St Petersburg-Moskva på 7 dagar

En spännande resa till två världsmetropoler med lite olika karaktär: St Petersburg där kulturen står i centrum och Moskva som alltmer utvecklas till ett av världens ledande affärscentra.

Resan startar i Peter den Stores skapelse, St Petersburg.
Vi besöker Eremitaget med Vinterpalatset, Pavlovskpalatset och åker båt ut till Peter den Stores sommarpalats med de sagolika fontänerna.  

Vi tar sedan tåget till den myllrande affärsstaden Moskva. I Moskva besöks Vodkamuseet, Kreml med Livrustkammaren och Tretiakovgalleriet. Kanske väljer någon att bevista den berömda ryska cirkusen eller en opera- eller balettföreställning på Bolsjojteatern.

Pris från:
13 750:-
Dagar:7
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 
Avresa från Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo på eftermiddagen.
Efter ankomst till St Petersburg transfer till hotellet och incheckning.

Gemensam middag.

Dag 2 
09:30 Stadsrundtur.

Vår guide berättar om St Petersburgs historia medan vi passerar och stannar till vid huvudgatan Nevskij Prospekt, Palatstorget med Generalstaben, Admiralitetet, Kyrkan på Blodet, den väldiga Kazankatedralen, Peter Paul fästningen där alla tsarer ligger begravda m.m.

Lunchen denna dag avnjuts i Nikolajevskijpalatset.

Efter måltiden besöks Eremitaget, ett av världens mest berömda museer för västerländsk konst. Här bodde tsarfamiljen fram till revolutionen. Det är kanske bara Louvren i Paris som kan mäta sig med Eremitagets rikedomar.

Eremitaget består av sex byggnader längs Nevas flodbank i centrala Petersburg där Vinterpalatset är den mest framträdande. Västeuropeisk konst dominerar och tar upp 120 rum i fyra av byggnaderna. Till museets främsta stoltheter hör målningar av renässansens mästare som da Vinci, Raphael, Giorgione, Titian och Michelangelo. Av idag tio kända originalmålningar av da Vinci världen runt finns två på Eremitaget, däribland "Madonna Litta". Men här finns målningar av snart sagt alla betydande västeuropeiska konstnärer från 1500-talet och framåt: Ribero, Zurbaran, Velazquez, El Greco, Rubens, Poussin, Monet, Cezanne, Gauguin och van Gogh.

Vi ägnar en stund åt Rembrandtsalen med en diger samling av denne mästare. De stora samlingarna av Matisse och Picasso hör också till de mest uppskattade.

Eremitaget innehåller också en mängd andra föremål, allt från arkeologiska fynd från 2-3000 före Kristus till unika samlingar av vapen, mynt, smycken, porslin m.m. Vi koncentrerar oss dock på de västeuropeiska mästarna. Många av salarna i Eremitaget är i sig själva värda ett besök med vackra takmålningar och andra utsmyckningar

Vi återkommer till hotellet c:a 17:00.

Dag 3 
Efter frukost kliver vi ombord på en båt och glider ut längs Neva till Petrodvorets, Peter den Stores Sommarpalats. Palatset ligger på en kulle vid Finska viken, 3 mil väster om S:t Petersburg.

Vårt fartyg lägger till vid slottsparkens brygga varefter vi utforskar slottsparken med de mäktiga fontänerna under guidens sakkunniga ledning.  
Peter den Store hade inspirerats av Versailles men ville överglänsa fransmännen.

Efter rundvandringen åker vi buss genom några byar i utkanten av St Petersburg innan vi når fram till Pushkin och Tsarskoje Selo där vi intar gemensam lunch på en mysig restaurang.

Efter lunch besöker vi Pavlovskpalatset som ligger intill Tsarskoje Selo.
Palatset ritades av Charles Cameron och och var en gåva från Katarina den Stora till sin son Pavel, senare tsar Paul 1 av Ryssland. Slottet byggdes mellan 1778 och början av 1800-talet.

Palatset är en välfylld skattkammare med ovärderliga konstverk – skulpturer, målningar, trä- och elfenbenssniderier, slipade stenar, glas, keramik, brons och möbler. Under vår rundvandring fascineras vi också av den mästerliga och varierade arkitekturen. Salarna och rummen är byggda i olika stilar som egyptisk, italiensk, grekisk m.m.. Pavlovsk är det palats som byggdes sist av slotten runt Petersburg och på många sätt det mest imponerande. Vi börjar vår rundvandring med den italienska salen där vi får njuta av en samling antika skulpturer innan vi fortsätter genom grekiska salen, fredssalen, krigssalen och övriga salar. Paul och hans andra hustru Maria Fjodorovna gjorde en rundresa i Europa i början av 1780-talet och mottog ett antal gobelänger och andra gåvor från Marie-Antoinette och Ludvig XIV. Vid hemkomsten lät man förgylla palatset med dessa gåvor.

År 1837 byggdes Rysslands första järnväg mellan St Petersburg och Pavlovsk. För att locka resenärer uppfördes 1845 en magnifik konsertpaviljong i Pavlovsk där några av Europas mest kända orkestrar och kapellmästare varje sommar konserterade.

Vi vandrar även runt i den romantiska slottsparken som är den största landskapsparken i Ryssland.

Vi är tillbaka på hotellet runt 17:00.

Dag 4 
Ledigt på förmiddagen för egna strövtåg.

13:00 Tåg till Moskva
17.15 Ankomst Moskva. Transfer till hotellet och incheckning.
19:30 Middag.

Dag 5
09:30 Stadsrundtur.

Moskva anses ha grundats år 1147 av ”Jurij den Långarmade” och har sedan dess närmast utplånats några gånger men byggts upp igen.
Vår guide berättar om Moskvas historia medan vi passerar och stannar till vid Röda Torget, Revolutionsplatsen, Segerparken, Frälsarkatedralen (byggdes ursprungligen på order av tsar Alexander I efter att ryssarna lyckats häva Napoleons belägring av Moskva 1812. Hagia Sofia i dåvarande Konstantinopel stod som förebild), Moskvauniversitetet (en av Stalins sju systrar, d.v.s. de speciella skyskrapor som kännetecknar Moskva), Nya Nunneklostret (där Peter den Store lät fängsla sin syster), ”Vita Huset” (som Jeltsin besköt 1993) m.m.

Efter gemensam lunch besöker vi Tretiakovgalleriet.
Galleriet har etthundrafemtiotusen verk och är det absolut främsta museet för rysk konst från 1100-talet och fram till 1900-talet. Galleriet tillhör de 10 mest kända muséerna i världen och har den finaste ikonsamlingen som står att finna. Galleriet har också en betydande rikedom av porträttmålningar och andra betydande verk av alla kända ryska konstnärer. Man kan utan problem tillbringa en vecka på Tretiakovgalleriet. Vi väljer ut de intressantaste delarna.

Vi är tillbaka på hotellet c:a 16.30.

18:00 promenerar vi till vodkamuseet som ligger 2-3 minuters promenad från hotellet. Varför är vodka ("det lilla vattnet") så starkt förknippat med den ryska folksjälen?
Vår guide reder ut begreppen under en 40 minuter lång visning av vodkamuseet. Efter visningen bjuds vi på snittar m.m. Till detta får vi prova klassiska ryska drycker.

Dag 6
09:30 Kreml med Livrustkammaren.

Guiden tar oss med till Kreml, den mytomspunna gigantiska fästningen (muren är 2235 meter lång) där president Putin numera huserar.

Inne i Kreml ligger Livrustkammaren, som är Rysslands äldsta museum. Där finns unika samlingar från 1100-talet och framåt av juveler, hovdräkter, militära paradutrustningar, gåvor till den ryske kejsaren från Bysans och andra historiska stater samt diverse verk som skapats i Kremls verkstäder. Speciellt vagnsparken är mycket sevärd. Vi får se alla vagnar som Peter den Store, Katarina den Stora och andra regenter färdades i. De berömda Fabergé-äggen ingår också i samlingen. Inne på Kremlområdet finns också ett flertal kyrkor, bl.a. Uspenskijkatedralen som besöks. Vi tar också en titt på tsarklockan och den mäktiga tsarkanonen.

Efter besöket väntar gemensam lunch på restaurang intill Röda Torget. De som vill stannar kvar efter lunchen och besöker kanske det berömda varuhuset GUM som ligger alldeles intill. Övriga tar bussen tillbaka till hotellet dit vi återvänder c:a 15:00.

Dag 7
Buss till flygplatsen direkt efter frukost.
Ankomst till Skandinavien vid lunchtid.

Resfakta

Pris fr. 13 750:-

Avresor
2022
Maj: 11
Juli: 13
September: 21

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 15:35. Hemkomst kl. 15:05. Flygbolag: Air Baltic
Göteborg: Avresa kl. 14:00. Hemkomst kl. 13:30. Flygbolag: Air Baltic
Köpenhamn: Avresa kl. 14:45. Hemkomst kl. 13:40. Flygbolag: Air Baltic
Oslo: Avresa kl. 14:30. Hemkomst kl.13:45. Flygbolag: Air Baltic

Observera att flygtiderna kan skilja sig åt mellan olika datum. Kontrollera vad som står när ni bokar resan.

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn/Oslo - St Petersburg med Air Baltic.
• Flyg Moskva - Stockholm/Göteborg/Köpenhamn/Oslo med Air Baltic.
• Dagtåg St Petersburg - Moskva. 
• Transfers vid ankomst / avresa i St Petersburg och Moskva. 
• 3 nätter på 4-stjärniga hotell Moskva i St Petersburg. 
• 3 nätter på 4-stjärniga hotell Delta i Moskva. 
• Stadsrundtur i St Petersburg.
• Peter den Stores sommarpalats med båt längs Neva på ditvägen.
• Eremitaget med Vinterpalatset.
• Pavlovskpalatset.
• Stadsrundtur i Moskva.
• Kreml med Livrustkammaren.
• Vodkamuseet med vodkaprovning.
• Tretiakovgalleriet.
• Frukost alla dagar.
• 4 luncher. Lunch dag 2, 3, 5 och 6.
• 2 middagar. Middag dag 1 och 4.
• Svensktalande guider

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 2 450:-
• Ryskt visum för skandinavisk medborgare: fr. 850:-
• Cirkus i Moskva: fr. 485:-

Observera att Mikhailovskij- Mariinskijteatern och Bolsjojteatern normalt sett är stängda slutet av juli - mitten av september.

Biljetter till opera, balett och cirkus
Det är mycket lätt att köpa biljetter själv via teatrarnas hemsidor. Biljetterna kan levereras som PDF-biljett. 

Marinskijteatern: Opera- och balettföreställningar ges flera kvällar i veckan.
För program se här >>

Mikhailovskijteatern: Opera- och balettföreställningar ges flera kvällar i veckan.
För program se här >>

Marinskij-, Mikhailovskij- och Bolsjojteatern är normalt sett stängda mitten av juli - september. 

Cirkus i Moskva: Föreställning sker på fredagar och lördagar. Under juli - augusti är cirkusen normalt stängd.

Bolsjojteatern: 
Biljetter till opera/balett på Bolsjojteatern kan köpas tidigast 3 månader före evenemanget.
Det gäller såväl deras nya scen som den nyrenoverade historiska huvudscenen.
Priset varierar från 600-3000:- beroende på scen och föreställning. För program se här>>

 

Hotell

Hotell Moskva
Hotell Moskva är ett 4-stjärnigt hotell med bra läge i centrum av St Petersburg. Hotellet ligger invid floden Neva i ena änden av huvudgatan Nevskij Prospekt. Runt hotellet finns många trevliga restauranger. I samma hus som hotellet finns t-banestation. På hotellet finns bankomat och växlingskontor samt ett flertal restauranger och barer, skönhetssalong, souveniraffär m.m. Hårtork och kylskåp finns i samtliga rum. Gratis WIFI.

Hotell Delta 
Hotell Delta är ett trevligt 4-stjärnigt hotell som ligger vid tunnelbanestation Partizanskaja, 5 hållplatser utan byte från absoluta centrum av Moskva. Resan till Röda Torget och Bolsjojteatern tar femton minuter.

På Delta finns flera restauranger, barer och cafeterior samt affärer, bankomater, växlingskontor, businesscenter, nattklubb m.m.  Samtliga rum har kylskåp, hårtork och gratis WIFI.
Bredvid hotellet ligger ett populärt mini-Kreml med vodkamuseum och restauranger samt Izmailovskij marknad dit shoppingsugna Moskvabor vallfärdar på lördagar och söndagar.

Visum

Visum krävs för svenska medborgare.
Visumhandlingar ska vara Iventus tillhanda senast 4 veckor före avresa.
Visumprocessen tar cirka 2 veckor och vi returnerar passet så fort visum är klart. Observera att handläggningstiden kan vara något längre under v.18-21 på grund av att ryska konsulatet håller stängt vissa dagar i början av maj.

Visum Ryssland
Följande krävs för visum:
- Pass i original
- Ifylld visumansökan
- Ett färgfoto
- Försäkringsintyg

Läs mer om visum till Ryssland
 

Har du annat medborgarskap än svenskt kan andra regler gälla. Observera att om du inte är svensk medborgare kan reglerna vara olika beroende på om du är bosatt i Sverige eller inte. Det är ofta enklare om man är bosatt i Sverige. Kontakta oss för mer information.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
11/5 - 17/5StockholmSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Stockholm t/r.Mer än 413 750:-Boka
11/5 - 17/5Köpenhamn St Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 413 750:-Boka
11/5 - 17/5GöteborgSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Göteborg t/r.Mer än 413 750:-Boka
11/5 - 17/5OsloSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Oslo t/r.413 750:-Boka

Juli 2022

13/7 - 19/7StockholmSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Stockholm t/r.Mer än 413 750:-Boka
13/7 - 19/7Köpenhamn St Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 413 750:-Boka
13/7 - 19/7GöteborgSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Göteborg t/r.413 750:-Boka
13/7 - 19/7OsloSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Oslo t/r.413 750:-Boka

September 2022

21/9 - 27/9StockholmSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Stockholm t/r.Mer än 413 750:-Boka
21/9 - 27/9Köpenhamn St Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 413 750:-Boka
21/9 - 27/9GöteborgSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Göteborg t/r.Mer än 413 750:-Boka
21/9 - 27/9OsloSt Petersburg - Moskva på 7 dagar. Flyg Oslo t/r.413 750:-Boka
Powered by Travelize