Spanien - en färd genom historien

Följ med på en färd genom det okända Spanien. Medeltida städer, keltiska byar och arkitektoniska underverk varvas med sköna naturupplevelser, gripande konstupplevelser, vinprovning och kulinariska sensationer. Det här är en resa där vi upplever Spaniens mångfacetterade kultur och historia tillsammans med Sveriges främsta Spanienkännare.

Vi ser katedralen i pilgrimsstaden Santiago de Compostela och besöker den spanska kulturens källa i Covadonga, vi studerar Bilbaos Guggenheimmuseum och Segovias romerska akvedukt. Vi ser grottmålningarna i Altamira och njuter av konstskatterna på Pradomuseet i Madrid.

I den baskiska staden Gernika får vi vittnesmål om hur staden bombades av Hitler under spanska inbördeskriget och i Madrid ser vi Picassos mästerverk Guernica som så skakande skildrar händelsen. Berättelser om medeltida hjältar och grymma krig och konst från det spanska imperiets gyllene sekel varvas med den moderna tidens hisnande skapelser och samtidshistoria. 

Historia varvas med dagsaktuella händelser i ett program som är späckat med upplevelser. Vi bor på unika Paradorer och vi äter på utsökta restauranger. I Rioja provsmakar vi vin, i galiciska fiskehamnar provar vi skaldjur och i Baskien går vi på tapasrunda. Vi försummar inte heller att äta en festmåltid på världens äldsta restaurang i Madrid och uppleva en sprakande flamencoshow.

Färdledare och ciceron för denna unika färd genom Spaniens historia är Spanienkännaren Thomas Gustafsson, mångårig korrespondent i Madrid, hispanist och författare till flera hyllade facklitterära böcker om Spanien, bland annat boken ”Spanien - En färd genom historien” som ingår i resans pris.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1
Flyg till Santiago de Compostela via Frankfurt.  Vi landar på eftermiddagen och transporteras till pilgrimsstadens femstjärniga Parador där vi ska bo två nätter. Det magnifika natthärbärget har sedan medeltiden tagit emot besökare och är numera Spaniens finaste parador. De spanska paradorerna, Paradores som de kallas, är en unik hotellkedja som funnits i Spanien sedan 1928. Paradorerna ligger ofta i gamla anrika kulturbyggnader, slott och klosterbyggnader som byggts om och restaurerats för att fungera som inbjudande hotell där de gamla historiska detaljerna bevarats.

Bättre ställen att bo på under en kulturhistorisk resa gå inte att finna. Alla paradorer har dessutom utsökta restauranger som tillhör de bästa i trakten, alltid med inriktning på det regionala köket. Under vår färd genom norra Spanien kommer vi att bo på fyra av landets vackraste och mest inbjudande Paradorer.

På kvällen samlas vi för en gemensam välkomstmiddag på Paradorens fina restaurang.

Dag 2
Vår färd genom den spanska historien startar i Santiago de Compostela. Sedan medeltiden är detta en av den kristna världens heligaste städer, hit har människor kommit vandrande från hela Europa för att besöka stadens katedral där helgonet Jakob anses ligga begravd. I Santiago möttes och befruktades tankar från norr och söder, från öst och väst. Idéhistoriker brukar till och med säga att det var längs vägen till Santiago som den moderna västerländska civilisationen skapades. Här föddes Europatanken.

Vi vaknar i Santiago och har en hel dag för att upptäcka pilgrimsstaden som är en av världens viktigaste kulturella center.  Vi inleder med ett besök i den imponerande katedralen som ligger precis intill hotellet. Vi vandrar därefter genom de vackra medeltida gränderna och känner den speciella stämningen som bara finns i Santiago hit pilgrimer och vandrare kommer från hela världen. 

Efter rundturen har vi några timmars egentid innan vi samlas för middag på Paradorens restaurang.

Dag 3
Bussen tar oss österut genom det galiciska karga landskapet, vi gör en första kaffepaus strax innan gränsen till Asturien där vi kan se ut över Atlanten. Därefter kör vi in i det historiska landskapet Asturien där vi gör ett längre stopp i den lilla fiskebyn Cudillero.

Här finns det finns tid att smaka lite cider och goda skaldjur innan vi fortsätter till den regionala huvudstaden Oviedo där vi inleder med ett besök på stadens vackra katedral där vi bland annat ser det heliga gotiska korset som förvaras i katedralens skattkammare. Vi ska också titta närmare på det hypermoderna kongresscentret, ritat av Santiago Calatrava innan vi fortsätter vår färd.

Vi kör in i landet upp mot bergen med siktet inställt på den mytomspunna platsen Covadonga, grottan där Spanien enligt myten uppkom. Hit kommer nästan bara spanska turister men det är en unik historisk plats som vi naturligtvis inte missar. Efter besöket checkar vi in på den mäktiga Paradoren Cangas de Onís. Denna parador ligger i ett gammalt munkkloster i en mycket vacker omgivning.

På kvällen samlas vi för middag i paradorens matsal och därefter finns möjlighet att avsluta kvällen i baren som ligger precis intill munkarnas gamla kapell. De lokala dryckerna är cider och orujo, den spanska varianten av grappa, men den är egentligen inget som vår ciceron rekommenderar för finsmakare.

Dag 4
Efter frukost åker vi vidare mot nästa spanska region som är Kantabrien. Landsvägen slingrar sig genom ett grönt landskap omgivet av höga bergstoppar där forsar spränger sig igenom dalgångerna. Vi gör ett stopp i en liten by som är speciellt sevärd och hinner också med en kopp kaffe innan vi når fram till Altamiragrottorna som är en av dagens höjdpunkter.

I Altamira finns Europas mest kända och vackraste stenåldersmålningar. Altamira brukar därför ibland kallas stenålderns sixtinska kapell. Vi besöker museet som byggts i anslutning till grottan med ”Europas första konstverk” och hör den fascinerande berättelsen om hur grottan hittades. Den riktiga grottan är numera stängd då andedräkten från besökande människor höll på att utplåna målningarna, men bredvid grottan finns en exakt kopia av densamma och ett informativt museum.

Efter att ha studerat grottorna är det dags att besöka den medeltida byn Santillana del Mar som en gång blev utsedd till Spaniens vackraste. När vi samlas för att fortsätta vår färd österut har vi också haft tid att inmundiga en god tapaslunch. 

Om det finns tid svänger vi ner i Santander för att bekanta oss med den Kantabriska huvudstaden innan vi når fram till den lilla byn Limpias där vi tar in på det vackra 1800-talspalatset som i dag hyser en parador. Innan vi samlas för gemensam middag i paradorens eleganta matsal finns tid att se närmare på den sköna palatsträdgården med sin inbjudande pool. 

Dag 5
Efter frukost är det dags för den baskiska museidagen som vi inleder i Bilbao dit det tar ungefär 45 minuter att åka. Vi inleder besöket med Guggenheimmuseet som när det öppnade vid mitten av 1990-talet såg till att Bilbao upptäcktes av världen. Vår ciceron berättar historien om hur den gamla nergångna industristaden förvandlades till en turistmagnet tack vare sitt museum och om de senaste årens utveckling. Vi ser den spektakulära byggnaden av stjärnarkitekten Frank O Gehry både invändigt och utvändigt.

Efter museibesöket är det dags för den äldsta stadskärnan. Vi gör en gemensam promenad genom det gamla centrum som avslutas vid torget med alla sina inbjudande tapasbarer. 

Efter att alla haft tid att provsmaka det baskiska kökets läckra pintxos hoppar vi upp i bussen för att fortsätta österut. Vi svänger ner till Gernika, baskernas heliga stad, som bombades söder av Hitlers Luftwaffe vid inledningen av spanska inbördeskriget. Vi ser den gamla eken där baskernas hövding svor sin trohetsed och vi får hela historien om vad som hände den där dagen då Hitler hjälpte Franco med att kväsa baskerna.

Under bussresan mot San Sebastian berättar vår ciceron utförligt om baskernas historia, detta säregna folk som har sin egen kultur och språk. Vi får också veta mer om inbördeskrigets påverkan på Baskien, den baskiska nationalismen samt de senaste årens utveckling som är ett resultat av att ETA upphörde med sina terrordåd och det äntligen blev fred.

Vi når San Sebastian och vårt centralt belägna hotell under eftermiddagen och gör en panoramatur genom staden. Vi har några timmar ledigt innan vi samlas för att gå till en av stadens bästa restauranger där vi ska avnjuta en baskisk middag. 

Dag 6
Efter frukost väntar San Sebastian på att upptäckas. Vi lämnar hotellet till fots ledsagade av vår ciceron. San Sebastian är en av dessa gamla badorter som finns i Europa som byggdes upp och fick sin form under La Belle Epoque.

Här semestrade kungligheter och noblessen, under 1920-talet kom den förlorade generationen med Ernest Hemingway i spetsen hit. Vi ser stadens gamla och nya byggnadsverk, bland annat den fina konferensbyggnaden av Rafael Moneo men också den sköna strandpromenaden.

San Sebastian är en av Europas mest inbjudande städer som har allt att erbjuda en besökare. Numera kommer gastronomer från hela världen till San Sebastian för att äta på någon av stadens alla stjärnkrogar och på de härliga tapasrestaurangerna i gamla stan. I den krogtäta gamla stadskärnan ligger tapasbarerna sida vid sida.

Här är alla bardiskar fyllda med pintxos som är namnet på de läckra baskiska rätterna. Man går in på en bar, plockar det man vill ha på tallriken och betalar när man går. I gamla stan äter vi en tapaslunch och därefter har vi eftermiddagen ledig för fortsatta strövtåg eller ett skönt havsbad. Någon kanske också vill besöka något av stadens museer.

På kvällen samlas vi för att middag på en annan av stadens bästa restauranger.

Dag 7
Efter frukost går färden mot Rioja där det är vinskörd. Rioja är ett av världens förnämsta vindistrikt. Under senare år har vinproducenterna i Rioja dessutom satsat stort på att utveckla sina viner och detta kvalitetsarbete har utöver fina viner också resulterat i en rad spektakulära byggnader.

Vi inleder besöket hos vinproducenten Marques de Riscal som har en spektakulär bodegabyggnad formgiven av arkitekten Frank O Gehry, samma arkitekt som ritade Guggenheim. Vi får en rundtur på bodegan som avslutas med provsmakning av vinet. Vad gäller vinproduktionen så är Marques de Riscal regionens mest anrika vinmakare och man kan kalla deras vin för en klassisk rioja. Därför har vi valt att lägga nästa besök på den moderna bodegan Baigorri där man satsat på att producera en mer modern rioja. Baigorri har under senare år vunnit många prestigefyllda utmärkelser och även här ska vi få en provning men också en god vinprovarlunch som vi äter gemensamt.

Efter lunchen fortsätter vår resa in i Kastilien där landskapet byter karaktär då vi når det spanska inlandet. Vi gör nästa stopp vid Burgos, den historiskt mytomspunna staden, belägen djupt inne i Kastiliens kärna. Här ser vi den berömda katedralen där den legendariske riddaren El Cid vilar innan vi kör vidare mot kvällens hotell, Paradoren i Lerma, där vi tar in på hertigens palats.

Paradoren är ett enormt slott. Vi bor i den pampiga huvudbyggnaden från 1500-talet som anpassats till moderna krav. Vi ankommer i god tid till middagen som vi intar i slottets matsal.

Dag 8
Efter frukost åker vi vidare söderut i riktning mot Madrid. Vi gör dagens första stopp i Segovia där vi bland annat ser vad som anses vara världens bäst bevarade romerska akvedukt och har även tid för förmiddagskaffe. Därefter kör vi genom bergen och hamnar i Madridprovinsen. Vi byter nu klimatzon och kommer att möta en betydligt högre temperatur än inne i det norra höglandet.

Strax efter den långa tunneln svänger vi av för här ligger det makalösa El Escorial, det främsta byggnadsverket från den spanska guldåldern. Det väldiga klosterslottet är från 1500-talet då det uppfördes på order av kung Felipe II. Det var härifrån han styrde över det mäktigaste imperiet världen någonsin skådat. Det finns massor att se i El Escorial, byggnaden har över tusen rum, men det mest spektakulära är ändå gravkammaren där alla spanska monarker vilar. 

Bara några minuter från El Escorial ligger Valle de los Caidos, de fallnas dal, som uppfördes av krigsfångar efter inbördeskrigets slut på general Francos order. Hit fraktades sedan kvarlevorna från tiotusentals stupade för att begravas. När general Franco dog fick han också sin grav i monumentet. Där vilade sedan diktatorn till hösten 2019 då hans kista på order av den dåvarande socialistregeringen flyttades från monumentet vilket väckte djup vrede hos Francoanhängare. Vår ciceron sammanfattar konflikten och berättar också om Francos påverkan på Spanien i dag.

Vi kör mot Madrid och anländer till staden norrifrån vilket gör att vi fått en panoramatur innan vi når vårt centralt belägna hotell. Här ska vi bo under tre nätter på bekvämt promenadavstånd från alla sevärdheter.

På kvällen äter vi middag på en trevlig restaurang i närheten av hotellet.

Dag 9 
Dagen inleds med en rundtur till fots där vi tillsammans med vår ciceron som levt mer än femton år i Madrid ser allt som är värt att beskåda.

Efter lunch gör vi ett besök på Pradomuseeet som är klassat som ett av världens främsta konstmuseer. Vi gör en koncentrerad rundvandring i det enorma museet under ledning av en konstguide. 

På kvällen samlas vi sedan för middag på en berömd flamencokrog där måltiden avslutas med en flamencoshow.

Dag 10
Förmiddagen inleds med ett besök på Reina Sofiamuseet där vi framför allt ser Picassos muralmålning Guernica men där finns också de bästa verken av spanska mästare som Dalí och Miró.
Därefter ledigt för egna strövtåg, shopping eller kompletterande konstupplevelser. 

På kvällen återsamlas vi för gemensam avskedsmiddag på Casa Botín, världens äldsta restaurang. 

Dag 11
För dem som inte har bokat några extradagar i Madrid är det utcheckning och transfer till flygplatsen. 

Resfakta

Pris: fr. 39 850:-

Avresor

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 10:05. Hemkomst kl. 23:20. Flygbolag: Lufthansa
Göteborg: Avresa kl. 10:15. Hemkomst kl. 21:05. Flygbolag: Lufthansa
Köpenhamn: Avresa kl. 09:40. Hemkomst kl. 20:25. Flygbolag: Lufthansa


I grundpriset ingår
• Flyg med Lufthansa Stockholm/Göteborg/Köpenhamn - Santiago de Compostela via Frankfurt
• Flyg med Lufthansa Madrid – Stockholm/Göteborg/Köpenhamn via München
• Alla transporter i övrigt enligt programmet
• 2 nätter på den historiska 5-stjärniga Paradoren i Santiago de Compostela
• 1 natt på den unika Paradoren i Cangas de Onis
• 1 natt på Paradoren i palatset i Limpias
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i centrum av San Sebastian
• 1 natt på Paradoren i slottet i Lerma
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i centrum av Madrid.
• Frukostbuffé på hotellen alla dagar
• En lunch på vingård
• Middag alla kvällar. Vin ingår vid sex av middagarna.
• Två vinprovningar i Rioja
• Alla inträden och aktiviteter enligt dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Spanienkännaren Thomas Gustafsson som ciceron under hela resan
• Boken ”Spanien – en färd genom historien” av Thomas Gustafsson. En bok per bokning. 


Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 6 450:-


 

Visum

Visum behövs inte för medborgare i EU/Schengenländer.

Karta