Serbien - Kosovo - Montenegro - Kroatien - Bosnien-Hercegovina

Färden tar oss genom fem länder i Balkanregionen där guiderna berättar om historien och alla olika folkslag i denna region.

Idag präglas de flesta länderna här av nybyggaranda och tillförsikt. Speciellt Kosovo som kanske på sikt blir Europas nya tigerekonomi blir säkert en positiv överraskning för de flesta resenärer. Landet har Europas yngsta och mest optimistiska befolkning. Här är man fast besluten att ta den chans man fått av världssamfundet.

Vi får tillfälle att beundra mycket vackra och historiska städer som Budva, Kotor, Dubrovnik, Prizren och Sarajevo. Det multikulturella Sarajevo där du kan dricka en kopp turkiskt kaffe i den ottomanska delen av gamla stan och prova en sachertorte i ett Wieninspirerat kafé i den ungersk-österrikiska delen 100 meter bort. Vi blundar inte för de grymheter som begicks under Balkankrigen. Vi får lite olika förklaringar och vinklingar till detta beroende på vilket land vi befinner oss i.

Många små familjeägda vingårdar dyker upp längs vägen; vår reseledare tar oss med på vinprovning i några av dessa i Hercegovina, Serbien och Montenegro. Vi äter lunch på ett par av gårdarna och får prova jugoslaviska specialiteter som Muckalica, Pljeskavica och Cevapcici.

Vi gör en båttur på Donau och ser Belgrad från vattnet samt även en seglats i Europas sydligaste fjord i den vackra arkipelagen utanför Kotor. Bussen tar oss genom bergen från Kosovo till Montenegro och vi stannar till en natt i Montenegros vackra lilla skidort Kolasin.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dagsprogrammet gäller för resor 2018 då vi stannar 2 nätter i Belgrad.

2017 är resan en dag kortare och vi stannar bara en natt i Belgrad.

Dag 1 Belgrad
Ankomst Belgrad.

Transfer till vårt hotell som ligger vid den centrala gågatan i den äldre delen av Belgrad.

Dag 2 Belgrad
Belgrad är en av Europas äldsta huvudstäder och har under sin tid styrts av kelter, bulgarer, Bysans, österrikare, ottomaner och tyskar. Stadens ursprung var en keltisk besittning från 300-talet f.Kr. och romarna var här mellan 0-400 e.Kr. men idag finns inga spår kvar från Romarriket. Belgrad blev Serbiens huvudstad första gången 1284. Huvudstaden flyttades så småningom till Skopje i nuvarande Makedonien. Efter att osmanerna på 1800-talet drivits ut blev Belgrad huvudstad i det självständiga Serbien.

På förmiddagen tar vår ciceron med oss på en promenad längs gågatan och fortsätter vidare till fortet som ligger 10-15 minuter till fots från vårt hotell. Belgrads fort är kärnan och den äldsta delen av staden. I flera århundraden var befolkningen till största delen bosatt innanför fortets murar.  Under vår vandring berättar guiden om stadens och fortets historia medan vi beundrar den vackra utsikten från citadellet. Vi kliver sedan på bussen och fortsätter att utforska både de gamla och mer moderna delarna av staden.

Efter lunch äntrar vi ett fartyg och får en behaglig båttur på Donau. Vi får sedan några timmar ledigt på eftermiddagen för egna strövtåg

På kvällen återsamling för middag på en restaurang intill hotellet där vi kopplar av med god mat och samtidigt njuter av det livliga kvällslivet i gamla stan.


Dag 3 Belgrad-Prizren
Vi lämnar Belgrad och åker söderut i riktning mot Kosovo.

Vi stannar till på en vingård längs vägen där vi provar av några av vinerna och även blir bjudna på lunch. Vi får välja mellan jugoslaviska specialiteter som Cevapcici och Muckalica.

Bussen passerar så småningom gränsen till Kosovo och fortsätter till den mysiga staden Prizren där vi tar in på ett hotell i den gamla ottomanska stadsdelen i centrum.

Prizren är en vacker och mycket promenadvänlig stad med en å som rinner genom hela staden och som fungerar som dess pulsåder. Vid ån ligger ett stort antal restauranger och kaféer och här möts man under sina vandringar. Vi tar en promenad längs kullerstensgatorna i gamla stan och intar middag på en lokal restaurang.

I Prizren bor det mestadels albaner men också bosniaker, turkar, serber, romer m.m. Stadens officiella språk är albanska och serbiska men även turkiska är ett mycket vanligt språk i staden. Medeltidsstaden Prizren var påtänkt att tas upp på Unescos världsarvslista men den förstörelse som skedde under kriget 1998-99 gjorde att kandidaturen tillfälligt bleknade.

Kosovo tillhörde under antiken Illyrien och senare Dardanien och området erövrades på 300-talet f.Kr. av Alexander den Stores far Filip II. Kejsar Augustus intog landet år 28 e.Kr och det införlivades då med Romarriket.


Dag 4 Prizren-Pristina-Prizren
Efter frukost beger vi oss till Kosovos huvudstad Pristina. Staden byggdes upp på ruinerna av den romerska staden Ulpiana. Vi gör ett kort stopp i Kosovo Polje 5 km sydväst om Pristina där det berömda ¨Slaget vid Trastfältet¨ mellan Osmanska riket och Serbien utkämpades 1389. Det är oklart vem som egentligen vann slaget men många serbiska hjältar och myter har i efterhand växt fram från detta slag. Turkarna kom tillbaka och 1459 blev Serbien en vasallstat till Osmanska riket.

Det var vid kulturcentret i Kosovo Polje som Slobodan Milosevic höll ett möte med serbiska nationalister 27 april 1987 som många menar blev startpunkten för de händelser som senare ledde fram till det fullskaliga Balkankriget.

Vid framkomsten till Pristina för oss reseledaren längs den breda Moder Teresa-gatan i centrum som gjorts om till gågata. Vi stannar till vid ”New born monument” som invigdes vid självständighetsförklaringen 2008 och besöker det etnologiska museet. I Kosovo är man extremt vänliga mot engelsktalande turister. Man uppskattar den chans man fått av världssamfundet.

Även om en del serber som bor kvar här kan ha det tufft så har man inte fastnat i gamla krigsbetraktelser. Inställningen är ”Kriget slutade för 17 år sedan. Ingen idé att tjafsa om det längre. Nu glömmer vi det och jobbar framåt”. Serbiska studenter som besöker Pristina får ett varmt välkomnande av sina kollegor här vilket indikerar att hatet så småningom kanske kan lägga sig.

Vi äter lunch i Pristina innan vi återvänder till Prizren. På eftermiddagen ledig tid.


Dag 5 Prizren-Peja-Kolasin
Efter frukost fortsätter resan mot Peja. På vägen dit besöker vi Deccan kloster som är ett serbiskt-ortodoxt kloster som grundades 1327.  Klostrets katedral är den största medeltida kyrkan på Balkan och i klostret förvaras över 1 000 medeltida fresker och porträtt i bysantinsk stil, liksom viktiga skrifter från medeltiden och den osmanska tiden. Klostret togs upp på Unescos världsarvslista 2004.

Under serbiske tsaren Stefan Dušans imperium på 1300-talet, som sträckte sig över hela västra Balkan, var Kosovo Serbiens politiska, ekonomiska, religiösa och kulturella centrum. Flera hundra serbisk-ortodoxa kyrkor och kloster byggdes i Kosovo under denna tid. Kyrkorna med sina fresker och ikoner är en mycket viktig kulturskatt för serberna.

Men det sista serberna gjorde innan de retirerade från Kosovo när USA och FN-trupperna tryckte på var att fullständigt bränna ner städer som Peja och Gjakova.

Vi stannar till för en kopp kaffe eller kanske en Birra Peja i Peja, som är en tilltalande och välbesökt skidort. Birra Peja är landets mest populära öl och tillverkas här. Färden fortsätter genom bergen och vi lämnar Kosovo för Montenegro. Så småningom når vi den lilla vackra vintersportorten Kolasin där vi stannar över natten på det magnifika spahotellet Bianca Resort & spa.

 

Dag 6 Kolasin-Podgorica-Budva-Kotor
Färden tar oss ner från bergen ut mot havet. Längs vägen ligger Moracaklostret som vi besöker. Det  är mycket vackert beläget i början av floden Moracas kanjon. Klostret uppfördes 1251 och har tidvis varit ett viktigt konstnärligt och kulturellt centrum och även haft en betydelsefull roll i det politiska livet.

Vid framkomsten till huvudstaden Podgorica gör vi en kort panoramatur innan vi fortsätter till en vingård i utkanten av staden. Modern i familjen jobbade många år som jurist innan hon kom underfund med att det var roligare att driva vingård. Tidigare användes vinet bara av familjen samt grannar och vänner. Sedan husmor tog över driften för 10 år sedan har gården vunnit många priser och det mesta vinet exporteras numer till andra länder. Vi vandrar runt på gården, provar viner och får en hemlagad lunch medan vi kopplar av i den familjära atmosfären.

Innan vi når fram till Budva vid kusten passerar vi en rysk by. Många välbärgade ryssar har bosatt sig i Montenegro. I bergskanten innan Budva har man byggt upp en egen by med rysk skola och andra institutioner. På strandpromenaden i Budva är ryska det dominerande språket.

Vi vandrar runt innanför murarna i Budvas gamla stadsdelar som klassats som världsarv av Unesco. Delar av staden är en illyrisk bosättning och har över 2500 år på nacken.

Resan fortsätter sedan till Kotor där vi checkar in och äter middag.


Dag 7 Kotor
Gamla stan i Kotor är den förmodligen bäst bevarade medeltidsstaden vid Adriatiska havet och finns även den med på Unescos världsarvslista. Staden är den arkitektur- och skönhetsmässiga höjdpunkten under vår resa. Här finns vackra byggnader av såväl bysantinsk som venetiansk arkitektur. En promenad genom Kotor är som en ljuvlig dröm.

Guiden leder oss med säker hand genom gränderna i Kotor och berättar om olika historiska byggnader som dyker upp. Efter visningen slår vi oss ner på en idyllisk restaurang för lunch.

Bussen tar oss sedan ner till hamnen där vi kliver ombord på en båt för en tur runt den vackra arkipelagen utanför Kotor.

Eftermiddag och kväll ledig för egna strövtåg.

 

Dag 8 Kotor-Dubrovnik
På morgonen fortsätter färden mot Kroatien. Efter en stund kör bussen ombord på en färja som tar oss över sundet mellan Lepetane och Kamenari. Bussresan går vidare längs kusten och vi passerar smidigt gränsen till Kroatien innan vi når fram till Dubrovnik. Vi checkar in på vårt hotell och fortsätter till gamla stan för lunch och rundvandring.

Dubrovnik är det mest välbesökta turistmålet på Balkan och här kan det ibland vara trångt i gamla stan. Efter lunch promenerar vi runt i de gamla stadsdelarna. Guiden tar oss med till  Stradun, det populära stråket som skär genom staden, Rektorspalatset och andra vackra palats och byggnader. Dubrovnik var länge en mäktig sjöfartsnation och på 1500-talet färdades stadens köpmän till såväl Indien som Amerika

År 1979 sattes Dubrovniks historiska delar upp på Unescos världsarvslista och staden har beskrivits av som en av världens bäst bevarade medeltida muromgärdade städer. På sina håll är murarna 6 meter tjocka.

Dubrovnik skadades svårt under det kroatiska självständighetskriget i början av 90-talet samt belägringen av staden 1991–92 då Serbien och Montenegro försökte att separera den sydligaste delen av Dalmatien från Kroatien. Huvuddelen av skadorna är i dag reparerade.


Dag 9 Dubrovnik-Mostar-Sarajevo
Vi lämnar Kroatien och fortsätter till Bosnien-Hercegovina.

Bosnien-Hercegovina har ett komplicerat styrelseskick; en skrivbordsprodukt som konstruerades i samband med Daytonavtalet där Carl Bildt var med som EUs medlare. Sannolikt kommer man förr eller senare att tvingas överge eller reformera det nuvarande styrelseskicket. Daytonavtalet undertecknades av Bosnien-Hercegovina, Jugoslavien och Kroatien 1995. Enligt avtalet delas landet upp i två delar, Bosnien-Hercegovina och Serbiska republiken (Republika Srpska). Den demokratiska processen är oerhört långsam och de enda som trivs är väl riktigt inbitna byråkrater.

De etniska skillnaderna på Balkan är idag på många håll i det närmaste utsuddade vilket gör att det ofta känns fel att tala om uppdelning efter etnicitet. Det är snarare individens val av religiös tillhörighet som avgör vilken grupp man tillhör samt vilket språk man talar.

Vi gör en kort panoramatur med buss genom Mostar och ser att några parker i centrum gjorts om till kyrkogårdar. I Mostar har man på många ställen lämnat kvar kulhål och söndersprängda byggnader för att inte folk ska glömma serbernas anfall.

Guiden tar oss därefter med på en promenad längs kullerstensgatorna i i gamla stan. Den berömda bron från den ottomanska tiden blev en symbol för lidandet under Balkankriget på 1990-talet. Av nyhetsrapporteringen fick man oftast intrycket att bron och floden var en skiljelinje mellan de olika styrkorna vilket inte var riktigt sant. Bron sprängdes sönder under kriget men byggdes upp igen på exakt samma sätt som tidigare. Mostar är en vacker stad med minareter, osmanska marknadsplatser och gamla turkiska byggnader. ”Turkish house” är ett osmanskt rikemanshem som gjorts om till museum som vi besöker. Mysiga restauranger och kaféer har byggts upp på flodbäddarna på bägge sidor av floden. Vi intar lunch här och får bl.a. prova den lokala specialiteten burek, en filodegspaj med smakfulla fyllningar.

Strax utanför Mostar besöker vi en liten vingård för att kunna jämföra vinerna här med dem vi tidigare provat i Serbien och Montenegro. Med lite vin under västen och vacker natur utanför bussfönstret blir resan till vårt slutmål Sarajevo en angenäm upplevelse.

I Mostar snöar det nästan aldrig. Staden ligger 60 meter över havet. Efter en naturskön resa längs floden Neretva  och Jablanicasjön når vi så småningom Sarajevo på 500 meters höjd där det snöar desto mer. Sarajevo är en känd vintersportort. Här arrangerade man vinter-OS 1984 då firma Svan och Wassberg fixade ett av de mest framgångsrika olympiska spel som Sverige upplevt på längdsidan. 

Vid framkomsten checkar vi in på vårt hotell i gamla stan och äter middag.


Dag 10 Sarajevo
Sarajevo är en mångkulturell stad som grundades av osmanerna 1462. Inom 2-3 minuters promenad i gamla stan kan man finna både synagoga och moské såväl som en katolsk och orthodox kyrka. Staden kallas ofta för Europas Jerusalem. Dock är 80% av stadens invånare bosniaker (muslimer). I Sarajevo är det svårt att hitta någon som uppskattar Daytonavtalet. Den serbiska republiken ses som en onödig eftergift till Milosevic.

Osmanerna härskade här under 400 år och den österrikisk-ungerska federationen bara 40 år. Men österrikarna lyckades på kort tid sätta sin prägel på staden. De använde i slutet av 1800-talet i stor utsträckning Sarajevo som försökskanin. Man testade nya uppfinningar och tekniska landvinningar i Sarajevo och om det fungerade bra använde man det sedan på hemmaplan. Bl.a. blev Sarajevo 1885 den första stad i Europa som fick spårvagn.

Gamla stan i Sarajevo är en mycket trevlig bekantskap. Den osmanska delen är full av små butiker och hantverkare. Vi tar en promenad genom gränderna och hör och ser hantverkarnas hamrande på koppar och andra material. Vi fortsätter genom de judiska kvarteren och förbi vackra fontäner. Vi når fram till den ungersk-österrikiska delen där de Wieninspirerade kaféerna tar över. Det finns en mycket tydlig skiljelinje mellan den ottomanska delen och den österrikiska.

Det österrikiska tronföljarparet Franz Ferdinand och Sophie hade valt den heliga dagen till minne av slaget vid Trastfältet som datum för sitt besök i Sarajevo 1914 vilket retade många serbiska nationalister till ursinne och planer smiddes. Den unge Gavrilo Princip satt på ett kafé med sitt vapen när tronföljarparets chaufför råkade svänga in på fel gata och stannade till för att backa tillbaka. Gavrilo fångade tillfället i flykten och gick ut och sköt och initierade därmed det första världskriget. Vi besöker den historiska platsen.

Sarajevo belägrades under 4 år på 90-talet och drygt elvatusen personer sköts ihjäl. De serbiska trupperna satt i bergen runt staden. För att få in mat och andra förnödenheter byggdes en 800 meter lång tunnel under staden. Vi besöker tunnelmuseet och de som vill kan ta några steg i tunneln.

På eftermiddagen ledig tid för egna strövtåg i gamla stan.


Dag 11
Ledig förmiddag.

Bussen lämnar hotellet kl 12 för avfärd till flygplatsen.

Vi anländer till Skandinavien på kvällen efter mellanlandning i Belgrad. 

Resfakta

Pris från Stockholm/Köpenhamn: fr. 19 850:-
Pris från Göteborg: fr. 20 850:-

Avresor
 

Preliminära flygtider 2018
Stockholm: Avresa kl. 20:25 Hemkomst kl. 19:40. Flygbolag: Air Serbia
Köpenhamn: Avresa kl. 09:35. Hemkomst kl. 20:15. Flygbolag: Air Serbia
Göteborg: Avresa kl. 06:15. Hemkomst kl. 22:50. Flygbolag: Air Serbia

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/Köpenhamn/Göteborg-Belgrad (resenärer från Göteborg mellanlandar i Berlin)
• Flyg Sarajevo-Stockholm/Köpenhamn/Göteborg via Belgrad
• Alla övriga transporter under resan med buss och båt
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i centrum av Belgrad
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i centrala Prizren
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Kolasin
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Kotor
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Dubrovnik
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell vid gamla stan i Sarajevo
• Frukost och lunch alla dagar
• 4 middagar. Middag dag 2, 3, 6 och 10.
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Engelsktalande lokalguider
• Svensktalande reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 2 750:-
 

Avbeställningsskydd
Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Avbeställningsskyddet tecknas direkt med försäkringsbolaget och det är deras villkor som gäller. Du kan också vid behov beställa reseförsäkring via Gouda. Köp avbeställningskydd via Gouda

Visum

Visum behövs ej för nordiska medborgare. Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans hemkomst.
Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Powered by Travelize