Lettland-Litauen-Polen - en resa genom historien med SvD accent

En resa där vi får se de mest intressanta delarna av Lettland och Litauen samt de båda huvudstäderna Riga och Vilnius.

Guiden berättar insiktsfullt om Lettlands och Litauens historia och om både svensktiden och Sovjettiden. Vi gör en utflykt till Litauens antika huvudstad, Trakai, och imponeras av det mest magnifika slottet i Baltikum, Rundale. Under vår färd får vi även rika möjligheter att studera landsbygd och små byar i de bägge länderna.   

Färden går vidare till norra Polen där vi njuter av den vackra naturen runt de Masuriska sjöarna. Vi bor två nätter på det eleganta slottshotellet Kracicki som ligger i en tysk borg som byggts om till ett högklassigt hotell med spa och pool. Hotellet ligger i den lilla staden Lidzbark Warminski och härifrån gör vi utflykter till historiskt intressanta slott som Malbork och Lidzbark samt Hitlers varglya. Varglyan fungerade som kommandocentral för Hitler och hans närmaste män och här tillbringade de mycket tid 1941-44.

Guiden för oss med säker hand från Tyska orden på 1200-talet och Hansan genom de svenska kungabesöken på 16- och 1700-talen fram till delningen av Tyskland, Lech Walesas uppdykande på den politiska scenen och vidare till Polen av idag. 

Vi rundar av med ett par dagar i den mysiga kuststaden Gdansk där vi bor med utsökt läge i gamla stan. Guiden tar oss med till Gdynia och Sopot samt till Emigrantmuseet och andra världskrigsmuseet för att vi ska få en bättre förståelse för Polens historia. 

Vi bor på högklassiga hotell med mycket bra lägen. Vi provar det bästa som det baltiska och polska köket kan erbjuda på noggrant utvalda restauranger. Samtliga luncher och de flesta middagar ingår.

Pris från:
25 850:-
Dagar:9
Paketresa inkl flyg t/r
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1
Avresa från Arlanda/ Kastrup.

Efter ankomst till Riga transfer till vårt eleganta hotell vid gamla stan i centrum.


Dag 2
Riga är en mycket vacker stad och samtidigt ett spännande möte mellan öst och väst. I början av 1900-talet var Riga en av Europas rikaste städer. Från den tiden härstammar den mycket rikliga jugendarkitekturen som dominerar stadsbilden i innerstaden. I Riga kan man få ryska soppor, uzbekisk plov och georgiska specialiteteter men också läckerheter från det västeuropeiska köket och andra världsdelar. Riga har fångat upp de bästa bitarna av Paris, München och Moskva.

På morgonen gör vi en tur med buss där vi får tillfälle att beundra en del av de omtalade byggnaderna i jugendstil innan vi släpps av intill Rådhustorget i gamla stan och fortsätter vår utforskning till fots längs de gamla kullerstensgatorna. Gamla stan är Rigas historiska och geografiska centrum och vilar vid floden Daugavas högra bank. Husen i gamla stan lyckades på ett märkligt sätt överleva två världskrig.

Under vår vandring besöker vi bl.a. Domkyrkan, Peterskyrkan och Svarthuvudenas hus; ett säreget hus som på 1300-talet användes av utländska köpmän till vilda fester men som idag är museum och konserthall. Guiden tar oss även med till Svenskporten, det enda som finns kvar av den gamla ringmuren. Riga var svenskt under större delen av 1600-talet och Sveriges andra stad efter Stockholm då. 

Vi gör också ett besök i saluhallarna som är inrymda i tyskarnas gamla hangarer från första världskriget.

Efter lunch får vi  chansen att koppla av några timmar med att besöka hotellets eleganta SPA-anläggning eller ta en promenad i gamla stan.

Gemensam middag på kvällen.


Dag 3
Efter frukost beger vi oss med buss mot Rundale slott i Lettland.

Rundale är det mest magnifika slottet i Baltikum. Palatset uppfördes mellan 1736 och 1740 som sommarresidens åt den ryska kejsarinnan Anna Ivanovnas gunstling, Kurlands hertig Ernst Johann von Biron. Det ritades av den välkände barockarkitekten Rastrelli som även var mannen bakom Vinterpalatset och Katarinapalatset i St Petersburg. Guiden leder oss med säker hand genom de imponerande byggnaderna. Representationslokalerna i slottets östra flygel – guldsalen, den vita salen och det stora galleriet – är öppna för besökare. Vi fascineras speciellt av de mycket omsorgsfullt utförda tak- och väggdekorationerna och den vita salen.

Rundales slottsmuseum fungerar som ett centrum för forskning om Lettlands forntida kultur. Här samlar man kollektioner, håller utställningar och ger ut diverse publikationer. I utställningssalarna kan vi beskåda utställningar av hantverkskonst, skulpturkonst och kulturhistoriska utställningar.

Efter visningen tar vi en promenad i den vackra slottsparken med sin väldoftande rosenträdgård där vi kan beskåda Lettlands största samling av rosor.

Vi intar sedan lunch i en mysig restaurang i anslutning till palatset.

Så småningom fortsätter vi mot Vilnius där vi checkar in på vårt högklassiga hotell i centrum.

Efter att ha packat upp och vilat oss en stund samlas vi i hotellets matsal för gemensam middag.


Dag 4
Gamla stan i Vilnius breder ut sig över ett mycket stort område. Byggnaderna här uppfördes under flera århundraden, vilket har givit ett stort utbud av olika arkitektoniska tidsepoker. Vilnius kallas allmänt för en barockstad men det ges många exempel på gotisk arkitektur, renässans, nyklassicism och andra byggnadsstilar. UNESCO har tagit upp Vilnius gamla stad på sin världsarvslista.

Vi vandrar ut från hotellet och stannar till vid bl.a. Vilnius universitet som grundades 1579 och är det äldsta universitetet i Östeuropa, den vackra St. Annas kyrka som Napoleon var mycket förtjust i och funderade på att flytta till Frankrike, Pilies - den äldsta gatan i Vilnius, Morgonrodnadsporten, Gediminastornet, Katedraltorget och Rådhustorget. Vi slår oss ner en stund med en kopp kaffe på en liten uteservering och studerar folklivet.

Guiden tar oss sedan med på en busstur till Vilnius moderna stadsdelar såväl som till de äldre slitna och mer sovjetiska kvarteren innan vi stannar till vid TV-tornet. Lunchen intas i den snurrande restaurangen i toppen av tornet och vi kan under måltiden i lugn och ro spana in olika delar av den vackra huvudstaden. TV-tornet spelade en central roll under frihetskampen i början av 90-talet och ockuperades under ett drygt halvår av Sovjetunionen. En utställning om händelserna finns i tornets bottenplan.

Efter lunch beger vi oss till Trakai, Litauens antika huvudstad, som ligger tre mil från Vilnius. Det gotiska slottet som vi besöker är uppfört på en liten sagoö i insjön Galvé. Slottet, som från början användes som en försvarsborg, byggdes i flera etapper och började uppföras under den andra halvan av 1300-talet. Slottet har genom åren använts både som militärt försvar, palats, kunglig reträttplats samt även som fängelse.

Den lilla staden präglas av karaimer som här driver restauranger, kaféer och små butiker. Karaimerna tillhör en av de äldsta turkiska stammarna och antas ha kommit hit från Krim. Deras religion är särpräglad; närmast att räkna som en gren av judendomen. Deras språk karaimiska talas bara av ett tusental människor varav ett femtiotal finns i Litauen.

Vi tar en kort promenad genom staden innan bussen tar oss tillbaka till Vilnius.


Dag 5
I dag lämnar vi Vilnius med vår buss och beger oss mot Polen.

Efter en stund når vi fram till Litauens näst största stad, Kaunas. Vi tar en promenad genom de äldre stadsdelarna och stannar till för en fika längs vägen. Kaunas var huvudstad i Litauen under mellankrigstiden. Under andra världskriget ockuperades staden av först Sovjetunionen och sedan av Tyskland. Förintelsen av Europas judar anses ha inletts här. Kaunas hade en stor judisk befolkning 1941 men idag finns bara en bråkdel kvar. Men stadens byggnader förskonades under kriget och den äldre bebyggelsen står i stor utsträckning kvar orörd inklusive delar av stadsmuren från 1200-talet.

Vi fortsätter sedan över gränsen till Polen och äter lunch i Suwalki innan vi anländer till dagens slutmål, Lidzbark Warminski.

Det polska namnet för landskapet vi befinner oss i nu är Warmia men på tyska var det Ermland och biskoparna av Ermlands fantastiska slott i Lidzbark Warminski är vårt nästa stopp. Slottet som klarade sig under andra världskriget är mycket spännande, men oturligt för dem var att Karl XII kom förbi på vintern 1703 och tog med sig en stor porträttserie från ett av rummen, bara spikarna finns kvar idag men porträtten kan ses på Skoklosters slott. 

Efter besöket checkar vi in på hotell Krasicki som ligger i slottet. En del av borgen har byggts om till ett högklassigt hotell med pool och spa.

På kvällen gemensam middag i slottets matsal.


Dag 6
Efter frukost går färden mot de Masuriska sjöarna och vidare till den lilla staden Ketrzyn (Rastenburg på tyska). Strax utanför staden ligger det stora komplexet som kallas Hitlers varglya. Området består av ett stort antal enorma bunkrar och det var här som Hitler och den politiska eliten ofta vistades från angreppet på Sovjetunionen sommaren 1941 till början av 1944. Det var också här som det kända attentatet skedde den 20 juli 1944. Ett attentat som utfördes av bl.a. Claus von Stauffenberg. Vi visas runt i varglyan under sakkunnig ledning.

Efter lunch i Ketrzyn tar guiden oss vidare till slottet i Reszel som uppfördes av Tyska orden 1350-1401. Slottet har haft många användningsområden bl.a. fängelse under en period. Idag innehåller borgen ett museum, hotell och restaurang. Vi besöker även den vackra katedralen i Swieta Lipka innan vi återvänder till vårt hotell.

Efter ankomst finns chans att utnyttja den fina spa-anläggningen och poolen. Vissa kanske föredrar en båttur på floden istället eller en promenad genom den mysiga lilla staden och de vackra omgivningarna.

Gemensam middag på kvällen.


Dag 7
På morgonen beger vi oss mot Gdansk. På vägen stannar vi först till i Elblag som grundades på 1200-talet av Tyska orden och gick med i Hansan på 1300-talet. 1626 intogs staden av Gustaf II Adolf som förbättrade stadens befästningar. Elblag intogs senare på nytt av både Karl X Gustav och Karl XII. Elblag tillföll Preussen 1772 och var sedan tysk fram till 1945.

Vi får ett par timmar ledigt i Elblag för egna strövtåg. Vissa kanske passar på att besöka Historiska och Arkeologiska museet. Den historiska delen ger en intressant bild av Elblags olika perioder inklusive krigsförödelse och återuppbyggnad.

Elblag var tillsammans med Gdynia och Gdansk centrum för de upplopp på 1970-talet som ledde fram till att Lech Walesa grundade fackföreningsrörelsen ”Solidaritet” och blev en centralfigur i polsk politik och senare även fredspristagare och president.

Färden går vidare till Malbork där vi börjar med att äta lunch. Guiden tar oss sedan med till den fantastiska slottsanläggningen Malbork som var Tyska ordens huvudstad under 12-1400 – talen. Det var även residens för Herman Wrangel med familj, och här tog han emot Gustaf II Adolf på 1620-talet.

Därefter fortsätter vi till Gdansk och checkar in på vårt eleganta hotell i hjärtat av gamla stan. 


Dag 8
Vi åker idag genom Sopot och upp till Gdynia för att besöka Emigrantmuseet. Ett viktigt besök för att försöka förstå en del av Polens historia. 

Efter paus för lunch i Gdynia fortsätter guiden att berätta om kuststäderna och det vi passerar medan vi återvänder mot centrala Gdansk för att besöka det nybyggda och omdiskuterade museet över andra världskriget. Museet har en mycket spektakulär arkitektur.
 
Guiden tar oss därefter med på en liten promenad genom gamla stan innan vi återvänder till hotellet och får ett par timmar ledigt före middag.

Gemensam middag på en högklassig restaurang i närheten av hotellet.


Dag 9
Efter frukost tar vi bussen till flygplatsen.

Vi återkommer till Arlanda/ Kastrup vid lunchtid.

Resfakta

Pris: fr. 25 850:-

Avresa 2022
September: 17

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 19:25. Hemkomst kl. 12:20. Flygbolag: Air Baltic/ SAS
Köpenhamn: Avresa kl. 19:30. Hemkomst kl. 14:40. Flygbolag: Air Baltic/ SAS

I priset ingår
• Flyg Stockholm/Köpenhamn - Riga med Air Baltic
• Flyg Gdansk - Stockholm/Köpenhamn med SAS
• Buss Riga - Rundale - Vilnius - Kaunas - Lidzbark Warminski - Gdansk
• Alla övriga transfers och transporter
• 2 nätter på eleganta Wellton Riverside SPA Hotel vid gamla stan i Riga
• 2 nätter på Radisson Blu Hotel Lietuva i centrum av Vilnius
• 2 nätter på högklassiga slottshotellet Krasicki i Lidzbark Warminski
• 2 nätter på Hotel IBB Dlugi Targ med idealiskt läge i gamla stan i Gdansk
• Frukost och lunch alla dagar
• 5 middagar
• Alla entréer etc. i samband med dagsprogrammet
• Engelsktalande och svensktalande lokalguider
• Svensk reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 3 650:-

Karta

Karta

Visum

Visum Lettland/ Litauen/ Polen
Visum behövs ej för nordiska medborgare.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
17/9 - 25/9StockholmLettland-Litauen-Polen - en resa genom historien med SvD accent. Flyg Stockholm t/r.Mer än 425 850:-Boka
17/9 - 25/9KöpenhamnLettland-Litauen-Polen - en resa genom historien med SvD accent. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 425 850:-Boka
Powered by Travelize