Samarkand med Khiva

Khiva är ett stadsmuseum, ett Pompeji, men till skillnad från den ödelagda romerska staden full av liv och verksamhet. Staden är över 2 500 år gammal och redan de gamla grekerna skrev om den sköna handelsstaden vid Khorezm-oasen. 

Under sin höjdpunkt på medeltiden var Khanatet Khiva det viktigaste navet i karavanernas väg till och från Volga, Iran, Indien, Mellanöstern och Kina. Från Khiva äntrar vi bussen för en resa genom Kyzul-Kumöknen till en annan oasstad, Buchara. 

Buchara är tveklöst Centralasiens vackraste stad och dess äldre stadsdelar är mycket väl bibehållna. Här kan man verkligen uppleva hur det var att leva på Sidenvägens tid.

Vi tar sedan snabbtåget till Samarkand och besöker några av de monument som finns kvar från den tid då staden var en viktig knutpunkt längs Sidenvägen och under en period betraktades som världens huvudstad.

All guidning på svenska. 

 

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1
På eftermiddagen avreser vi från Stockholm/ Köpenhamn och flyger via Istanbul till Tasjkent.

Vår lokala guide möter upp och eskorterar oss till hotellet i Tasjkent.

Dag 2
Efter en sen frukost börjar vår stadsrundtur i Tasjkent. Vi ser bl.a. Timur Lenktorget, Operahuset, tar en promenad på nöjesgatan Broadway samt stannar till vid Chor Su Bazaar.

På kvällen väntar flyg till Urgench och en kort busstur till Khiva som ligger intill.

Dag 3
Khiva är ett stadsmuseum, ett Pompeji, men är till skillnad från den ödelagda romerska staden full av liv och verksamhet. Staden är över 2 500 år gammal och redan de gamla grekerna skrev om den sköna handelsstaden vid Khorezm-oasen. Under sin höjdpunkt på medeltiden var Khanatet Khiva det viktigaste navet i karavanernas väg till och från Volga, Iran, Indien, Mellanöstern och Kina.

Utforskningen startar med den gamla inre staden Ichan-Kala, den berömda Kalta Minorminareten, Shirgizi Khan Madrassah (madrassah = koranskola), Djumamoskén, Tash-Khaulipalatset samt Divan Begi Madrassah.

Efter lunch fortsätter vår historiska vandring med Pankhlavan Mahkmud Mausoleum, Islam Khodjaminareten och Abdulla Khan Madrassah.

Vi får ett par timmar ledigt på eftermiddagen för egna upptäcktsfärder i den märkliga lilla staden.

Dag 4
Bussen tar oss genom Kyzul Kumöknen mot Buchara. Vi stannar till vid Amu-Daryafloden och beundrar de vackra omgivningarna. Lunch intas i ett lokalt tehus i öknen.

Buchara har plundrats och ödelagts åtskilliga gånger men är ändå till stora delar mycket väl bibehållen. 1220 anföll Djingis khan den vackra oasstaden och förstörde stora delar. Kalanmoskéns minaret från 1127 sparades dock. Legenden säger att Djingis khan tappade sin huvudbonad när han tittade upp på den 48 meter höga minareten. Han böjde sig ner efter mössan och sa "den byggnad som får mig att buga, den får stå kvar". Buchara intogs av de röda gardena 1920 och den siste emiren flydde då till Hissar med sina 128 fruar. Senare tvingades han lämna även Hissar och fortsätta söderut. Emiren fick sin utbildning i St Petersburg. Han byggde efter hemkomsten ett enastående sommarpalats utanför Buchara. I Buchara finns också en av Centralasiens äldsta byggnader, Samanidernas mausoleum från 800-talet.
Buchara är också berömt för sin judiska invandring under biblisk tid. Några av Centralasiens vackraste och äldsta synagogor hittas i staden.

Dag 5
Vi ägnar dagen åt de centrala delarna av Buchara. Alla sevärdheter i gamla stan ligger på bekvämt gångavstånd från hotellet. Vår promenad börjar med det imponerande Poi-Kalankomplexet med den tidigare nämnda minareten från 1100-talet. Vi ser Nodir-Divan madrassah som ursprungligen byggdes som en karavanseraj, Magoki Attarimoskén och Chor-Minor madrassah ("Fyra minareter"). Vi vandrar också igenom några orientaliska marknadsplatser innan vi tar igen oss en stund vid Lyabi-House. Lyabi-House är ett favoritställe för såväl den inhemska befolkningen som turisterna. Ett skönt ställe i stadens historiska centrum man kan äta en bit mat, ta en kopp te eller bara sitta och fundera över orientens magiska dragningskraft.

På kvällen bjuds vi på orientalisk dansshow på en restaurang intill hotellet.

Dag 6
Idag besöks det tidigare nämnda sommarpalatset utanför staden. Vi hinner också med Samanidernas mausoleum samt fästningen Arken, Emirens vinterresidens från 1500-talet.

På eftermiddagen har vi ett par timmar ledigt före middagen.

Dag 7
På förmiddagen ledig tid för att shoppa eller bara strosa runt i gamla stan. I Bucharas gamla stadskärna kan man verkligen leva sig in i hur livet var på Sidenvägens tid. Kanske besöker ni ett av de urgamla badhusen för ett ångande hamambad.

Efter lunch tar vi snabbtåget till Samarkand. Tågresan tar 1,5 timme och vi är framme strax före kl 17. Vi checkar in på vårt hotell och tar en promenad till Registan innan kvällsmaten. Det enorma torget Registan med omgivande madrassahs (koranskolor) utgör själva hjärtat i Samarkand.

Dag 8
"Samarkand synes mig vackrare än berättat" sa Alexander den Store när han intog staden år 329 f. Kr. Marco Polo utnämnde senare Samarkand till "den vackraste av alla städer".

Samarkand har under sin mångtusenåriga historia plundrats och byggts upp otaliga gånger. Erövrarna har varit greker, araber, turkar, hunner och mongoler. Mellan krigen har staden samlat sin tids förnämsta vetenskapsmän och konstnärer. Kvar finns idag magnifika monument och byggnader, bl.a. världshärskaren Timur Lenks mausoleum Gur Emir, klätt invändigt i guld och onyx. Timur Lenks uttalade mål var att göra Samarkand till världens huvudstad. Från stadens centrum, Registan, gick sex breda vägar ut som solstrålar till de olika delarna av imperiet.

Samarkand har över 2000 historiska byggnader och minnesmärken. Vi nöjer oss med en djupstudie av sex av dessa. Förutom Registan och Gur Emirmausoleet besöks också Ulug Beks observatorium, Sjachi-Zindamausoleet, Bibi Khanum moskén samt den stora basaren "Siyab" som var i bruk redan under Sidenvägens tid.
 
Dag 9
Dagen börjar med ett besök hos en framstående mattfabrik för att se och höra hur de handgjorda mattorna tillverkas och kanske t.o.m. köpa med en hem.

Färden fortsätter till en vingård där det blir vinprovning samt även besök på ett litet museum som berättar om vinets historia i Samarkand. Efter lunch är det ledig tid.

På kvällen tar vi snabbtåget till Tasjkent. Det tar två timmar och vi anländer kl 20.00. Vi checkar in på hotellet och äter middag.

Dag 10
På morgonen hemresa till Stockholm/ Köpenhamn/ Göteborg/ Oslo via Istanbul.

Resfakta

Pris: fr. 19 850:-

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 18:15. Hemkomst kl. 17:05. Flygbolag: Turkish Airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 11:20. Hemkomst kl. 17:35. Flygbolag: Turkish Airlines
Göteborg: Avresa kl. 18:10. Hemkomst kl. 17:10. Flygbolag: Turkish Airlines
Oslo: Avresa kl. 11:15. Hemkomst kl. 17:00. Flygbolag: Turkish Airlines

Observera att flygtiderna kan variera beroende på avresedatum. Kontrollera vad som står när ni bokar resan, det är tiden på bokningsbekräftelsen som gäller.

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm / Köpenhamn / Oslo / Göteborg - Tasjkent via Istanbul t/r 
• Alla lokala transporter med buss och tåg 
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Tasjkent
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Khiva
• 3 nätter på 3-stjärnigt hotell i gamla stan i Buchara
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Samarkand 
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Tasjkent
• Helpension under hela resan 
• Samtliga inträden på i programmet uppräknade sevärdheter 
• Kvällsunderhållning enligt programmet 
• Svensktalande reseledare och guide. All guidning görs på svenska.
• Visum till Uzbekistan 

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 1 800:-

 

Avbeställningsskydd
Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Avbeställningsskyddet tecknas direkt med försäkringsbolaget och det är deras villkor som gäller. Du kan också vid behov beställa reseförsäkring via Gouda. Köp avbeställningskydd via Gouda

Visum

Visum krävs för skandinaviska medborgare.
Visumhandlingar ska vara Iventus tillhanda senast 6 veckor före avresa.

Visum Uzbekistan
Föjande krävs för visum:
- Kopia på fotouppslaget i passet. Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.
- Skriv på baksidan av passkopian din adress, din eventuella arbetsgivare (namn och adress) samt yrke och civilstånd.

Vid utländskt medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Powered by Travelize