Nepal - Nyhet!

Inklämt mellan giganterna Indien och Kina (Tibet) ligger Nepal. Trots den lilla ytan, landets storlek är ungefär en tredjedel av Sveriges, finns oerhört mycket att uppleva. Här samsas över 100 olika folkgrupper; Newari, Tamang, Gurung, Tharu och Sherpa för att nämna några och det talas nästan lika många olika språk. Buddhister, hinduer och muslimer lever sida vid sida och den geografiska omväxlingen är enorm. Från norr till söder mäter landet endast ca 200km, men höjdskillnaden går från nästan havsnivå nere på låglandet (Teraien) upp till världens högsta berg, Mount Everest, i Himalaya.

I huvudstaden Kathmandu och dess omgivningar utforskar vi det livfulla Thamel och stadens undangömda tempel, besöker Asiens största stupa vid Bodnath och njuter av de välbevarade medeltidsstäderna Patan (Lalitpur) och Bhaktapur (Bhadgaon). Vi fortsätter till Teraien och nationalparken Chitwan där vi gör en safaritur på elefantrygg. Möjligheten att se indisk pansarnoshörning är mycket stor, och har vi riktigt tur får vi en skymt av den majestätiska bengaliska tigern.

Efter ett besök i Buddhas födelseort Lumbini nära den indiska gränsen beger vi oss upp mot Himalaya och staden Pokhara, vackert belägen vid Fewasjön nedanför Annapurnamassivet. Från utsiktsplatsen Sarangkot ser vi en magisk soluppgång över de snöklädda topparna och vi gör även en kortare vandring genom lokala bergsbyar vid närliggande Begnassjön. 

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1
Avresa till Kathmandu via Doha.


Dag 2
Ankomst Kathmandu. Transfer till hotellet och incheckning. Lite senare serveras middag.


Dag 3
Vi inleder dagen med en stadsrundtur i Kathmandu. Guiden tar oss genom Thamels gränder och turistbazarer och vi besöker självklart Durbartorget. Durbar betyder palats och de var här de forna kungarna i Nepal kröntes och regerade. Idag är de stenbelagda gatorna mellan byggnaderna fyllda av grönsaksförsäljare, turister och lokalbefolkningen som kommit för att tillbe någon av de olika gudar som finns representerade här. Durbartorget räknas ofta som hjärtat av Kathmandus gamla stadsdelar och man kan spendera timmar bland alla tempel, paviljonger och helgedomar. Många delar av torget härstammar från 1600- och 1700-talet, och vissa av originalbyggnaderna är ännu äldre. En av höjdpunkterna är träpaviljongen Kasthamandap, som även gett Kathmandu sitt namn. Enligt den lokala legenden byggdes paviljongen på 1100-talet av trä uthugget ur ett enda salträ.  

Vår guide visar oss också Kumari Bahal, hemvist för Kumari Devi – den levande gudinnan. Kumari Devi ses som en inkarnation av gudinnan Durga och hon väljs ut från en speciell kast av Newarifolket, vanligtvis när hon är mellan 4 år och puberteten. För att bli vald till Kumari Devi måste flickan inte bara passa in enligt 32 strikta fysiska attribut och ha rätt horoskop; det sista testet innan en ny Kumari väljs är att hon måste hålla sig lugn medan hon är instängd i ett mörkt rum samtidigt som män i otäcka masker försöker skrämma henne. Väl vald behåller Kumari sin titel tills hon kommer in i puberteten, då börjar letandet efter nästa Kumari Devi. Om vi har riktig tur får vi se en skymt av den levande gudinnan från gården till Kumari Bahal – det sägs bringa tur, ett lyckligt liv och uppfyllda önskningar. Men även om hon inte visar sig kan vi beundra det vackra träsnideriet på balkongerna och fönstren – gården anses av vissa vara en av de vackraste i Nepal.

Efter rundturen äter vi lunch.  Sedan fortsätter vi vår utforskning av Kathmandu och dess omgivningar med ett besök i Patan, även benämnt Lalitpur. Lalitpur betyder ungefär ”den vackra staden”. Mellan ca 1500 – 1800 var Kathmandudalen uppdelad i tre olika kungadömen; Kathmandu, Bhaktapur och Patan. Rivaliteten mellan dessa visade sig inte bara i stridigheter, utan också i konst och arkitektur – alla ville överträffa motståndarna. Detta har resulterat i att de tre städerna nu har en fantastisk samling tempel och palats, samlade kring ett Durbartorg. Vi besöker också Swayambhunath, eller Ap-templet som det också kallas. När vi klättrar upp för trappan till stupan förstår vi varför. Vi följs åt av orädda makaker – håll hårt i väskorna! Byggd på toppen av en kulle blickar stupan ut över Kathmandu och ett besök här är ett måste under en Nepalvistelse. Själva stupan är omringad av flera statyer, tempel och en gompa; ett tibetanskt kloster.

Vi återvänder sedan till hotellet.


Dag 4
Idag åker vi till den tredje av de forna kungadömesstäderna Bhaktapur. Staden är den bäst bevarade av de tre städerna, och att vandra runt här är lite som att besöka ett levande museum. Staden är fylld av små tempel, de flesta samlade kring ett av de tre större torgen. Gatorna är kantade av hantverkare som väver tyg, snidar i trä, målar thankor eller tillverkar lerkrukor. I Bhaktapur finns också Nepals högsta tempel, det 30 m höga Nyatapolatemplet.

Vi fortsätter med att besöka Pashupatinath, en av hinduismens allra heligaste platser och Nepals motsvarighet till Varanasi vid Ganges. Vid ingången möts vi av dussintals försäljare som säljer rökelse, tagetesgirlander, tikapulver och andra religiösa attiraljer. Själva templet får vi inte gå in i, det är stängt för icke-hinduer, men vi tar en promenad i området omkring den heliga Bagmatifloden. Här finns flera ghats, stentrappor som leder ner till floden. Här väljer många nepaleser att bli kremerade och få sin aska spridd i den heliga floden. Ett besök här är en mycket intensiv upplevelse.

Från Pashupatinath rör vi oss vidare till Bodnath och Asiens största stupa. Det är ett magnifikt monument, byggt som en tredimensionell mandala (en sprituell och rituell symbol inom buddhismen och hinduismen) och stupan representerar Buddhas väg till upplysning. De 13 nivåerna på spiran representerar de 13 stegen en människa måste genomgå för att uppnå nirvana. Bodnathstupan är omgiven av gompas, och vi tittar in i några av dem. De tibetanska böneflaggor som hänger från spiran och bönehjulen har samma funktion; att sprida bönerna med vinden.


Dag 5
Teraien är en platt landremsa inklämd mellan gränsen till Indien och Himalaya. När man hör ordet Nepal tänker man knappast på torra slätter, men det är så större delen av naturen ser ut här. Över hälften av Nepals befolkning bor på Teraien. Här är jorden bördig och bönderna kan få flera skördar om året. Vårt mål idag är nationalparken Chitwan. Chitwan betyder ”djungelns hjärta” och är en av de bästa platserna för safari i Asien. Här är vi nästan garanterade att se den indiska pansarnoshörningen, flera olika sorters hjortar, apor och en mängd olika fåglar. Har vi riktigt tur får vi se leopard, näsbjörn eller till och med en skymt av den majestätiska bengaliska tigern. Vi bor i Sauraha, en liten by på gränsen till nationalparken, nära Raptifloden.

Efter ankomst äter vi lunch, och på eftermiddagen gör vi en rundvandring i en Tharuby och får lära oss mer om hur Tharufolket lever. På kvällen ser vi en show med traditionella danser och musik.

Trots att vi befinner oss strax ovanför havsnivå och det omgivande landskapet är helt flackt, är Himalayas berg inom synhåll. Vid klart väder ser vi hur de vita topparna skiftar färg i takt med att solen går ner.


Dag 6
Vi börjar dagen tidigt med en fågelskådningstur till fots. Det finns över 400 fågelarter i Nepal, och här i Chitwan kan vi bland annat se stork, örn, den praktiga kungsfiskaren, häger, påfågel och olika parakiter. Vi har också stor chans att se gavialer, en fiskätande krokodil, vid floden. Gavialen är idag starkt hotad.  Efter turen återvänder vi till vår lodge för frukost.

Efter frukost står elefantsafari på schemat. Safarin går i ”buffertzonen” som är ett djungelområde precis utanför nationalparksgränsen. Här är chanserna att se djurlivet större än inne i nationalparken, eftersom det inne i parken växer högt elefantgräs. Vi sitter fyra personer på en elefant, och mahouten tar oss genom djungeln på jakt efter noshörningar, apor och tigrar. När vi färdas på elefant kommer vi extremt nära djurlivet. Det är inte omöjligt att vi plötsligt står endast 2 meter från en noshörning!

När safarin är över tar vi oss ner till Raptiflodens strand, där alla elefanter badas dagligen. Vi besöker också ett elefantcenter. Sedan äter vi lunch.

Eftermiddagen är ledig. De som vill kan mot tillägg följa med på en jeepsafari in i nationalparken för ännu en chans att se djurlivet. I safarin ingår ett stopp på ett gavialcenter där man föder upp gavialer och tar hand om skadade djur.


Dag 7
Efter en tidig frukost åker vi västerut till Lumbini, Buddhas födelseort. Det var här som prinsessan Maya Devi år 563 f.Kr. födde Siddharta Gautama, som senare skulle komma att bli Buddha; den upplyste. Enligt legenden reste den gravida Maya Devi mellan sin hemstat Devdaha och Kapilavastu – kungadömet som Suddhodana, Buddhas far, styrde – när hon hittade en vacker och lugn damm omgiven av blommande salträd. Hon badade i dammen och hann precis ta sig upp och ta stöd mot ett Bodhiträd innan Siddharta föddes. Det var även under ett Bodhiträd som Siddharta Gautama senare satt och mediterade för att nå upplysning om den gyllene medelvägen.

Vid ankomst checkar vi in på vårt hotell och äter lunch.

Efter lunch gör vi en rundvandring i trädgården och besöker Maya Devitemplet, Ashoks pelare, den heliga dammen och tittar på några av alla kloster som finns i området.

 

Dag 8
Vi reser upp mot Himalaya och Pokhara längs ”Siddharta highway”. Vägen slingrar sig upp i bergen och bjuder på fantastiska vyer. Vi stannar till i Tansen, en färgglad liten bergsby med charmiga trähus. Från Tansen har man en storslagen panoramavy över Himalaya, från Dhaulagiri i väst till Gaurishankar i öst. Vi gör en kort rundvandring i bazaren och äter lunch innan bussen fortsätter mot Pokhara.

Pokhara är Nepals främsta turistort, och när vi kommer fram förstår vi varför. Den lilla staden har ett mycket vackert läge vid Fewasjön, nedanför Annapurnamassivet. Här har man utsikt över flera toppar på runt 7000 meter, bland annat Annapurna II, Annapurna Dakshin (Södra) och Machhapuchhre, eller Fishtail som det också kallas.  Den större huvudgatan som går genom ”Lakeside” är kantad av butiker och restauranger, men stämningen här är mycket mer avslappnad jämfört med Kathmandus Thamel.

När vi kommer fram checkar vi in på vårt hotell vid Lakeside och på kvällen är det gemensam middag.


Dag 9
Idag startar vi tidigt och åker upp till utsiktsplatsen Sarangkot för att se soluppgången. Färden tar ca 20 minuter.  Härifrån har man ett oslagbart panorama över Annapurnamassivet. Det finns 14 bergstoppar i världen som är högre än 8000 m, och 8 av dessa ligger i Nepal. Denna morgon har vi utsikt över tre av dem; Dhaulagiri (8167 m, världens 7:e högsta berg), Manaslu (8146 m, världens 8:e högsta berg) och Annapurna I (8091 m, världens 10:e högsta berg). Det är en magisk upplevelse att ser hur solens strålar långsamt klättrar över de vita bergstopparna och färgen skiftar från blåtonad vit till rosa och slutligen till gyllene. Vi har med oss en picknickfrukost som vi intaar med resans kanske bästa utsikt när solen gått upp.

Efter frukost gör vi en liten stadsrundtur i Pokhara och åker ut till närbelägna Bindabasinitemplet och Devisfallen. Resten av dagen är ledig. Det är ett utmärkt tillfälle att inhandla souvenirer eller ta en kopp masalate och titta på folklivet längs Lakeside.

 

Dag 10
Vi åker till den närliggande Begnassjön och Sundariåsen, som direktöversatt betyder ungefär ”vacker kulle” på nepali. Vi ägnar dagen åt att utforska de vackra omgivningarna. Från Sundariåsen har man utiskt över Manaslumassivet och Begnas- och Rupasjöarna. På vår vandring möter vi den lokala bergsbefolkningen och upplever den oförstörda naturen. Här lever folk från flera olika folkgrupper sida vid sida och huvudsysslorna är odling eller fiske.

Stigen slingrar sig vidare upp genom skogen tills vi kommer till en liten by bestående av ler- och stenhus bebodda av Gurungfolket. Många i byn är med i det prestigefyllda brittiska eller indiska Gurkhaförbandet.  Gurkhasoldater började rekryteras av Storbritannien i början av 1800-talet, och har idag status som några av de tuffaste soldaterna i världen.  De bär alltid en traditionell böjd kniv, kukri, med sig i strid. Idag tjänstgör Gurkhasoldater bland annat i Afghanistan, Bosnien och de är anlitade som sultanen av Bruneis personliga livvakt.

Efter vandringen återvänder vi till Pokhara.


Dag 11
Förmiddagen är ledig. Efter en gemensam lunch transfer till flygplatsen för flyg till Kathmandu. Resan tar endast 25 minuter.

Transfer till vårt hotell och incheckning. Resten av dagen är ledig. På kvällen äter vi middag ackompanjerad av en folkdansföreställning.


Dag 12
Ledig dag i Kathmandu. Det här är ett utmärkt tillfälle att handla de sista souvenirerna eller besöka ”Garden of Dreams”, en vacker liten trädgård och lugn oas i utkanten av Thamel, för att smälta resans intryck.

På kvällen transfer till flygplatsen och hemresa via Doha.  


Dag 13
Hemkomst.

Resfakta

Pris: fr. 24 850:-
 

Avresa
2017
November: 3
 

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 17:15. Hemkomst kl. 05:45. Flygbolag: Qatar Airways
Köpenhamn: Avresa kl. 17:30. Hemkomst kl. 08:25. Flygbolag: Qatar Airways
Oslo: Avresa kl. 17:00. Hemkomst kl. 08:05. Flygbolag: Qatar Airways
Göteborg: Avresa kl. 14:20. Hemkomst kl. 08:00. Flygbolag: Qatar Airways


I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm / Köpenhamn / Göteborg / Oslo – Kathmandu t/r via Doha
• Flyg Pokhara – Kathmandu
• Buss Kathmandu – Sauraha – Lumbini – Pokhara
• Övriga lokala transfers och transporter
• 4 nätter på 3-stjärnigt hotell i Kathmandu
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Chitwan (Sauraha)
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Lumbini
• 3 nätter på 3-stjärnigt hotell i Pokhara
• Utflykter och entréavgifter enligt program
• Frukost och lunch alla dagar.
• 7 middagar, dag 1, 2, 5, 6, 7, 8 och 13
• Engelsktalande lokalguide
• Svensktalande reseledare
 

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap: fr. 2 250:-
• Visum till Nepal betalas kontant på plats.


Avbeställningsskydd
Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Avbeställningsskyddet tecknas direkt med försäkringsbolaget och det är deras villkor som gäller.Du kan också vid behov beställa reseförsäkring via Gouda. Köp avbeställningskydd via Gouda

Visum

Visum Nepal

Visum krävs för skandinaviska medborgare. Det ordnas på flygplatsen vid ankomst till Kathmandu.
Medtag två nytagna passfoton i färg. Kostnaden är 25 USD och betalas kontant. Medtag jämna pengar.

Karta

Powered by Travelize