Filippinerna runt

Filippinerna består av fler än sjutusen öar. Vi klarar inte riktigt av att besöka alla. Men de sex öar vi hinner med ger en god bild av landets varierande kultur och historia. Reseledare är Slava Myronov som lett många resor runt Filippinerna.

Färden tar oss norrut på huvudön Luzón till bergsfolken och deras berömda risterrasser. Vi njuter av det rika djur- och naturlivet och gör en båttur på världens längsta underjordiska floder.

Guiden lotsar oss genom den gamla koloniala arkitekturen samtidigt som vi studerar landets spännande historia.

Resan avslutas med några dagars avkoppling på paradisön Panglao där vi bl.a. åker ut på en val- och delfinsafari.

Om man vill förlänga vistelsen på Filippinerna så går det alldeles utmärkt. Kontakta Iventus så ordnar vi det ni önskar.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1
Avresa på kvällen från Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo med Qatar Airways.
 

Dag 2
Efter mellanlandning i Doha anländer vi till Manila på kvällen och checkar in på vårt hotell nära flygplatsen.
 

Dag 3 Manila - Vigan
Direkt efter frukost tar vi bussen norrut längs den nya motorvägen på huvudön Luzon mot Vigan. Efter knappt 2 timmar når vi Luzons västkust. Vi stannar till för lunch längs vägen. Det blir också ett stopp och en kopp kaffe i San Fernando där vi njuter av den magnifika utsikten innan vi fortsätter längs den vackra kustvägen upp till Vigan.

Vid framkomsten checkar vi in på vårt charmiga kolonialhotell i stadens historiska kvarter.
 

Dag 4 Vigan
Vigan ligger i Abraflodens delta vid Sydkinesiska havet (som oftast benämns Luzónhavet på Filippinerna). Det fanns en liten bosättning här innan spanjorerna dök upp 1572 och erövrade området. På 1700- och 1800-talen var Vigan den viktigaste staden på Filippinerna efter Manila och Cebu. Här hade spanjorerna sitt maktcentrum på norra Luzon.

Efter frukost är det dags att utforska Vigan som är den bäst bevarade spanska kolonialstaden i Asien och med på UNESCO:s världsarvslista. Striderna under andra världskriget pågick nära Vigan men som ett under klarade sig den gamla koloniala arkitekturen från att förstöras.

Vigan var tidigare en mycket viktig hamnstad. Kinesiska köpmän från Guangzhou och Hongkong anlände regelbundet. De stora handelsfartygen kunde ankra ute i floddeltat. Numera har delar av deltat slammat igen och Vigan ligger inte längre på en ö. Sammansmältningen av spanska och kinesiska influenser har resulterat i en kultur och stadsbild som saknar sin like någon annanstans.

Guiden tar oss med på en tur med häst och vagn genom de historiska delarna av Vigan.

Efter lunch finns tid att promenera runt i den mysiga kolonialstaden på egen hand.
 

Dag 5 Vigan - Sagada
På morgonen reser vi på slingrande bergsvägar mot Sagada som ligger i Bergsprovinsen. Vi stannar till för lunch längs vägen. Efter incheckning har vi  en stund ledigt för vila eller för en promenad i den charmiga småstaden.

Gemensam middag på kvällen.
 

Dag 6 Sagada – Bontoc – Banaue
På förmiddagen gör vi en rundtur i den lilla staden i bergen där vi börjar med de de gamla begravningsgrottorna. Under en promenad ser vi bland annat kistor med mumifierade kroppar fästa i grottor i bergen. Kistorna har satts upp av de dödas anhöriga, och är del av en sedvänja som lever kvar än idag.

Bussen tar oss sedan österut till Bontoc, huvudort i Bergsprovinsen. Här besöker vi ett etnografiskt museum som inrymmer en varierad samling av autentiska föremål och bilder från bergsstammarna. Huvudjakt var tidigare livligt förekommande hos bergsfolken på Luzon.

Färden fortsätter sedan mot byn Banaue i Ifuagoprovinsen där vi checkar in på vårt hotell.

Dagen avslutas med en show fylld av traditionell sång och dans framförd av stamfolket. Övernattning i Banaue.
 

Dag 7 Banaue
Risterrasserna.

Tidigt på morgonen tar vi plats i en lokal jeepney och åker mot byn Bangaan och dess risodlingar. Efter en halvtimme når vi det lilla samhället. Synen av risterrasser som klättrar längs sluttningen nere i dalen runt byn är överväldigande. Vi lämnar vår bil och promenerar ner till byn för att få en närmare inblick i Ifuagofolkets vardagsliv och studera risterrasserna. Vi slår oss ner och pratar med några av de lokala risbönderna. De första risterrasserna här lär ha tagits i bruk för 3000 år sedan. Dagens risodlare använder samma metoder som sina förfäder. Risterrasserna har en oerhört intelligent och stabil konstruktion och ett fantastiskt väl fungerande bevattningssystem. Man får en känsla av att bergsfolken för 2000 år sedan skulle stå sig bra i konkurrensen med dagens nyutbildade ingenjörer. Under vårt samtal med lokala Bangaan-bor får vi veta mer om risodlingarna och livet i byn.

Vi äter lunch på en lokal restaurang och fortsätter vidare till några andra byar och utsiktsplatser.

Sent på eftermiddagen återvänder vi till hotellet i Banaue.
 

Dag 8 Banaue – Manila
På morgonen lämnar vi Banaue och reser söderut genom bergen mot Manila. Vägen slingrar sig ner genom Kordiljärerna. Vi stannar till vid det berömda Daltonpasset där många strider utkämpades under andra världskriget.

Så småningom blir landskapet flackare och vi passerar genom små byar och städer med omgivande risfält. Vid lunchtid gör vi uppehåll i en av de små byarna längs vägen. På fälten utanför ser vi hur bönderna arbetar på sina risfält med hjälp av bufflar. Lantbruket följer även här sina gamla traditioner och metoder.

Vid framkomsten till Manila checkar vi in på vårt hotell.
 

Dag 9 Manila - Palawan
Efter frukost börjar vår utforskning av Manila. Vi börjar med den kanske mest intressanta delen av Manila, ”Intramuros”, där vårt hotell ligger. Intramuros betyder ”innanför murarna” och rymmer delar från Manilas tid som politisk och kulturell huvudstad på 1500-talet. Noggrant restaurerade byggnader ger en bild av kolonialtidens Manila. Under en promenad i gamla stan besöker vi den medeltida fästningen Fort Santiago, vilken spanjorerna lät uppföra 1571 till skydd mot invasioner från sjöfarare. Vidare ser vi den UNESCO-skyddade San Augustinkyrkan med sina rika utsmyckningar.

Från medeltiden tar vi oss till nutiden. Med skyskrapor på båda sidor, vandrar vi längs Ayala Avenue i Makati, Manilas moderna kommersiella och finansiella centrum. Efter uppehåll i American Memorial Park vilken skapades till minne av de 37000 soldater som stupade under andra världskriget, tittar vi på andra delar av det moderna Manila, däribland Mall of Asia, en av världens största gallerior.

Vi avrundar vår stadsrundtur med att besöka Rizal Park, en symbolisk plats i landets historia. Sedan spanska sjöfarare upptäckt Filippinerna på 1500-talet kom landet att styras av spansk överhöghet. Det spanska styret ledde till ett revolutionsutbrott i slutet av 1800-talet. En av ledarna var José Rizal, läkare, poet, målare med mera. Upproret slogs ner och år 1896 avrättades José Rizal offentligt. Han blev snart martyr och nationalhjälte. Revolutionsrörelsen fortsatte och ledde till att Filippinerna år 1898 utropades till en självständig stat. Men den verkliga suveräniteten dröjde. Perioden 1899-1913 var Filippinerna i krig med USA och efter krigsslutet tog USA kontroll över landet. Det amerikanska styret varade fram till 1941 då japanska styrkor ockuperade det filippinska öriket. Först efter krigsslutet, år 1946, erkändes Filippinerna som självständig stat. Rizal Park minner oss om Filippinernas händelserika historia.

Bussen tar oss sedan ut till flygplatsen och flyget till ön Palawan och staden Puerto Princesa. Flygtiden är 1 timme och 15 minuter.

Vid framkomsten transfer till vårt hotell och middag.
 

Dag 10 Palawan
På morgonen åker vi mot de underjordiska floderna. Väl framme åker vi först båt till viken där grottorna finns. Därefter tar vi en promenad till floden som leder in i grottorna. Under promenaden gäller det att se upp och hålla hårt i hatten. De lekfulla aporna här vill gärna busa.

Vi gör sedan en flodkryssning på de underjordiska floder som genomkorsar Palawan; en fantastisk upplevelse. Floderna lär vara de längsta underjordiska floder som existerar och har klassats som världsarv av UNESCO. Vår guide berättar om grottornas ekosystem medan vi beundrar de makalösa kalkstensformationerna.

Efter lunch beger vi oss till en krokodilfarm och ”Tribal Village” där vi får se hur stamfolken musicerade och jagade förr i tiden. Vi rundar av med en stadsrundtur i Puerto Princesa. Staden kan ståta med ett rent och grönt miljöprogram som har ett starkt stöd från de boende.
 

Dag 11 Palawan - Cebu
Ledigt på förmiddagen.

Du kan strosa runt i den lilla staden eller koppla av vid poolen på hotellet. 

Vid lunchtid flyger vi till Cebu. Efter ankomst transfer till hotellet för incheckning.
 

Dag 12 Cebu - Bohol - Panglao
Vi gör en rundtur i staden Cebu som med sina tre miljoner invånare är Filippinernas näst största stad. Cebu City är som ett Manila i mindre skala. Men staden har en stor fördel jämfört med Manila: stränderna. På bekvämt avstånd från Cebus centrum löper milslånga vita stränder.

Rundturen börjar vid den gamla fästningen Fort Pedro och Cross of Magellan. Den portugisiske sjöfararen Ferdinand Magellan placerade ett kors här år 1521 till minne av att den första mässan hölls här då. Det har nu blivit ett klassiskt landmärke för Cebu. Vi besöker Santo Nino-kyrkan där det finns en bild av Jesusbarnet som högaktas av invånarna som deras skyddshelgon.
Färden fortsätter upp till Beverly Hills som är ett naturskönt område varifrån man har en fantastisk utsikt över hela staden. Vi fortsätter vidare till det taoistiska templet där både troende och icke-troende kan klättra upp för att tända rökelse och få sin lycka spådd.

På vår fortsatta färd stannar vi till vid Lapu-Lapu monumentet vilket byggdes nära havet för att hedra den modige befälhavaren Lapu-Lapu som kämpade för Filippinernas frihet. Från Cebu City tar vi oss vidare till Maribago-distriktet. Här besöker vi en gitarrfabrik. Den drivs i tredje generationen och vi får se hur traditionellt hantverk förvandlar strängar och resonanslådor till de bästa gitarrerna och ukeleles på Filippinerna. Musiken på Filippinerna för ofta tanken till Karibien.

Efter rundturen tar bussen oss till hamnen för färd med färjan till Tagbilaran, huvudort på ön Bohol. Därefter åker vi över bron som förbinder öarna Bohol och Panglao och checkar in på vår eleganta resort.

Panglao är en paradisö i ordets rätta bemärkelse.


Dag 13 Bohol
Den spanske generalen Legazpi landsteg på Bohol 1565 och slöt snart en pakt med den lokala hövdingen Datu Sikatuna. Här börjar det spanska styret på Filippinerna som höll i sig i mer än 300 år. Ett monument med Legazpi och Sikatuna ligger längs vägen.

På Bohol finna flera vackra spanska stenkyrkor från tidigt 1600-tal. Vi besöker den väldiga Baclayon-kyrkan som är en av de äldsta kyrkorna på Filippinerna. Det var i Baclayon som kristendomen först fick fäste på Filippinerna. När Legazpi och spanjorerna kom till Filippinerna praktiserades islam, hinduism, buddhism och olika naturreligioner. Under det spanska väldet tog kristendomen över helt. Numera finns muslimer i princip enbart på den sydligaste ön, Mindanao.

Bussen tar oss förbi några andra historiska sevärdheter och vi passerar genom den ståtliga mahognyskogen fram till Chocolate Hills. Chocolate Hills består av 1200 kon-formade kullar på 30-50 meter. Deras uppkomst lämnar mycket åt fantasin och geologerna strider än idag om hur Chocolate Hills kom till.

Vi kliver ombord på en motorbåt för att åka en stund på Loay- och Loboc-floderna. Under vår lunch ombord njuter vi av det omgivande landskapet. Här finns en oerhört rik flora och fauna. Efter lunch gör vi ett besök hos världens minsta art av apor, de storögda tarsierna, även kallade ”spökdjur”. På Bohol finns ett reservat för tarsierna.
 

Dag 14 Panglao
Efter frukost åker vi ut med båt och spanar efter delfiner och valar som ibland dyker upp och hoppar lekfullt intill oss.

Efter lunch är det ledigt för strandliv eller egna upptåg.


Dag 15 Panglao
Ledig dag.

Gemensam middag på kvällen.
 

Dag 16 Panglao - Manila - Doha 
Ledigt på förmiddagen. Om man vill, kan man stanna kvar på resorten i Panglao och flyga hem till Sverige senare. Vi kan också ordna flyg till Boracay och boende där om man föredrar det framför Panglao.

Övriga flyger till Manila vid lunchtid. Reseledaren tar oss med till en stor shoppingmall för lunch och lite avslutande shopping. Så småningom återvänder vi till flygplatsen.

Vid midnatt avresa med Qatar Airways mot Doha. Efter mellanlandning fortsätter vi mot Skandinavien.


Dag 17 Doha - Skandinavien
På förmiddagen anländer vi till Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo.

Resfakta

Pris: fr. 35 850:-

Avresa
 

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 16:20. Hemkomst kl. 06:20. Flygbolag: Qatar Airways
Köpenhamn: Avresa kl. 08:25. Hemkomst kl. 06:20. Flygbolag: Qatar Airways/SAS
Göteborg: Avresa kl. 08:05. Hemkomst kl. 09:10. Flygbolag: Qatar Airways/SAS
Oslo: Avresa kl. 15:55. Hemkomst kl. 06:35. Flygbolag: Qatar Airways/SAS

Observera att avresetiden skiljer sig åt mellan olika datum. Kontrollera vad som står när ni bokar resan.

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Köpenhamn/ Göteborg/ Oslo - Manila t/r via Doha
• Flyg Manila - Palawan
• Flyg Palawan - Cebu
• Båt Cebu - Bohol
• Flyg Bohol - Manila
• Alla övriga transporter med buss
• 1 natt på hotell i Manila
• 2 nätter i deluxe rum på nyrenoverade kolonialhotellet Cordillera Inn i hjärtat av gamla stan i Vigan
• 1 natt på charmiga St. Joseph Resthouse i Sagada
• 2 nätter på hotell Banaue i Banaue
• 1 natt på hotell i Manila
• 2 nätter på hotell Centro i Puerto Princesa
• 1 natt på hotell Quest i Cebu
• 4 nätter på magnifika Henann Resort Alona Beach på Panglao
• Frukost alla dagar
• Lunch varje dag utom dag 11, 15 och 16
• 5 middagar. Middag dag 1, 2, 3, 9 och 15
• Alla utflykter och inträden enligt programmet. Ingenting tillkommer
• Svensk reseledare och guide. All guidning på svenska.

Kontakta Iventus om ni vill förlänga resan. Iventus kan ordna förlängning på resorten i Panglao eller på Boracay om ni hellre vill åka dit.

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 6 450:-
 

 

Visum

Visum till Filippinerna behövs ej för skandinaviska medborgare. Ditt pass ska vara giltigt minst sex månader efter hemkomst.

Karta