Costa Rica

Under ledning av vår svensktalande naturguide besöker vi de mest intressanta naturområdena i Costa Rica och slår läger på mysiga lodger i orörd vildmark långt från allfarvägarna. 

Vi stannar till i Arenal med vulkaner och heta källor samt molnskogarna i Monteverde med kolibrier och andra unika fågelarter.

Guiden lotsar oss genom Costa Ricas eget Amazonas, Tortuguero, där vi under båtturer på floder och laguner möts av ett oerhört rikt djurliv.

De som vill koppla av på en fin strandresort vid Guanacaste vid Stilla havet efter resan kan kontakta Iventus så ordnar vi det.

Pris från:
35 850:-
Dagar:12
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1
Avresa från Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn.
Ankomst till San José på eftermiddagen. Vår svensktalande naturguide som kan allt om Costa Ricas rika djur- och naturliv möter på flygplatsen och är sedan med oss hela tiden i Costa Rica.

Transfer till hotellet och incheckning. 

Dag 2
Costa Rica är unikt av Centralamerikas länder såtillvida att landet aldrig drabbats av krig och oroligheter, inbördeskrig eller revolutioner. Det finns inte ens en armé i Costa Rica. Under många år var Costa Rica den enda stabila demokratin i regionen, vilket har skapat ekonomiskt välstånd och mindre klassklyftor än i de flesta andra latinamerikanska länder. Samtidigt har den lugna utvecklingen gjort att många nordamerikaner valt att slå sig ner i landet vilket präglar kulturen som är starkt influerad av USA. I dag är dock Costa Rica framförallt känt för sitt rika djurliv och unika naturupplevelser, och en stor del av landets yta är skyddade nationalparker.

Costa Rica är det land som har kommit längst i utvecklingen av turism i Centralamerika och anses som en föregångare inom ekoturism. Här är det naturen som styr. Landets yta är en tiondel av Sveriges men har en väldigt varierande natur.       

På förmiddagen åker vi upp till Irazúvulkanen, landets största vulkan. Vi tar oss fram till kanten av en av kratrarna och kan beundra månlandskapet och de imponerande klipporna som når upp till 3700 meter över havet. Det finns fyra olika kratrar här varav en av dem fyllts med vatten och bildat en vacker sjö.

Färden fortsätter till de rekonstruerade ruinerna av den gamla kolonialkyrkan Ujarrás i provinsen Cartago. Byggnaden är Costa Ricas äldsta kyrka och ligger mycket vackert med grönskande omgivningar. I Cartago ligger också den botaniska trädgården Lankester Gardens som vi besöker. Här kan vi studera 800 olika orkidéarter av de 1 400 som finns totalt i Costa Rica.

Under bussresan passerar vi även den majestätiska Cachi-dammen och sjön som byggts upp för att förhindra översvämningar och samtidigt lösa regionens elbehov.

Dag 3
Efter frukost beger vi oss mot den karibiska kusten och Costa Ricas eget Amazonas, den mytomspunna nationalparken Tortuguero. I Tortuguero kan man alltid vara säker på att få se många olika djur som kajmaner, sengångare, spindelapor, vrålapor och mängder med olika fågelarter.

Vi färdas ett par timmar med buss innan vi kliver av och fortsätter med båt. Vår lodge kan bara nås vattenvägen. Efter ytterligare en timme når vi den mysiga lodgen som ligger direkt vid vattnet.

Vi äter lunch och besöker sedan byn Tortuguero och sköldpaddscentret där vi får höra mer om arbetet med att rädda den gröna havssköldpaddan. Sköldpaddan lägger sina ägg vid stränderna i Tortuguero.

Dag 4
Efter frukost gör vi en kortare vandring genom den magnifika regnskogen.

Resten av dagen ägnar vi åt båtturer på kanalerna – en av resans absoluta höjdpunkter. Här finns ett omfångsrikt system av naturliga och konstgjorda kanaler samt farbara laguner.

Vi får se några av områdets mer än 300 olika fågelarter, bl.a. den vackra tukanen och kungsfiskaren samt ett flertal olika papegojor. Vår naturguide berättar initierat om alla olika fågelarter. Vi ser också kapuchinapor, vrålapor, spindelapor samt sengångare. Man bör inte doppa handen i vattnet, här finns gott om kajmaner som vi ser vid ytan då och då. Har vi tur kan vi även få se jaguarer, ozeloter och veckelbjörnar.

Dag 5
Efter frukost åker vi tillbaka längs kanalerna till platsen där vår buss står och väntar.

Färden fortsätter mot Arenal. På vägen dit stannar vi till för lunch i Guápiles. Efter lunch fortsätter bussen genom San Carlos lågland tills vi når den lilla mysiga staden La Fortuna vid foten av Arenalvulkanen. Vi checkar in på en behaglig lodge i närheten av La Fortuna. Arenal är det mest populära besöksmålet i Costa Rica, mycket beroende på den vackra, konformade vulkanen i mitten av nationalparken. Vulkanen var levande fram till för 6-7 år sedan.

I vår lodge finns naturliga hetvattenpooler som värms upp av vulkanen samt ett vanligt poolområde.

Dag 6
Hängbroarna i Arenal är ett av de vackraste miljövänliga projekten i Costa Rica. Efter frukost beger vi oss ut upptäcktsfärd längs hängbroarna och stigarna. Tack vare hängbroarna får vi en väldigt fin överblick över regnskogen. Broarna har konstruerats för att ge maximal säkerhet samtidigt som man inte stör det rika djurlivet. Vandringslederna har mycket skiftande terräng så det är en fördel om man är i hyfsad form och tycker om promenader.

Under vandringen kommer vi nära många fåglar och kan samtidigt njuta av blommor, den frodiga regnskogen och se ut över den vackra vulkanen.

På kvällen kan de som vill följa med reseledaren på en utflykt till La Fortuna där vi tar en promenad och stannar till på en lokal restaurang.

Dag 7
Efter frukost åker vi mot Arenalsjön, den största och viktigaste sötvattensjön i Costa Rica. Vi kliver ombord på en båt för en skön tur rakt över sjön. På andra sidan väntar bussen som för oss upp i bergen till Monteverde.

Dag 8
Skogen i Monteverde benämns molnskog. Här bildas ofta kondens mellan varm luft från Stilla Havet som blandas med den kalla luften i bergen och bäddar in skogen i moln.
 
I Monteverde kan vi få se veckelbjörn, näsbjörn och många exotiska fåglar. Det finns runt 400 olika fågelarter här. Vi kan bl.a. få se den vackra quetzalen (Guatemalas nationalfågel) liksom svartguan, motmoter och klockfåglar.

Det kanske mest spännande i Monteverde är kolibrin. Det finns ett flertal olika arter här. Efter lunch tar guiden med oss till en speciell plats där man satt ut nektar för kolibrierna och där kan vi studera ett stort antal kolibrier på mycket nära håll. En fascinerande upplevelse.

Dag 9
Vi lämnar Monteverde och tar oss ut på Pan American Highway och passerar städer som Cañas och Liberia innan vi påbörjar stigningen upp till Rincon de la Vieja.

Vi checkar in på vår avslappnade vildmarkslodge och äter lunch. Eftermiddagen är sedan fri för egna aktiviteter.

Dag 10
Nationalparken Rincon de la Vieja domineras av den 1895 meter höga och i högsta grad levande vulkanen med samma namn. På morgonen gör vi ett besök i Las Pailas, ett område med intensiv vulkanisk aktivitet; bubblande lerpölar och svavelgaser.

Eftermiddagen fri för egna utflykter eller avkoppling.

Dag 11
Förmiddagen fri för egna utflykter eller avkoppling.

På eftermiddagen transfer till flygplatsen i Liberia för flyg via Amsterdam hem till Skandinavien.

Dag 12
Hemkomst.

Resfakta

Pris: fr. 35 850:-

Avresor 2022
November: 26

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 06:00. Hemkomst kl. 19:05. Flygbolag: KLM och Air France
Köpenhamn: Avresa kl. 09:50. Hemkomst kl. 18:10. Flygbolag: KLM och Air France
Göteborg: Avresa kl. 06:50. Hemkomst kl. 22:20. Flygbolag: KLM och Air France

Observera att flygtiderna kan variera beroende på avresedatum. 
 

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn-San José
• Flyg Liberia-Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn
• Alla övriga transporter med buss och båt.
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i San José
• 2 nätter på lodge vid lagunen i Tortuguero
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Arenal
• 2 nätter på naturlodge i Monteverde
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Rincon de la Vieja
• Alla utflykter och inträden enligt dagsprogrammet
• Frukost alla dagar
• Lunch alla dagar utom dag 11 som är ledig dag.
• 3 middagar. 
• Svensktalande reseledare och naturguide under hela vistelsen i Costa Rica.

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 4 850:-
 

 

Karta

Visum

Visum behövs ej för nordiska medborgare. Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans hemkomst.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
26/11 - 7/12StockholmCosta Rica. Flyg Stockholm t/rMer än 435 850:-Boka
26/11 - 7/12KöpenhamnCosta Rica. Flyg Köpenhamn t/r436 450:-Boka
26/11 - 7/12GöteborgCosta Rica. Flyg Göteborg t/r435 850:-Boka
Powered by Travelize