Moldavien och Transsylvanien med Transnistrien

Vi besöker några moldaviska vingårdar och provar deras flytande guld samt besöker världens största vinkällare, Cricova. Guiden tar oss med på en rundtur i huvudstaden Chisinau innan vi fortsätter till Transnistrien och fortet i Bender där Karl XII (kalabaliken i Bender) tillbringade 4 år under slutet av sin karriär. Transnistriens huvudstad Tiraspol är en höjdpunkt för Sovjetnostalgiker med Leninstatyer m.m.

Färden fortsätter västerut till Rumänien och genom Karpaternas vackra bergslandskap till Transsylvanien. Vi stannar till i små bergsbyar, provar det lokala vinet och besöker medeltida borgar och palats.

Guiden visar oss runt i Romarrikets utpost i Rumänien, Alba Iulia, samt den vackra medeltidsstaden Sibiu, som var Europas kulturhuvudstad 2007, och tar oss med till Greve Draculas ondskefulla boning i Bran.

Resan rundas av med ett par dagar i Bukarest.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1
Avresa till Moldaviens huvudstad Chisinau via Wien. 

Efter ankomsten till Chisinau tar vi en stadsrundtur i den gröna staden med dess sovjetiska arkitektur samt några inslag av 1700-talskyrkor. Moldavien försöker hitta sin plats i den europeiska familjen och är kanske det minst kända landet i Östeuropa. Man skrev nyligen på ett långtgående samarbetsavtal med EU.

År 1420 förekommer Chisinau för första gången i krönikor. Moldaviska furstar fick betala tribut till Osmanska riket fram till 1812 då området erövras av ryssarna och byter namn till Bessarabien.

Chisinau är förknippat med några kända personligheter. Den store ryske skalden Alexander Pusjkin bodde här i exil 1820-1823 och Leonid Brezhnev började sin politiska karriär som sekreterare för Moldaviens kommunistiska parti. Under andra världskriget blev staden bombad och 70% av bebyggelsen låg i ruiner. Chisinaus nya ansikte skapades på 40- och 50-talen av den ryske arkitekten Sjusev som även ritat mausoleet på Röda torget samt Tasjkents operahus.

Efter stadsrundturen tar vi oss till hotellet och checkar in.

Dag 2
Bussen tar oss till fästningen i Bender där Karl XII vistades 1709-1713. Efter det bittra nederlaget vid Poltava var den svenske kungen tvungen att retirera till det allierade Osmanska riket där han hoppades hitta stöd i kampen med Peter den store. Situationen ändrades dock drastiskt efter rysk-turkiska kriget 1710-1711 då osmanska storvesiren Mehemed Baltadsji fattade beslut om att sluta fredsavtal med Ryssland. Efter detta blev Karl XII plötsligt en oönskad gäst som Konstantinopel (Istanbul) ville bli av med vilket resulterade i den berömda kalabaliken i Bender. Vi besöker fästningen där Karl XII tillbringade några av sina svåraste år.

Därefter fortsätter vi genom det närmast surrealistiska Transnistrien och till dess huvudstad Tiraspol. Med hjälp av Ryssland har detta lilla område fått självständighet från Moldavien. Transnistrien har aldrig blivit erkänt av världssamfundet, icke desto mindre finns här alla attributen av ett “riktigt” land - egen valuta, armé och centralbank. Transnistrien är kanske det enda återstående kommunistlandet i Östeuropa. Huvudstaden Tiraspol är en höjdpunkt för Sovjetnostalgiker med Leninstaty, tanks från andra världskriget m.m.

Rundturen i Tiraspol följs av ett besök hos Transnistriens stolthet: konjaks- och vintillverkaren Kvint som grundades 1897. Efter en guidad tur på fabriken slår vi oss ner för att prova några kända konjakssorter. Vi återvänder sedan till Chisinau och avslutar kvällen med gemensam middag.

Dag 3
Efter frukost tar vi oss till Curchi kloster innan vi fortsätter till den forntida staden Gamla Orhei som är ett unikt naturligt och historiskt friluftskomplex. Här besöker vi ett vackert grottkloster och får också möjlighet att se kalkstensgrottorna där människor bodde redan 600 år f. Kr. I Gamla Orhei kombineras landskapet med spår av forntida civilisationer där vi bl.a. urskiljer en getisk-dakisk fästning från 500-talet f. Kr., ortodoxa kloster från 1300-talet samt spår av den moldaviska staden Vechi från 1400- till 1700-tal. När vi utforskar kalkstensgrottorna förstår vi varför de tidiga munkarna ansåg detta ställe perfekt för meditation och böner.

Vi intar lunch i traditionell restaurang där vi får testa lite av det traditionella moldaviska köket - zeama, mamaliga och skrob. Färden tar oss sedan till den välkända vinkällaren Cricova. Enligt legenden spenderade Jurij Gagarin ett par dagar i denna källare. Vi får prova några av de bästa viner källaren kan erbjuda innan vi återvänder till vårt hotell i Chisinau.

Dag 4
Vi färdas mot gränsen till Rumänien och fortsätter vidare till Iasi. Iasi är en av Rumäniens äldsta städer och huvudort i provinsen Moldavien. Staden har varit centrum för moldavisk kultur sedan 1408 och var under flera sekel en av de viktigaste knutpunkterna för handel mellan Polen, Ungern, Ryssland och Konstantinopel.

Vi besöker Unionsmuseet som tidigare kallades Cuzapalatset efter Alexandru Ioan Cuza som blev Furstendömet Donaus, senare Rumäniens, förste domnitor (statsminister) 1862. Cuza var tidigare furste av Valakiet och Moldavien. Under en rundtur passerar vi och stannar till vid Rumäniens äldsta universitet, hotell Traian (där Greta Garbo spenderade en del tid under en hemlig (?) kärleksaffär 1934) samt en del andra historiska byggnader.

Middag och övernattning i Iasi.

Dag 5
Efter frukost åker vi västerut. 12 mil från Iasi ligger den lilla staden Piatra Neamt vackert vid foten av Karpaterna. Piatra Neamt är en annan historisk moldavisk stad och en av Rumäniens äldsta bosättningar; området har varit bebott sedan neolitisk tid.

Vi stannar till och tar en kopp kaffe och en promenad i centrum. Vi får sedan en mycket naturskön upplevelse när vi åker genom Karpaterna mot Transsylvanien. På kvällen anländer vi till Sighisoara, checkar in på hotellet och äter middag.

Dag 6
Efter frukost börjar vi utforska Sighisoara. Citadellet i stadens centrum är upptaget på UNESCO:s lista. Vi gör en rundvandring i staden och besöker klocktornet som inhyser stadsmuseet och ett museum med medeltida vapen. Vlad Tepes, förlagan till Bram Stokers berömda vampyr Dracula, lär ha bott i staden. Vlad Tepes var ingen vampyr men hans grymma bestraffningsmetoder inspirerade Bram Stoker. Vi tar en promenad i gamla stan och upptäcker en av Europas vackraste medeltida städer.

Vi kör sedan vidare till den idylliska byn Viscri där den brittiske tronföljaren prins Charles äger ett hus. Vi tar en utflykt med häst och vagn genom byn och stannar till på en bondgård där det serveras lunch sant vin och hemgjord konjak. Viscri påminner om en typisk sachsisk-transsylvansk by från 1700-talet. Gäss, kalkoner, höns och hundar spankulerar omkring fritt på de medfarna vägarna och folk sitter på bänkar utanför sina hus och tittar nyfiket på de turister som hittar hit. Den främsta orsaken till att turister numer kommer i allt större antal är att den vita befästa kyrkan från 1100-talet tagits upp som världsarv av UNESCO.

Färden fortsätter till Biertan. Biertan är en av de mest betydelsefulla sachsiska byarna med den största tysk-sachsiska befästa kyrkan som finns i Transsylvanien. Här låg det luthersk-evangeliska biskopssätet i nästan 300 år och är än idag mötesplats då tyska sachsare har sina årliga sammankomster. Vi återvänder sedan till Sighisoara.

Dag 7
På morgonen lämnar vi Sighisoara och åker mot saltgruvan i Turda. Gruvdrift i saltgruvor har pågått i Transsylvanien sedan romartiden. Numera har Turda förvandlats till ett lite udda nöjeskomplex. Men här finns också ett museum och ett centrum för haloterapi. Vi guidas genom en magnifik del av detta underjordiska landskap.

En bit längre bort hittar vi småstaden Alba Iulia. Staden var under Romarriket det viktigaste militära och ekonomiska centret i området. Tempel, amfiteatrar, statyer och palats ger Alba Iulia ett skimmer av en mindre kopia av Rom. Vi besöker det Habsburgska fortet, det största i sitt slag i Rumänien.

Alba Iulia har varit bebott sedan antiken och har i 2000 år varit en av de ledande vinregionerna.

Det var också i Alba Iulia som Transsylvanien i december 1918 tillkännagav sitt samgående med Rumänien; en stor händelse för det rumänska folket. Bussen för oss vidare till Sibiu för middag och övernattning

Dag 8
Medeltidsstaden Sibiu (Hermannstadt) var Europas kulturhuvudstad år 2007 tillsammans med Luxemburg. Vi gör en rundvandring i gamla stan.

På eftermiddagen åker vi ut till ASTRAmuseet. Museet är ett gigantiskt  museum över äldre arkitektur i Transsylvanien och övriga Rumänien. Museet innehåller över 300 hus, väderkvarnar, kyrkor m.m.

1528 grundades det första boktryckeriet i Hermannstadt och här trycktes år 1544 den första boken på rumänska, Luthers katekes.


Dag 9
Efter frukost beger vi oss till Bran. Slottet i Bran byggdes av tyskar på 1400-talet och tjänade länge som tullstation mellan Transsylvanien och Valakiet. Det brukar kallas Draculas slott men i själva verket bodde han aldrig här. Däremot bodde den sista kungafamiljen här i början av 1900-talet.

Vi fortsätter vidare mot Sinaia där vi besöker Pelespalatset. Palatset som är byggt i renässansstil anses vara ett av de vackraste i världen. Här tillbringade kungafamiljen somrarna och slottet användes också flitigt av diktatorn Ceausescu.

Resan fortsätter sedan till Brasov där vi checkar in och äter middag.

Dag 10
På morgonen tar vi en promenad i gamla stan, stannar till vid Rådhuset i centrum och den stora gotiska katedralen (Svarta kyrkan). Vi fortsätter sedan till Scheidistriktet och Rumäniens första skola.

Efter lunch lämnar vi Brasov och Transsylvanien och kör mot Bukarest via den vackra Prahovadalen – ”hjärtat av Transsylvanien”.

Vid framkomsten till huvudstaden checkar vi in på hotellet och äter sedan middag på en mysig restaurang i gamla stan.

Dag 11
På förmiddagen gör vi en stadsrundtur i Bukarest och stannar till vid Universitetstorget, Triumfbågen, Revolutionstorget m.m. Vi går givetvis in i Parlamentspalatset, den största byggnaden i världen efter Pentagon. Efter lunch är det ledig tid.

Dag 12
På förmiddagen transfer till flygplatsen och hemresa.

Resfakta

Pris: fr. 22 850:-

Avresor
 

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 09:45. Hemkomst kl. 17:30. Flygbolag: Austrian Airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 10:15. Hemkomst kl. 16:55. Flygbolag: Austrian Airlines
Oslo: Avresa kl. 06:45. Hemkomst kl. 22:50. Flygbolag: Austrian Airlines

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Köpenhamn/ Oslo - Chisinau via Wien
• Flyg Bukarest - Stockholm/ Köpenhamn/ Oslo via Wien
• Transfer flygplats - hotell t/r 
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i Chisinau
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Iasi
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Sighisoara
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Sibiu
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Brasov
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Bukarest
• Frukost alla dagar
• Lunch alla dagar utom dag 12.
• 7 middagar. Middag alla dagar utom dag 3, 6, 8 och 11.
• Buss Chisinau - Bender - Tiraspol - Iasi - Sighisoara - Biertan - Viscri - Turda - Alba Iulia - Sibiu - Brasov - Bukarest
• Alla programpunkter enligt dagsprogrammet. Alla entréer etc. ingår. Ingenting tillkommer.
• Engelsktalande lokalguider under utfärderna
• Svensktalande reseledare 

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 3 200:-
 

 

Visum

Visum Moldavien/Rumänien

Visum behövs inte längre för EU-medborgare samt för personer från Norge, USA, Kanada och Japan.
Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Powered by Travelize