Mashhad - Tabriz

Vi flyger in till Persiens heligaste stad Mashhad där vi tillbringar ett par dagar. Under vår resa genom norra Iran tar guiden oss med till den magnifika grottstaden Kandovan samt till det spännande nomadfolket i Bandar-e Torkman. Färden tar oss till testaden Lahijan samt till den gamla huvudstaden Tabriz och den märkliga lilla bergsbyn Masule som “hänger” ut från berget. Vi besöker även Irans strandparadis Ramsar där den siste shahen lät uppföra ett palats.

Vi rör oss i stor utsträckning utanför de vanliga turiststråken och ser helt nya sidor av persernas stora och vackra rike.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1 Avresa
Avresa från Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo.


Dag 2 Mashhad
Efter mellanlandning i Istanbul anländer vi till Mashhad kl. 00.35 (22.05 svensk tid). Transfer till hotellet och incheckning.

Mashhad är Irans heligaste stad. Hit kommer shiitiska muslimer från hela världen. Mashhad växte fram runt den legendariska martyren Imam Reza. Vi besöker hans mausoleum och besöker även Nader Shah's mausoleum och Gowhar Shadmoskén.


Dag 3 Mashhad – Nishapur – Gorgan
Vi lämnar Mashhad efter frukost och åker mot Nishapur.

Nishapur är en av Irans äldsta städer. Staden grundades under sassaniderna och blev imperiets viktigaste stad då kung Yezdegerd II flyttade sitt residens hit. På 800- till 1000-talet under Saffariddynastin var Nishapur Persiens kulturella huvudstad.

En turkisk nomadstam, Seljukerna, erövrade stora delar av Iran och utropade Nishapur till sin huvudstad. Tack vare handeln längs Sidenvägen och skattepengar omvandlades staden i likhet med Kairo och Baghdad till en världsmetropol. Vid hovet arbetade flera framstående vetenskapsmän och poeter. Omar Khayyam skiljde ut sig från mängden med framförallt sina hedonistiska dikter. Han var även en prominent matematiker, astronom och filosof. Khayyam lämnade ett fundamentalt vetenskapligt och litterärt arv efter sig och är idag betraktad som en renässansmänniska som var långt före sin tid.

Vi besöker Omar Khayyams mausoleum dit varje år tusentals iranier vallfärdar. Vi hinner även med Farid ad-din Attars mausoleum, Persiens största sufiska diktare.

Vi äter lunch längs vägen. Ankomst till Gorgan sent på kvällen.


Dag 4 Gorgan – Bandar-e Torkaman - Gorgan
Efter frukost beger vi oss till Bandar-e Torkaman som ligger en knapp timme från Gorgan. Här lever en turkmensk nomadstam som vi bekantar oss med. Dessa turkmener var tidigare grymma och framgångsrika krigare innan de underkuvades av perser i början av 1900-talet.

Idag lever de ett stillsamt och fredligt liv och sysslar mest med att knyta mattor. Vi hälsar på en turkmensk nomadfamilj och pratar med dem om utmaningarna med att bevara sin kultur samt får höra om turkmenernas vardagsliv. Vi äter lunch tillsammans med turkmenerna innan vi återvänder till vårt hotell.

Vi får några timmars fritid i Gorgan före middagen.
 

Dag 5 Gorgan - Ramsar
Efter lunch fortsätter vi vidare mot Ramsar. Efter två timmars bussresa gör vi stopp i den lilla pittoreska byn Ziarat. Ziarat är en bukolisk idyll som ligger i en vacker dalgång.

Vi äter lunch längs vägen och kommer så småningom fram till Ramsar.

Ramsar är kanske den vackraste platsen vid Kaspiska havet. Med bergen på nära avstånd, trädbevuxna branta sluttningar som går nästan ända ner till stranden och apelsinträd samt palmer vid strandpromenaden är staden ett oerhört populärt utflyktsmål för Teheranborna.

Vi checkar in på vårt hotell och äter sedan middag på en liten fiskerestaurang vid strandpromenaden.
 

Dag 6 Ramsar
Efter några intensiva dagar får vi en ledig dag i Ramsar för återhämtning.


Dag 7 Ramsar – Lahijan – Bandar-e Anzali
Efter frukost besöker vi palatset som den siste shahen byggde i Ramsar. Palatset är numera ett museum.

Sedan lämnar vi Ramsar och fortsätter längs kusten till Lahijan. Staden är känd för sina teodlingar. Tack vare sitt klimat, den fina jorden och kristallklara källvatten håller te som producerats här högsta kvalitet. Vi tittar runt bland teplantager och risfält. Vi stannar också till vid Lahijans temuseum.

Vi färdas ca två timmar längs kaviarkusten innan vi sent på eftermiddagen når fram till sångerskan Lalehs födelsestad, hamnstaden Bandar-e Anzali vid Kaspiska havet; världens största insjö. Vi checkar in och tar en promenad längs hamnpromenaden.

Bandar-e Anzali är känd som den finare kaviarens obestridda världshuvudstad. Den är väl i klass med sin ryska motsvarighet. Anzali existerade redan under antiken och är idag den viktigaste hamnen vid Kaspiska havet.


Dag 8 Bandar-e Anzali – Masuleh – Bandar-e Anzali
Vi åker upp mot den lilla märkliga bergsbyn Masule som ligger på drygt tusen meters höjd.

Bussen parkeras strax utanför byn. Byn ligger i en sluttning som är så brant att vägarna går på taken på husen närmast under. Man kan nästan få uppfattningen att husen växer ut ur berget. Inga motorfordon tillåts köra in i byn; vad vi vet det enda samhället i Iran med en sådan lag. Byn grundades på 1000-talet och många hus är flera hundra år gamla. Byn var tidigare en livlig marknadsplats och man kan finna spår av en karavanseraj. Det finns märkligt nog 18 moskéer i byn.

Vi knallar runt bland moskéerna, bagerierna och basaren som ligger i flera våningar. De som orkar gå längre upp i byn får som belöning en fantastisk utsikt ner mot Kaspiska havet.

Bussen tar oss tillbaka ner till Anzali och vi fortsätter sedan vidare hem till en familj som öppnat en liten restaurang invid lagunen som delar av Anzali. Familjen tar väl hand om oss och vi får en lite bättre bild av livet här.


Dag 9 Bandar-e Anzali – Ardabil - Tabriz
Efter frukost sätter vi kurs mot Ardabil.

Ardabil grundades på 500-talet f. Kr. och betyder “den heliga platsen” på avestiska. Ardabil var den största staden i nordvästra Iran fram till mongolernas erövring på 1200-talet. Staden plundrades då och försattes i kaos. Lokalbefolkningen sökte tröst hos religiösa auktoriteter, bl.a. Sheikh Safi-ad-din Ardabili. Sheikh Ardabili studerade i Shiraz och efter sin hemkomst grundade han en egen sufisk orden. Efter hans död byggdes det ett enormt mausoleum. Mausoleet är ett enastående exempel på persisk arkitektur och är upptagen på UNESCO:s lista över världsarv. Vi besöker det kolossala komplexet vars delar uppfyllde olika funktioner som bibliotek, sjukhus, skola, moské m.m. Här ligger många kända generaler och religiösa dignitärer begravda.

Därefter åker vi till Tabriz. Staden är ungefär lika gammal som Ardabil, men till skillnad från sin olyckliga granne köpte man sig fri från mongoliska oket vid tre tillfällen. Som en följd av detta blomstrade staden och här fördes en aktiv handel längs Sidenvägen.

Marco Polo besökte staden 1275 och underströk stadens förmånliga läge och rikedomar. Tabriz hade en mycket turbulent historia på 1300- och 1400-talet då den låg farligt nära det snabbt växande Ottomanska riket. Under denna period fungerade staden som huvudort för en rad stamfederationer innan den intogs av Shah Ismail I, grundaren av den lysande Saffaviddynastin, och utropades till Persiens nya huvudstad.

På 1700- och 1800-talen hade Tsarryssland ambitioner att utvidga sitt territorium till Indien och Tabriz låg på vägen dit vilket ledde till ständiga krig med grannen i norr.

Efter andra världskriget ockuperades nordvästra Iran och Sovjet skapade en marionettstat Folkrepubliken Azerbajdzjan med Tabriz som huvudstad. Trots att själva republiken var kortlivad och fanns bara i ett år lyckades man skapa Tabriz universitet, landets näst äldsta. Idag är Tabriz den största staden i nordvästra Iran. Här är azeriska språket (nära besläktat med turkiska) mera gångbart än farsi och regionen påverkas mycket av den turkiska kulturen.

Vid ankomsten till Tabriz besöker vi Masjed-e Kabud, eller den blå moskén som den också kallas. Moskén byggdes 1465 på befallning av Jahan Shah, ledaren av Kara Koyunludynastin. Moskén är rikligt dekorerad med arabesker och verser från Koranen.

Vi fortsätter till den kända Tabriz basar som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Basaren var en de viktigaste handelsplatserna längs Sidenvägen och är mycket välbevarad. Det blir en stund för egna strövtåg på marknaden. Lejonparten av persiska mattor tillverkas och säljs här i Tabriz; basaren är ett perfekt ställe för den som vill införskaffa en fin matta.
 

Dag 10 Tabriz – Kandovan - Tabriz
Efter frukost stiger vi ombord på vår buss för att resa till byn Kandovan. Byn ligger vid foten av den kraftigt eroderade vulkanen Sahand. Här bor ca 160 familjer i säregna grottbostäder. Dessa ”lägenheter” blev uthuggna ur en porös klippa för 700 år sedan och påminner om Kappadokien. Vi tar en promenad genom den charmiga och trivsamma byn och fascineras av de märkliga bostäderna.

Vi återvänder sedan till Tabriz och besöker Azerbajdzjanmuseet som innehåller arkeologiska fynd. Museet är känt framförallt för rhytoner (dryckeskärl), keramik, guldsmycken och statyetter från akemenidiska och sassanidiska tider.

Vi avslutar dagen med ett besök i El-Gölü-parken. Parken är ett favoritställe för lokalbefolkningen. Vi tar en promenad genom den gröna oasen och njuter av solnedgången.

Dag 11 Hemresa
Tidig morgon hemresa via Istanbul.

Resfakta

Pris: fr. 24 850:-

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 11:05. Hemkomst kl. 09:35. Flygbolag: Turkish Airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 11:20. Hemkomst kl. 09:50. Flygbolag: Turkish Airlines
Göteborg: Avresa kl. 10:55. Hemkomst kl. 09:55. Flygbolag: Turkish Airlines
Oslo: Avresa kl. 11:15. Hemkomst kl. 10:20. Flygbolag: Turkish Airlines

I grundpriset ingår 
• Flyg Stockholm/Köpenhamn/Göteborg/Oslo - Mashhad via Istanbul
• Flyg Tabriz - Stockholm/Köpenhamn/Göteborg/Oslo via Istanbul
• Alla lokala transfers och transporter 
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Mashhad 
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Gorgan
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Ramsar
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Bandar-e Anzali
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Tabriz
• Helpension, d.v.s. 3 mål mat per dag alla dagar utom dag 6 i Ramsar som är ledig dag. Dag 6 ingår bara frukost.
• Utflykter och kvällsunderhållning enligt dagsprogrammet. Alla entréer etc. ingår.
• Engelsktalande lokalguider på utfärderna 
• Svensktalande reseledare 

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 4 750:-
• Visum till Iran: fr. 1 000:-

Visum

Visum krävs för skandinaviska medborgare. 
Visumhandlingar ska vara Iventus tillhanda senast 6 veckor före avresa.
 
För visum krävs: 
• Kopia på fotouppslaget i passet. Kopian måste vara i färg och av god kvalitet.
• Nedan information skriven på baksidan av kopian:
 - hemadress
 - e-postadress
 - om ni besökt Turkmenistan tidigare och i sådant fall när
 - er senast avslutade utbildning: skolans namn och stad samt det ämne ni tog examen inom
 - eventuell arbetsgivare, dess adress och telefon
 - yrke (är du pensionär vänligen skriv detta) 
 - civilstånd. Är ni gifta anges även fullständigt namnfödelsedatum och nationalitet för er make/maka
 - eventuella barns namnfödelsedatum och nationalitet(Dessa ska anges även om barnen ej följer med på resan)
 - eventuella tidigare för- och efternamn
• Ett färgfoto med vit bakgrund (ID-foto 35 x 45 mm).

Det går också bra att mejla in ovanstående information samt skanna in och mejla en kopia på passet och färgfotot. Observera att passet och fotot då måste skannas separat och filstorleken ska vara minst 250kB.

Observera att man blir nekad inresa till Iran om man har israeliska stämplar i passet eller om det framgår i passet att man är född i Israel.

Reser du med annat pass än svenskt behöver du kontrollera om du behöver visum till något av de länder du komma besöka under resan samt höra av dig till oss. 

Karta