Astana med världsutställningen - Nyhet!

1997 tog Kazakstans president beslutet att flytta huvudstaden från Almaty till Astana. Därefter har ingen möda och inga pengar sparats för att göra Astana till en världsmetropol och man är på god väg att lyckas. Världens mest berömda och kreativa arkitekter bjöds in och fick i det närmaste fria händer. Arkitekter som britten Sir Norman Foster, japanen Kisho Kurokawa,  italienaren Manfredo Nicoletti m.fl. har hjälpt till att skapa en framtidsstad som inte liknar något världen skådat tidigare.

Astana är tveklöst en av världens mest spännande städer när det gäller nytänkande och nya arkitektoniska lösningar.

Med världsutställningen 2017 kanske staden tar klivet till den mest spännande staden på jorden.

Världsutställningen är inriktad på framtida energilösningar och framförallt på förnybar energi. Från världens alla hörn kommer nu utställare att beskriva sina visioner. Ni kan läsa mer om utställningen här: https://expo2017astana.com/en/

Vid sidan av besök på utställningen kan ni ta del av ett utflyktsprogram i Astana och dess omgivningar.

Vi bor bekvämt på eleganta hotel Kazzhol med bra läge i den nya delen av staden.

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1
Avresa vid lunchtid.

Dag 2
Ankomst Astana 02.10 (lokal tid, 23.10 svensk tid). Transfer till hotellet och incheckning.

13.00 Stadsrundtur.

Under rundturen besöker vi några av Norman Fosters kreationer som pyramiden (Peace of Palace) och det konformade affärscentret Khan Shatyr med sandstrand och palmer på 5:e våningen. Vi beundrar också den nya gigantiska moskén, det magnifika presidentpalatset  samt operahuset som liknar Bolsjojteatern i Moskva men är lite större och elegantare och med en orientalisk touch.

Vi ordnar biljetter till balett/opera på kvällarna för de som så önskar.

Gemensam middag.

Dag 3
Efter frukost beger vi oss till utställningen. Vi guidas runt I de olika paviljongerna.

Den första världsutställningen hölls 1851 i London. Utställningarna har historiskt haft stort inflytande på kulturlivet och industrin, men även på teknikens utveckling och arkitekturen. Exempelvis byggdes Eiffeltornet i Paris för att fungera som entré till världsutställningen 1889.

Idag är världsutställningarna globala storskaliga fenomen, och fungerar som plattformar för diskussion och samarbete kring tidens universella problem och utmaningar.

Gemensam lunch.

Efter lunch fortsätter rundvandringen. Vi besöker bland annat Costa Ricas paviljong. Landet får drygt 90% av sin energi från förnybara källor, och i början av 2015 blev Costa Rica det första landet i världen att i över två månader använda 100% förnybar energi.

Vi återvänder till hotellet runt kl 17.00.

Gemensam middag på kvällen.

Dag 4
Efter frukost tar vi bussen till Alzhir som ligger 30 minuter utanför Astana. Alzhir var det enda GULAG-lägret för kvinnor och var i bruk från 1937 fram till Stalins död 1953. Här tillbringade 18000 kvinnor ett antal år under barbariska förhållanden. Kvinnornas enda brott var att de var gifta med eller systrar till män som Stalin ansåg var rikets fiender. Här internerades bl.a. svenskan Hanna Martinsson och modern till den världsberömda prima ballerinan Maja Plisetskaja. Vi vandrar runt i det mycket välskötta och intressanta museet med omgivningar  innan vi återvänder till Astana.

Efter gemensam lunch besöker vi det enorma sport- och kulturpalatset och ser elever i 4-5 års åldern framföra musik och sånger.
Vi rundar av eftermiddagen med en båttur längs Isjimfloden. Här gäller det att ha kameran redo när vi passerar och beskådar alla futuristiska byggnadsverk från vattnet.

Gemensam middag på kvällen.

Dag 5-6
Lediga dagar. De som vill följer med vår reseledare till utställningen. Det kommer även att finnas möjlighet till extra utflykter  mot tillägg I Astanas omgivningar.

Tilläggsutflykt dag 5
Efter frukost åker vi  till den lilla byn Myktykol, som har en befolkning på 60-70 familjer. Invånarna i byn består framför allt av oralmans – etniska kazaker som flyttat tillbaka från Mongoliet till Kazakstan efter självständigheten 1991. Den kazakiska regeringen har bedrivit en aktiv kampanj i flera länder för att förmå etniska kazaker att flytta tillbaka till Kazakstan. Återvändarna har fått stora startbidrag när de åter bosatt sig i landet. 

Jordbruk och boskapsskötsel är viktiga inkomstkällor och under vårt besök i byn får vi ta del av hur familjerna sköter om sina hjordar. Vi besöker en av familjerna och får chansen att delta i traditionella kazakiska spel innan vi slår oss ner i en jurta för att inta lunch. Lunchen serveras på en dastarkhan, en traditionell matplats. Under lunchen underhålls vi av barnen som bjuder på en traditionell sång- och dansuppvisning. Genom vår erfarna guide får vi en djupdykning i kazakiska traditioner och kultur. Vi är tillbaka i Astana ca 16.00.

Tilläggsutflykt dag 6
Vi kommer bl.a. att erbjuda en gastronomisk rundtur i Astana på eftermiddagen där vi bjuds på lokala specialiteter med tillhörande drycker. Detaljer kommer inom kort. 

Dag 7
Tidigt på morgonen avresa till flygplatsen.

Vi anländer till Skandinavien på förmiddagen.

Resfakta

Pris: fr. 17 850:- 
Vänligen observera att priset varierar mellan olika datum och avreseorter.


Avresor
2017

Juni: 21
Augusti: 2
 

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 11:05. Hemkomst kl. 09:35. Flygbolag: Turkish Airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 11:20. Hemkomst kl. 09:50. Flygbolag: Turkish Airlines
Göteborg: Avresa kl. 10:55. Hemkomst kl. 09:55. Flygbolag: Turkish Airlines
Oslo: Avresa kl. 11:15. Hemkomst kl. 10:20. Flygbolag: Turkish Airlines
 

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm / Köpenhamn / Göteborg / Oslo – Astana t/r
• Alla lokala transporter och transfers med buss
• 6 nätter på 4-stjärniga hotell Kazzhol i Astana
• Frukost alla dagar
• 2 Luncher. Lunch dag 3 och 4
• 4 middagar. Middag dag 1, 2, 3 och 4
• Samtliga inträden på i programmet uppräknade sevärdheter. Ingenting tillkommer
• Inträde till världsutställningen dag 3
• Engelsktalande lokalguider
• Svensktalande reseledare 

Möjlighet finns att förlänga vistelsen. Kontakta oss för mer information.  


Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 2 750:-
• Tilläggsutflykt till byn Myktokol inkl. lunch och guide (dag 5): fr. 650:-
• Vill ni köpa biljetter till världsutställningen under de lediga dagarna gör ni det lättast via världsutställningens egen hemsida »

Avbeställningsskydd
Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Avbeställningsskyddet tecknas direkt med försäkringsbolaget och det är deras villkor som gäller.Du kan också vid behov beställa reseförsäkring via Gouda. Köp avbeställningskydd via Gouda

Visum

Kazakstan är visumfritt för bland annat svenska, norska och finska medborgare.

Kontakta oss om ni har annat medborgarskap.

Powered by Travelize