Stora Rysslandsresan

Med Transsibiriska järnvägen från Moskva till Vladivostok.

Från Moskva till Vladivostok, genom Europa och Asien sträcker sig världens längsta järnväg.

Stora Rysslandsresan bekantar oss med Rysslands historia, kultur, det moderna ryska livet och inte minst landets underbara natur. Vi kommer att färdas över mängder med broar som tar oss över floder och vackra dalgångar samt genom den mäktiga sibiriska taigan. Under resans gång kan den som vill ta ett parti schack med nyfunna ryska vänner.

I Moskva tar vi en promenad på Röda Torget samt besöker Kreml med Livrustkammaren. Livrustkammaren är Rysslands äldsta museum och innehåller unika samlingar från 1100-talet och framåt av bl.a. juveler, hovdräkter och militära paradutrustningar. Speciellt vagnsparken är mycket sevärd; vi får se alla vagnar som Peter den Store, Katarina den Stora och andra regenter färdades i. De berömda Fabergé-äggen ingår också i samlingen.

Guiden visar oss också Tretjakovgalleriet och stadens vackra t-banestationer som närmast kan liknas vid konstmuseer.

Från Moskva reser vi till Ekaterinburg som är den största staden i Uralbergen och ligger på gränsen mellan Europa och Asien. Staden grundades av Peter den Store och namngavs efter hans hustru Katarina. Ekaterinburg ligger vackert vid floden Iset och är berömd för sitt hantverk; många alster härifrån kan beskådas på Eremitaget i St Petersburg.

Ekaterinburg är omtalad för de tragiska händelserna 1918 då bolsjevikerna avrättade tsar Nikolaj II och hans familj. Det var också här som Boris Jeltsins politiska karriär tog fart.

Vi fortsätter till Sibiriens huvudstad Novosibirsk. Vi gör där en båttur på floden Ob och besöker det spännande tågmuseet där vi kan följa transsibiriska järnvägens utveckling från 1891 och framåt.

Tåget tar oss vidare till Irkutsk vid Bajkalsjön. Utanför Irkutsk lever burjaterna, ett av många folkslag vi kommer att träffa på under resan. Burjaterna praktiserar fortfarande shamanism i stor utsträckning.

Vi bor två nätter på ett mysigt hotell i den lilla byn Listvjanka vid Bajkalsjöns strand. Bajkalsjön är på sina håll 1600 meter djup, innehåller en femtedel av världens dricksvatten och har en rik flora och fauna; många av arterna här är unika. Vi besöker Bajkalmuseet som ligger intill Listvjanka där vi kan studera sjöns alla djur och fiskar på nära håll.

Efter en tågresa på 700 mil spenderar vi avslutningsvis tre hela dagar i Vladivostok vid Stilla Havet. Vladivostok är mycket präglad av asiatiska, främst kinesiska, impulser. Staden är Rysslands fönster mot Kina, Korea och Japan.

 

Pris från:
32 850:-
Dagar:17
Paketresa exkl. flyg. Transfer flygplats-hotell-flygplats ingår ej.
Transportsätt:Ingen transport
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1
Flyg till Moskva. Transfer till hotellet och incheckning samt middag.

Dag 2
09:30-13:00 Kreml.

Besök av den mytomspunna gigantiska fästningen (muren är 2 235 meter lång) där president Putin numera huserar.
Inne i Kreml ligger Livrustkammaren, som är Rysslands äldsta museum. Där finns unika samlingar från 1100-talet och framåt av juveler, hovdräkter, militära paradutrustningar, gåvor till den ryske kejsaren från Bysans och andra historiska stater samt diverse verk som skapats i Kremls verkstäder. Speciellt vagnsparken är mycket sevärd. Vi får se alla vagnar som Peter den Store, Katarina den Stora och andra regenter färdades i. De berömda Fabergé-äggen ingår också i samlingen.

Inne på Kremlområdet finns också ett flertal kyrkor, bl.a. Uspenskijkatedralen (Marie Bebådelsekatedralen) som besöks. Vi tar också en titt på tsarklockan och den mäktiga tsarkanonen.

13:30 Lunch

15:00-17:30 Båttur på Moskvafloden.

Efter besöket på Kreml tar vi bussen ner till Moskvafloden och glider runt i en båt i 1,5 timme. Under båtturen kan vi bl.a. annat beskåda Nya Nunneklostret (Novodevitji), Sparvberget med universitetet, Leninstadion, Andrejevskijklostret, Vetenskapsakademin, Pusjkinkajen, Gorkijparken (”Park Kultury”), Nya Tretiakovgalleriet, Peter den Stores staty, Frälsarkatedralen samt en rad andra intressanta byggnader. Därefter återvänder vi till hotellet för middag.

Dag 3
På förmiddagen besöker vi Tretiakovgalleriet. Därefter åker vi till gågatan Arbat och äter lunch.

Efter lunch åker vi till stationen för avresa med tåg till Ekaterinburg.

Dag 4
Ankomst Ekaterinburg på kvällen. Transfer till hotellet.

Dag 5
Stadsrundtur i Ekaterinburg.

Ekaterinburg är den största staden i Uralbergen som avskiljer Europa från Asien. 40 km väster om Ekaterinburg finns ett monument som markerar gränsen mellan världsdelarna. Där kan man stå med ena benet i Europa och det andra i Asien. Staden grundades 1723 av Peter den Store och blev uppkallad efter hans maka Katarina I. Ekaterinburg är omtalad för de tragiska händelserna 1918 då bolsjevikerna avrättade tsar Nikolaj II och hans familj. Boris Jeltsin växte upp i Ekaterinburg och det var också här hans politiska karriär tog fart som så småningom ledde fram till presidentposten.

Ekaterinburg är en välkänd industristad. Men här finns också en lång tradition av arbete med sten. På stadens marknader kan man köpa allt ifrån pennor och broscher utmejslade i bl.a. malakit till större stenskulpturer. Många stenskulpturer från Ekaterinburg kan beskådas bl.a. på Eremitaget i St Petersburg.

Middag och därefter avfärd från Ekaterinburg.

Dag 6
Vi lämnar Ural och kommer in i Sibirien (”Shamanernas rike”). Sibirien sträcker sig från Ural och ända ut till Stilla Havet. Under färden passerar vi bl.a. Omsk. 

Ankomst till Novosibirsk på kvällen. Incheckning och middag.

Dag 7
Stadsrundtur i Sibiriens huvudstad Novosibirsk.

Novosibirsk har 1,5 miljoner invånare. Transsibiriska järnvägens sträckning över floden Ob började byggas här 1893. Bron stod klar 1897 och sedan fortsatte befolkningen att växa runt denna knutpunkt. Novosibirsk fick status som stad först år 1903. Under Sovjettiden byggde man upp ett enormt forskningscentrum 30 km utanför staden. Här finns i princip alla vetenskaper representerade.

Vi stannar till vid Tågmuseet där ett stort antal gamla transsibiriska tåg finns samlade. Efter lunch väntar en härlig båttur på floden Ob.

Vi äter sedan middag på en mysig restaurang. Tåget avgår sent på kvällen.

Dag 8
Vi fortsätter vår färd genom Sibirien och stannar bl.a. till i Krasnojarsk.

Dag 9
Ankomst till Irkutsk på morgonen.

Vi ger oss ut på en stadsrundtur i staden som grundades på 1600-talet och är en av de äldsta städerna i Sibirien. Den blev tidigt en viktig knutpunkt för handeln mellan Ryssland och Kina. Idag är staden kanske mer känd för alla sina museer, historiska monument och träarkitektur.

Efter lunch tar bussen oss ut till Bajkalsjön, drygt 6 mil från Irkutsk. Vi checkar checkar in på vårt hotell och besöker sedan Bajkalmuseet. Guiden berättar allt om sjöns tillkomst och historia och tar oss med till museets akvarium med allehanda fiskar och sälar.

Dag 10
Efter frukost tar vi en tur med båt på Bajkalsjön som är 60 mil lång och på sina håll mer än 1500 meter djup. Vi färdas en bit längs kusten innan vi återvänder till den lilla fiskebyn Listvjanka.

Efter lunch är det fritt för egna aktiviteter. Vi har möjlighet att promenera runt bland de små rökerierna på kajen. Rökerierna serverar gärna nyrökt omol, en läckerhet som fiskas upp i Bajkalsjön. Några kanske sätter sig tillrätta på hotellets fina takterrass och och tar en öl eller kaffe och tittar ut över Bajkalsjön.

På kvällen återsamlas vi för middag.

Dag 11
På morgonen transfer till stationen. Vi fortsätter vår färd mot Vladivostok.

Dag 12
Vi fortsätter österut genom Sibirien förbi Ulan-Ude och Chita.

Dag 13
Efter att ha passerat Kinas nordspets viker järnvägen så småningom söderut mot Khabarovsk.

Dag 14
På morgonen ankommer vi till Vladivostok. Transfer till hotellet. Därefter stadsrundtur.

Vladivostok grundades 1860 när Ryssland expanderade över floden Amur. Skeppet Manchuriet med 40 soldater under Ensign Komarovs ledning kastade ankar i en bukt och uppförde snabbt en kyrka samt ett antal bostäder så att Ryssland kunde göra anspråk på området. Redan 1905 när Port Arthur föll i det rysk-japanska kriget så blev Vladivostok Rysslands viktigaste flottbas vid Stilla havet. Ett tag i början av 1900-talet bodde här fler kineser än ryssar. Under åren som följde fanns här också stora japanska och amerikanska grupper. Tillsammans med franska hotellägare, tyska köpmän och schweiziska spekulanter blev staden en tummelplats i klass med Shanghai och Hongkong. 1958 stängdes dock staden för utlänningar och förblev så ända fram till 1991. Stadens strategiska läge mellan Japan, Korea och Kina har gett den en särställning som handelscentrum.

Efter lunch besöker vi Marin- och ubåtsmuseet. Vi tar del av ryska flottans fantastiska historia. Vi tar också en promenad nere i hamnen.

Dag 15
Efter frukost beger vi oss till ”Oceanariet”, som är ett havsmuseum där man finner allt från havets växt- och djurliv. Kanske världens främsta och mest omfattande havsmuseum.

Efter lunch är det fritt för egna idéer. 

På kvällen återsamlas vi för middag på en lokal restaurang i centrum där en folkloregrupp förgyller vår afton.

Dag 16
Vi tar bussen till den natursköna Russkiyön som är Vladivostokbornas favoritdestination på helgerna. På ön ligger Voroshilovbatteriet som tidigare var den viktigaste enheten inom det sovjetiska kustartilleriet. Nu har batteriet förvandlats till ett museum som vi besöker.

Vi tar också en promenad på den vackra ön. Efter lunch är det ledig tid.

Middag på kvällen.

Dag 17
För de som väljer att fortsätta resan ordnar Iventus biljetter till Japan, Kina eller Korea.

Vid lunchtid hemresa via Moskva. Vi landar på kvällen.

Resfakta

Pris inkl. flyg t/r: fr. 39 850:-
Pris exkl. flyg t/r: fr. 32 850:-

Avresor 2022
Juli: 10
September: 4

Avresor 2023
Juli: 9

Preliminära flygtider
Stockholm:
Avresa kl. 12:45. Hemkomst kl. 19:15. Flygbolag: Aeroflot
Köpenhamn: Avresa kl. 13:00. Hemkomst kl. 21:15. Flygbolag: Aeroflot

För avresa från andra orter, kontakta Iventus.

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Köpenhamn - Moskva*
• Flyg Vladivostok - Moskva - Stockholm/ Köpenhamn*
• Tåg Moskva - Ekaterinburg - Novosibirsk - Irkutsk - Vladivostok inkl plats i 4-bäddskupé
• Alla transporter till hotell t/r*
• Helpension, d.v.s. 3 måltider per dag utanför tåget
• Halvpension d.v.s. 2 måltider per dag på tåget
• 2 nätter på hotell Delta i Moskva
• 1 natt på hotell Park Inn Ekaterinburg i Ekaterinburg
• 1 natt på hotell Kongress Hotel Novosibirsk i Novosibirsk
• 2 nätter på hotell Mayak vid Bajkalsjön
• 3 nätter på hotell Gavan i Vladivostok
• Kreml med Livrustkammaren i Moskva
• Båttur på Moskvafloden 
• Tretiakovgalleriet i Moskva 
• Stadsrundtur i Ekaterinburg
• Utflykt till konstmarknaden i Ekaterinburg 
• Stadsrundtur i Novosibirsk
• Stadsrundtur i Irkutsk
• Besök på Bajkalmuseet vid Bajkalsjön
• Båttur på Bajkalsjön
• Stadsrundtur i Vladivostok
• Marin- och ubåtsmuseet i Vladivostok
• Havsmuseet ”Oceanariet” i Vladivostok
• Folkloreföreställning i Vladivostok 
• Utflykt till Russky-ön utanför Vladivostok
• Svensktalande lokalguide under utflykterna i Moskva
• Engelsktalande lokalguider på utfärderna i Ekaterinburg, Novosibirsk, Bajkalsjön, Irkutsk och Vladivostok
• Svensktalande reseledare

*Flyg samt transfer flygplats-hotell-flygplats ingår ej om resan bokas exkl. flyg t/r. Övriga transporter till hotell ingår.

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): 5 400:-
• Ryskt visum för skandinavisk medborgare: 850:-
• Plats i 2-bäddskupé eller 4-bäddskupé för två personer: 7 500:-

 

 

Om tåget

Sträckorna körs oftast med ryska tåg. Ombord finns det  vagnar med 2-bäddskupéer (1:a klass) och vagnar med 4-bäddskupéer (2:a klass). Vissa tåg har endast 2:a klass. Oavsett vilken slags vagn man åker i finns det två toaletter i varje vagn. Dusch finns inte ombord. Sängkläder och förvaringsplatser för bagage finns i alla kupéer. 

I varje vagn finns tre eluttag i korridoren, och en samovar med hett vatten för te/kaffe. Restaurangvagnen är rysk, mongolisk eller kinesisk beroende på vilket land man befinner sig i. Vissa tåg kan sakna restaurangvagn.

2-bäddskupéer
2-bäddskupéerna har en våningssäng. Nederslafen fungerar som sittplats under dagen. I kupén finns även ett litet bord. Två kupéer delar på ett separat litet badrum med tvättfat och handdusch som finns mellan kupéerna. I 2-bäddskupéerna finns eluttag i kupén. 

4-bäddskupéer
4-bäddskupéerna har två våningssängar. Nederslafarna fungerar som sittplatser under dagen. I kupén finns ett bord mellan sängarna.

Visum

Visum krävs för svenska medborgare.
Visumhandlingar ska vara Iventus tillhanda senast 4 veckor före avresa.
Visumprocessen tar cirka 2 veckor och vi returnerar passet så fort visum är klart. Observera att handläggningstiden kan vara något längre under v.18-21 på grund av att ryska konsulatet håller stängt vissa dagar i början av maj.

Visum Ryssland
Följande krävs för visum:
- Pass i original
- Ifylld visumansökan
- Ett färgfoto
- Försäkringsintyg

Läs mer om visum till Ryssland

Vid utländskt medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
10/7 - 26/7StockholmStora Rysslandsresan. Flyg Stockholm t/r.Mer än 439 850:-Boka
10/7 - 26/7Köpenhamn Stora Rysslandsresan. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 439 850:-Boka
10/7 - Utan flygStora Rysslandsresan. Utan Flyg t/r. 2022-07-10Mer än 432 850:-Boka

September 2022

4/9 - 20/9StockholmStora Rysslandsresan. Flyg Stockholm t/r.Mer än 439 850:-Boka
4/9 - 20/9Köpenhamn Stora Rysslandsresan. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 439 850:-Boka
4/9 - Utan flygStora Rysslandsresan. Utan Flyg t/r. 2022-09-04Mer än 432 850:-Boka

Juli 2023

9/7 - 25/7StockholmStora Rysslandsresan. Flyg Stockholm t/r.Mer än 439 850:-Boka
9/7 - 25/7Köpenhamn Stora Rysslandsresan. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 439 850:-Boka
9/7 - Utan flygStora Rysslandsresan. Utan Flyg t/r. 2023-07-09Mer än 432 850:-Boka
Powered by Travelize