Ryska revolutionen och dess följder - Nyhet!

2017 markerar hundraårsminnet av Tsarrysslands fall och bolsjevikernas maktövertagande genom Oktoberrevolutionen. De turbulenta åren som ledde till Nikolaj II:s abdikering och grundandet av Sovjetunionen uppmärksammas runtom i Ryssland, inte minst i St Petersburg – staden som stod i centrum för revolutionerna – och Moskva dit bolsjevikerna flyttade makten och huvudstaden.

Det blir en spännande resa genom historien där vi besöker några av de mest berömda sevärdheterna såväl som mindre kända platser med anknytning till viktiga händelser under 1900-talet.

Ciceron på denna resa är Rysslandskännaren och konstvetaren Katarina Lindqvist. Hennes släkt kommer från Moskva och genom de egna familjeberättelserna får vi veta mer om hur revolutionen påverkade livet för vanliga människor.

Pris från:
16 850:-
Dagar:8
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 
Avresa från Stockholm/Köpenhamn till St Petersburg via Moskva vid lunchtid.
19:40 (Lokal tid) Ankomst till St Petersburg.

Staden, som grundades 1703 för att verkställa Peter den stores dröm om ett ”fönster mot Europa”, har genom historien sett tre revolutioner födas. Genom 1905 års revolution pressades tsaren till att genomföra reformer då bland annat Duman (parlamentet) bildades. Krig, svält och social oro ledde så småningom till ytterligare revolutioner; i februari 1917 tvingades tsaren abdikera och i oktober (november med nuvarande kalender) tog bolsjevikerna makten. 

Dagen avslutas med gemensam middag då vår ciceron berättar om programmet för den kommande veckan.

Dag 2
Vi beger oss ut på en stadsrundtur med buss och ser stadens centrum med dess nyklassicistiska byggnader, boulevarder, kanaler och utsikten över floden Neva. Utöver de vyer St Petersburg är berömt för gör vi också stopp vid mindre vanliga besöksmål där vi följer utvecklingen under de dramatiska händelserna som utspelade sig för ett sekel sedan. Vi passerar Leninstatyn vid den Finländska järnvägsstationen dit revolutionsledaren ankom efter sin utlandsvistelse och höll ett tal till stadens arbetare samt gör ett stopp vid Marsfältet där bortgångna revolutionärer begravdes. 

Efter lunch besöker vi Peter-Paulfästningen uppförd för att försvara staden mot svenska angrepp under det Stora Nordiska kriget 1700 – 1721. Fortet kom att användas som fängelse för oliktänkande, så även under tsar Nikolaj II. Idag är området en populär plats för festivaler och utställningar. Vi guidas runt i de kejserliga rummen och katedralen som tjänstgör som tsarfamiljens gravkammare.

Vi får en inblick i tsarfamiljens rikedomar där de utsökta Fabergéäggen hör till de mest berömda ägodelarna. De sista generationerna av Romanovdynastin gjorde det till en vana att beställa påskägg av juveleraren Carl Fabergé, vars verk blev mer och mer fantasifulla. 
Vi besöker det nyöppnade Fabergémuseet beläget i Sjuvaljovskijslottet där nio enastående påskägg utgör höjdpunkten bland tusentals andra ryska juvelerararbeten.  

Dag 3 
Vi besöker Vinterpalatset och tar oss, precis som under den dramatiska stormningen, från Generalstaben över torget mot Eremitaget med sina berömda konstsamlingar. Efter revolutionen fick museisalarna ett rejält tillskott av verk från exproprierade och förstatligade privatsamlingar. Under andra världskriget och belägringen av Leningrad (stadens namn under sovjetisk tid) evakuerades Eremitagets utställningsföremål och museet kunde därför öppna på nytt efter krigsslutet. Vi tar en paus från revolutionen och tittar på en del av konstsamlingarna. 

Efter lunch går vi ombord på kryssaren Aurora, det enda kvarvarande av Rysslands tre Pallada-skepp, som byggdes för att användas i Stilla havet. Efter att bland annat ha deltagit i det rysk-japanska kriget och första världskriget, fördes hon tillbaka till sin hemmahamn i Petrograd (under första världskriget fick St Petersburg ett mindre tyskklingande namn). När staden skälvde av upproriska stämningar anslöt sig Auroras besättning till 1917 års februarirevolution och senare till bolsjevikerna. Klockan 09.45 den 25 oktober 1917 avlossades ett blankskott från Aurora som signalerade början på stormningen av Vinterpalatset. Därmed var Oktoberrevolutionen inledd. 1927 fick Aurora Den röda fanans orden för sina revolutionära insatser. Numera fungerar fartyget som ett flytande museum där vi gör ett besök.

Dag 4
Vi gör ett besök på Statens museum över Rysslands politiska historia, tidigare Revolutionsmuseet. Inför hundraårsminnet har en mängd tillfälliga utställningar skapats på teman som ”kvinnorna och revolutionen”, ”revolutionsårens slagord”, ”porträtt av revolutionens viktigaste aktörer” med mera. Vi besöker valda delar av utställningarna.

Smolnyinstitutet för nobla jungfrur var en av Rysslands första utbildningsanstalter öppna för kvinnor. Byggnaden togs över av bolsjevikerna under revolutionen och användes som högkvarter. Idag sitter delar av St Petersburgs administration i byggnaderna medan bolsjevikernas rum blivit ett museum som vi besöker. 

Många är de hus som under sovjetisk tid gjordes till Leninmuseum. Det kunde röra sig om rum och lägenheter där denne vistats aldrig så kort tid. En sådan plats är Alliluev-lägenheten (tillhörde Josef Stalins svärfar) som har sin originalinredning intakt. Här får vi en uppfattning om hur livet i en vanlig petersburgslägenhet kunde te sig i början av 1900-talet. 

Dag 5
Ledig förmiddag. Vid lunchtid kliver vi på snabbtåget som ska ta oss till Moskva.

Med Sovjetunionens födelse flyttades huvudstaden åter inåt landet och makten in i Kreml. Moskva grundades på 1200-talet och utgjorde huvudstad fram till dess att St Petersburg tog över. 

Vi bor på anrika hotell Budapest mitt i Moskvas centrum på bekvämt promenadavstånd från Röda torget och Bolsjojteatern. Byggnaden uppfördes 1876 och har utöver hotellverksamhet också inhyst ett kafé frekventerat av ryska poeter och författare som Marina Tsvetajeva och Aleksej Tolstoj samt tjänstgjort som ett Sovjeternas hus efter 1917. 

Dag 6
Vi promenerar bort till Röda torget, vars namn inte har kommunistisk anknytning utan kommer sig av att ordet ”röd” på ryska tidigare betydde ”vacker”. Vi börjar vår förmiddag med ett av de mer udda besöksmålen; Leninmausoleet precis intill Kreml. Den förste sovjetledarens balsamerade kropp utgjorde tidigare ett mer eller mindre påtvingat vallfärdsmål för sovjetborna men idag är köerna betydligt kortare. Vi fortsätter vår stadsrundtur med buss och får en överblick över Moskvas centrala delar. Färden tar oss till Lubjankatorget där en minnessten till offren för sovjettidens repressalier uppförts. Platsen är vald med anledning av de ökända husen i området där den fruktade säkerhetspolisen hade sina lokaler. 

Lunch intas på den mycket populära restaurangen Glavpivtorg, belägen i Sovjetunionens tidigare transportministerium. Inredningen med sina bibliotek och kontorsmöbler har en sovjetisk atmosfär. Menyn erbjuder rysksovjetiska favoriter. 

Därefter tar vi oss in innanför Kremls murar och får veta mer om livet i detta klassiska maktcentrum under olika epoker. Vi besöker också Livrustkammaren där vi finner unika samlingar från 1100-talet och framåt av juveler, hovdräkter, militära paradutrustningar, gåvor till den ryske kejsaren från Bysans och andra historiska stater samt diverse verk som skapats i Kremls verkstäder. Speciellt vagnsparken är mycket sevärd. Vi får se alla vagnar som Peter den Store, Katarina den Stora och andra regenter färdades i.

På kvällen kan den som vill följa med vår reseledare på en liten tur i Moskvas rikt utsmyckade tunnelbana då vi besöker ett par av de mer berömda stationerna.

Dag 7
Efter frukost besöks det säregna parkområdet VDNCh, Den stora folkhushållningsexpon, som byggdes för att visa Sovjetunionens framsteg för omvärlden. Här finns paviljonger för alltifrån kaninuppfödning till rymdteknik. Varje sovjetrepublik finns också representerad med varsin paviljong. Vi bjuds på den berömda armeniska konjaken Armanjak i Armeniens paviljong och beundrar den smått fantastiska arkitekturen som går under benämningar som Stalinbarock eller Stalinklassicism. Ett exempel på den hittas i parkens huvudfontän i form av en förgylld kärve omringad av skulpturer iklädda sovjetrepublikernas olika folkdräkter. 

Efter lunch på området fördjupar vi oss i rymdkapplöpningen på Moskvas rymdmuseum. 1950-talet innebar en uppgörelse med ledarkulten och nya nationalhjältar blev i stället rymdepokens berömdheter som hundarna Lajka, Belka och Strelka liksom den första människan i rymden – Jurij Gagarin. 

Vi intar gemensam middag på kvällen. 

Dag 8
Vi har under resan färdats genom Tsarrysslands självande sista andetag, revolutionsåren och Sovjetunionen. Vårt sista stopp på väg mot flygplatsen blir Leninbergen där den förste sovjetledaren gärna tillbringade fritiden och också levde sin sista tid i livet. Den gamla herrgården är idag ett museum där vi vandrar runt och får en inblick i såväl det ryska godsägarlivet som Lenins sista tid vid makten. Vi tittar också in i garaget och får se Lenins brittiskimporterade Rolls Royce. 

Därefter fortsätter vi ut till flygplatsen för återfärd till Skandinavien.

21:05 Hemkomst till Stockholm.
21.15 Hemkomst till Köpenhamn

 

Resfakta

Pris: fr. 16 850:-

Avresa
2017

Oktober: 23

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 12:45. Hemkomst kl. 21:05. Flygbolag: Aeroflot
Köpenhamn: Avresa kl. 13:00. Hemkomst kl. 21:15. Flygbolag: Aeroflot


I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/Köpenhamn - St Petersburg via Moskva med Aeroflot
• Flyg Moskva - Stockholm/Köpenhamn med Aeroflot
• Dagtåg St Petersburg - Moskva 
• Transfers vid ankomst / avresa i St Petersburg och Moskva 
• 4 nätter på 4-stjärniga hotell Oktyabrskaya i St Petersburg 
• 3 nätter på klassiska 4-stjärniga hotell Budapest i absoluta centrum av Moskva. 
• Alla entréavgifter etc. enligt dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Frukost och lunch alla dagar.
• 3 middagar. Middag dag 1, 5 och 7.
• Rysslandskännaren och konstvetaren Katarina Lindqvist som ciceron under hela resan.
• Svensktalande specialistguider i St Petersburg och Moskva.

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 1 750:-
• Ryskt visum för skandinavisk medborgare: fr. 750:-
• Biljett till opera/balett på Mariinskij- eller Mikhailovskijteatern: fr. 1 150:-
• Cirkus i Moskva: fr. 485:-
• Biljett till opera/balett på Bolsjojteatern i Moskva, se nedan.


Biljetter till opera, balett och cirkus
Det går också bra att själv köpa biljetter via teatrarnas hemsidor (se nedan).
Vi bokar cirkusbiljetter samt opera- och balettbiljetter till Mariinskij-, Mikhailovskij- och Bolsjojteatern. 

Opera- och balettföreställningar ges flera kvällar i veckan. För program se nedan.
Vänligen meddela önskemål om föreställning vid bokning. Om inget önskemål anges gör vi en bedömning av repertoaren och bokar biljetter efter tillgänglighet.

Alla biljetter måste bokas senast 2 månader före avresa. Transfer ingår ej.
Biljetter fås av guiden på plats. Föreställningarna börjar normalt kl 19.00. Vi ordnar därför separat middag tidigare för dem som beställt biljetter till kvällsevenemang.

Mariinskijteatern: Opera- och balettföreställningar ges flera kvällar i veckan
För program se här >> Det går även att köpa biljetter direkt via teaterns hemsida.

Mikhailovskijteatern: Opera- och balettföreställningar ges flera kvällar i veckan.
För program se här >> Det går även att köpa biljetter direkt via teaterns hemsida.

Cirkus i Moskva: Föreställning sker på fredagar och lördagar. U

Bolsjojteatern: 
Biljetter till opera/balett på Bolsjojteatern kan köpas tidigast 3 månader före evenemanget.
Det gäller såväl deras nya scen som den nyrenoverade historiska huvudscenen.
Priset varierar från 600-3000:- beroende på scen och föreställning.

Vid bokning av resa kan ni anmäla intresse för att gå på Bolsjojteatern. Då kontaktar vi er när programmet finns för den aktuella resan. Det sker 3 till 4 månader före avresa. Ni kan även boka biljetter själva via Bolsjojteaterns hemsida: http://www.bolshoi.ru/
 

Avbeställningsskydd
Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Avbeställningsskyddet tecknas direkt med försäkringsbolaget och det är deras villkor som gäller.Du kan också vid behov beställa reseförsäkring via Gouda. Köp avbeställningskydd via Gouda

Visum

Visum krävs för svenska medborgare.
Visumhandlingar ska vara Iventus tillhanda senast 4 veckor före avresa.
Visumprocessen tar cirka 2 veckor och vi returnerar passet så fort visum är klart. Observera att handläggningstiden kan vara något längre under v.18-21 på grund av att ryska konsulatet håller stängt vissa dagar i början av maj.


Visum Ryssland

Följande krävs för visum:
- Pass i original
- Ifylld visumansökan
- Ett färgfoto
- Försäkringsintyg

Läs mer om visum till Ryssland
 

Har du annat medborgarskap än svenskt kan andra regler gälla. Observera att om du inte är svensk medborgare kan reglerna vara olika beroende på om du är bosatt i Sverige eller inte. Det är ofta enklare om man är bosatt i Sverige. Kontakta oss för mer information.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
23/10 - 30/10Stockholm ArlandaRyska revolutionen. Flyg Stockholm t/r.Mer än 416 850:-Boka
23/10 - 30/10Köpenhamn KastrupRyska revolutionen. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 416 850:-Boka
Powered by Travelize