Kuba - en färd genom historien

Följ med på en resa där vi följer Kubas historia från Columbus och kolonialtiden, passerar genom frigörelsen från Spanien och Fidel Castros revolution för att nå fram till dagens aktuella situation. Vår ciceron är författaren och journalisten Thomas Gustafsson, Sveriges främste oberoende Kubakännare.

Vi färdas genom hela landet från öst till väst och lär känna det kubanska samhället och kulturen på djupet. Vi spårar upp svenskättlingar i den gamla svenska nybyggarkolonin Bayate och får veta allt om en bortglömd och fascinerande del av den svenska emigranthistorien. I Havanna följer vi spåren efter Ernest Hemingways och Evert Taubes härjningar i den mytomspunna staden. Vi besöker bröderna Castros barndomshem och missar inte heller Fidel Castros grav i Santiago.

Vi hälsar också på hos världens bästa tobaksodlare, upplever kubansk salsa, cigarrer och rom och äter på flera av Kubas bästa restauranger som La Guarida, Casa Miglis och La Bodeguita del Medio. För kvällsunderhållningen står bland annat den hyllade kabarén Tropicana.

I Havanna bor vi på legendariska lyxhotellet Hotel Nacional de Cuba, där den nordamerikanska maffian och Frank Sinatra hade sin storhetstid under det mytomspunna 1950-talet. 

Färden genom Kubas samtidshistoria går vidare från Fidel Castros revolution, Kubakrisen och Kalla Kriget, fram till våra dagar då Raúl Castro finns kvar i bakgrunden tillsammans med sina gamla generationskamrater, samtidigt som han överlåtit regeringsmakten till sin efterträdare. Historia varvas med dagsaktuella händelser i ett program som är späckat med upplevelser. Vad händer nu i Kuba? Vilken väg kommer utvecklingen att leda? Och vad innebär USA:s hårdare Kubapolitik för kubanerna? 

Vi reser i lugnt tempo och gör många intressanta stopp under vägen. Det här är en resa med helpension där allt ingår. En unik möjlighet att se det riktiga Kuba och tränga in och förstå ett annorlunda och omdebatterat samhällsystem innan det är för sent. Vår ciceron Thomas Gustafsson har bevakat och rapporterat om Kuba sedan 1980-talet då han kom hit första gången. Han har skrivit fem facklitterära böcker om landet, bland annat boken "Kuba: En färd genom historien" som ingår som reselitteratur.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Smärre avvikelser i programmet kan förekomma. Vår reseledare och ciceron Thomas Gustafsson följer med under hela resan och kommer varje dag att meddela tider för nästa dag och berätta om eventuella ändringar. All guidning sker på svenska av Thomas Gustafsson.

Dag 1
På morgonen flyger vi via Paris till Havanna.

18.35 Ankomst Havanna och transfer till vårt hotell.

21.00 Välkomstmiddag.
 

Dag 2
Efter frukost och sätter vi oss på bussen med riktning Trinidad. Vi kommer att ha gott om tid för att lära känna Havanna när vi återvänder om en vecka, men för att få en djupare förståelse för Kuba måste vi inleda med att lära känna landets östra delar och landsbygden. Så fort vi lämnat huvudstaden övergår landskapet till slättland med enstaka samhällen uppbyggda runt gamla statliga jordbruk som byggdes upp i samarbete med Sovjetunionen under den planekonomiska tiden.
 
Vårt första stopp är staden Santa Clara som har en viktig roll i den kubanska revolutionens historia. Vid revolutionärernas framryckning 1958 vann den bataljon som leddes av Che Guevara en nyckelseger mot Batista just här. Vi stannar till vid tåget som stormades av Che Guevaras styrkor och som i dag finns kvar som ett revolutionärt monument. Därefter avslutas besöket i Santa Clara vid Revolutionsplatsen i stadens centrum där Che Guevara ligger begravd i ett mausoleum tillsammans med sina stupade kamrater. Ovanför Che Guevaras grav finns en jättelik staty över revolutionshjälten. Ett museum intill berättar historien om Che men också om hur det gick till när han fångades in och avrättades när han försökte sprida den kubanska revolutionen till Sydamerika.
 
Färden fortsätter genom Kuba. Vi stannar till i Cienfuegos för en rundtur i stadens historiska delar. Det var hit till Cienfuegos de franska kolonialägarna flydde från grannön Haiti när slavarna där gjorde uppror och det finns många påminnelser om stadens franska förflutna i den gamla stadskärnan. Stadens arkitektur är så unik att den är utnämnd till världsarv av Unesco.
 
Bussen tar oss vidare till Trinidad där vi checkar in på vårt hotell som ligger vid Karibiska havet. På kvällen åker vi till en av stadens bästa privata restauranger för att avnjuta en god karibisk middag. För den som orkar finns möjlighet till nattrunda i Trinidad.
 

Dag 3 
Efter frukost är det dags för ett närmare lära känna Trinidad, denna stad som anses vara Kubas koloniala pärla. Hela Trinidads gamla stadskärna är som ett museum över en svunnen tid då rikedomarna från den lönande sockerhandeln strömmade in till staden, man förstår också att staden lika snabbt föll ner i fattigdom eftersom de gamla husen fått stå kvar. I dag är hela stadskärnan varsamt restaurerad och förstås klassad som världsarv av Unesco.
 
Vi vandrar genom de centrala delarna där gatorna är belagda med kullerstenar från Europa. De pastellfärgade husen som är uppförda i spansk barock ger intryck av att tiden stått stilla. Från 1600-talet och fram till 1800-talet var staden centrum för handel med socker och slavar. Slavhandlarna höll sina aktioner på det stora torget Plaza Mayor som ännu i dag är stadens hjärta, husen runt vittnar om hur oerhört förmögna jordägarna var vid denna tid men vår ciceron berättar också om slavarnas grymma historia.
 
Vi stannar till vid baren Canchánchara och svalkar oss med en drink (sockerrörsbrännvin, lime, vatten och honung) med samma namn som baren. Det var denna dryck kubanerna drack innan man lärt sig tillverka ädel rom av sockerrörssprit. Det finns också möjlighet att besöka den fina hantverksmarknaden innan vi samlas för att åka till vårt hotell för lunch och en ledig eftermiddag, med möjlighet att koppla av lite på stranden och kanske ta ett dopp i Karibiska havet. På kvällen åker vi in till centrum för en trevlig middag.
 
 
Dag 4 
Efter frukost fortsätter vi vår färd västerut genom landet med siktet inställt i Camagüey. Vi gör ett första stopp i Valle de los Ingenios som ligger strax utanför Trinidad. Valle de los Ingenios består av tre dalgångar som under kolonialtiden var centrum för sockerproduktionen i Kuba. Här på plantagerna jobbade som mest över 30 000 slavar dygnet dynt när det var sockerskörd. Numera är också dalgången klassad som världsarv av Unesco. 
 
Nästa stopp gör vi i Sancti Spiritus där vi gör en kortare promenad genom stadens historiska centrum. Liksom alla gamla kolonialstäder byggdes även denna upp inne i landet för att inte kunna stormas av pirater. Efter promenaden äter vi lunch innan vi fortsätter resan österut. 

Vägen skär genom landet och här och där passerar vi en mindre landsortsstad. Vi hinner med ett trevligt kaffestopp på vägen innan vi nåt fram till Camagüey där vi checkar vi in på vårt hotell. Den sömniga landsortsstaden är så unik att den är världsarvsskyddad av Unesco. Camagüey ligger i landets torraste del och staden är därför känd för sina vattenkrukor ”tinajones” som blivit en symbol för staden. Krukorna kan vara mer än två meter höga och används för insamling av regnvatten.  För att ta sig fram genom de smala gränderna måste man använda cykel och vi inleder därför kvällen med en kortare stadsrundtur med cykeltaxi. Middagen äter vi på en bra privat restaurang i gamla stan. Det är lördagskväll och många är ute för att roa sig, den som orkar har därefter möjlighet att undersöka nattlivet i staden.

 
Dag 5
Vi checkar ut från hotellet, lämnar Camagüey och fortsätter vår färd österut genom landet. Vi reser genom böljande sockerrörsplantager och ju längre österut vi kommer övergår landskapet till slättland med enstaka samhällen uppbyggda runt gamla statliga jordbruk som byggdes upp i samarbete med Sovjetunionen under den planekonomiska tiden. Många av dessa jordbruk har stora problem med ineffektivitet men att genomföra omfattande jordreformer utmanar gamla principer.

I Bayamo görs en längre paus för lunch. Staden är känd för alla uppror som skett här alltifrån indianuppror på 1500-talet till den mest kända anti-spanska revolten 1868 då revoltörerna brände ner sin egen stad när de insåg att den återigen skulle tas över av de spanska trupperna. Härifrån kommer flera av frihetshjältarna som slogs mot spanjorerna. Bayamo kallas därför ibland för den rebelliska staden och den kubanska nationalsången ”La Bayamesa” har sitt ursprung här. Efter lunchen en promenad genom stadens historiska centrum innan vi fortsätter österut med sikte mot bergen Sierra Maestra som skymtar i fjärran.  

Efter lite drygt en timme når vi fram till den lilla byn El Cobre som ligger uppe i bergskedjan Sierra Maestra. Det var i bergen i Sierra Maestra som Fidel Castro och hans då mycket lilla styrka inledde sin revolution i slutet av 1956. 

Det lilla samhället El Cobre räknas som Kubas heligaste plats. Hit vallfärdar pilgrimer från hela landet för att besöka Madonnan av Cobre som är Kubas skyddshelgon. Den heliga madonnafiguren förvaras i den vackra kyrkan som ligger på en höjd ovanför samhället. En av dem som vände sig till madonnan och bad om framgång var Fidel Castro innan han inledde sin revolution. En annan var Ernest Hemingway som tackade Madonnan efter att han fått Nobelpriset genom att skänka henne sin guldmedalj. Efter besöket i det heliga kapellet kör vi mot Santiago de Cuba dit vi når efter mindre än en timme, här ska vi stanna tre nätter på vårt trivsamma hotell. Vi äter första kvällens middag på hotellets restaurang.

 
Dag 6 
Efter frukost är det dags att lära känna Santiago de Cuba, Kubas näst största stad och huvudort i östra Kuba eller ”Oriente” som kubanerna föredrar att benämna de östra mer tropiska delarna av landet. Santiago grundades 1515 av den spanska conquistadoren Diego Velázquez som erövrade Kuba, staden var därefter kolonins huvudstad fram till 1556. Under förmiddagens rundtur får vi se såväl de enklare kvarteren som de rika med stora gamla kolonialvillor och palats. Santiago var en viktig bas för spanjorerna under kolonialtidens inledning då det fanns guld i de omgivande bergen. Vi tar en promenad i stadens historiska centrum där bland annat ett besök i Diego Velázques hus står på programmet, det var härifrån han styrde kolonin sedan han utsetts till guvernör efter erövringen. Vi ser också familjen Bacardis palats. Det var i Santiago rom började tillverkas för första gången av just denna berömda familj. 
 
Efter lunch besöker vi den Unesco-skyddade fästningen El Morro. Fästningen uppfördes 1637 som försvar mot piraträder. Så småningom omvandlades den till fängelse för att 1898 återigen byta skepnad och användas som fästning under frihetskrigen och som försvar mot den amerikanska flottans anfall. Vi åker också till José Martís mausoleum, den kubanske frihetshjälten som ledde frihetskriget mot spanjorerna vid slutet av 1800-talet och därför har blivit en symbol för kubanerna. Vi besöker naturligtvis även Fidel Castros grav, där revolutionsledaren vilar sedan december 2016. Santiago brukar kallas den revolutionära staden, härifrån utropades revolutionens inledning och det var här Fidel Castro startade sin revolution med anfallet på militärgarnisonen Moncada 1953. Anfallet blev dock ett fiasko. Garnisonen är numera ett museum som berättar om Kubas revolutionära historia. Vi besöker garnisonen och museet. Kulhålen från revolutionärernas anfall finns fortfarande kvar.
 
På kvällen efter middagen som vi äter på en trevlig restaurang inne i staden besöker vi Casa de la Trova och njuter av skön kubansk musik, den kubanska musiken som kommer från Santiago kallas son och är annorlunda än den som spelas på de stora musikpalatsen i Havanna. I Santiago är kulturen mjukare och hetare, precis som klimatet.

 
Dag 7
Vi lämnar Santiago för en heldagsutflykt som inleds med ett besök i den gamla svenskkolonin Bayate. Alla känner till den svenska utvandringen till Nordamerika vid slutet av 1800-talet. Men få har hört talas om att svenskar under samma tid valde att emigrera till den nya republiken Kuba. På landsbygden någon timme utanför Santiago byggde de svenska nybyggarna upp svenskkolonin Bayate, som när den blomstrande som mest hade flera hundra invånare. Bayates centrum ligger i dag under vatten men samhället Mella som ingick i svenskkolonin finns kvar och där lever minnet av traktens nordiska förflutna vidare. Här finns även några kubaner som har svenska anfäder. Vi spårar minnen av svenskarna och besöker också kyrkogården där de sista svenska emigranterna vilar. Nyfiket frågar vi oss vilka de modiga var som lämnade fattig-Sverige för att söka lyckan i en annan del av världen? Och varför upplöstes kolonin? Vår ciceron Thomas Gustafsson som har undersökt Bayates historia och även skrivit en bok om denna med titeln ”Bayate: Den svenska nybyggarkolonin i Kuba” berättar den spännande och tidigare okända historien.
 
Vi bjuds på lunch i Mella och åker sedan vidare för att besöka Fidel och Raúl Castros barndomshem i Biran. Vi tittar runt på gården där bröderna Castro föddes och växte upp. Här får vi också svaret på frågan om varför Fidel Castro startade sitt uppror. De kubanska ledarnas pappa var plantageägare, efter revolutionen blev gården statens egendom.
  
Efter den händelserika och långa dagen bortom de stora vallfärdsvägarna avslutar vi kvällen med middag på hotellet.
 

Dag 8
Efter frukost flyger vi tillbaka till Havanna där vi vid framkomsten checkar in på det gamla lyxhotellet Hotel Nacional de Cuba, Kubas mest klassiska hotell, där ska vi bo fem nätter. 

Inget annat hotell hade en sådan status som detta under de mytomspunna år då Havanna ansågs vara syndens näste och allt som hände här kontrollerades av nordamerikanska maffian. År 1946 samlades 450 maffiabossar från Nordamerika på hotellet för att göra upp om skötseln av affärerna i Havanna. Mötet resulterade i ett avtal om att man skulle hålla lugn och ordning för att locka till sig världens mest förmögna nöjessugna. Till Havannas beryktade kasinon och nattklubbar kom snart celebriteter från hela världen för att roa sig. Historiens vingslag känns extra tydligt på hotellets andra våning där man behållit originalinredningen men i övrigt håller hotellet kubansk femstjärnig standard. Mot visst tillägg kan man boka rum 213 som är sviten där maffiahövdingarna Meyer Lansky och Lucky Luciano höll till. Rummet intill, 214, är Frank Sinatras rum. Det sägs att Sinatra hade en lönndörr in till Lucky Luciano för att obemärkt kunna besöka bossarna. När Fidel Castro och hans kamrater tog över makten förändrades allt över en natt. Maffian åkte ut och revolutionen inleddes. Under Kubakrisen 1962 kunde man stå i Hotel Nacionals trädgård och se de amerikanska patrullbåtarna gå fram och tillbaka utanför kusten. Skyttevärnen för de sovjetiska kanonerna som användes under Kubakrisen finns kvar i utkanten av trädgården. Här finns också skyttegravar som leder fram till ett litet museum om Kubakrisen, en kris som höll hela världen i gastkramande spänning.

Efter en dag på resande fot är det skönt att komma till ro. Kvällen avrundas med en middag på hotellets restaurang som ligger i den lokal som en gång var Havannas exklusivaste kasino.

 
Dag 9 
Gamla Havanna. Vi samlas i receptionen för en orienterande historisk rundvandring i hotellet. Efter rundvandringen beger vi oss till Havannas gamla koloniala stadskärna Habana Vieja. Vi börjar vid fästningen vid inloppet till hamnen som uppfördes på order av den spanske kungen sedan Havanna tagit över som huvudstad efter Santiago. Under den spanska kolonialtiden användes sedan den naturligt skyddade hamnen som mellanstation av alla spanska fartyg under sin seglats mellan den Gamla Världen och den Nya världen. Här var de säkra för pirater. Vi besöker torget Plaza de Armas där guvernören hade sitt palats och där de spanska trupperna hade sin exercisplats, tillsammans med vår ciceron som vägvisare vandrar genom gränder där tiden tycks ha stått stilla. Gamla Havanna är så unik att staden naturligtvis är utnämnd till ett världsarv av Unesco.
 
Vi äter lunch på den klassiska bodegan La Bodeguita del Medio där en stor del av den spansktalande världens celebriteter varit, men också anglosaxiska kändisar som Errol Flynn och Ernest Hemingway brukade hänga här.
 
Den svenske nationalskalden Evert Taube som stannade till i Havanna som matros hade däremot inte pengar som räckte för att slå runt på La Bodeguita, han fick valsa runt i Havannas enklare hamnkvarter där han lärde känna flickan i Havanna. Några av de gamla hamnbarerna är i dag öppnade igen efter restaurering, vi tittar in i en av dem och tar en svalkande dryck.
 
Vi fortsätter sedan vår vandring genom myllrande bakgator ledda av vår ciceron. Vi gör också ett stopp hos Birgittanunnornas kloster som ligger här, invigt för inte så länge sedan efter det att regimens relation med Vatikanen gick in i ett nytt skede. Vi stannar också till vid huset där hotellet låg där den svenska världsstjärnan Jenny Lind bodde under sitt bejublade gästspel i Havanna på 1850-talet, här bodde också den välkända feministen och skribenten Fredrika Bremer när hon var på Kuba för att rapportera om slaveriet under tre månader år 1851. Hotellet är stängt sedan länge men på väggen finns en liten skylt som markerar var Fredrika Bremer bodde. Vi tittar in i huset och hälsar på dagens hyresgäster. Under vår vandring genom gamla Havanna passerar och stannar vi också till vid sevärdheter som Operan, Paseo del Prado, Hotel Inglaterrra och Capitolium. Vi gör också ett timslångt besök på Revolutionsmuseet som är inhyst i det gamla presidentpalatset. På baksidan ligger båten ”Granma” som för snart sextio år sedan förde Fidel Castro och hans revolutionärer över till Kuba där de sedan kunde inleda sitt gerillakrig.
 
Kvällen avrundas med en middag på en av Havannas bästa privata restauranger, Cafe Laurent.

 
Dag 10 
Vi gör en heldagsutflykt till Pinar del Rio och Viñales där världens finaste cigarrtobak odlas. Landskapet i Viñales-dalen är säreget och unikt. Områdets ”mogotes” – gigantiska, sockertoppsformiga karstformationer reser sig över tobaksfälten, den röda jorden med de inbjudande palmerna och de palmbladstäckta bondgårdarna. Under resan passerar vi det lilla samhället San Cristobal där Sovjet hade sin raketbas under kalla kriget och ser fälten där domedagsraketerna stod uppställda riktade mot USA och som under tretton ödesdagar var krisens hetaste plats. 

Vi äter lunch och upplever den underbara utsikten över Viñales-dalen och vi besöker en tobaksgård där världens bästa tobak odlas. Odling av tobak kräver varsamhet och kunskap och tobaksbonden som vi träffar berättar om sitt arbete.

Under dagen besöker vi också en cigarrfabrik där vi med egna ögon får se hur tobaksbladen förvandlas till de dyraste och mest exklusiva cigarrer som går att uppbringa. Kanske någon köper med sig några cigarrer hem.
 
Vi anländer till Havanna lagom för middagen som vi äter på hotellet.

 
Dag 11 
Vi inleder Hemingway-dagen med att åka till Hemingways hus Finca Vigia som ligger i en förort ovanför Havanna. Huset står bevarat som när den berömda författaren levde där och är i dag ett museum. Vi får hela historien berättad och kan vandra runt och se och uppleva det sköna författarhemmet.När vi sett oss mätta på Hemingways bostad fortsätter vi ner till havet och Cojimar där Hemingways båt låg förankrad. Det var i Cojimar under de många fisketurerna tillsammans med sin vän Gregorio Fuentes som Hemingway fick idén till romanen ”Den gamle och havet” som senare renderade honom nobelpriset. Gregorio levde kvar i det lilla samhället hela sitt liv. Vi intar lunch på restaurang Terrazas de Cojimar där Hemingway brukade stanna till efter fiskeutflykterna medan vår ciceron, som träffade Gregorio när han var i livet, fortsätter sin berättelse om Hemingways Kuba.
 
Tillbaka till Havanna avslutar vi eftermiddagen med att under vår cicerons ledning göra en spännande rundtur med amerikanska veteranbilar genom Havannas okända delar.

På kvällen samlas vi för middag på den numera världsberömda paladaren La Guarida, av många klassad som Havannas bästa restaurang. Efter middagen beger vi oss till världens kanske mest berömda nattklubb och cabaret, Tropicana. Vi njuter av den färgsprakande showen medan vi smuttar på rommen och upplever 50-talet på nytt.
 
 
Dag 12 
Nya Havanna. Vi börjar dagen med att besöka Revolutionsplatsen som ligger i den nyare övre delen av staden. Det var här Fidel Castro höll sina långa tal där han pekade ut revolutionens riktning. Runt torget ligger alla maktbyggnader samlade och vi får tid att ta bilder och känna historiens vingslag innan vi hoppar upp i bussen.

Vi  fortsätter genom den moderna stadsdelen Vedado som fick sin nuvarande form under mitten av 1900-talet, vi passerar också bland annat USA:s nya ambassad innan vi fortsätter till Miramar som innan revolutionen var stadsdelen där Havannas rika elit bodde. I dag ligger många statliga företag och ambassader inhysta i de eleganta patriciervillorna. 

Efter lunch är det ledigt för egna strövtåg.

På kvällen återsamlas vi för middag på högklassiga restaurang Miglis som drivs av en svensk.
 

Dag 13
Vi har sen utcheckning från våra rum vilket ger tid för att packa väskan och kanske ta ett morgonbad i poolen. På eftermiddagen lämnar vi hotellet för att äta en trevlig lunch och besöka den svenska ambassaden som ligger i ett nybyggt hus som ägs av Sverige. Om ambassadören finns på plats berättar han om hur det är att arbeta i Havanna i dag. Annars kommer någon annan ur ledningen att träffa oss.

Kanske hinner vi även göra något ytterligare spännande extra stopp innan vi fortsätter mot flygplatsen. 

20.10 Flyget avgår.
 
 
Dag 14
10.30 Ankomst Amsterdam.
Avresa från Amsterdam till Stockholm/Köpenhamn/Göteborg tidig eftermiddag.
 
Ankomst till Stockholm/Köpenhamn/Göteborg på eftermiddagen.

 

 

Resfakta

Pris: fr. 49 850:-


Avresa

 

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 06:00. Hemkomst kl. 16:35. Flygbolag: AF/KLM/
Köpenhamn: Avresa kl. 09:50. Hemkomst kl. 13:40. Flygbolag: AF/KLM
Göteborg: Avresa kl. 06:10. Hemkomst kl. 13:40. Flygbolag: AF/KLM

 
I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/Köpenhamn/Göteborg - Havanna t/r 
• Buss Havanna - Santa Clara - Cienfuegos - Trinidad - Camagüey - Bayamo - Santiago de Cuba
• Flyg Santiago de Cuba - Havanna
• Alla transfers och transporter
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Havanna
• 2 nätter på hotell i Trinidad
• 1 natt på hotell i Camagüey
• 3 nätter på 4-stjärniga Melia Santiago, i Santiago de Cuba
• 5 nätter på 5-stjärniga Hotell Nacional de Cuba, i Havanna
• Helpension under hela resan
• Alla entréer till museer och övriga evenemang som ingår i dagsprogrammet
• Dricks
• Den svenska Kubakännaren Thomas Gustafsson som ciceron under hela resan. All guidning sker på svenska.
• Fackboken ”Kuba – en färd genom historien”, ansedd som det stora referensverket av alla Kubaintresserade och nu ute i sin femte utgåva. En bok per bokning
• Visum till Kuba


Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 7 250:-
 

 

Visum

Visum krävs för skandinaviska medborgare.
Visumhandlingar ska vara Iventus tillhanda senast 3 veckor före avresa.


Visum Kuba

Föjande krävs för visum:

- Kopia på fotouppslaget i passet. Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.


Vid utländskt medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

 

 

Karta

Powered by Travelize