St Petersburg-Moskva på 7 dagar

En spännande resa till två världsmetropoler med lite olika karaktär: St Petersburg där kulturen står i centrum och Moskva som alltmer utvecklas till ett av världens ledande affärscentra.

Resan startar i Peter den Stores skapelse, St Petersburg.
Vi besöker Eremitaget med Vinterpalatset, Pavlovskpalatset och åker båt ut till Peter den Stores sommarpalats med de sagolika fontänerna.  

Vi tar sedan tåget till den myllrande affärsstaden Moskva. I Moskva besöks Vodkamuseet, Kreml med Livrustkammaren och Tretiakovgalleriet. Kanske väljer någon att bevista den berömda ryska cirkusen eller en opera- eller balettföreställning på Bolsjojteatern.

Pris från:
11 850:-
Dagar:7
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 
12.45 Avresa från Arlanda.
13.05 Avresa från Köpenhamn.
19.40 (Lokal tid) Ankomst till St Petersburg efter mellanlandning i Moskva. Det serveras lättare måltid på planet.
Transfer till hotellet och incheckning.
21:00 (20.00 svensk tid) Middag.

Dag 2 
09:30 Stadsrundtur.

Vår guide berättar om St Petersburgs historia medan vi passerar och stannar till vid huvudgatan Nevskij Prospekt, Palatstorget med Generalstaben, Admiralitetet, Kyrkan på Blodet, den väldiga Kazankatedralen, Peter Paul fästningen där alla tsarer ligger begravda m.m.

Lunchen denna dag avnjuts i Nikolajevskijpalatset.

Efter måltiden besöks Eremitaget, ett av världens mest berömda museer för västerländsk konst. Här bodde tsarfamiljen fram till revolutionen. Det är kanske bara Louvren i Paris som kan mäta sig med Eremitagets rikedomar.

Eremitaget består av sex byggnader längs Nevas flodbank i centrala Petersburg där Vinterpalatset är den mest framträdande. Västeuropeisk konst dominerar och tar upp 120 rum i fyra av byggnaderna. Till museets främsta stoltheter hör målningar av renässansens mästare som da Vinci, Raphael, Giorgione, Titian och Michelangelo. Av idag tio kända originalmålningar av da Vinci världen runt finns två på Eremitaget, däribland "Madonna Litta". Men här finns målningar av snart sagt alla betydande västeuropeiska konstnärer från 1500-talet och framåt: Ribero, Zurbaran, Velazquez, El Greco, Rubens, Poussin, Monet, Cezanne, Gauguin och van Gogh.

Vi ägnar en stund åt Rembrandtsalen med en diger samling av denne mästare. De stora samlingarna av Matisse och Picasso hör också till de mest uppskattade.

Eremitaget innehåller också en mängd andra föremål, allt från arkeologiska fynd från 2-3000 före Kristus till unika samlingar av vapen, mynt, smycken, porslin m.m. Vi koncentrerar oss dock på de västeuropeiska mästarna. Många av salarna i Eremitaget är i sig själva värda ett besök med vackra takmålningar och andra utsmyckningar

Vi återkommer till hotellet c:a 17:00.

Dag 3 
Efter frukost kliver vi ombord på en båt och glider ut längs Neva till Petrodvorets, Peter den Stores Sommarpalats. Palatset ligger på en kulle vid Finska viken, 3 mil väster om S:t Petersburg (på resan 10 oktober besöks Peter Paul fästningen istället för Sommarpalatset).

Vårt fartyg lägger till vid slottsparkens brygga varefter vi utforskar slottsparken med de mäktiga fontänerna under guidens sakkunniga ledning.  
Peter den Store hade inspirerats av Versailles men ville överglänsa fransmännen.

Efter rundvandringen åker vi buss genom några byar i utkanten av St Petersburg innan vi når fram till Pushkin och Tsarskoje Selo där vi intar gemensam lunch på en mysig restaurang.

Efter lunch besöker vi Pavlovskpalatset som ligger intill Tsarskoje Selo.
Palatset ritades av Charles Cameron och och var en gåva från Katarina den Stora till sin son Pavel, senare tsar Paul 1 av Ryssland. Slottet byggdes mellan 1778 och början av 1800-talet.

Palatset är en välfylld skattkammare med ovärderliga konstverk – skulpturer, målningar, trä- och elfenbenssniderier, slipade stenar, glas, keramik, brons och möbler. Under vår rundvandring fascineras vi också av den mästerliga och varierade arkitekturen. Salarna och rummen är byggda i olika stilar som egyptisk, italiensk, grekisk m.m.. Pavlovsk är det palats som byggdes sist av slotten runt Petersburg och på många sätt det mest imponerande. Vi börjar vår rundvandring med den italienska salen där vi får njuta av en samling antika skulpturer innan vi fortsätter genom grekiska salen, fredssalen, krigssalen och övriga salar. Paul och hans andra hustru Maria Fjodorovna gjorde en rundresa i Europa i början av 1780-talet och mottog ett antal gobelänger och andra gåvor från Marie-Antoinette och Ludvig XiV. Vid hemkomsten lät man förgylla palatset med dessa gåvor.

År 1837 byggdes Rysslands första järnväg mellan St Petersburg och Pavlovsk. För att locka resenärer uppfördes 1845 en magnifik konsertpaviljong i Pavlovsk där några av Europas mest kända orkestrar och kapellmästare varje sommar konserterade.

Vi vandrar även runt i den romantiska slottsparken som är den största landskapsparken i Ryssland.

Vi är tillbaka på hotellet runt 17:00.

Dag 4 
Ledigt på förmiddagen för egna strövtåg.

13:00 Tåg till Moskva
17.15 Ankomst Moskva. Transfer till hotellet och incheckning.
19:30 Middag.

Dag 5
09:30 Stadsrundtur.

Moskva anses ha grundats år 1147 av ”Jurij den Långarmade” och har sedan dess närmast utplånats några gånger men byggts upp igen.
Vår guide berättar om Moskvas historia medan vi passerar och stannar till vid Röda Torget, Revolutionsplatsen, Segerparken, Frälsarkatedralen (byggdes ursprungligen på order av tsar Alexander I efter att ryssarna lyckats häva Napoleons belägring av Moskva 1812. Hagia Sofia i dåvarande Konstantinopel stod som förebild), Moskvauniversitetet (en av Stalins sju systrar, d.v.s. de speciella skyskrapor som kännetecknar Moskva), Nya Nunneklostret (där Peter den Store lät fängsla sin syster), ”Vita Huset” (som Jeltsin besköt 1993) m.m.

Efter gemensam lunch besöker vi Tretiakovgalleriet.
Galleriet har etthundrafemtiotusen verk och är det absolut främsta museet för rysk konst från 1100-talet och fram till 1900-talet. Galleriet tillhör de 10 mest kända muséerna i världen och har den finaste ikonsamlingen som står att finna. Galleriet har också en betydande rikedom av porträttmålningar och andra betydande verk av alla kända ryska konstnärer. Man kan utan problem tillbringa en vecka på Tretiakovgalleriet. Vi väljer ut de intressantaste delarna.

Vi är tillbaka på hotellet c:a 16.30.

18:00 promenerar vi till vodkamuseet som ligger 2-3 minuters promenad från hotellet. Varför är vodka ("det lilla vattnet") så starkt förknippat med den ryska folksjälen?
Vår guide reder ut begreppen under en 40 minuter lång visning av vodkamuseet. Efter visningen bjuds vi på snittar m.m. Till detta får vi prova klassiska ryska drycker.

Dag 6
09:30 Kreml med Livrustkammaren.

Guiden tar oss med till Kreml, den mytomspunna gigantiska fästningen (muren är 2235 meter lång) där president Putin numera huserar.

Inne i Kreml ligger Livrustkammaren, som är Rysslands äldsta museum. Där finns unika samlingar från 1100-talet och framåt av juveler, hovdräkter, militära paradutrustningar, gåvor till den ryske kejsaren från Bysans och andra historiska stater samt diverse verk som skapats i Kremls verkstäder. Speciellt vagnsparken är mycket sevärd. Vi får se alla vagnar som Peter den Store, Katarina den Stora och andra regenter färdades i. De berömda Fabergé-äggen ingår också i samlingen. Inne på Kremlområdet finns också ett flertal kyrkor, bl.a. Uspenskijkatedralen som besöks. Vi tar också en titt på tsarklockan och den mäktiga tsarkanonen.

Efter besöket väntar gemensam lunch på restaurang intill Röda Torget. De som vill stannar kvar efter lunchen och besöker kanske det berömda varuhuset GUM som ligger alldeles intill. Övriga tar bussen tillbaka till hotellet dit vi återvänder c:a 15:00.

Dag 7
Buss till flygplatsen direkt efter frukost.
10:30 Avresa till Köpenhamn. 12:05 Ankomst Kastrup.
10:35 Avresa till Stockholm. 11:45 Ankomst Arlanda.

Resfakta

Pris fr. 11 850:-

Avresor
2019
April: 17
Maj: 15, 29
Juni: 19
Juli: 10
September: 11, 25

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 12:45. Hemkomst kl. 11:40. Flygbolag: Aeroflot
Köpenhamn: Avresa kl. 13:05. Hemkomst kl. 12.05. Flygbolag: Aeroflot

Observera att flygtiderna kan skilja sig åt mellan olika datum. Kontrollera vad som står när ni bokar resan.

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/Köpenhamn - St Petersburg med Aeroflot.
• Flyg Moskva - Stockholm/Köpenhamn med Aeroflot.
• Dagtåg St Petersburg - Moskva. 
• Transfers vid ankomst / avresa i St Petersburg och Moskva. 
• 3 nätter på 4-stjärniga hotell Moskva i St Petersburg. 
• 3 nätter på 4-stjärniga hotell Delta i Moskva. 
• Stadsrundtur i St Petersburg.
• Peter den Stores sommarpalats med båt längs Neva på ditvägen (på resan 17/4 besöks Peter Paul fästningen istället).
• Eremitaget med Vinterpalatset.
• Pavlovskpalatset.
• Stadsrundtur i Moskva.
• Kreml med Livrustkammaren.
• Vodkamuseet med vodkaprovning.
• Tretiakovgalleriet.
• Frukost alla dagar.
• 4 luncher. Lunch dag 2, 3, 5 och 6.
• 2 middagar. Middag dag 1 och 4.
• Svensktalande guider

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 1 800:-
• Ryskt visum för skandinavisk medborgare: fr. 750:-
• Biljett till opera/balett på Mariinskij- eller Mikhailovskijteatern: fr. 1 150:-
• Cirkus i Moskva: fr. 485:-
• Biljett till opera/balett på Bolsjojteatern i Moskva, se nedan.

Observera att Mikhailovskij- Mariinskijteatern och Bolsjojteatern normalt sett är stängda slutet av juli - mitten av september.

 

Biljetter till opera, balett och cirkus
Det går också bra att själv köpa biljetter via teatrarnas hemsidor (se nedan).
Vi bokar cirkusbiljetter samt opera- och balettbiljetter till Mariinskij-, Mikhailovskij- och Bolsjojteatern.
Marinskij-, Mikhailovskij- och Bolsjojteatern är normalt sett stängda mitten av juli - september. 

Opera- och balettföreställningar ges flera kvällar i veckan. För program se nedan.
Vänligen meddela önskemål om föreställning vid bokning. Om inget önskemål anges gör vi en bedömning av repertoaren och bokar biljetter efter tillgänglighet.

Alla biljetter måste bokas senast 2 månader före avresa. Transfer ingår ej.
Biljetter fås av guiden på plats. Föreställningarna börjar normalt kl 19.00. Vi ordnar därför separat middag tidigare för dem som beställt biljetter till kvällsevenemang.

Mariinskijteatern: Opera- och balettföreställningar ges flera kvällar i veckan
För program se här >> Det går även att köpa biljetter direkt via teaterns hemsida.

Mikhailovskijteatern: Opera- och balettföreställningar ges flera kvällar i veckan.
För program se här >> Det går även att köpa biljetter direkt via teaterns hemsida.

Cirkus i Moskva: Föreställning sker på fredagar och lördagar. Under juli - augusti är cirkusen normalt stängd.

Bolsjojteatern: 
Biljetter till opera/balett på Bolsjojteatern kan köpas tidigast 3 månader före evenemanget.
Det gäller såväl deras nya scen som den nyrenoverade historiska huvudscenen.
Priset varierar från 600-3000:- beroende på scen och föreställning.

Vid bokning av resa kan ni anmäla intresse för att gå på Bolsjojteatern. Då kontaktar vi er när programmet finns för den aktuella resan. Det sker 3 till 4 månader före avresa. Ni kan även boka biljetter själva via Bolsjojteaterns hemsida: http://www.bolshoi.ru/

 

Avbeställningsskydd
Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Avbeställningsskyddet tecknas direkt med försäkringsbolaget och det är deras villkor som gäller. Du kan också vid behov beställa reseförsäkring via Gouda. Köp avbeställningskydd via Gouda

Hotell

Hotell Moskva
Hotell Moskva är ett 4-stjärnigt hotell med bra läge i centrum av St Petersburg. Hotellet ligger invid floden Neva i ena änden av huvudgatan Nevskij Prospekt. Runt hotellet finns många trevliga restauranger. I samma hus som hotellet finns t-banestation. På hotellet finns bankomat och växlingskontor samt ett flertal restauranger och barer, skönhetssalong, souveniraffär m.m. Hårtork och kylskåp finns i samtliga rum. Gratis WIFI.

Hotell Delta 
Hotell Delta är ett trevligt 4-stjärnigt hotell som ligger vid tunnelbanestation Partizanskaja, 5 hållplatser utan byte från absoluta centrum av Moskva. Resan till Röda Torget och Bolsjojteatern tar femton minuter.

På Delta finns flera restauranger, barer och cafeterior samt affärer, bankomater, växlingskontor, businesscenter, nattklubb m.m.  Samtliga rum har kylskåp, hårtork och gratis WIFI.
Bredvid hotellet ligger ett populärt mini-Kreml med vodkamuseum och restauranger samt Izmailovskij marknad dit shoppingsugna Moskvabor vallfärdar på lördagar och söndagar.

Visum

Visum krävs för svenska medborgare.
Visumhandlingar ska vara Iventus tillhanda senast 4 veckor före avresa.
Visumprocessen tar cirka 2 veckor och vi returnerar passet så fort visum är klart. Observera att handläggningstiden kan vara något längre under v.18-21 på grund av att ryska konsulatet håller stängt vissa dagar i början av maj.

Visum Ryssland
Följande krävs för visum:
- Pass i original
- Ifylld visumansökan
- Ett färgfoto
- Försäkringsintyg

Läs mer om visum till Ryssland
 

Har du annat medborgarskap än svenskt kan andra regler gälla. Observera att om du inte är svensk medborgare kan reglerna vara olika beroende på om du är bosatt i Sverige eller inte. Det är ofta enklare om man är bosatt i Sverige. Kontakta oss för mer information.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
17/4 - 23/4Stockholm ArlandaSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Stockholm t/r.Mer än 411 850:-Boka
17/4 - 23/4Köpenhamn KastrupSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 412 250:-Boka

Maj, 2019

15/5 - 21/5Stockholm ArlandaSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Stockholm t/r.Mer än 412 850:-Boka
15/5 - 21/5Köpenhamn KastrupSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 413 250:-Boka
29/5 - 4/6Stockholm ArlandaSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Stockholm t/r.Mer än 412 850:-Boka
29/5 - 4/6Köpenhamn KastrupSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 413 250:-Boka

Juni, 2019

19/6 - 25/6Stockholm ArlandaSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Stockholm t/r.Mer än 412 850:-Boka
19/6 - 25/6Köpenhamn KastrupSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 413 250:-Boka

Juli, 2019

10/7 - 16/7Stockholm ArlandaSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Stockholm t/r.Mer än 411 850:-Boka
10/7 - 16/7Köpenhamn KastrupSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 412 250:-Boka

September, 2019

11/9 - 17/9Stockholm ArlandaSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Stockholm t/r.Mer än 411 850:-Boka
11/9 - 17/9Köpenhamn KastrupSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 412 250:-Boka
25/9 - 1/10Stockholm ArlandaSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Stockholm t/r.Mer än 411 850:-Boka
25/9 - 1/10Köpenhamn KastrupSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 412 250:-Boka
Powered by Travelize