Belarus 5 dagar

Följ med på en resa genom det okända Belarus (Vitryssland) där historia och kultur blandas med natur och vardagsliv.

Vi besöker Polotsk som var huvudstad i det östra vikingariket och får höra om vikingarnas dråpliga färder längs floden Dvina och senare till Svarta havet. Vi reser till kulturhuvudstaden Vitebsk där konstnären Marc Chagall växte upp och verkade tillsammans med många andra kulturpersonligheter. I Vitebsk finns många konstskolor och varje sommar hålls en veckolång körfestival med deltagare från ett 20-tal länder.

Vi guidas runt i den kosmopolitiska huvudstaden Minsk där nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj fått inspiration till de flesta av sina böcker. I Minsk ligger högklassiga restauranger, eleganta kaféer och gallerier tätt. Vi ordnar biljetter till balett och opera på Minsks vackra teater. Baletten i Minsk håller mycket hög klass. 

De som vill kan förlänga resan och stanna kvar ett par dagar i Minsk. Vi har även en längre rundresa på 8 dagar, läs mer här.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1 
Avresa från Stockholm/ Köpenhamn till Minsk via Riga.

Vi anländer till Minsk kl. 14.45 och sätter oss på bussen för att åka till till Belarus kulturella och konstnärliga huvudstad Vitebsk där den världsberömde målaren Marc Chagall (Moisje Sjagalov) växte upp. Bussresan tar ungefär 3 timmar. Vi stannar till för en kopp kaffe i en liten by längs vägen. Framme i Vitebsk checkar vi in på vårt hotell och äter middag.
 

Dag 2 
På morgonen besöker vi en av stadens konstskolor och under den fortsatta rundturen kan vi studera rådhus, palats och andra byggnader från medeltiden. Staden grundades år 974 av prinsessan Olga av Kiev.

Vi fortsätter till det hus där Chagall tillbringade sin barndom. Guiden visar oss även runt i Chagallmuseet.

Chagall har sagt att det finns en bit av Vitebsk i alla hans verk. Vitebsk var hans viktigaste inspirationskälla. Staden har alltid attraherat kända kulturpersonligheter; under åren efter ryska revolutionen verkade och uppträdde här bl.a. Eisenstein, Rachmaninov, Malevitj och dansösen Isadora Duncan. Chagall samarbetade i början med bolsjevikerna men kunde så småningom inte finna sig i alla direktiv utan begav sig till Paris. 1941 räddades Chagall av Varian Fry (USAs "Raoul Wallenberg") och reste till USA. Chagall undgick därmed att drabbas av samma öde som Vitebsks vid denna tid mycket stora judiska befolkning. Vitebsk var en av de europeiska städer som fick lida mest under nazisternas framryckning.  

Efter lunch är det ledig tid för egna strövtåg.
 

Dag 3 
Efter frukost beger vi oss till Polotsk där vi gör en rundtur vid ankomsten. Polotsk är en av Belarus äldsta städer. I de fornnordiska sagorna kallades staden Paltejsborg eller Paltejsk.

I början av sin karriär var vikingarna bestialiska busar som rövade och slog ihjäl. Så småningom blev de ytterst hedervärda handelsmän som tog slavar i Baltikum som de förde med sig till Miklagård (senare Konstantinopel, ännu senare Istanbul) och sålde samt tog hem betalningen i mynt till Sverige.

Det tog ca 1 vecka för vikingarna att segla ner längs Daugava och Dvina till Polotsk där man stannade till och besökte stadens nöjesinrättningar innan man fortsatte till Smolensk. Vid Smolensk drog man skeppen över land för att sedan fortsätta längs Dnjepr ytterligare en vecka till Svarta havet. Polotsk blev så småningom huvudstad i det första vikingariket.

Polotsk var också ett av tre centra i Kievan Rus som senare blev Ryssland. Furstendömet Polotsk var det ursprungliga Belarus och tidigare var furstendömet Minsk en del av Polotsk.

Den vackra Sofiakatedralen som vi besöker bär en del spår från vikingatiden. Guiden visar oss också runt i Efrosiniaklostret från 1100-talet. Polotsk erövrades på 1300-talet av Litauen och på 1500-talet av Ivan den förskräcklige innan polackerna tog över. På 1700-talet införlivades staden med Ryssland och förstördes delvis 1812 under Napoleons framryckning genom Europa. Vi inspekterar även monumentet över de baltiska stammar som på 600-talet lär ha skapat den första bosättningen här.

Färden fortsätter sedan mot Minsk. Vi stannar till för en traditionell belarusisk måltid längs vägen och blir samtidigt underhållna av en folkloregrupp.

Sent på eftermiddagen når vi huvudstaden Minsk där vi checkar in på välbelägna hotell Belarus.

Vi äter senare middag i den charmanta restaurangen på 22:e våningen på hotellet. Här har vi en underbar panoramautsikt över Minsk. Minsk har 2 miljoner invånare och har i Västeuropa ofta betraktats som en grå sovjetisk stad som byggdes upp efter andra världskriget. Från restaurangen möts vi dock av något helt annat; en vacker och upplyst stad med omväxlande arkitektur. Operahuset (Bolsjojteatern) i Minsk är en sagolikt vacker byggnad som ligger i en park 10 minuters promenad från vårt hotell. Den klassiska baletten i Minsk följer den stolta ryska traditionen och håller mycket hög klass. Vi ordnar biljetter till opera- och balettföreställningar för de som vill.


Dag 4
Vi börjar dagen med en rundtur i staden som präglat så mycket av den nyblivna nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs författarskap. Under tiden vår guide berättar om stadens historia passerar vi huvudavenyn, Segertorget med dess eviga eld, Rådhuset, Peter och Paulkatedralen, stadsbiblioteket m.m. Vi åker till Tårarnas ö med ett monument tillägnat de unga soldaterna som aldrig återvände hem. Stora delar av staden las i ruiner under andra världskriget. När den byggdes upp efter kriget skedde det i sovjetisk anda med stora breda boulevarder och en omisskännlig sovjetisk arkitektur.

Men Minsk är idag också i hög grad en kosmopolitisk stad och har inte alls drag av att vara huvudstad i den sista Sovjetstaten som Belarus ibland benämns. Här hittar man fashionabla kaféer, utsökta restauranger och välbesökta nattklubbar. Sushibarer och gallerier trängs i centrum. Det finns dock en sak som man behållit från Sovjettiden: priset på vissa drycker. En utsökt konjak på hotell Belarus kostar 8 kr, en vodka betydligt mindre än så. Minsk är en mycket säker stad att flanera runt i både dag- och kvällstid; betydligt säkrare än Stockholm.

Efter rundturen beger beger vi oss till ”Museet tillägnat det stora fosterländska kriget”, som handlar om andra världskriget. Andra världskrigets fasor har i mycket stor utsträckning präglat Minsk och dess befolkning. Alla Minskbor har någon släkting som dog i kriget. Museets fyra våningar ger en i alla stycken naken beskrivning av vedermödorna under kriget.

Vi äter sedan gemensam lunch intill floden i centrum av staden.

Efter lunch fritt för egna strövtåg. De som vill följer med reseledaren till den lokala marknaden där man kan finna gediget hantverk och souvenirer.


Dag 5

Transfer till flygplatsen.
15.20 Avresa till Stockholm/ Köpenhamn/Oslo via Riga.

Resfakta

Pris: fr. 11 450:-

Avresor 2021

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 09:00. Hemkomst kl. 18:45. Flygbolag: Air Baltic
Köpenhamn: Avresa kl. 09:05. Hemkomst kl. 18:50. Flygbolag:  Air Baltic
Oslo: Avresa kl. 09:15. Hemkomst kl. 18:45. Flygbolag:  Air Baltic

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Köpenhamn/ Oslo – Minsk via Riga t/r
• Buss Minsk-Vitebsk-Polotsk-Minsk
• 2 nätter på fräscha hotell Luchesa i Vitebsk
• 2 nätter på nyrenoverade hotell Belarus i centrala Minsk
• Frukost alla dagar
• 3 luncher. Lunch dag 2, 3 och 4
• 2 middagar. Middag dag 1 och 3
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Engelsktalande lokalguider
• Svensktalande reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 850:-
• Vi kan hjälpa till med biljetter till opera/balett i Minsk. Kontakta oss för mer information.

 

 

Visum

Belarus (Vitryssland) är numera visumfritt för skandinaviska medborgare i upp till 30 dagar. Detta under förutsättning att man anländer via flyg till Minsk, med undantag för flyg från vissa specifika destinationer. För längre resor krävs visum.

Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans hemkomst.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma.

 

Karta