Sikkim-Bhutan

En säregen färd till två grannriken i Himalaya: Sikkim i norra Indien och det självständiga kungadömet Bhutan.

Vi upplever den hinduiska och buddhistiska arkitekturens höjdpunkter med sina utsirade tempel, stupor och dzonger och njuter av hisnande naturupplevelser i berg och dalar.

Vi njuter av teodlingar som klättar längs bergen och besöker tehus i Västbengalens pärla, Darjeeling, innan färden fortsätter till Sikkim. Vi känner lokalbefolkningen på pulsen via skolbesök och besök hemma hos familjer.

Pris från:
41 850:-
Dagar:17
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1
Avresa med Finnair från Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn eller Oslo. 
 

Dag 2
Vi mellanlandar i Indiens huvudstad New Delhi tidigt på morgonen och fortsätter med flyg till landets norra delar. Vi landar i Bagdogra där bussen tar oss vidare till Darjeeling i Västbengalen. 

Sikkim är en av Indiens 29 delstater och har Tibet, Nepal, Bhutan och Västbengalen som grannar. Här i Himalaya är höjdskillnaderna stora vilket ger en rik och varierad natur med bördiga gröna sluttningar med resliga bergstoppar som fond. En tredjedel av staten utgörs av en nationalpark och man ses som en föregångare i miljöfrågor i landet, inte minst för sina ambitioner inom ekologiskt jordbruk liksom begränsning av plast. 

Enligt legenden fick en tibetansk prins en gudomlig vision och tog sig till dagens Sikkim för att söka lyckan. Det vi faktiskt vet är att Sikkim grundades som ett buddhistiskt kungadöme av Namgyaldynastin på 1600-talet och inkorporerades i det brittiska Indien mot 1800-talets slut. Monarkin levde kvar ända till 1975 då folkliga protester och en omröstning ledde till att man blev en officiell del av Indien. 

Här lever åtskilliga folkgrupper och språk sida vid sida, även om en majoritet ser sig om nepaleser och har nepali som modersmål. Engelskan, som är ett av de officiella språken, behärskas av de flesta, och fungerar som lingua franca i regionen. 

Bussresan tar ca 3 timmar och vi når Darjeeling på eftermiddagen. Vi checkar in på vårt hotell där vi pustar ut en stund. På kvällen samlas vi till välkomstmiddag med smakprov ur det nordindiska köket, kännetecknat av mustiga grytor, ris- och nudelrätter och de populära degknyten momo och som med fördel avnjuts med det lokala ölet eller en kopp te. 
 

Dag 3
Efter en natts ordentlig vila vaknar vi upp i Darjeeling, belägen på drygt 2000 meters höjd i södra Himalayas sluttningar. 

Prunkande grönska, vidsträckta teodlingar och pastellfärgade hus som breder ut sig över landskapet som ett pärlband har kommit att bli stadens signum. Här bor runt 130 000 människor varav många sysslar med teodling och turism. Dessutom är det en populär inspelningsplats för den färgsprakande indiska filmindustrin, berömd för sina dansanta kärlekshistorier ackompanjerade av livlig musik. För västvärlden blev staden också berömd genom Wes Andersons film Darjeeling Limited. 

Efter frukost beger vi oss ut för att upptäcka Darjeeling. Vi gör ett stopp vid ett institut för bergsforskning som grundades när Tenzing Norgay besteg världens högsta berg Mount Everest på knappt 8 850 meter. Vi nöjer oss med att stanna på betydligt lägre höjd och fortsätter till stadens zoologiska park där vi kanske har turen att stöta på en röd panda eller leopard. 

Tedrickandet började för ett par tusen år sedan i Kina och spreds sedan snabbt till grannarna. Att dricka te ansågs ha positiva effekter för både kropp och själ och idag är Indien ihop med Kina världens största teproducenter. Här i Darjeeling framställs både grönt, svart, vitt och oolongte och de många populära tehusen lockar både lokalbor och besökare. 

Vi gör en utflykt till Happy Valley, ett par km norr om stan och en av de mer namnkunniga teplantagerna som grundlades under kolonialtiden. Vi besöker ett stämningsfullt tehus och avnjuter en rykande kopp äkta Darjeelingte.
 

Dag 4
Idag går vi ombord på Darjeelingbanan, också känt som leksakståget, för att färdas längs med en av världens vackraste järnvägssträckor – så hänförande att järnvägen finns upptagen på Unescos världskulturarvslista!

Den första tågturen gick av stapeln 1880 och än idag tuffar det klassiskt utformade tåget på i makligt tempo, drivet med både ång- och dieselmotorer. Loket och de trevliga kupéerna skänker resan ett nostalgiskt skimmer samtidigt som vi får fantastiska vyer över berg och prunkande terrassodlingar. 

Vårt slutmål är staden Ghum som med sina 2258 meter är Indiens högst belägna järnvägsstation. Där besöker vi det aktiva Ghumklostret som lockar besökare med sin sinnrika arkitektur och en 4,6 meter hög Buddha. Vid högtider skapar munkarna ibland förgänglig sandkonst i form av mandalor eller swastikor, som ursprungligen varit en symbol för lycka eller sol hos många eurasiatiska folk. 

Därefter väntar bilfärd tillbaka ner till Darjeeling. 

På eftermiddagen besöker vi ett hjälpcentrum för tibetanska flyktingar och lär oss om deras historia och kultur. Det tibetanska riket växte fram under 600-talet e.kr. och har sedan i omgångar stått under mongolisk och kinesisk överhöghet. Sedan Tibet på 1950-talet inkorporerades i Kina och den tibetanska regeringen förbjöds har tusentals tibetaner flytt. Knappt 100 000 av dem har fått en fristad i Indien där de håller liv i sina traditioner och fortsätter att skapa sitt klassiska hantverk. Vi får se exempel på pärlarbeten, mattor, miniatyrmåleri, keramik och rökelsetillverkning.

Kvällsmaten intas på en berömd restaurang med fantastisk vy över omgivningarna. 
 

Dag 5
Vi lämnar Darjeeling och fortsätter färden norrut med buss längs vägar omgivna av böljande teodlingar och når så småningom Rangitfloden som har sitt utlopp uppe i bergen och är en viktig biflod till den mäktiga Teestafloden, den största i Sikkim. Rangitfloden fylls på med vårens smältvatten vårtid och monsunregn under sensommaren och är därmed en viktig vattenkälla året runt. 

Efter ett par timmar når vi Pemayangtse där vi checkar in på vårt hotell och får några timmar för fritt strövande på egen hand innan middag. 


Dag 6
Pemayangtse har länge varit ett viktigt religiöst centrum. Här ligger ett av Sikkims mest berömda kloster, grundat år 1705 och därmed också ett av de äldsta och ett givet besöksmål. Namnet i sig kan översättas som ”perfekt lotusblomma” – växten är en symbol för den buddhistiska vägen till visdom. Munkarna i Pemayangtse lever också idag under stränga krav på stillhet och renlevnad och vi hör ofta under resans gång munkar rofyllt mumla sina mantran. Klosterbyggnaderna kringgärdas av prydliga trädgårdar med tronande berg i bakgrunden. 

Efter lunch beger vi oss mot Rabdentse, Sikkims huvudstad 1670–1814. Det var Sikkims andre kung, Tengsum Namgyal, som bosatte sig i Rabdentse och skaffade sig tre fruar och en rejäl barnaskara. De många arvingarna ledde till konflikter om tronföljden. Detta ihop med ständiga anfall från grannfolk ledde till att Rabdentse slutligen mötte sitt öde under ett anfall från de berömda gurkhasoldaterna, som har gjort sig kända för sin krigskonst. De rekryteras än idag av både nepalesiska, indiska och brittiska arméer liksom FN-styrkor. 

Vi vandrar runt bland ruinerna efter stadens gamla slott och chortens som idag fungerar som ett arkeologiskt friluftsmuseum. 

Därefter bussfärd tillbaka till hotellet.


Dag 7
Dagens bussetapp tar oss mot Sikkims nuvarande huvudstad Gangtok, belägen i Himalayas östra delar. Vägarna rustas varje år upp efter sommarens monsunregn och resan tar ca 4 timmar. Vi tar pauser för fika och fotografering längs med vägen och guiden passar under resan på att berätta mer om hur sjukvård, arbetsliv, utbildning m.m. fungerar. 

Gangtok växte ursprungligen fram kring ett kloster och var länge ett viktigt pilgrimsmål men idag är det snarare turister som vallfärdar mot traktens stora utbud av naturorienterade upplevelser, inklusive vandring, klättring och forsränning . Beroende på vilken höjd man befinner sig på finns i regionen både barr- och lövskog, ett tiotal olika bambusorter, bananpalmer, det berömda salträdet som används för möbeltillverkning och så hundratals orkidéarter, för att nämna några exempel. 

Vi checkar in på vårt hotell. På kvällen kan den som vill besöka stadens berömda marknad, där handarbeten och textilier trängs med exotiska matvaror. 


Dag 8
Vi börjar med att besöka Gangtoks kloster och fortsätter till ett tibetologiinstitut, vars första grundsten lades på plats av den fjortonde Dalai Lama i ordningen år 1956. Här forskar man om tibetanernas språk, konst och historia och utställningarna är fulla av kuriösa föremål. De bemålade fasta interiörerna är värda ett besök i sig.  
 
Efter lunch är vi bjudna att besöka en lokal skola och får då inblick i lärarnas och elevernas vardag. Indien har både privata och offentliga skolor och de senaste decennierna har man gjort framsteg med att höja läskunnigheten och ge allt fler barn och unga möjligheten till skolgång och högre studier. Den långvariga brittiska närvaron i området har medfört att engelskkunskaperna generellt är utbredda också bland yngre invånare så kanske får vi oss en pratstund med barnen! 
 

Dag 9
Bussen tar oss vidare mot Bhutan.

Det lilla landet ligger insprängt mellan sina grannjättar Kina och Indien och är fortfarande ett kungadöme, vars monarker syns på stora affischer och på sistone har tagit små steg mot demokratiska reformer. 

Bhutan har liksom Sikkim mycket stora höjdskillnader. Slättlandet ligger 200 m.ö.h. och domineras av tropisk djungel med häftiga monsunregn och varma somrar. Den högsta bergstoppen i landet ligger på 7561 meters höjd. 
Ekonomin utgörs till största delen av enkelt jordbruk (man odlar bl.a. ris, apelsiner och te) samt boskapsskötsel men det pågår en förändring och idag utgör lätt industri 40 % av ekonomin. Vattenkraft och turism ger för varje år större bidrag till välfärden. Bhutan var länge att stängt land men man har nu öppnat upp för mer turism. Men turistnäringen är kontrollerad och alla turister måste betala en viss summa per dag som går till staten där en del av summan är öronmärkt för skola och sjukvård. Det första demokratiska valet i landet genomfördes år 2008. De styrande pratade länge om Bhutan som det lyckligaste landet på jorden och man föredrog att tala om "bruttonationallycka" istället för det traditionella ekonomiska BNP (bruttonationalprodukt). Regeringspartiet förlorade dock valet 2013, delvis som en följd av att befolkningen tyckte att man ägnat för lite uppmärksamhet åt folkets materiella behov och talat för mycket om bruttonationallycka.

Något som slår besökaren här är det stora fokuset på miljöfrågor – Bhutan anses vara ett av de renaste och prydligaste länderna i världen. Överallt syns skyltar med uppmaningar om att vårda naturen och inte skräpa ner.

Bågskytte är landets nationalsport. Bhutan hade länge världens sämsta fotbollslandslag men efter att ha slagit Sri Lanka två gånger häromåret har man nu klättrat till 188:e plats bland 206 rankade länder.

Vi tillbringar den första natten i gränsstaden Phuentsholing, känd för sitt tempel och sina handelskvarter som vi också besöker efter ankomst. 


Dag 10
Vi påbörjar färden mot Thimpu, den enda huvudstad i världen som saknar trafikljus, och besöker på vägen Kharbandi Gompa. Gompa betyder ”avlägsen plats” på sanskrit och med dessa avses arkitektoniska komplex som i sig inrymmer fort och buddhistiska lärcentra. Kharbandi Gompa är utfört i den klassiska buddhistiska stilen med vitputsade väggar och färgglad dekor. I landet finns också påbud om att bostadshus och nybyggen ska utföras i liknande stil för traditionens och harmonins skull.  

Den bergiga terrängen gör att transporterna sker i maklig takt. Snitthastigheten på vägarna ligger ofta på 30 km i timmen och mängden fordon är sparsam. Det finns inga tåg i Butan och vägnätet är högst begränsat. Många är de byar som bara nås via dagsmarscher till fots! 

Huvudstaden nås dock lätt med bil och vid ankomst tar vi in på vårt hotell och intar middag tillsammans. Det bhutanesiska köket har tagit intryck av sina grannländer och vi känner igen rätter och råvaror från både Kina och Indien.  


Dag 11
Denna dag utforskar vi Thimpu. Vi besöker en mattverkstad och får lära oss mer om traditionella bhutanesiska mönster och tekniker samt nationalbiblioteket som bl.a. innehar en omfattande samling av ovärderliga buddhistiska manuskript. Vår guide tar oss sedan med till Zorig Chusum (allmänt känt som målarskolan) där eleverna genomgår en 6-årig kurs i Bhutans 13 traditionella konsthantverk. Här studeras t.ex. broderi, måleri och träsnitt. Skolan är mycket viktig för att föra vidare kulturen och det traditionella hantverket till kommande generationer. Vi besöker också stadens reservat för skadade djur och kan där få syn på Bhutans nationaldjur: klövdjuret takin, som trivs bra i dessa klippiga trakter.
 
Efter lunch besöks en chorten tillägnad kungen – är en vitrappad stupa och som har blivit en buddhistisk kultbyggnad. Platsen fylls ständigt av människor som spinner på bönehjulen och mumlar olika mantran medan de cirkulerar runt stupan. Byggnaden färdigställdes 1974 till minne av Bhutans tredje kung, Hans Majestät Jigme Dorji Wangchuk, som ett monument för världsfred och välstånd.

Sedan besöks Trashichhoe dzong, "den härliga buddhismens fästning". Dzongen är centrum för regering och religion. Här huserar flera av ministerierna och här finns även kungens tron som han besöker då och då. Kungen bodde här tidigare men har nu flyttat till ett annat hus i närheten. Dzongen är också ett mycket aktivt munkkloster.

Färden fortsätter till Kuensel Phodrang strax utanför Thimpu. Här har vi en magnifik utsikt över Thimpudalen och huvudstaden. Vi beundrar också en 50 meter hög Buddhastaty klädd i guld som är placerad här.

Efter middagen kan de som fortfarande har energi följa med reseledaren till det statliga hantverkskomplexet Emporium och till den livliga hantverksbasaren där man kan göra en del fynd. Hit kommer lokala hantverkare från byarna runt Thimpu för att sälja sina alster.
 

Dag 12
Vi kör mot Punakha och passerar Dochulapasset på 3000 meters höjd. Därifrån får vi en spektakulär utsikt över de höga snötopparna i östra Himalaya. Kanske passar någon på att pröva det klassiska bhutanesiska teet som dricks med jaksmör och salt under raststoppet! 

Bhutan är ett av få länder i världen som har buddhism som statsreligion och religionens inflytande märks inte minst i arkitekturen. Klostren, som ofta tjänstgjort som kombinerade försvarsborgar, återfinns i hela landet. Vid Dochulapasset har åtskilliga stupor byggts och böneflaggorna i de heliga färgerna vitt, blått, grönt, rött och gult vajar i vinden. 

Längs vägen ser vi terrassodlingar där man odlar bl.a. ris och bambu. Vi hinner med ett besök vid Tschogang Lhakhang, "den gudomliga hästens tempel". Det är ett privat tempel som byggdes på 1400-talet. Det sägs vara ett resultat av ett besök av Balaha, den gudomliga hästen, samt en manifestation av Chenrezig, den medkännande Buddha.

Så småningom når vi vårt hotell i Punakha. 
 

Dag 13
Punakha var landets huvudstad fram till 1955 och är berömt för sitt pampiga fort, också känt som Palace of Great Happiness och uppfört på en ö där floderna Phochu och Mochu möts. Denna majestätiska dzong tjänade tidigare som religiöst och administrativt centrum i Bhutan. Senare på dagen gör vi en utflykt till Chimi Lhakhang som ligger på en kulle i dalen strax utanför Punakha. Chimi Lhakhang är känd som fruktbarhetens tempel. Templet är tillägnat en helig man som fick epitet som ”den gudomliga dåren” eller ”den galna ängeln”. Han kom hit på 1400-talet och förespråkade en buddhism byggd mer på sång, humor och med sexuella övertoner. Som en följd av folkets dyrkan av den gudomliga dåren har många hus i området gigantiska fallosar målade på väggarna och stora träsnoppar hänger ner från taken. Bhutaneser som önskar sig gudomlig hjälp med fruktsamheten får genomgå en ritual som innebär att munkarna vidrör dem med stora träpenisar. Ett lite udda inslag i den annars tämligen traditionella buddhism som utövas i landet.

Vi tar en promenad genom genom byn i närheten av templet och får en bättre bild av bybornas vardag och livsstil.

På eftermiddagen besöker vi byn Talo, som breder ut sig över sluttningarna och är känd för sin renlighet. Dessutom finns här en dzong tillägnad Bhutans grundare och hans ande sägs vila över byn. Från vår utsiktsplats ser vi små gårdar för självhushållning där byborna odlar majs och sockerärt.
 

Dag 14
Vi tar oss mot landets näst största stad Paro. 

På vägen stannar vi till för ett kort besök av Simtokha Dzong, platsen för djupt tantrisk undervisning. I denna dzong har man öppnat en skola för studier av Dzongkha-språket.

Efter incheckning på hotellet fortsätter färden till Bhutans nationalmuseum som är inhyst i ett gammalt vakttorn från 1600-talet. Museet innehåller arkeologiska fynd, buddhistisk konst , textilier  och smycken m.m.

Vi besöker sedan klostret Rinpung Dzong där Bertoluccis film ”Lille Buddha” spelades in. Klostret ligger högt och vackert och överblickar dalgången. Under vår rundvandring får vi tillfälle att beundra vackra målningar med folkloristiska motiv som täcker väggarna. Chomolhariberget på över 7000 meter blånar i bakgrunden. 
 

Dag 15
Vi börjar dagen med en utflykt till Taktshangklostret, även kallat Tigernästet. Tigernästet är ett av Bhutans mest kända tempel kanske framförallt beroende på sin enastående vackra belägenhet uppe vid sidan av en klippa 900 meter över Parodalen. Platsen är mycket helig för inhemska buddhister och alla bör besöka templet minst en gång under sin livstid. Det tar drygt 2 timmar att vandra upp till Tigernästet i makligt tempo men när man väl är framme känner man att det var värt mödan. Första delen av sträckan kan den som vill rida på en ponny som fraktar sin resenär fram till den klassiska utsiktsplatsen som också har ett kafé. 
 
På vägen tillbaka stannar vi till vid Kyichu Lhakhang, ett av de 108 tempel, som byggdes i Himalaya av den tibetanska kungen Songtsen Gampo. Templet uppfördes på 600-talet och markerar introduktionen av buddhismen i Bhutan.

---------------------------------------
De som tycker att vandringen till Tigernästet är för jobbig kan istället följa med på en utflykt i Paros omgivningar (eller stanna i Paro och ta det lugnt i den mysiga staden) där vi bl.a. besöker Chelelapasset som ligger på 4000 meters höjd där hundratals böneflaggor vajar i vinden. Passet erbjuder en magnifik utsikt över de heliga bergen Jomolhari och Jichu Drake. Vi fortsätter till Dzongdrakha Gompa, ofta kallat ”Lilla tigernästet”. Här gör vi en kortare vandring på 30 minuter genom en skog som vårtid är fylld av rhododendron och ekar där vi kan se apor klättra runt innan vi når templet som är placerat på en klippa.
---------------------------------------

Tillbaka i Paro rundar vi av dagen med ett besök på ett lokalt gästgiveri där vi kan prova bågskytte. Bågskytte är som nämnts Bhutans nationalsport och stor som liten bhutanes behärskar den grundläggande tekniken. Vi får även på nära håll se hur ett klassiskt storfamiljshus kan se ut och inredas. Där intar vi också vår sista middag i Bhutan. Måltiderna består ofta av en köttgryta, kokta grönsaker samt vitt och rött ris. Den som gillar stark mat får också tillfälle att smaka på nationalrätten chiliost. Det kan lämpligtvis sköljas ner med en flaska av det lokala ölet Red Panda.
 

Dag 16
Det är dags att lämna Bhutan och under avresan får vi uppleva en av världens mer spektakulära flygningar: den berömda flygplatsen i Paro är vackert belägen i en dalgång. Från planet spejar vi sedan över snöklädda toppar för att åter nå New Delhi, grundad under brittiskt styre på 1900-talet. Stadens siluett präglas av såväl vindlande gränder som storslagna palats.

Vi gör en stadsrundtur med buss. Vi stannar till vid några av höjdpunkterna, bland annat monumentet i svart marmor tillägnad den antikoloniale aktivisten Mahatma Gandhi som kämpade för indiskt självstyre och förespråkade religiös pluralism i landet. Hans födelsedag 2 oktober firas över hela landet och är internationellt känd som en ickevåldsdag.

Vi fortsätter sedan till hotellet och checkar in. 

På kvällen intar vi gemensam avskedsmiddag. 
 

Dag 17
Efter frukost får vi transfer till flygplatsen och påbörjar resan mot Skandinavien. 
Efer mellanlandning i Helsingfors återvänder vi till Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo.

Resfakta

Pris: fr. 41 850:-

Avresor
2022
Oktober: 16

2023
Mars: 19

Preliminära flygtider 
Stockholm: Avresa kl. 16:35. Hemkomst kl. 16:05. Flygbolag: Finnair
Göteborg: Avresa kl. 12:55. Hemkomst kl. 16:25. Flygbolag: Finnair
Köpenhamn: Avresa kl. 13:20. Hemkomst kl. 16:20. Flygbolag: Finnair
Oslo: Avresa kl. 13:15. Hemkomst kl. 16:35. Flygbolag: Finnair

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo - Bagdogra via Helsingfors och Delhi.
• Flyg Paro - Delhi
• Flyg Delhi - Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo via Helsingfors.
• Buss Bagdogra - Darjeeling - Pemayangtse - Gangtok - Phuntsholing - Thimpu - Punakha - Paro
• Övriga lokala transfers och transporter
• 3 nätter på 3-stjärnigt hotell i Darjeeling
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Pemayangtse
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Gangtok
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Phuntsholing
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Thimpu
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Punakha
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Paro
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Delhi
• Utflykter och entréavgifter enligt program
• Frukost alla dagar
• I Sikkim ingår 6 luncher och 4 middagar. Lunch dag 3, 4, 5, 6, 7 och 8. Middag dag 2, 3, 4 och 8.
• Helpension, d.v.s. 3 måltider/dag, under hela vistelsen i Bhutan dag 9-16.
• Visum till Bhutan
• Engelsktalande lokalguider
• Svensktalande reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap: fr. 4 850:-
• E-visum till Indien kan ni ordna själv på nätet till en kostnad av 25 USD.

 

Visum

Visum Sikkim

E-visum krävs för skandinaviska medborgare. E-visum till Indien söker ni online/elektroniskt via denna länk: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html och klicka sedan på rutan ”Apply here for e-visa”.

Ni får visumbekräftelsen till den mejladress ni angivit i visumansökan. Det kan ta upp till ca 4 dagar att få visumbekräftelsen utfärdad. Visumbekräftelsen ska skrivas ut och tas med på resan.

Visumbekräftelsen visas sedan upp tillsammans med ditt pass vid ankomst till Indien.

Visumet är giltigt i 30 dagar och kostar 25 USD. Du kan söka e-visum senast 5 dagar men tidigast 30 dagar innan avresa. Men för att undvika tidsnöd så ansök gärna tidigare än 5 dagar innan avresa.

Om ni vill att Iventus gör indiskt e-visum åt er så kostar det 500 kr och vi behöver då få in nedanstående senast 3 veckor innan avresa:

- Ett nytaget digitalt foto i färg som inte får vara större än 1 MB och det ska vara 2 inches x 2 inches vilket motsvarar ca 5,08 cm x 5,08 cm.

- Kopia på fotouppslaget i ditt pass

Visum Bhutan

Visum krävs för skandinaviska medborgare. Vi ordnar visum till Bhutan i förväg. Vi behöver få in passkopia i färg senast 2 månader före avresa för att kunna ordna visum.

För visum till Sikkim och Bhutan gäller att:

Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst och innehålla minst 4 tomma sidor.

Om du reser med annat pass än svenskt är du själv skyldig att kontrollera om du behöver visum till de länder du kommer att besöka under resan. Vi kan hjälpa till med detta men du är ansvarig för att ta reda på till vilka länder du behöver visum.

 

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
16/10 - 1/11StockholmSikkim - Bhutan. Flyg Stockholm t/r.Mer än 441 850:-Boka
16/10 - 1/11KöpenhamnSikkim - Bhutan. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 441 850:-Boka
16/10 - 1/11GöteborgSikkim - Bhutan. Flyg Göteborg t/r.Mer än 441 850:-Boka
16/10 - 1/11OsloSikkim - Bhutan. Flyg Oslo t/r.241 850:-Boka

Mars 2023

19/3 - 4/4StockholmSikkim - Bhutan. Flyg Stockholm t/r.Mer än 441 850:-Boka
19/3 - 4/4KöpenhamnSikkim - Bhutan. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 441 850:-Boka
19/3 - 4/4GöteborgSikkim - Bhutan. Flyg Göteborg t/r.Mer än 441 850:-Boka
19/3 - 4/4OsloSikkim - Bhutan. Flyg Oslo t/r.241 850:-Boka
Powered by Travelize