120 passagerare och 50 besättningsmän. Båten renoverades 2011.

På fartyget finns soldäck med solstolar, frisörsalong, bastu, strykrum, bar, restaurang, musiksalong och souvenirbutik som säljer snacks m.m.
I främre delen av fartygets båtdäck finns en panoramalounge där man kan sitta och njuta av Lenas hänförande stränder.
Läkare finns alltid ombord.

Alla hytter är utsides med panoramafönster som går att öppna. Hytterna är utrustade med bekväma möbler, garderob, radio, luftkonditionering, dusch och wc.
Sviten och 2-bäddshytt deluxe har även minibar och TV.
2-rumssviten har en kingsize-säng. 2-bäddshytt deluxe har dubbelsäng. I de vanliga 2- , 3- och 4-bäddshytterna är det separata sängar.

Nedan finns skiss över fartyget.

Orange: 4-bäddshytter
Gul/blå: 2-bäddshytter
Lila: enkelhytter
Röd: 2-rumssvit

1: Soldäck
2: Bio-sal
3: Salong/bar
4: Lounge
5: Restaurang
6: Frisörsalong
7: Bastu
8: Läkare
9: Rökrum

Visum

Visum krävs för svenska medborgare. På grund av särskilda bestämmelser för resa till Tiksi kräver rederiet fullständiga pass- och visumuppgifter i god tid före avresan. Därför behöver vi snarast få in en passkopia på det pass ni ska använda under resan.

Detta innebär också att visering inför resan måste göras i god tid. Vi behöver få in pass i original och övriga visumhandlingar från er senast 2 månader före avresa (observera att man tidigast kan börja med viseringsprocessen ca 3,5 månader innan avresa). Om ni behöver passet för annan resa under denna period, vänligen kontakta oss så snart som möjligt så löser vi det.

Visum Ryssland
Följande krävs för visum:
- Pass i original
- Ifylld visumansökan
- Ett färgfoto
- Försäkringsintyg

Läs mer om visum till Ryssland

Har du annat medborgarskap än svenskt kan andra regler gälla. Observera att om du inte är svensk medborgare kan reglerna vara olika beroende på om du är bosatt i Sverige eller inte. Det är ofta enklare om man är bosatt i Sverige. Kontakta oss för mer information.

Karta