Mattresa Azerbajdzjan

Vi visas runt i det sevärda mattmuseet i Baku med mattor från alla regioner i landet samt även från Iran. Vår ciceron Raija Öhrstedt tar oss även med till mattfabriker och mattaffärer i såväl Baku som på andra håll i landet.

Under en rundresa inne i landet besöker vi mindre byar och städer och får bekanta oss med flera av Azerbajdzjans olika kulturer, traditioner och språk.

Vi stannar till ett par nätter i Sheki som ligger vackert i kanten av Kaukasus. Vi tar del av stadens rika hantverkskunnande samt besöker det gamla Khanpalatset. Sheki var tidigare ett viktigt stopp längs Sidenvägen och under Sovjettiden centrum för landets silkesproduktion.

I Baku besöks även Nobelmuseet och vi får höra historien om bröderna Nobels äventyr i Azerbajdzjan. Vi besöker ett zoroastriskt eldtempel och en unik judisk stad och guiden berättar initierat hur de många olika religionerna samverkar i dagens Azerbajdzjan.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1
Avresa från Skandinavien till Baku via Istanbul. Mat serveras på planet.

Vi anländer till Baku på kvällen och checkar in på vårt hotell.
 

Dag 2: Baku
Efter frukost vandrar vi runt i de UNESCO-skyddade gamla delarna i centrum av staden. Man har de senaste åren lagt ner mycket kraft på att renovera ringmuren från medeltiden och de gamla byggnaderna. Vi besöker Shirvanshahpalatset från 1400-talet. Vi vandrar runt på palatsets borggårdar, de oändliga gångarna, moskén med en minaret, gravkamrarna, badhuset och andra byggnader samt beundrar det vackra hantverket  som visas upp  i palatset.

Vi fortsätter vidare till Jungfrutornet. Tornet byggdes på 1100-talet och finns också med på UNESCO:s lista. Byggnaden är ett känt landmärke och finns med på azeriska sedlar m.m. Jungfrutornet innehåller ett litet museum om den historiska utvecklingen i Baku. Vi klättrar upp i tornet och får som belöning en storslagen utsikt över strandpromenaden och Kaspiska havet. Basaren och ett par karavansarajer får också besök.

Efter lunch besöker vi det grandiosa mattmuseet.


Dag 3: Baku med omgivningar
Vi åker buss genom de moderna delarna av staden. Under vår tur passerar vi en del av de art noveau byggnader som oljebaronerna lät uppföra i början av 1900-talet och färdas också längs den vackra strandpromenaden.

1873 kom Alfred Nobels bror, Robert, till Baku för att studera om valnötsträden kunde användas för tillverkning av gevärskolvar. Men det tog inte lång tid förrän Robert istället blev intresserad av olja och köpte en bit mark. Ett par år senare kom den tredje brodern Ludvig dit. Ludvig såg snart till att Rysslands första oljeledningar skapades. Många anser att det var 1876 med hjälp av Ludvig som den ryska oljeindustrin tog fart på allvar. Bröderna Nobel lyckades senare rädda undan lite pengar genom att 1920 sälja tillgångarna när ryska revolutionen och bolsjevikerna svepte in. Vi besöker bröderna Nobels hus som förvandlats till ett museum.

Färden fortsätter till Atashgah eldtempel dit många anhängare av den gamla persiska religionen zoroastrism kommer än idag. Vördnad för elden är ett centralt inslag i denna religion. Zoroastrism har en lång historia i Azerbajdzjan. Under bussresan passeras mängder av gamla oljeborrtorn och oljefält.

Bussen stannar till vid Mardakan fortet från 1300-talet och ger oss chansen att titta runt. Området runt Mardakan har blivit populärt bland Bakus överklass. Här bygger många sommarstugor. Vi besöker även det originella Yanar Dag (Eldsberget) där en märklig eld brinner sedan 50-talet. Det är naturgas i berget som håller elden levande.

Sent på eftermiddagen är vi tillbaka i Baku. Efter ett par timmars vila väntar middag.


Dag 4: Baku - Quba - Baku
Färden tar oss genom vackra landskap upp till Besh Barmaq bergen. Besh Barmag är en helig plats och mycket viktig för människor från hela Azerbajdzjan. Vid foten av berget finns en moské där många pilgrimer donerar pengar och på vägen till toppen finns ett speciellt ställe där pilgrimerna får en personlig välsignelse som vanligtvis utförs genom viskande böner och att deras axlar berörs några gånger med en sten.

Guiden tar oss vidare till Quba där vi besöker en lokal mattaffär. Vi åker sedan till den judiska staden ”Röda byn” där vi visas runt i det lilla fina ”National Museum of Applied Arts”.

Resan fortsätter till byn Khinalig som är den mest avlägsna och isolerade bosättningen i landet. Invånarna här har ett eget språk som inte har någon koppling till vare sig azeriska eller ryska och man lever efter helt egna seder och traditioner.

Vi återvänder sedan till Baku.


Dag 5: Baku - Shemakha - Lahij - Sheki
Vi lämnar Baku för en rundresa inåt landet. Vi gör ett stopp vid Yeddi Gumbez begravningsplats i Shemakha och Diri Baba mausoleum i Maraza.

Färden tar oss vidare till byn Lahij by som byggdes upp 500 år f. Kr. De äldre byborna talar en dialekt som ligger närmare farsi (persiska) än azeriska och hävdar att Lahij fått sitt namn från den persisk-kaspiska staden Lahijun där deras förfäder bodde.

I Lahij finns ett mycket intressant handels- och hantverkscenter. Här kan vi njuta av unika handgjorda varor av koppar, prydda med carving i form av orientaliska ornament, stickade och vävda textilier, trä- och lädervaror samt mycket annat. Vissa föremål från Lahij kan man finna på Louvren i Paris och på museet i Bern.

Vi fortsätter sedan till Sheki där vi slår läger för natten.


Dag 6: Sheki
Sheki ligger i södra delen av Kaukasus. Stadens centrum är en vacker park fylld av tehus. Vi besöker några av de gamla karavansarajerna som tidigare härbärgerade karavaner längs Sidenvägen. Vi tar också en promenad genom de smala gränderna i gamla stan.

Sheki är känt för sina skickliga hantverkare, speciellt inom träsnideri och glastillverkning. Vi besöker en ateljé där fönster tillverkas med gamla metoder. I basaren får vi också tillfälle att prova de sötsaker som staden blivit känd för, i synnerhet ”Sheki halva”. Utanför staden finns en silkesfabrik. Under Sovjettiden livnärde sig de flesta av Shekis invånare på att föda upp silkesmaskar och jobba i silkesfabriken.

Efter lunch besöker vi Khanpalatset, Xan Saray. Fortet med palatset ligger oerhört vackert i skuggan av Kaukasus. Palatset är ett arkitektoniskt mästerverk byggt av hundratusentals delar av glas och trä. Vi beundrar den vackra glasmosaiken i palatsets fönster och den magnifika trädgården framför palatset. Palatset byggdes 1761-62 som sommarpalats för den dåvarande härskaren inom Shekikhanatet, Khan Hussein.


Dag 7: Sheki - Ganja
Efter frukost fortsätter färden mot Ganja.

Ganja är födelseplatsen för den berömda azerbajdzjanska poeten Nizami Ganjevi. Ganjevi föddes 1141 och var en av de mest lärda personerna vid den tiden. Hans diktsamlingar innehåller även många etiska och filosofiska bidrag. Ganjevis mausoleum är ett viktigt och populärt besöksmål för många pilgrimer.

Vi besöker även en stad som grundades av tyskar från Württemberg 1819 och som brukade kallas Helenendorf fram till 1938. Helenendorf var ett andligt centrum för tyskarna under lång tid. Den äldsta lutherska kyrkan i Azerbajdzjan, St. John's Church byggdes i denna stad 1857.


Dag 8: Ganja - Gobustan - Baku
På morgonen påbörjar vi vår färd tillbaka mot Baku. På vägen stannar vi till i Gobustan där vi finner tusentals hällristningar från stenåldern som vi vandrar runt och tittar på. I det makalösa museet intill hällristningarna gör man sitt bästa för att besökarna ska få återuppleva stenåldern. Med hjälp av 3D-teknik omvandlas hällristningarna till dansande människor, vackra naturscenerier och båtar med avlidna som begravs till havs. Gobustan togs upp på UNESCO:s världsarvslista 2007.

Om vägen är farbar så fortsätter vi vidare för att titta på de puttrande lervulkanerna innan bussen tar oss vidare till huvudstaden.


Dag 9: Baku
Guiden tar oss med till Heydar Aliyev Cultural Center som är en enastående arkitektonisk skapelse, ett modernt landmärke för Baku. Enbart byggnaden som sådan är värt besöket. Här har man alltid intressanta utställningar och landets historia beskrivs på ett intressant och tilltalande sätt.

Efter besöket tar vi oss ner till stranden där vi kliver ombord på ett fartyg. Under båtturen ser vi bl.a. Kristallpalatset (där finalen i Eurovisionsschlagern hölls för några år sedan) från vattnet. Vi tar också en promenad längs strandpromenaden. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter. De som vill kan göra ett återbesök på mattmuseet.


Day 10: Avresa
Tidigt på morgonen åker vi till flygplatsen för resa tillbaka till Skandinavien via Istanbul.

Resfakta

Pris: fr. 21 850:-

Avresa
 

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 11:30. Hemkomst kl. 10:35. Flygbolag: Turkish air
Köpenhamn: Avresa kl. 11:15. Hemkomst kl. 10:55. Flygbolag: Turkish air
Göteborg: Avresa kl. 11:00. Hemkomst kl. 10:50. Flygbolag: Turkish air

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm / Köpenhamn - Baku t/r via Istanbul 
• Alla lokala transporter och transfers med buss
• 6 nätter på 4-stjärnigt hotell i Baku
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Sheki
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Ganja
• Helpension under hela resan
• Samtliga inträden på i programmet uppräknade aktiviteter
• Vatten i bussen varje dag
• Engelsktalande lokalguider under hela resan
• Raija Öhrstedt som reseledare och mattexpert under hela resan 

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 2 750:-
• Visum till Azerbajdzjan: fr. 750:-
• Flyg från Göteborg t/r 1000:-

 

 

Visum

Visum till Azerbajdzjan krävs för skandinaviska medborgare. Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst. 

Gäller för turister upp till 3 månader. Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Visum Azerbajdzjan
Visumhandlingar ska vara oss tillhanda senast 5 veckor innan avresa.

Följande krävs för visum till Azerbajdzjan:
•    En kopia av fotouppslaget i passet

På baksidan av passkopian uppger ni följande information:
•    Yrke
•    Hemadress
•    Hemtelefon och mobilnummer
•    Födelseland (Om annat födelseland än nuvarande medborgarskap, ange vilket år du blev medborgare i nuvarande land)
•    Om du har besökt Azerbajdzjan tidigare (Om ja, ange region och syfte med resan)

Det går även bra att scanna in och mejla passkopia och alla uppgifter.
 


Läs mer om visum till Azerbajdzjan här >>

Karta

Powered by Travelize