Kuba - en färd genom historien med SvD accent

Följ med på en resa där vi följer Kubas historia från Columbus landstigning och kolonialtiden, passerar genom frigörelsen från Spanien och Fidel Castros revolution för att nå fram till dagens aktuella situation. Vår ciceron är författaren och journalisten Thomas Gustafsson, Sveriges främste oberoende Kubakännare.

Vi färdas genom hela landet från öst till väst och lär känna det kubanska samhället och kulturen på djupet. Vi spårar upp svenskättlingar i den gamla svenska nybyggarkolonin Bayate och lär känna Ernest Hemingways och Evert Taubes Havanna. Vi upplever kubansk salsa, languster, cigarrer och rom. Vi äter på några av Kubas bästa restauranger som La Guarida, Aljibe och La Bodeguita del Medio. För kvällsunderhållningen står bland annat den hyllade kabarén Tropicana.

I Havanna bor vi på legendariska Hotel Nacional de Cuba där den nordamerikanska maffian och Frank Sinatra hade sin storhetstid under det mytomspunna 1950-talet. 

Berättelsen för oss vidare till Fidel Castros revolution, Kubakrisen och Kalla Kriget, fram till våra dagar då Raúl Castro tagit över styret från sin bror och öppnat Kuba mot omvärlden. Vi besöker bröderna Castros barndomshem och missar inte heller Fidel Castros grav i Santiago. Det här är en unik möjlighet att se det riktiga Kuba och samtidigt få en insikt i vilken väg kubanerna nu går efter Fidel Castro. 

Pris från:
49 850:-
Dagar:14
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Smärre avvikelser i programmet kan förekomma. Vår reseledare och ciceron Thomas Gustafsson följer med under hela resan och kommer varje dag att meddela tider för nästa dag och berätta om eventuella ändringar. All guidning sker på svenska av Thomas Gustafsson.

Dag 1

På morgonen flyger vi via Amsterdam till Havanna.

17.15 Ankomst Havanna och transfer till vårt hotell.

20.00 Välkomstmiddag.

 

Dag 2

Vi flyger ner till Santiago de Cuba på morgonen.

Santiago de Cuba är Kubas näst största stad och huvudort i östra Kuba eller ”Oriente” som kubanerna föredrar att benämna de östra mer tropiska delarna av landet. Santiago grundades 1515 av den spanska conquistadoren Diego Velázquez som erövrade Kuba, staden var därefter kolonins huvudstad fram till 1556. Under förmiddagens rundtur får vi se såväl de enklare kvarteren som de rika med stora gamla kolonialvillor och palats. Santiago var en viktig bas för spanjorerna under kolonialtidens inledning då det fanns guld i de omgivande bergen. Vi tar en promenad i stadens historiska centrum där bland annat ett besök i Diego Velázques hus står på programmet, det var härifrån han styrde kolonin sedan han utsetts till guvernör efter erövringen. Vi ser också familjen Bacardis palats. Det var i Santiago rom började tillverkas för första gången av just denna berömda familj. Vi åker sedan ner till hamnen och tar båt ut till ön Cayo Granma som ligger mitt i Santiagobukten. Cayo Granma består av en liten pittoresk fiskeby med färgglada hyddor och mindre hus på pålar. Vi intar lunch på ön där vi serveras havets läckerheter.

Efter lunch tar vi färjan tillbaka och besöker den Unesco-skyddade fästningen El Morro. Fästningen uppfördes 1637 som försvar mot piraträder. Så småningom omvandlades den till fängelse för att 1898 återigen byta skepnad och användas som fästning under frihetskrigen och som försvar mot den amerikanska flottans anfall. Vi åker också till José Martís mausoleum, den kubanske frihetshjälten som ledde frihetskriget mot spanjorerna vid slutet av 1800-talet och därför har blivit en symbol för kubanerna. Vi besöker naturligtvis även Fidel Castros grav, där revolutionsledaren vilar sedan december 2016. Santiago brukar kallas den revolutionära staden, härifrån utropades revolutionens inledning och det var här Fidel Castro startade sin revolution med anfallet på militärgarnisonen Moncada 1953. Anfallet blev dock ett fiasko. Garnisonen är numera ett museum som berättar om Kubas revolutionära historia. Vi besöker garnisonen och museet. Kulhålen från revolutionärernas anfall finns fortfarande kvar.

På kvällen efter middagen besöker vi Casa de la Trova och njuter av skön kubansk musik, den kubanska musiken som kommer från Santiago kallas son och är annorlunda än den som spelas på de stora musikpalatsen i Havanna. I Santiago är kulturen mjukare och hetare, precis som klimatet.

 

Dag 3

Vi lämnar Santiago för en heldagsutflykt som inleds med ett besök i den gamla svenskkolonin Bayate. Alla känner till den svenska utvandringen till Nordamerika vid slutet av 1800-talet. Men få har hört talas om att svenskar under samma tid valde att emigrera till den nya republiken Kuba. På landsbygden någon timme utanför Santiago byggde de svenska nybyggarna upp svenskkolonin Bayate, som när den blomstrande som mest hade flera hundra invånare. Bayates centrum ligger i dag under vatten men samhället Mella som ingick i svenskkolonin finns kvar och där lever minnet av traktens nordiska förflutna vidare. Här finns även några kubaner som har svenska anfäder. Vi spårar minnen av svenskarna och besöker också kyrkogården där de sista svenska emigranterna vilar. Nyfiket frågar vi oss vilka de modiga var som lämnade fattig-Sverige för att söka lyckan i en annan del av världen? Och varför upplöstes kolonin? Vår ciceron Thomas Gustafsson som har undersökt Bayates historia och även skrivit en bok om denna med titeln ”Bayate: Den svenska nybyggarkolonin i Kuba” berättar den spännande och tidigare okända historien.

Vi bjuds på lunch i Mella och åker sedan vidare för att besöka Fidel och Raúl Castros barndomshem i Biran. Vi tittar runt på gården där bröderna Castro föddes och växte upp. Här får vi också svaret på frågan om varför Fidel Castro startade sitt uppror. De kubanska ledarnas pappa var plantageägare, efter revolutionen blev gården statens egendom.

Bussen tar oss sedan till den lilla byn El Cobre i bergskedjan Sierra Maestra. Det var i bergen i Sierra Maestra som Fidel Castro och hans då mycket lilla styrka började sin revolution i slutet av 1956. I El Cobre ligger Kubas heligaste plats. Hit vallfärdar pilgrimer från hela landet för att besöka Madonnan av Cobre som är Kubas skyddshelgon. En av dem som vänt sig till madonnan och bett om framgång var Fidel Castro innan han inledde sin revolution. Den heliga madonnafiguren förvaras i den vackra kyrkan som ligger på en höjd ovanför samhället.

Efter den händelserika och långa dagen bortom de stora vallfärdsvägarna avslutar vi kvällen med middag på hotellet.
 

Dag 4

Vi checkar ut från hotellet, lämnar Santiago och åker västerut. Vi reser genom böljande plantager där man odlar socker, apelsiner och kaffe men ju längre västerut vi kommer övergår landskapet till slättland med enstaka samhällen uppbyggda runt gamla statliga jordbruk som byggdes upp i samarbete med Sovjetunionen under den planekonomiska tiden. Många av dessa jordbruk har stora problem, därför har Raúl Castro inlett reformer som ska omvandla dem men som också utmanar gamla principer. Vi gör ett kort stopp för att få en närmare inblick i det kubanska samhället där jordbrukets produktivitet är en kärnfråga.

I Bayamo görs en längre paus för lunch. Staden är känd för alla uppror som skett här alltifrån indianuppror på 1500-talet till den mest kända anti-spanska revolten 1868 då revoltörerna brände ner sin egen stad när de insåg att den återigen skulle tas över av de spanska trupperna. Bayamo kallas därför ibland för den rebelliska staden och den kubanska nationalsången ”La Bayamesa” har sitt ursprung här. Efter lunchen en promenad genom stadens historiska centrum innan vi fortsätter mot Camagüey.

I Camagüey checkar vi in på vårt hotell innan det blir en kortare stadsrundtur med cykeltaxi. Den sömniga landsortsstaden ligger i landets torraste del och Camagüey är därför känd för sina vattenkrukor ”tinajones” som blivit något av en symbol för staden. Krukorna kan vara mer än två meter höga och används för insamling av regnvatten men också för förvaring av mat. Middagen äter vi på en lokal paladar vid Plaza San Juan de Dios.
 

Dag 5

Efter frukost går färden vidare mot Trinidad. På vägen stannar vi till i Sancti Spiritus och tar en kortare promenad genom stadens historiska centrum. Liksom alla gamla kolonialstäder byggdes även denna upp inne i landet för att inte kunna stormas av pirater. Efter promenaden fortsätter resan västerut.

Vi stannar till i Valle de los Ingenios för lunch. Valle de los Ingenios består av tre dalgångar som tidigare var centrum för sockerproduktionen i Kuba. Här på plantagerna jobbade som mest över 30 000 slavar.

Bussen tar oss vidare till Trinidad där vi checkar in och äter middag. På kvällen finns möjlighet till nattrunda i Trinidad för den som orkar, söndagskvällar brukar det vara fest.
 

Dag 6

Efter frukost börjar vi en grundlig genomgång av Trinidad, denna stad som anses vara Kubas koloniala pärla. Trinidad är som ett museum över en svunnen tid då rikedomarna från den lönande sockerhandeln strömmade in till staden, man förstår också att staden lika snabbt föll ner i fattigdom eftersom de gamla husen fått stå kvar. I dag är hela stadskärnan varsamt restaurerad och klassad som världsarv av Unesco.

Vi vandrar genom de centrala delarna där gatorna är belagda med kullerstenar från Europa. De pastellfärgade husen som är uppförda i spansk barock ger intryck av att tiden stått stilla. Från 1600-talet och fram till 1800-talet var staden centrum för handel med socker och slavar. Slavhandlarna höll sina aktioner på det stora torget Plaza Mayor som ännu i dag är stadens hjärta, husen runt vittnar om hur oerhört förmögna jordägarna var vid denna tid men vår ciceron berättar också om slavarnas grymma historia.

Vi stannar till vid baren Canchánchara och svalkar oss med en drink (sockerrörsbrännvin, lime, vatten och honung) med samma namn som baren. Det var denna dryck kubanerna drack innan man lärt sig tillverka ädel rom av sockerrörssprit.

Efter lunch finns tillfälle att koppla av lite på stranden.
 

Dag 7

Vi fortsätter vår färd genom Kuba. På vägen stannar vi till i Cienfuegos för en kortare rundtur i stadens historiska delar. Det var hit till Cienfuegos de franska kolonialägarna flydde från grannön Haiti när slavarna där gjorde uppror och det finns många påminnelser om stadens franska förflutna i den gamla stadskärnan.

Resan fortsätter sedan vidare för nästa stopp som är staden Santa Clara som har en viktig roll i den kubanska revolutionens historia. Vid revolutionärernas framryckning 1958 vann den bataljon som leddes av Che Guevara en nyckelseger mot Batista just här. Vi stannar till vid tåget som stormades av Che Guevaras styrkor och som i dag finns kvar som ett revolutionärt monument. Därefter avslutas besöket i Santa Clara vid revolutionsplatsen i stadens centrum där Che Guevara ligger begravd i ett mausoleum tillsammans med sina stupade kamrater. Ovanför Che Guevaras grav finns en jättelik staty över revolutionshjälten. Ett museum intill berättar historien om Che men också om hur det gick till när han fångades in och avrättades när han försökte sprida den kubanska revolutionen till Sydamerika.

Bussen tar oss sedan vidare mot Havanna där vi vid framkomsten checkar in på det klassiska Hotel Nacional de Cuba. Kvällen avrundas med en middag på hotellets restaurang som ligger i den lokal som en gång var Havannas exklusivaste kasino.
 

Dag 8

Vi börjar dagen med en rundvandring på hotellet och i dess trädgård. Inget annat hotell hade en sådan status som detta under de mytomspunna år då Havanna ansågs vara syndens näste och allt som hände här kontrollerades av nordamerikanska maffian. År 1946 samlades 450 maffiabossar från Nordamerika på hotellet för att göra upp om skötseln av affärerna i Havanna. Mötet resulterade i ett avtal om att man skulle hålla lugn och ordning för att locka till sig världens mest förmögna nöjessugna. Till Havannas beryktade kasinon och nattklubbar kom snart celebriteter från hela världen för att roa sig. Historiens vingslag känns extra tydligt på hotellets andra våning där man behållit originalinredningen men i övrigt håller hotellet kubansk femstjärnig standard. Mot visst tillägg kan man boka rum 213 som är sviten där maffiahövdingarna Meyer Lansky och Lucky Luciano höll till. Rummet intill, 214, är Frank Sinatras rum. Det sägs att Sinatra hade en lönndörr in till Lucky Luciano för att obemärkt kunna besöka bossarna. När Fidel Castro och hans kamrater tog över makten förändrades allt över en natt. Maffian åkte ut och revolutionen inleddes. Under Kubakrisen 1962 kunde man stå i Hotel Nacionals trädgård och se de amerikanska patrullbåtarna gå fram och tillbaka utanför kusten. En av de sovjetiska kanonerna som användes under Kubakrisen finns kvar i utkanten av trädgården. Här finns också skyttegravar som leder fram till ett litet museum om Kubakrisen, en kris som höll hela världen i gastkramande spänning.

Efter rundvandringen beger vi oss till Havannas gamla koloniala stadskärna Habana Vieja. Vi börjar vid fästningen vid inloppet till hamnen som uppfördes på order av den spanske kungen sedan Havanna tagit över som huvudstad efter Santiago. Under den spanska kolonialtiden användes sedan den naturligt skyddade hamnen som mellanstation av alla spanska fartyg under sin seglats mellan den Gamla Världen och den Nya världen. Här var de säkra för pirater. Vi besöker torget Plaza de Armas där guvernören hade sitt palats och där de spanska trupperna hade sin exercisplats, vi vandrar genom gränder där tiden tycks ha stått stilla. Gamla Havanna är så unik att staden har skyddats av Unesco.

Vi äter lunch på den klassiska bodegan La Bodeguita del Medio där en stor del av den spansktalande världens celebriteter varit, men också anglosaxiska kändisar som Errol Flynn och Ernest Hemingway brukade hänga här.

Den svenske nationalskalden Evert Taube som stannade till i Havanna som matros hade däremot inte pengar som räckte för att slå runt på La Bodeguita, han fick valsa runt i Havannas enklare hamnkvarter där han lärde känna flickan i Havanna. Några av de gamla hamnbarerna är i dag öppnade igen efter restaurering, vi tittar in i en av dem och tar en svalkande dryck.

Vi fortsätter sedan vår vandring genom myllrande bakgator ledda av vår ciceron. Vi gör också ett stopp hos Birgittanunnornas kloster som ligger här, invigt för inte så länge sedan efter det att regimens relation med Vatikanen gick in i ett nytt skede. Vi stannar också till vid huset där hotellet låg där den svenska världsstjärnan Jenny Lind bodde under sitt bejublade gästspel i Havanna på 1850-talet, här bodde också den välkända feministen och skribenten Fredrika Bremer när hon var på Kuba för att rapportera om slaveriet under tre månader år 1851. Hotellet är stängt sedan länge men på väggen finns en liten skylt som markerar var Fredrika Bremer bodde. Vi tittar in i huset och hälsar på dagens hyresgäster. Under vår vandring genom gamla Havanna passerar och stannar vi också till vid sevärdheter som Operan, Paseo del Prado, Hotel Inglaterrra och Capitolium samt José Martis födelsehus. Vi gör också ett timslångt besök på Revolutionsmuseet som är inhyst i det gamla presidentpalatset. På baksidan ligger båten ”Granma” som för snart sextio år sedan förde Fidel Castro och hans revolutionärer över till Kuba där de sedan kunde inleda sitt gerillakrig.
 

Dag 9

Utflykt till Viñales där världens finaste cigarrtobak odlas. Landskapet i Viñales-dalen är säreget och unikt. Områdets ”mogotes” – gigantiska, sockertoppsformiga karstformationer liknar vaktposter där de reser sig över tobaksfälten, den röda jorden med de inbjudande palmerna och de palmbladstäckta bondgårdarna. Under resan dit stannar vi till vid det lilla samhället San Cristobal där Sovjet hade sin raketbas under kalla kriget. Vi ser fälten där domedagsraketerna stod uppställda riktade mot USA och som under tretton ödesdagar var krisens hetaste plats. Det mesta har utplånats av historien men vi spårar upp några av de kvarlevor som finns kvar från avskjutningsramperna. Efter besöket i San Cristobal fortsätter färden vidare till Hotel Jazmines där man har en underbar utsikt över Viñales-dalen.

Efter lunch som vi äter i hotellets matsal med en hisnande utsikt över dalen besöker vi en tobaksplantage där världens bästa tobak odlas. Odling av tobak kräver varsamhet och kunskap och tobaksbonden berättar om sitt arbete. Rundturen avslutas vid en cigarrfabrik där vi med egna ögon får se hur tobaksbladen förvandlas till de dyraste och mest exklusiva cigarrer som går att uppbringa. Kanske någon köper med sig några cigarrer hem från fabrikens butik.

Vi anländer till Havanna lagom för middagen.

 

Dag 10

Vi börjar dagen med att åka till Miramar som innan revolutionen var stadsdelen där Havannas rika elit bodde. I dag ligger många statliga företag och ambassader inhysta i de eleganta patriciervillorna. I Miramar ligger också den svenska ambassaden som vi besöker i ett nybyggt hus som ägs av Sverige. Om ambassadören finns på plats berättar hon om hur det är att arbeta i Havanna i dag. Annars kommer någon annan ur ledningen att träffa oss. Den guidade bussturen fortsätter genom Miramar och vidare till centrum och lunch.

Efter lunch gör vi en guidad busstur genom den moderna stadsdelen Vedado som fick sin nuvarande form under mitten av 1900-talet, vi passerar också bland annat USA:s nya ambassad och Revolutionsplatsen där vi gör ett stopp.

På kvällen samlas vi för en middag på den numera världsberömda paladaren La Guarida, av många klassad som Havannas bästa restaurang. Efter middagen beger vi oss till världens kanske mest berömda nattklubb och cabaret, Tropicana. Vi njuter av den färgsprakande showen medan vi smuttar på rommen och upplever 50-talet på nytt.

 

Dag 11

Bussen tar oss upp till Hemingways hus Finca Vigia som ligger i en förort ovanför Havanna. Huset står bevarat som när den berömda författaren levde där och är i dag ett museum. Vi vandrar runt under sakkunnig ledning innan vi fortsätter ner till havet och Cojimar där Hemingways båt låg förankrad. Det var under de många fisketurerna tillsammans med sin vän Gregorio Fuentes som han fick idén till romanen ”Den gamle och havet” som senare renderade honom nobelpriset. 

Vi intar lunch på restaurang Terrazas de Cojimar där Hemingway brukade stanna till efter fiskeutflykterna medan vår ciceron, som träffade Gregorio när han var i livet, fortsätter sin berättelse om Hemingways Kuba.

Därefter går färden mot Varadero där vi checkar in på 5-stjärniga Melia Varadero direkt vid stranden och äter middag.
 

Dag 12
Ledig dag.
 

Dag 13
På eftermiddagen lämnar vi Varadero och beger oss mot flygplatsen.

20.30 Flyget avgår.
 

Dag 14
11.15 Ankomst Paris.
Avresa från Paris till Stockholm/Köpenhamn/Göteborg tidig eftermiddag.

Ankomst till Stockholm/Köpenhamn/Göteborg på eftermiddagen.

 

Resfakta

Pris: fr. 49 850:-


Avresa
2018

Februari: 14
 

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 06:20. Hemkomst kl. 17:40. Flygbolag: KLM/AF
Köpenhamn: Avresa kl. 06:00. Hemkomst kl. 14:05. Flygbolag: KLM/AF
Göteborg: Avresa kl. 06:00. Hemkomst kl. 15:05. Flygbolag: KLM/AF

 
I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/Köpenhamn/Göteborg - Havanna t/r 
• Flyg Havanna - Santiago de Cuba
• Buss Santiago de Cuba-Bayamo-Camagüey-Trinidad-Cienfuegos-Santa Clara-Havanna-Viñales-Havanna
• Alla transfers och transporter
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Havanna
• 3 nätter på 4-stjärniga Melia Santiago, i Santiago de Cuba
• 1 natt på hotell i Camagüey
• 2 nätter på hotell i Trinidad
• 4 nätter på 5-stjärniga Hotell Nacional de Cuba, i Havanna
• 2 nätter på 5-stjärniga Melia Varadero I Varadero
• Helpension under hela resan
• Alla entréer till museer och övriga evenemang som ingår i dagsprogrammet
• Dricks
• Den svenska Kubakännaren Thomas Gustafsson som ciceron under hela resan. All guidning sker på svenska.
• Fackboken ”Kuba – en färd genom historien”, ansedd som det stora referensverket av alla Kubaintresserade och nu ute i sin femte utgåva. En bok per bokning
• Visum till Kuba


Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 6 450:-
 

Avbeställningsskydd
Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Avbeställningsskyddet tecknas direkt med försäkringsbolaget och det är deras villkor som gäller.Du kan också vid behov beställa reseförsäkring via Gouda. Köp avbeställningskydd via Gouda

Visum

Visum krävs för skandinaviska medborgare.
Visumhandlingar ska vara Iventus tillhanda senast 3 veckor före avresa.


Visum Kuba

Föjande krävs för visum:

- Kopia på fotouppslaget i passet. Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.


Vid utländskt medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

 

 

Karta

Beställ program

Här kan ni beställa broschyr med detaljerat program och information om resan.

Broschyren skickas till er med post inom ett par dagar. 

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
14/2 - 27/2Stockholm ArlandaKuba - en färd genom historien med SvD accent. Flyg Stockholm t/r.Mer än 449 850:-Boka
14/2 - 27/2Köpenhamn KastrupKuba - en färd genom historien med SvD accent. Flyg Köpenhamn t/r.Fullbokad, väntelista49 850:-Boka på väntelista
14/2 - 27/2GöteborgKuba - en färd genom historien med SvD accent. Flyg Göteborg t/r249 850:-Boka
Powered by Travelize