Vitryssland - Litauen - Lettland

Vi träffar konstären Marc Chagall i Vitebsk, vikingahövdingen Ragnvald i Polotsk och besöker nyblivna nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs hemstad Minsk.

Är Vitryssland en kraftigt förbättrad variant av Sovjetunionen, ett Sovjet version 2.0?
Eller är Vitryssland ett land med nära historiska band till Västeuropa?

Dessa och andra frågor ger vår guide svar på under vår odyssé genom området i gränslandet mellan Polen och Ryssland. Fram till Sovjets upplösning 1991 fick vitryssarna inte forska kring sin egen historia; man skulle bara vara en del av Sovjet. Men nu har man på allvar börjat utforska sitt ursprung.

Vi tar tåget från Minsk till Vilnius och får se det bästa av Vilnius och Riga samt Baltikums mest imponerande palats: Rundale.

Vi ordnar även biljetter till opera/balett på Minsks högklassiga operahus. 30/9 visas baletten Törnrosa. 

Bra hotell och bussar, fina vägar, trevliga människor och utsökta restauranger borgar för en behaglig resa i österled.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1 
Avresa från Stockholm/ Köpenhamn till Minsk via Riga.

Vi anländer till Minsk kl. 15.00 och sätter oss på bussen för att åka till Vitrysslands kulturella och konstnärliga huvudstad Vitebsk där den världsberömde målaren Marc Chagall växte upp. Resan till Vitebsk vilket tar ungefär 3 timmar och vi stannar till för en kopp kaffe i en liten by längs vägen. Framme i Vitebsk checkar vi in på vårt hotell och äter middag.


Dag 2
På morgonen besöker vi en av stadens konstskolor och under den fortsatta rundturen kan vi studera rådhus, palats och andra byggnader från medeltiden. Staden grundades år 974 av prinsessan Olga av Kiev.

Vi fortsätter till det hus där Chagall tillbringade sin barndom. Guiden visar oss även runt i Chagallmuseet.

Chagall har sagt att det finns en bit av Vitebsk i alla hans verk. Vitebsk var hans viktigaste inspirationskälla. Staden har alltid attraherat kända kulturpersonligheter; under åren efter ryska revolutionen verkade och uppträdde här bl.a. Eisenstein, Rachmaninov, Malevitj och dansösen Isadora Duncan. Chagall samarbetade i början med bolsjevikerna men kunde så småningom inte finna sig i alla direktiv utan begav sig till Paris. 1941 räddades Chagall av Varian Fry (USAs "Raoul Wallenberg") och reste till USA. Chagall undgick därmed att drabbas av samma öde som Vitebsks vid denna tid mycket stora judiska befolkning. Vitebsk var en av de europeiska städer som fick lida mest under nazisternas framryckning.  

Efter lunch är det ledig tid. Vårt hotell ligger i hjärtat av Vitebsk; i ett område med enbart gågator vilket inbjuder till sköna strövtåg.

 

Dag 3
Efter frukost går färden vidare till Polotsk som är en av Vitrysslands äldsta städer. I de fornnordiska sagorna kallades staden Paltejsborg eller Paltejsk.

I början av sin karriär var vikingarna bestialiska busar som rövade och slog ihjäl. Så småningom blev de ytterst hedervärda handelsmän som tog slavar i Baltikum som de förde med sig till Miklagård (senare Konstantinopel, ännu senare Istanbul) och sålde samt tog hem betalningen i mynt till Sverige.

Det tog ca 1 vecka för vikingarna att segla ner längs Daugava och Dvina till Polotsk där man stannade till och besökte stadens nöjesinrättningar innan man fortsatte till Smolensk. Vid Smolensk drog man skeppen över land för att sedan fortsätta längs Dnjepr ytterligare en vecka till Svarta havet. Polotsk blev så småningom huvudstad i det första vikingariket.

Polotsk var också ett av tre centra i Kievan Rus som senare blev Ryssland. Furstendömet Polotsk var det ursprungliga Vitryssland och tidigare var furstendömet Minsk en del av Polotsk.

Den vackra Sofiakatedralen som vi besöker bär en del spår från vikingatiden. Guiden visar oss också runt i Efrosiniaklostret från 1100-talet. Polotsk erövrades på 1300-talet av Litauen och på 1500-talet av Ivan den förskräcklige innan polackerna tog över. På 1700-talet införlivades staden med Ryssland och förstördes delvis 1812 under Napoleons framryckning genom Europa. Vi inspekterar även monumentet över de baltiska stammar som på 600-talet lär ha skapat den första bosättningen här.

Guiden tar oss med till en liten skola i Polotsk där vi träffar lärare och elever. Kanske är några av eleverna sentida vikingaättlingar – de blonda och ståtliga vikingarna sägs ha gjort djupt intryck på de blyga violerna i Polotsk.

Efter skolbesöket beger vi oss hem till en familj i utkanten av staden som bjuder på lunch och berättar om livet i en vitrysk landsortsstad.

 

Dag 4
På morgonen går resan vidare till huvudstaden Minsk. Vid framkomsten checkar vi in på välbelägna hotell Belarus.

Efter lunch beger vi oss till ”Museet tillägnat det stora fosterländska kriget”, som handlar om andra världskriget.

Andra världskrigets fasor har i mycket stor utsträckning präglat Minsk och dess befolkning. Alla Minskbor har någon släkting som dog i kriget. Museets fyra våningar ger en i alla stycken naken beskrivning av vedermödorna under kriget.

Vi äter senare middag i den charmanta restaurangen på 22:a våningen på hotell Belarus. Här har vi en underbar panoramautsikt över Minsk. Minsk har 2 miljoner invånare och har i Västeuropa ofta betraktats som en grå sovjetisk stad som byggdes upp efter andra världskriget. Från restaurangen möts vi dock av något helt annat; en vacker och upplyst stad med omväxlande arkitektur. Operahuset (Bolsjojteatern) i Minsk är en sagolikt vacker byggnad som ligger i en park 10 minuters promenad från vårt hotell. Den klassiska baletten i Minsk följer den stolta ryska traditionen och håller mycket hög klass. Vi ordnar biljetter till opera- och balettföreställningar för de som vill.

 

Dag 5
Vi börjar dagen med en rundtur i staden som präglat så mycket av den nyblivna nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs författarskap.

Under tiden vår guide berättar om stadens historia passerar vi huvudavenyn, Segertorget med dess eviga eld, Rådhuset, Peter och Paulkatedralen, stadsbiblioteket m.m. Vi åker till Tårarnas ö med ett monument tillägnat de unga soldaterna som aldrig återvände hem. Stora delar av staden las i ruiner under andra världskriget. När den byggdes upp efter kriget skedde det i sovjetisk anda med stora breda boulevarder och en omisskännlig sovjetisk arkitektur.

Men Minsk är idag också i hög grad en kosmopolitisk stad och har inte alls drag av att vara huvudstad i den sista Sovjetstaten som Vitryssland ibland benämns. Här hittar man fashionabla kaféer, utsökta restauranger och välbesökta nattklubbar. Sushibarer och gallerier trängs i centrum.

Det finns dock en sak som man behållit från Sovjettiden: priset på vissa drycker. En utsökt konjak på hotel Belarus kostar 8 kr, en vodka betydligt mindre än så.

Minsk är en mycket säker stad att flanera runt i både dag- och kvällstid; betydligt säkrare än Stockholm.

Vi äter lunch intill floden i centrum av staden.

Efter lunch fritt för egna strövtåg. De som vill följer med reseledaren till den lokala marknaden där man kan finna gediget hantverk och souvenirer.

 

Dag 6
Vi avreser med tåg från Minsk kl. 11 på förmiddagen och anländer till Vilnius strax före kl. 13. Resan fortsätter sedan med buss till TV-tornet. Vi intar lunch i den snurrande restaurangen i toppen av tornet och kan under måltiden i lugn och ro spana in olika delar av den vackra huvudstaden. TV-tornet spelade en central roll under frihetskampen i början av 90-talet och ockuperades under ett drygt halvår av Sovjetunionen. En utställning om händelserna finns i tornets bottenplan.

Efter lunch tar guiden med oss på en tur till Vilnius moderna stadsdelar såväl som till de äldre slitna och mer sovjetiska kvarteren innan vi checkar in på vårt hotell i gamla stan.

Gamla stan i Vilnius breder ut sig över ett mycket stort område. Byggnaderna här uppfördes under flera århundraden, vilket har givit ett stort utbud av olika arkitektoniska tidsepoker. Vilnius kallas allmänt för en barockstad men det ges många exempel på gotisk arkitektur, renässans, nyklassicism och andra byggnadsstilar. UNESCO har tagit upp Vilnius gamla stad på sin världsarvslista.

Vi vandrar ut från hotellet och stannar till vid bl.a. Vilnius universitet som grundades 1579 och är det äldsta universitetet i Östeuropa, den vackra St. Annas kyrka som Napoleon var mycket förtjust i och funderade på att flytta till Frankrike, Pilies - den äldsta gatan i Vilnius, Morgonrodnadsporten, Gediminastornet, Katedraltorget och Rådhustorget. Vi slår oss ner en stund med en kopp kaffe på en liten uteservering och studerar folklivet.

Gemensam middag.

 

Dag 7
Ledig dag i Vilnius.

Är man intresserad av nutidshistoria kan vi rekommendera ett besök på KGB-museet (eller Genocidemuseet) som behandlar den sovjetiska ockupationen av Litauen.

Man kan också stanna kvar i gamla stan och ta en promenad längs Piliesgatan som är full av uteserveringar, gatumusikanter och små butiker där man bl.a. säljer bärnstenssmycken och linnekläder. En promenad till konstnärernas utbrytarrepublik Uzupis kan ocksa vara intressant. Uzupis är en liten ö mitt i centrum som påminner om Christiania men befriad från droger.

Vill man ta det lite lugnare så finns det många fina spa-anläggningar i Vilnius och dess omgivningar.

De som vill kan (mot tillägg) följa med på en utfärd till Trakai med lunch.

Trakai, Litauens antika huvudstad, ligger 3 mil från Vilnius. Det gotiska slottet som vi besöker är uppfört på en liten sagoö i insjön Galvé. Slottet, som från början användes som en försvarsborg, byggdes i flera etapper och började uppföras under den andra halvan av 1300-talet. Slottet har genom åren använts både som militärt försvar, palats, kunglig reträttplats samt även som fängelse.

Vi äter lunch i en liten karaimisk restaurang vid Trakai. Karaimerna tillhör en av de äldsta turkiska stammarna och antas ha kommit hit från Krim. Deras språk karaimiska talas bara av ett tusental människor varav ett femtiotal finns i Litauen.

Bussen tar oss sedan tillbaka till Vilnius.
 

Dag 8
Efter frukost beger vi oss med buss mot Rundale slott i Lettland. Vid framkomsten intar vi lunch i en mysig restaurang i anslutning till palatset.

Rundale är det mest magnifika slottet i Baltikum. Palatset uppfördes mellan 1736 och 1740 som sommarresidens åt den ryska kejsarinnan Anna Ivanovnas gunstling, Kurlands hertig Ernst Johann von Biron. Det ritades av den välkände barockarkitekten Rastrelli som även var mannen bakom Vinterpalatset och Katarinapalatset i St Petersburg. Guiden leder oss med säker hand genom de imponerande byggnaderna. Representationslokalerna i slottets östra flygel – guldsalen, den vita salen och det stora galleriet – är öppna för besökare. Vi fascineras speciellt av de mycket omsorgsfullt utförda tak- och väggdekorationerna och den vita salen.

Rundales slottsmuseum fungerar som ett centrum för forskning om Lettlands forntida kultur. Här samlar man kollektioner, håller utställningar och ger ut diverse publikationer. I utställningssalarna kan vi beskåda utställningar av hantverkskonst, skulpturkonst och kulturhistoriska utställningar.

Efter visningen tar vi en promenad i den vackra slottsparken med sin väldoftande rosenträdgård där vi kan beskåda Lettlands största samling av rosor. Så småningom fortsätter vi mot Riga där vi checkar in på vårt hotell i centrum.
 

Dag 9
Riga är en mycket vacker stad och samtidigt ett spännande möte mellan öst och väst. I början av 1900-talet var Riga en av Europas rikaste städer. Från den tiden härstammar den mycket rikliga jugendarkitekturen som dominerar stadsbilden i innerstaden. I Riga kan man få ryska soppor, uzbekisk plov och georgiska specialiteteter men också läckerheter från det västeuropeiska köket och andra världsdelar. Riga har fångat upp de bästa bitarna av Paris, München och Moskva.

På morgonen gör vi en tur med buss där vi får tillfälle att beundra en del av de omtalade byggnaderna i jugendstil innan vi släpps av intill Rådhustorget i gamla stan och fortsätter vår utforskning till fots längs de gamla kullerstensgatorna. Gamla stan är Rigas historiska och geografiska centrum och vilar vid floden Daugavas högra bank. Husen i gamla stan lyckades på ett märkligt sätt överleva två världskrig.

Under vår vandring besöker vi bl.a. Domkyrkan, Peterskyrkan och Svarthuvudenas hus; ett säreget hus som på 1300-talet användes av utländska köpmän till vilda fester men som idag är museum och konserthall. Guiden tar oss även med till Svenskporten, det enda som finns kvar av den gamla ringmuren. Under vandringen passeras många små hantverksbutiker och kaféer.

Vi gör också ett besök i saluhallarna som är inrymda i tyskarnas gamla hangarer från första världskriget.

Efter lunch har vi ett par timmar ledigt för egna promenader och avslutande shopping i gamla stan innan bussen tar oss till flygplatsen.

Resfakta

Pris: fr. 15 850:

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 08:45. Hemkomst kl. 19:15. Flygbolag: Air Baltic
Köpenhamn: Avresa kl. 08:50. Hemkomst kl. 19:40. Flygbolag:  Air Baltic
Oslo: Avresa kl. 09:25. Hemkomst kl. 19:30. Flygbolag:  Air Baltic

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Köpenhamn/ Oslo – Minsk via Riga
• Flyg Riga – Stockholm/ Köpenhamn/ Oslo
• Alla övriga transporter under resan med buss och tåg
• 2 nätter på trivsamma hotell Eridan i hjärtat av Vitebsk
• 1 natt på hotell Dvina i centrum av Polotsk
• 2 nätter på nyrenoverade hotell Belarus i centrala Minsk
• 2 nätter på mysiga hotell Tilto vid gamla stan i Vilnius
• 1 natt på fräscha hotell Mercure i centrala Riga
• 7 luncher. Lunch alla dagar utom dag 7
• 4 middagar. Middag alla dagar utom dag 2, 5, 7 och 8
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Engelsktalande lokalguider
• Svensktalande reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 1 850:-
• Utfärd till Trakai med lunch: fr. 645:-

 

Visum

Vitryssland är numera visumfritt för skandinaviska medborgare i upp till 30 dagar. Detta under förutsättning att man anländer via flyg till Minsk, med undantag för flyg från vissa specifika destinationer. För längre resor krävs visum.

Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans hemkomst.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma.

Vänligen hör av er till oss för ytterligare information gällande ert reseupplägg.

Litauen och Lettland är visumfria för skandinaviska och EU-medborgare.

Karta