Kiev med SvD accent

Kiev – mellan öst och väst

Res med till en av Europas vackraste och mest promenadvänliga huvudstäder.

Många av vikingarnas erövringståg till grekerna och det Bysantinska riket gick via Kiev och floden Dnjepr. Kiev var huvudstad i det dåvarande Ryssland, Kiev-Rus, och här grundades Rysslands första skola i det nuvarande Sofiamuseet (Sofiakatedralen) som vi besöker. I katedralen finns även svenska kungligheter begravda.

Vi tar en promenad på Kievs Montmartre – Andrijivskij Uzviz, besöker det gigantiska Kiev-Petjerskijklostret som liksom Sofiamuseet tillhör Unescos kulturarv och njuter av en behaglig båttur på Dnjepr.

Vi besöker Ukrainas nationalmuseum där konsten vägleder oss genom Ukrainas historia och en kväll kopplar vi av med en föreställning på Kievs berömda operahus.

Ciceron på resan är konstvetaren och östeuropaexperten Katarina Lindqvist som bodde i Kiev en period. Katarina tar oss även med på en heldagstur till det havererade kärnkraftverket i Tjernobyl och dess omgivningar. HBO:s tv-serie om explosionen i kärnkraftverket i Tjernobyl 1986 med Stellan Skarsgård i en av huvudrollerna blev ju mycket uppmärksammad.

Vi bor på 5-stjärniga Premier Palace i absoluta centrum av staden. Hotellets eleganta takterrass serverar en underbar utsikt över Kiev. Från hotellet är det hundra meter till huvudgatan Khreshchatyk som stängs av för biltrafik på helgerna så flanörerna kan ta över.

Idag ser vi en dragkamp om Kiev mellan EU och Ryssland. Kanske formas Europas framtid i Ukraina. Många ukrainare kan ibland få en tår i ögat när de tänker på vad som kunde ha inträffat om Karl XII:e hade vunnit i Poltava.

Pris från:
17 850:-
Dagar:5
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 - torsdag 
Avresa till Kiev från Arlanda/ Kastrup.
Efter ankomst transfer till vårt hotell Premier Palace i absoluta centrum av Kiev. Under bussfärden hinner vi upptäcka att Kiev har många parker och grönområden i centrum. Staden är närmast vykortsvacker där den ligger på kullarna runt floden Dnjepr. Centrum med huvudgatan Khreshchatyk och dess många gatucaféer präglas speciellt under helgerna av en kontinental stämning som för tankarna till Rom eller Paris. 

150 meter bakom hotellet ligger Sjevtjenkoparken, uppkallad efter den ukrainske nationalpoeten Taras Sjevtjenko. Förutom en staty av Sjevtjenko ligger i parken också restaurang O´Panas dit vi promenerar efter att ha checkat in och packat upp.

På det rustika och gemytliga O´Panas får vi tillfälle att prova ett antal ukrainska nationalrätter. Till det serveras vin.


Dag 2 - fredag
09.30 Stadsrundtur med besök av Sofiamuseet.
Sofiamuseet är ett komplex av minnesmärken från 1000-talet till 1700-talet. Vi koncentrerar oss på huvudbyggnaden, Sofiakatedralen, som anlades år 1037 av Fursten Jaroslav den Vise. Jaroslav var gift med den svenska prinsessan Ingegerd Olofsdotter.

Sofiakatedralen var centrum för det forna Ryssland. Kyrkan var Rysslands viktigaste kristna helgedom men i anslutning till katedralen uppfördes också Rysslands (dåvarande Kievrus) första skola och bibliotek. Katedralen är berömd för sina vackra fresker samt kanske framförallt för alla mosaiker som finns bevarade sedan 1000-talet.

Vi fortsätter vår utforskning av staden med Andrijivsky Uzviz - Kievs Montmartre. Gatan fick sitt namn efter Andrij-kyrkan byggd i mitten av 1700-talet efter arkitekten Rastrellis ritningar till minne av tsarinnan Elisabet I:s besök i Kiev. Många hus på denna gata har en given plats i stadens historia. I hus nr 13 bodde den välkända författaren Mikhail Bulgakov, skaparen av romanen ”Mästaren och Margarita”. Numera är gatan fylld med människor som promenerar bland talrika antikvariat, souveniraffärer samt kafeterior. Här hittar man typiska ukrainska broderier, tavlor, ryska matrjoshkor, gamla militärkläder m.m.

Vi intar lunch på den trevliga restaurangen ”Za Dvoma Zaitsyamy”, smakfullt inredd efter en känd ukrainsk pjäs med samma namn.

Bussen tar oss sedan ner till hamnen där vi kliver ombord på ett fartyg för en båttur på Europas tredje största flod, Dnjepr. Vi glider runt i vikingarnas spår. För över tusen år sedan gjorde svenska vikingar denna resa längs Dnjepr, sedan fortsatte de över Svarta havet och vidare till Kaspiska havet. Vi nöjer oss med en mindre del av deras flodfärd och ser bl.a. det gigantiska monumentet Rodina mat (Moder fosterland) samt de gnistrande guldkupolerna på Kiev-Petjerskijklostret.

Vi är tillbaka på hotellet ca 16.00.

18.15 Buss till operahuset. De som vill kan istället promenera dit med vår guide, det tar ungefär 15 minuter.

Vi får njuta av en opera- eller balettföreställning på Kievs berömda operahus. Kievoperan ansågs vara en av de absolut bästa scenerna i Sovjetunionen och håller mycket hög klass. Operan har gästats av bl.a. Tjajkovskij, Rachmaninov och Rimsky-Korsakov i samband med premiärer av deras verk. Den berömde ryske sångaren Fjodor Sjaljapin gjorde många bejublade insatser här.

Det var i Kievs operahus som den ryske premiärministern Pjotr Stolypin mördades under en paus år 1911. Han var på besök i Kiev tillsammans med tsarfamiljen. Stolypin var den kanske främste statsmannen under den sista perioden av tsareran och många tror att den ryska revolutionen hade fått en annorlunda utveckling utan Stolypins frånfälle. 

Efter föreställningen transfer tillbaka till hotellet.
 

Dag 3 - lördag
Heldagstur till Tjernobyl (eller Poltava för de som föredrar det).

Resan till Tjernobyl tar knappt två timmar. Vid ankomst passerar vi en första gränskontroll som släpper in oss i den yttre zonen, vars gräns löper 30 kilometer från katastrofens nollpunkt (kärnkraftsverket). Vi får information om staden Tjernobyl innan katastrofen, vad som hände under aprilnatten 1986, och vad forskarna arbetar med på området idag.

Efter detta fortsätter vi till den inre zonen. Här besöker vi kärnkraftsverket och undersöker sarkofagen, den cementkonstruktion som byggdes för att stänga inne det radioaktiva avfallet. Vi besöker även staden Pripjat som evakuerades. Innan katastrofen bodde här nästan 50 000 personer. Idag är det en spökstad med övergivna hus, hotell, skolor, lekplatser och växtlighet som överlevt. Träden färgades röda av strålningen och kallas nu ”den röda skogen”.

När människorna flyttade ut tog djuren över Pripjat och dess omgivningar. Många djurarter har mångdubblats i antal efter olyckan.

På eftermiddagen fortsätter rundturen till floden och Sankt Illinskij-templet, den enda aktiva kyrkan som är kvar i Tjernobyl. Hit söker sig de äldre invånarna som vägrade lämna sina hus i byarna runt kraftverket.

Ofta får vi även möjlighet att besöka en av dessa byar och träffa de äldre invånarna som berättar om hur deras liv har påverkats av katastrofen.

Lunch ingår i rundturen, och kvalitén på maten garanteras. Alla besökare måste vid inträdet i zonen försäkra att man inte ska äta, röka, sitta på marken eller ställa ifrån sig något på marken inom zonen. Detta är för att säkerställa minimal risk för strålning. Zonen och strålningen är oerhört väl bevakad och ingen tar skada av att tillbringa en dag i området. 

Det är tillåtet att fotografera och filma videos så gott som överallt i Tjernobyl och dess omgivningar.

Vi är tillbaka på hotellet ca 19.00.

Gemensam middag på hotellet.
 

Dag 4 - söndag
10.00 går bussen mot Kiev-Petjerskijklostret, även benämnt Petjerska Lavra.

Klostret är den mest framträdande minnesplatsen över ukrainsk historia, kultur och arkitektur från 1000- till 1700-talet. Området är lika stort som Kreml i Moskva och innehåller ett 40-tal arkitektur- och konstminnesmärken från gångna sekel. Klostret ligger på en höjd med bedårande utsikt över floden Dnjepr. Munkar på 1000-talet grundade klostret. De levde och verkade i de djupa grottorna som var starten för klostret. Så småningom uppfördes ett antal kyrkor och andra byggnader på klosterområdet. Vi börjar visningen med ”Treenighetskyrkan” som blev klar år 1108 och letar oss sedan fram genom seklerna.

Efter lunch besöker vi Ukrainas nationella konstmuseum där konsten vägleder oss genom Ukrainas historia. Mykola Ivasiuks berömda målning över kosacken och nationalhjälten Bogdan Khmelnytskijs intåg i Kiev har en speciell plats i ukrainarnas hjärtan och dominerar en av salarna.

Efter besöket på konstmuseet har vi några timmar ledigt för shopping eller egna strövtåg.

På kvällen beger vi oss till restaurang Shynok där vi får smaka ett antal ukrainska specialiteter och testa kosackernas starka drycker alltmedan vi blir underhållna av en lokal folkloregrupp.

Vid återkomsten till hotellet kanske en del tar hissen upp till hotellets magnifika takterrass och spanar ut över Kiev.


Dag 5 - måndag
Hemresa vid lunchtid.

 

Resfakta

Pris: fr. 17 850:-

Avresor
2022
Maj: 5
September: 15

Preliminära flygtider 
Stockholm:
Avresa kl. 10:05. Hemkomst kl. 17:30 Flygbolag: Lufthansa/ Austrian air 
Köpenhamn: Avresa kl. 09:35. Hemkomst kl. 17:00. Flygbolag: Lufthansa/ Austrian air

Vänligen observera att flygtiderna kan skilja sig åt mellan olika datum. Kontrollera vad som står när ni bokar resan. Det är tiden på bokningsbekräftelsen som gäller.

 I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Köpenhamn - Kiev t/r
• Alla transfers och transporter
• 4 nätter i dubbelrum med frukost på eleganta 5-stjärniga hotell Premier Palace i absoluta centrum
• 3 luncher och 3 middagar
• Stadsrundtur
• Entré till Sofiamuseet 
• Opera/ balett på Kievs operahus 
• Entré till Kiev-Petjerskijklostret 
• Heldagstur till Tjernobyl (eller heldagstur till Poltava för de som så föredrar) 
• Entré till Ukrainas nationella konstmuseum 
• Besök på Andrijivsky Uzviz, Kievs Montmartre
• Båttur på floden Dnjepr
• Avslutande middag på klassiska Shynok inkl. vin/ öl/ traditionella kosackdrycker och underhållning 
• Östeuropaexperten Katarina Lindqvist som ciceron under hela resan

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 2 250:-

Hotell

Premier Palace är ett elegant 5-stjärnigt hotell med idealiskt läge mitt i centrum. Man har bekvämt gångavstånd till det mesta av intresse.

På hotellet finns lobbybar, ukrainsk restaurang, japansk restaurang, takterrass med bar och restaurang, businesscenter, bankomater, växlingskontor, affärer, fitnesscenter, jacuzzi, stor bassäng med bar, bastu och massage m.m. 
 

Utsikt från hotellets takterrass. 

Visum

Visum behövs inte längre för EU-medborgare samt personer från Norge, USA, Canada, Japan m.fl. Gäller för turister upp till 3 månader. Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma.

Kontakta oss för ytterligare information.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
5/5 - 9/5StockholmKiev med SvD accent. Flyg Stockholm t/rMer än 417 850:-Boka
5/5 - 9/5Köpenhamn Kiev med SvD accent. Flyg Köpenhamn t/rMer än 417 850:-Boka

September 2022

15/9 - 19/9StockholmKiev med SvD accent. Flyg Stockholm t/rMer än 417 850:-Boka
15/9 - 19/9Köpenhamn Kiev med SvD accent. Flyg Köpenhamn t/rMer än 417 850:-Boka
Powered by Travelize