Mexiko - en färd genom historien med SvD accent

Unika världsarv och färgsprakande marknader. Karibiskt lugn och omtumlande storstadsdjungel. Koloniala pärlor och grönskande regnskog. Följ med på en unik färd genom Mexiko där vi lär känna landets fascinerande historia och kultur tillsammans med författaren och Latinamerikakännaren Thomas Gustafsson.

Vi vandrar genom Mexiko Citys koloniala stadskärna och förundras över katedralens makalösa konstskatter. Vi kryssar genom huvudstadens moderna stadsdelar med sina trendiga restauranger, pulserande storstadsliv och modernistiska skyskrapor och imponeras av energin som möter oss i en av världens största städer. Vi besöker Mexikos skyddshelgon Guadalupe, färdas på aztekernas gamla kanaler, upplever smakrika matmarknader och får veta allt om konsten att äta en riktig tacos. Vi förundras över de väldiga pyramiderna i den forntida ruinstaden Teotihuacán och vi besöker den vackra silverstaden Taxco.

I Oaxaca tar vi in på ett skönt hotell beläget mitt i den Unescoskyddade koloniala stadskärnan och går på upptäcktsvandringar i den pittoreska staden. Vi njuter av det mexikanska kökets gastronomiska sensationer där milda tropiska smaker samsas med het chili och choklad. Naturligtvis provsmakar vi också tequila och mezcal, det förrädiska mexikanska kaktusbrännvinet och försöker även, så gott det nu går, att tillgodogöra oss den mexikanska smäktande bolerossången och riviga mariachimusiken.

Vår färd genom Mexiko för oss vidare till den sömniga småstaden San Cristóbal de las Casas i Chiapas, den södra och mest svårtillgängliga av landets delstater, där en stor del av befolkningen är ättlingar till mayafolket. Här upplever vi en genuin indianmarknad och hinner också besöka bergsbyn Chamula, där solen fortfande dyrkas, innan vi fortsätter genom Yucatánhalvöns tropiska regnskogar till den mystiska ruinstaden Palenque där vi övernattar på en djungellodge. Vi missar naturligtvis inte de mytomspunna mayaruinerna Uxmal och Chichén Itzá, den senare utnämnd till ett av värdens sju nya underverk. Innan vi når fram till Karibiska havet ska vi också hinna se Yucatáns inbjudande huvudort Mérida.

Det finns få länder som har så mycket att erbjuda en besökare som Mexiko. Allt verkar faktiskt vara möjligt i detta väldiga mestisland som är både hjärtlöst grymt och översvallande generöst mot människan. Vi besöker självklart fina museum och tar del av den rika mexikanska kulturen. Men vi blundar inte heller för den konfliktfyllda dagspolitiken och vardagens orättvisor. Det här är en kunskapsresa som väcker många tankar.

Vi reser när regnperioden är över och innan den tropiska hettan blivit för stor i låglandet. Under hela resan kommer vi att befinna oss långt ifrån delstaterna som drabbats av den narkotikakonflikt som medierna rapporterar om. Vi reser säkert, medvetet och rättvist. Vi bor på klassiska, mycket bra och säkra hotell. Detta är en resa med helpension där alla måltider ingår. Det finns också en möjlighet att förlänga resan med några lata dagar på en karibisk strand.

Färdledare och ciceron på denna unika färd genom Mexiko är författaren och journalisten Thomas Gustafsson, expert på den spansktalande världens kultur, historia och politik. Thomas Gustafsson har tidigare varit färdledare för uppskattade resor till Kuba, Centralamerika och Spanien för SvD accent.

Pris från:
74 850:-
Dagar:16
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1
Avresa från Skandinavien på förmiddagen.
Ankomst Mexiko City på kvällen efter mellanlandning i Amsterdam. Transfer till hotellet.

Mexikanerna brukar kalla sin huvudstad Ciudad de México. På svenska brukar vi säga Mexiko City. Den mexikanska huvudstaden är en av världens sex största megastäder och har en yta på cirka 1500 kvadratkilometer. Enligt de senaste uppskattningarna lever här runt 26 miljoner människor, ingen vet exakt. Mexiko City är en fascinerande upplevelse, ett enormt tillväxtcentrum där mexikansk tradition möter modern globalisering. Vardagen är intensiv. Men det finns också gott om lugna oaser och sköna parker. Staden ligger på en högplatå omgiven av höga berg. Läget 2400 meter över havsyytan ger höglandsklimat där den tropiska starka solen gör eftermiddagarna behagligt varma men på morgonen och kvällen är det svalt så glöm inte ta med tröjor och vårjackan.

Vi ska bo de första fem nätterna på klassiska 5-stjärniga Gran Hotell Ciudad de México, stadens mest anrika lyxhotell beläget så centralt det går att komma.

Vi kommer sent till hotellet, tidsskillnaden på 7 timmar gör att det är skönt att gå direkt till sängs efter incheckningen.

Dag 2
Vi samlas i receptionen direkt efter frukost för en guidad tur till fots. Vi ska lära känna och orientera oss i den gamla stadskärnan Centro Histórico samtidigt som vi får en inblick i stadens koloniala historia som inleds med spanjorernas erövring och avslutas med självständigheten. Vi börjar vår vandring vid torget Zócalo. Det officiella namnet på detta vidsträckta torg är Plaza de la Constitución men alla säger Zócalo vilket egentligen betyder sockel, då det liksom de flesta plazor i Mexiko är upphöjt för att klara tropiska skyfall.

När spanjorerna kom hit vid början av 1500-talet var Zócalo det religiösa och världsliga centret i aztekernas rike. Här runt torget låg de viktigaste pyramidtemplen och även kejsarens palats. På den norra långsidan av torget står i dag den väldiga katedralen som är rest på samma plats aztekerna hade sitt viktigaste tempel. Den spanska erövraren Hérnan Cortés gav order om att riva den hedniska byggnaden. Till katedralbygget användes sedan sten från aztekernas tempel. Katedralbygget inleddes 1573 och pågick i tre århundraden innan allt var klart, vilket förklarar de olika byggstilarna. Inne i katedralen ser vi bland annat magnifika konstskatter av guld som spanjorerna rövade från aztekerna.

På samma plats där aztekernas kejsare Moctezuma hade sitt kungliga palats står presidentpalatset Palacio Nacional. Det var Hernan Cortés som såg till att hans egna guvernörspalats placerades ovanpå kejsarens raserade byggnad. Även Nationalpalatset är uppfört med flera byggstilar som en påminnelse om att det uppförts i omgångar. De spanska vicekonungarna som senare skulle styra den spanska kolonin ville bo elegant, liksom alla de korrupta presidenter som därefter flyttat in. Den stora sevärdheten i palatset är den mästerlige konstnären Diego Riveras muralmålningar som berättar om Mexikos historia samtidigt som det ger en fascinerande inblick i den mexikanska mestiskulturens bildspråk.

Vid Zócalo ser vi också blottlagda arkeologiska fynd som vittnar om hur staden var planerad under aztekernas tid. Vi fortsätter därefter vår vandring genom de historiska kvarteren och ser de byggnader som finns kvar från kolonialtiden. Pampiga palats och tunga stenbyggnader. Kullerstensgator och kolonial arkitektur.

Mexiko City var huvudstad i den spanska kolonin Nya Spanien som var så viktig för spanjorerna att den snart upphöjdes till vicekungadöme med det formella namnet Virreinato de Nueva España. Vi vandrar genom gågatorna som utgår från Zócalo och upplever den livliga kommersen och folklivet. Den stora jordbävningen 1985 raserade många hus i centrum men de flesta historiska byggnaderna klarade sig bra. Vid den senaste jordbävningen som drabbade Mexiko september 2017 klarade sig huvudstadens gamla stadskärna helt från skador.

Från åren efter Mexikos självständighet i början av 1800 finns också flera byggnadsminnen. Traditionella butiker och restauranger påminner tillsammans med det pampiga Operahuset och Palacio Bellas Artes om denna rika period i stadens förflutna då allt stadsliv fortfarande var koncentrerat hit. En favorit är legendariska Bar La Opera som erbjuder nostalgisk interiör och historia. Här har större delen av Mexikos författare och politiker suttit och pokulerat och konspirerat. Här kan man ta en drink och känna sig intellektuell. Diskussionerna här har ibland blivit riktigt heta. I taket ovanför baren finns fortfarande skotthålen kvar efter att revolutionshjälten Pancho Villa avlossat sin revolver för att bli hörd.
Under vår stadsvandring passerar vi även den gamla skyskrapan Torre Latinoamerica från 1956 som med en höjd på 188 meter var kontinentens högsta byggnad när den stod klar.

På det stora torget Zócalo samlas ofta politiska manifestationer av olika slag. Speciellt runt presidentvalen som hålls var sjätte år. Det senast presidentvalet sommaren 2018 vanns av Mexico Citys tidigare borgmästare, vänsterledaren Andrés Manuel López Obrador. Han tillträdde den 1 december 2018 och för första gången på 80 år styrs sedan dess landet alltså av en vänsterpolitiker. När vi kommer hit befinner sig mexikanerna fortfarande i en spännande övergångperiod. Utmaningarna och förväntningarna på den nya presidenten var enorma. Hur har han klarat sig hitttills?  Det kommer att finnas många anledningar att återkomma till dagspolitiken. Vår ciceron som har rapporterat om de fem senaste presidentvalen som korrespondent var förstås också på plats vid det senaste valet sommaren 2018 och har mycket att berätta om det som nu sker i landet.

Efter lunchen, där vi för första gången ska få pröva det nya mexikanska köket som räknas som ett av de mest spännande i världen, har det blivit dags att besöka Museo Nacional de Antropología, det Antropologiska Museet, som är landets viktigaste museum. Det räknas också som en av världens mest imponerande institutioner av sitt slag tack vare alla de arkeologiska skatter som finns här. Hit har de finaste fynden från hela landet förts. Under vår guidade rundvandring genom museet får vi en sammanfattning av Mexikos äldre historia och en introduktion till de forntida civilisationer som fanns när européerna kom hit under 1500-talet.
 
Den första framstående civilisationen bildades av olmekerna, ett folk som är ihågkomna tack vare de väldiga stenstatyer som de lämnade efter sig, alla föreställande ett runt huvud med stora ögon. Det finaste av dessa huvud finns på det Antropologiska museet. Värt att fotografera.

Ungefär tvåhundra år före år noll inföll därefter den så kallade klassiska perioden i Mexikos historia då framför allt tre förhistoriska civilisationer uppkom på olika platser. Den första civilisationen var Teotihuacán, en multietnisk jättelik statsstad som byggdes upp strax utanför dagens Mexiko City. Den andra civilisationen som grundades av zapotekerna hade sin huvudstad vid Monte Alban strax utanför Oaxaca. Den tredje av den klassiska civilisationen är den mest omtalade och skapades av maya, ett folk känt för sin djupa kunskap i astrologi och matematik. Mayafolket levde i södra delen av dagens Mexiko där de mäktigaste av deras stadsstater var Uxmal och Chichén Itzá.

Vid 900-talet föll mayacivilisationen samman och missväxt och svält ledde till att städerna övergavs sedan oroligheter och krig blossat upp. Det dröjde dock inte länge innan tomrummet som uppstod fylldes av toltekerna, ett ursprungsfolk som kom från norra delen av nuvarande Mexiko. Toltekerna kom vandrande söderut och nådde ända ner till Yucatánhalvön där de tog över flera av mayafolkets överblivna städer och förbättrade deras byggnader. Efter toltekerna kom sedan aztekerna som kom att få en avgörande betydelse för Mexikos historia.

Aztekerna var ett nomadfolk som hade sitt ursprung i norra Mexiko och som såg sig själva som ett utvalt folk. Sedan de tvingats lämna sina bosättningar hade deras präster fått gudarnas löfte om ett nytt land där de kunde slå sig ner. En örn skulle uppenbara sig när de nått de förlovade landet, örnen skulle sitta på en kaktus. Örnen pryder i dag Mexikos vapen som finns på landets fana, den största flaggan är hissad mitt på torget framför presidentens palats. Aztekerna hade vandrat i flera år, ständigt i fejd med andra folk, när de slutligen nådde högplatån i centrala Mexiko. I början av 1325 passerade de pyramiderna i Teotihuacán strax utanför Mexiko, som vi ska besöka, som då legat öde i närmare femhundra år. Några dagar senare nådde aztekerna sjön Texcoco mitt i Mexikodalen och där fick de se tecknet se väntat på, örnen med sin orm, och visste då att de var framme. Mitt ute i den grunda sjön låg en ö. Där fanns visserligen ett mindre samhälle, men det var snabbt erövrat. Aztekerna döpte sin stad till Tenochtitlán som snart skulle utvecklas till en av samtidens största städer och hade en kvarts miljon invånare när spanjorerna erövrade staden 1521.

Aztekernas kejsare var skickliga strateger och inom några år hade alla de omkringliggande indianfolken kuvats och tvingades delta i aztekernas expansionskrig mot folken i imperiets ytterkant. Huvudstaden Tenochtitlán växte och hade snart över hundratusen invånare. Genom att skapa konstgjorda öar på sjön och gräva ut ett kanalsystem mellan dem fick Tenochtitlán ett utseende som påminde om Venedig. I utkanten av dagens Mexiko City finns några av aztekernas kanaler kvar som vi senare kommer att besöka. Hela staden står alltså på en gammal sjöbotten. En påminnelse om den instabila grunden får man i katedralen som sjunkit samman. Inne i kyrkobyggnaden finns ett lod inne i byggnaden visar hur mycket taket lutar.

Aztekernas gudar krävde människohjärtan. Att få tag i krigsfångar som kunde offras till gudarnas ära var en drivkraft för aztekernas erövringskrig. Rekordet i den makabra dödskulten sattes av kejsaren Ahuízotl vid invigningen av den betydelsefulla krigsguden Huitzilopochtlis tempel som låg på samma plats där Mexiko Citys katedral ligger i dag. Under några dagar offrades då tusentals krigsfångar. Bundna bredvid varandra i kilometerlånga köer stod fångarna vaktade av soldater. Prästerna arbetade i skift med att lägga upp offren på stenaltaret och med hjälp av sina flintknivar slita hjärtat ur bröstkorgarna. En tjock rök låg över hela staden från alla hjärtan som brändes. Eftersom detta hände strax innan spanjorernas ankomst finns vittnesmål nedtecknat, man ska dock vara medveten om att det låg i spanjorernas intresse att svartmåla aztekernas kultur. De spanska erövrarnas grymhet valde de samtidigt att förtiga.

Den spanske conquistadoren Hernan Cortéz hade 400 man med sig när han började sin erövring av aztekernas rike i början av 1500-talet. I truppen ingick elitsoldater från världens då mest framgångsrika krigsmakt. Vapnen var det senaste som fanns att köpa. Rustningar och hjälmar, svärd, mynningsladdade pistoler och muskedunder. I styrkan ingick också ett kavalleri med stridshästar och ett artilleri med några mynningsladdade kanoner som visade sig vara synnerligen effektiva mot oskyddade infödingar.

Tre faktorer spelade till Cortéz fördel. De underkuvade folken hade vid den här tiden fått nog att aztekernas terrorregim och gick därför samman med spanjorerna för att slåss mot aztekerna. Den andra fördelen var att aztekerna trodde att Hérnan Cortéz var den mytomspunna halvguden Quetzalcóatl. Den tredje faktorn var sjukdomar som européerna hade med sig som tog livet av motståndarna. Med list och förräderi och hjälp av allierade lyckades Hernan Cortéz slutligen krossa aztekernas rike. Strax därefter var också mayafolkets och de andra indianfolkens riken erövrade. Mexiko blev en spansk koloni.

Vi samlas på kvällen i hotellets fina matsal för en gemensam middag.


Dag 3
Vi inleder den tredje dagen med att åka till den väldiga fornlämningen Teotihuacán strax utanför huvudstaden. Arkeologerna tror att minst tvåhundratusen människor levde i den multietniska staden när den nådde sin höjdpunkt. Teotihuacán dominerade då hela centrala Mexiko. Att komma hit är en häpnadsväckande upplevelse, staden var enorm och mycket står fortfarande kvar. Arkeologerna har kommit fram till att staden erövrades av omgivande fientliga stammar år 650. Ingen vet dock vad som hände invånarna, inga skriftliga källor finns, förmodligen fördes de bort som slavar eller dödades.

Ett gripande stopp görs också vid Basílica de Nuestra Señora de Guadalupe, kyrkobyggnaden med Mexikos skyddshelgon Jungfrun av Guadalupe som är landets heligaste plats. Hit kommer katolska pilgrimer från hela landet för att dyrka den heliga uppenbarelsen av Jungfru Maria. Katolicismen har ett starkt grepp om det mexikanska folket.

Vi äter en god mexikansk lunch på en uteservering vid Teotihuacán. Under eftermiddagen finns det sedan tid att närma oss Mexikos 1800-tals historia som inleds med självständigheten från Spanien och leder fram till revolutionen.
Den 16 september 1810 hade motståndet mot Spanien blivit så stort att befrielsekriget bröt ut. Spanien var vid denna tid försvagat på grund av Napoleonkrigen som rasade i Europa och hade ingen möjlighet att sätta emot. Efter elva års strider kunde Mexiko 1821 utropa sig självständigt. De mexikanska statsbyggarna var inledningsvis eniga om att Mexiko skulle förbli monarki. Men det fungerade inte, och 1824 blev Mexiko republik.

Republikens Mexikos författning är skriven efter fransk förebild och styrelseformen påminner på många sätt om USA:s där landets 31 delstater formellt har stor självständighet. I realiteten har dock Mexikos president mycket stora maktbefogenheter över hela landet.  Numera får en president bara sitta en mandatperiod. Efter sex år vid makten anses han ha roffat åt tillräckligt för sig själv och sina närmaste. Självständigheten innebar dock ingen lycka för det mexikanska folket. Hela 1800-talet kom att präglas av oroligheter och inbördeskrig där olika intressen slogs om kontrollen över republiken. Krigsherrar och generaler grep makten för att snart tvingas bort. Nya presidenter kom och gick. Rekordet var tre presidentbyten under en dag. Över hela landet pågick samtidigt strider mellan olika fraktioner där huvudsakligen konservativa krafter stod mot liberala krafter. Regelbundet blandade sig också utländska krigsmakter i politiken.

När Centralmakten i Mexiko var försvagad av inre strider bröt sig den södra delen av den tidigare kolonin loss för att bilda den självständiga Centralamerikanska federationen, samtidigt som det glest befolkade norra delarna bröt sig loss för att utropa den självständiga republiken Texas. Sedan USA blandat sig i konflikten utbröt strax ett regelrätt krig mellan USA och Mexiko. Kriget slutade med att Texas och även Arizona, Kalifornien, Nevada, Utah och New Mexiko blev delstater i Nordamerikas Förenta Stater. Nästan halva Mexikos territorium gick förlorat. Mexikos förhållande med USA har sedan dess varit komplext. Frihandelsavtal och arbetskraftsutvandring har förstås gjort att relationen blivit mer normaliserad under modern tid, men med Donald Trump som president har förhållandet försämrats igen då de hårda och arroganta tongångarna från USA gjort att mexikanerna påmints om gamla tiders oförrätter.

Vid två tillfällen under det oroliga 1800-talet invaderades Mexiko också av Frankrike. Det första franska-mexikanska kriget pågick åren 1838-1839 och brukar ibland kallas för bakelsekriget, då den franska interventionen motiverades med att fransmännen ville ge igen för att en fransk sockerbagare med verksamhet i Mexiko City fått sitt konditori plundrat. I grunden handlade dock konflikten om att Frankrike försökte ta över och axla rollen som kolonialmakt i Latinamerika efter Spaniens förlust.

Den andra franska invasionen skedde i slutet av 1861 då den franske kejsaren Napoleon III skickade sina trupper till Mexiko. Det fransk-mexikanska kriget slutade 1864 med fransk seger. Monarki återinfördes. Det blev habsburgaren Ferdinand Maximilian som kallades till Mexiko där han kröntes till kejsare Maximiliano I. Det mexikanska kejsardömet sågs som en fortsättning på aztekernas kejsardöme men blev kortlivat. Så fort de franska trupperna kallades hem blossade striderna upp igen och snart var Mexiko City belägrat. Efter två månader föll staden och kejsaren greps och arkebuserades. Inbördeskriget och oroligheterna skulle därefter pågå ytterligare några år fram till 1867 innan slutligen generalen och härföraren Porfirio Díaz ledde sina styrkor till seger.

Det skulle dock ta tjugo år innan Porfirio Díaz kunde roffa åt sig makten. Han var sedan president i två perioder 1876-1880 och 1884-1911 men skulle i praktiken vara envåldshärskare under hela denna period. Under Porfirio Díaz styre som brukar kallas Porfiriatet går Mexiko igenom en snabb utveckling. Landets styre centraliseras och presidenten tar kontrollen över delstaterna. Landet industrialiseras och Mexiko City moderniseras. Men på landsbygden lever den stora folkmassan och framför allt ursprungsbefolkningen kvar i djup fattigdom. Porfirio Díaz enväldiga styre och de allt djupare klassklyftorna ledde snart till att en våg av oroligheter blossade upp igen. Konflikten kulminerade 1910 och den så kallade Mexikanska revolutionen bröt ut. Snart befann sig hela landet i det totala inbördeskriget. Frihetshjältar som Emiliano Zapata och Pancho Villa stod i fronten för folkarméer med fattiga lantarbetare som drömde om en egen bit jord att odla. Mot dem slogs militären och den gamla jordaristokratin som vägrade att gå med på en jordreform. Rebellerna drabbades av en tung förlust 1919 när den legendariske Zapata mördades och 1923 mötte Pancho Villa samma öde. Men den radikala sidan vann ändå slutligen. Mexiko blev ett revolutionärt land styrt och kontrollerat av det socialistiska vänsterpartiet PRI (Partido Revolucionario Institucional). Partiet skulle dock snart lämna sin ursrprungliga ideologi. Men för att förstå dagens Mexiko måste man känna till revolutionen. Vi kommer därför också att göra ett besök på Revolutionsmuseet där vi får en övergripande genomgång av denna omstörtande händelse.

Vi är tillbaka på vårt hotell i god tid för att vila lite på rummet eller ta en promenad innan det är dags för middag.


Dag 4
Efter några dagar i Mexiko City har det blivit dags för en dagsutflykt till den pittoreska silverstaden Taxco och till den lugna förstaden Cuernavaca. Båda städerna har gott om minnen från den spanska kolonialtiden, men också från senare sekel. Under bussresan finns tid att fortsätta genomgågen av Mexikos historia som nu nått fram till den moderna tiden efter revolutionen. En epok i Mexikos historia som präglas av den interna maktkampen inom PRI som var det statsbärande allsmäktiga partiet under mer än sjuttio år mellan 1929 till år 2000. I Cuernavaca ser vi närmare på Hernan Cortés palats där han placerade sin hustru och vi besöker också stadens koloniala centrum där det finns tid för förmiddagskaffe.

I Taxco äter vi lunch på en fin restaurang som ger oss en fantastisk överblick över dalgången där staden ligger. Taxco är silverstaden, berömd för sitt silverhantverk och sin inbjudande stadskärna och vackra kyrka, och innan vi åker vidare har vi också fått tid för att se närmare på utbudet av silversmycken.

Vi är tillbaka på vårt hotell i god innan det är dags för middag.


Dag 5
Under den femte dagen ska vi se närmare på de nyare stadsdelarna. Varje stadsdel har sin karaktär och vi ser de som har mest sevärdheter. Avstånden i Mexiko City är stora och trafiken intensiv, men under bussresan finns tid att fortsätta genomgången av Mexikos moderna historia.

Maktkampen inom PRI slutade med att den radikala politikern Lázaro Cárdenas gick ut som segrare och blev partiets president. Under Lázaro Cárdenas sex år som president åren 1934-1940 förde PRI en politik där nordamerikanska oljebolag nationaliserades. Internationellt stödde landet samtidigt revolutionära rörelser runt om i världen. I relationen med Sovjetunionen tog Mexiko ställning för Lev Trotskij och tog emot honom som flykting när han tvingades fly för att inte falla offer för Stalins terror. I Mexiko City fick Trotskij tillgång till ett välbevakat hus i en av de finaste stadsdelarna. Vi besöker Museo de Leon Trotskij och får veta mer om hur det gick till när Stalin lyckades få sin rival mördad, en händelse som fick stor betydelse för världskommunismens fortsatta utveckling. Trots att Mexiko ställt upp med ett befäst hus och beväpnade vakter lyckades KGB ändå värva en av Trotskijs förtrogna som lönnmördare. Skrivbordet där han satt när han klubbades till döds är fortfarande fläckat av blod.

Vi gör också ett besök hos den mexikanska konstnären Frida Kahlos hus som i dag är ett spännande museum. Frida Kahlo var gift med konstnären Diego de Rivera men hade också en relation med Trotskij, hennes liv skildras mycket gripande i filmen ”Frida” med den mexikanska skådespelerskan Salma Hayek i huvudrollen. Under denna radikala period i Mexikos historia stödde landet också den Spanska republiken och hyllade de mexikaner som tog frivillig värvning i Spanien för att slåss mot Franco. Efter inbördeskrigets slut tog Mexiko emot tiotusentals spanska republikaner, anarkister och socialister som flytt från Spanien och lät dem få mexikanskt medborgarskap. Republikanerna skulle få stort inflytande i det sociala livet i Mexiko City. Speciellt i stadsdelen Roma är det spanska inslaget tydligt, här finns till och med en kopia av Madrids berömda Cibelesstaty.

Vi återkommer till vårt hotell lagom till middagen, därefter är det dags att packa väskan inför den fortsatta färden genom Mexiko.
 

Dag 6
Vi checkar ut och åker på morgonen mot Oaxaca. Vi har en bekväm långfärdsbuss och gör regelbundna stopp längs vägen. Under resan som går genom det dramatiska mexikanska höglandet berättar vår ciceron mer om Mexikos historia där vi nu nått fram till samtidshistorien.

Ursprungligen var PRI alltså ett vänsterparti med radikal retorik, men med realpolitiken skulle partiet snabbt gå allt mer åt höger efter att Lázaro Cárdenas avgått som president. När presidenten Gustavo Diaz Ordaz gav militären order om att krossa den radikala studentrörelsen 1968 genom att skjuta tusentals studenter var de socialistiska tongångarna definitivt historia. Utrikespolitiskt fortsatte dock Mexiko att föra en radikal politik och stödde bland annat det revolutionära Kuba. Maktkampen inom PRI blev också allt mer hänsynslös. Inför presidentvalet 1988 hade den avgående presidenten Miguel de Madrid utsett affärsmannen Carlos Salinas de Gortari som sin efterträdare. Men vid detta val lyckades för första gången två oppositionspartier också ställa upp med var sin kandidat som hotade PRI:s givna segrare. Men strax innan valet bröt oroligheter ut. Misstankarna om valfusk har därefter aldrig kunnat avfärdas. Salinas utropades som segrare med 50 procent av rösterna.

Under sin tid vid makten körde Salinas därefter en stenhård nyliberal politik där den egna valutan övervärderades och alla hinder för import slopades. Utländska investerare bjöds in. Mexiko fick en överhettad spekulationsekonomi men också en snabbt framväxande övre medelklass som kunde leva ett mycket påkostat liv för lånade pengar. Samtidigt blev Mexiko mycket dyrt för turister som var tvungna att växla till sig den övervärderade valutan. Men att turistnäringen och att den egna industrin föll samman doldes skickligt genom stora utlandslån. Först när Salinas avgått 1994 sprack bubblan.

När Salinas avgått drabbades Mexiko av den så kallade tequilakraschen, en djup ekonomisk baksmälla som skulle pågå under flera år. Valkampanjen 1994 präglades av valfusk och korruption där PRI:s mest korrupta falang gjorde allt för att få behålla makten och dölja korruptionen. Det gick så långt att presidentkandidaten Luis Donaldo Colosio som kom från PRI:s vänsterfalang mördades för att ge plats åt Ernesto Zodillo som Salinas hade utsett till sin efterträdare. Den mördade Colosio hade hotat med att avslöja alla tveksamheter som hans företrädare gjort. I efterhand har det visat sig att en grupp inom PRI själva låg bakom mordet.

Sedan Colosio röjts undan utsågs Ernesto Zedillo till PRI:s kandidat och kunde därmed också ta hem segern. Hans första uppgift var att ta hand om allt elände som hans företrädare Salinas ställt till med. Mexikanarna drabbades av devalvering och hårda ekonomiska åtstramningar. Men krisen förvärrades. Salinas misskötsel och efterföljaren Ernesto Zedillos oförmåga att ta landet ur krisen skulle leda till att PRI slutligen efter närmare sjuttio års styre skulle förlora makten. Salinas hade flytt till USA anklagad för korruption och till och med delaktighet i narkotikahandel och mord medan Zedillo fortsatte att driva landet ner i avgrunden.

Vi har nu nått fram till Puebla där vi efter en rundvandring i stadens fina koloniala centrum samlas för en god lunch innan färden går vidare. Strax före skymningen kommer vi fram till Oaxaca och checkar in på vårt centralt belägna hotell. Oaxacas gamla stadskärna är en arkeologisk pärla och också klassad som världsarv. Om vi hinner gör vi en rundtur till fots så att alla ska lära känna våra grannkvarter för att kunna göra egna promenader nästa eftermiddag. Vi samlas sedan för middag på hotellets smakfulla restaurang.
 

Dag 7
Vi startar morgonen med att åka ut till de berömda ruinerna vid Monte Alban utanför Oaxaca, klassat som världsarv av Unesco. Monte Alban var en av den klassiska periodens mäktigaste städer som började byggas av zapotekfolket omkring 600 f.Kr. Utgrävningar av den heliga staden är långt ifrån avklarade. Zapotekerna byggde flera stadsstäder i området och upplevde en blomstringsperiod fram till år 1000 då de besegrades i ett stort slag. Därmed övergavs alla deras städer och användes bara som gravplatser av efterföljande folk.

Efter utflykten hinner vi också besöka en Mezcalfabrik där man gör mezcal, en spritdryck som tillverkas av agavekaktusen men som har lite annorlunda smak än tequila tack vare jordmånen. Vi får veta hemligheten med Mexikos förrädiska kaktusbrännvin som blivit trendig över hela världen och vi får också göra en provsmakning. Många kännare föredrar mezcal framför tequila då den är mer smakrik. Denna alkoholdryck har dessutom en säljande gimmick som tequila saknar. I botten på varje flaska finns en liten larv. När vänner samlas för att dela en flaska ska den som får larven i sitt glas enligt traditionen stå för nästa flaska.

Att äta insekter anses vara fullständigt normalt i Mexiko. Torkade gräshoppor serveras som tilltugg där man minst väntar det. Runt om i landet finns det restauranger där man har en meny som kryddats med förcolumbianska maträtter där insekter är en viktig ingrediens. Vår ciceron rekommenderar gräshopporna. Larverna däremot smakar inget vidare.

Efter några timmars egentid i Oaxaca samlas vi i receptionen för gemensam vandring till en trevlig middagsrestaurang i närheten av hotellet. De som vill kan stanna kvar på en bar på vägen tillbaka och fortsätta provsmakningen av tequila och mezcal.


Dag 8
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och åker till den lokala flygplatsen för att flyga till Tuxla Gueterres, huvudstad i den sydöstra delstaten Chiapas. Tack vare flygningen slipper vi en besvärlig och lång bussresa på dåliga vägar. Vi stannar dock inte i Tuxla Gueterres utan åker vidare till en Nationalpark där vi gör en båtresa genom ett dramatiskt landskap. Efter dagens stora naturuppplevelse äter vi en god lunch innan färden går vidare mot den vackra bergsstaden San Cristobal de las Casas.

Vi anländer till San Cristobal i god tid innan kvällen. San Cristobal är en lugn småstad med låg bebyggelse och kullerstensgator som mynnar ut vid torget där den fina katedralen reser sig över staden. Vi tar in på vårt centralt belägna trevliga kolonialhotell där vi ska stanna två nätter. Vi är nu i delstaten Chiapas där mayafolkets ättlingar lever och där kulturen ser helt annorlunda ut jämfört med andra delar av Mexiko. Majoriteten av befolkningen är mayaindianer. Det är svårt i dag att inse att San Cristobal de las Casas var centrum för zapatiströrelsens uppror som blossade upp på nyårsnatten 1994. Utan förvarning kom då beväpnade mayaindianer ner från de omgivande bergen och regnskogarna och intog staden för att väcka uppmärksamhet och sätta fokus på den systematiska diskriminering som drabbade indianerna.

Det var ursprungsbefolkningen som hade fått betala president Carlos Salinas ekonomiska politik i början av 1990-talet. När det var som värst under början av 1990-talet svalt barn och gamlingar ihjäl i de fattigaste indianbyarna. För att väcka uppmärksamhet för den miserabla situationen som de tvingades leva under bildade mayaindianerna i delstaten Chiapas en rörelse i början av 1990-talet som de kallade EZLN, zapatistgerillan. I lönndom byggde de upp sin rörelse och nyårsnatten 1994 slog de till i en välplanerad aktion i staden San Cristobal de las Casas. Upproret riktade hela världens blickpunkt mot Mexiko. Till San Christobal kom journalister från hela världen för att rapportera, en av dem var vår ciceron som skickades hit av Svenska Dagbladet.

Zapatisterna var ingen kommunistisk gerilla utan en indianrörelse som byggde på Mexikos frihetshjälte Zapatas idéer om rätten till jord för de fattigaste. Zapatisternas karismatiska ledare Comandante Tacho och Subcomandante Marcos ville väcka opinion både inom landet och internationellt och göra världen medveten om att storbolag och godsherrar börjat lägga under sig mer av den jord indianerna brukat sedan urminnes tider. Deras aktion var fredlig. Men militären gick in i området och i striderna dödades ett hundratal indianer.

Zapatisternas uppror och den folkliga mobilisering mot PRI som detta ledde till fick medelklassen i städerna inse vad som pågick ute i landet. Mexikanerna började få nog av PRI. Men att välja en vänsterpresident var ändå för stort steg för många väljare. Vid nästa presidentval 2000 vann därför affärsmannen Vicente Fox från kristdemokratiska PAN (Partido de Acción Nacional). Vicente Fox som tidigare varit Coca Cola-chef för Mexiko blev den första presidenten på över sjuttio år som inte tillhörde PRI. Han lyckades ta Mexiko ur krisen och vända landets utveckling. Men fattigdomen minskade inte speciellt mycket ute på landsbygden. Samma år som krisen slog till hade Mexiko blivit en del av Nafta-samarbetet mellan Mexiko, USA och Kanada vilket innebar att landets ekonomi öppnats vilket gynnade storföretag och städerna men missgynnade småjordbrukare och landsorten som fick känna av konkurrensen från USA:s effektiva jordbruk.

På kvällen äter vi middag på hotellets trevliga krog.


Dag 9
Vi startar dagen med att besöka indianmarknaden dit mayaindianer från de omkringliggande byarna kommer för att sälja sina grönsaker och frukter. Efter den orienterande rundvandringen ges egen tid på marknadsplatsen innan vi samlas för lunch. Utbudet av lokalt hantverk med färgrika tyger och sniderier är inbjudande.

Efter marknaden åker vi till den lilla byn San Juan Chamula som ligger omgiven av gröna berg. Kyrkan i samhällets centrum har fascinerande riter som är en synkretism mellan mayafolkets gamla religioner där solen dyrkas och kristen tro. Det brukar vara tillåtet att gå in i kyrkan. Ceremonierna är omskakande och häpnadsväckande, färgstarka och gripande. Men att ta fotografier inne i kyrkan är strängt förbjudet. Inga undantag ges. Straffet för den som trotsar förbudet är mycket hårt.
Efter besöket i Chamula återvänder vi till San Cristobal de las Casas för en god lunch. Därefter finns tid att besöka hantverksmarknaden på egen hand eller göra en promenad i stadens inbjudande stadskärna. San Cristobal de las Casas, liksom hela Mexiko, är fyllt av skarpa kontraster där det gamla traditionella möter globaliseringens nya möjligheter.

Tillbaka till samtidshistorien. Som president satsade Vicente Fox under sina första år vid makten mycket kraft på att minska korruptionen och utrota hungern i det mexikanska samhället. I sin politik delade han många värderingar med Brasiliens president, vänstermannen Lula. Dessa två herrar bildade vid flera tillfällen gemensam front på internationella toppmöten. Vicente Fox sista år som president blev dock en politiskt komplicerad period. Utan majoritet bakom sig i parlamentet kunde han inte bedriva en aktiv politik. Samtidigt som landet gick igenom en ekonomisk högkonjunktur genomfördes inga reformer som kunde leda till en utjämning mellan klasserna. I stället skärptes motsättningarna.
Inför presidentvalet sommaren 2006 hade vänstern därför stora förhoppningar om att kunna vinna. Valet blev jämnt. Efter en lång och osäker rösträkning förklarades slutligen liberalen Felipe Calderón till segrare. Vänsterkandidaten Manuel López Obrador som utpekats till segrare i alla opinionsmätningar vägrade dock att godta valresultatet och hävdade att han bestulits på segern genom valfusk. Internationella valobservatörer har dock konstaterat att allt tyder på att valet 2006 till skillnad mot alla andra val i landets historia gick rätt till. Vänsterns problem var snarare att de inte lyckades mobilisera väljarna att gå och rösta.

Valet 2012 blev sedan inte den revansch som vänsterns Manuel López Obrador hade hoppats. I stället blev det den unge karismatiske politikern Enrique Peña Nieto från det gamla maktpartiet PRI som lyckades vinna valet. Inledningsvis var han mycket populär och inledde en rad efterlängtade reformer som ledde till att många fick det bättre. Men hans popularitet skulle snart falla. Speciell avsky väckte hans oförmåga att stoppa det allt mer våldsamma narkotikakriget och polisen och militärens övergrepp i jakt på narkotikaligorna. Presidentens stora inflytande gör att presidentvalet har en enorm betydelse för landets utveckling. Inför presidentvalet sommaren 2018 ställde Andrés Manuel López Obrador upp igen för tredje gången denna gång med valplattformen Morena bakom ryggen. AMLO, som hans anhängare kallar honom, vann en jordskredsseger med 53 procent av rösterna. 

De senaste åren har Mexiko haft en stark ekonomisk utveckling och många internationella företag och investerare finns nu i landet. Korruptionen är förstås ett problem liksom narkotikakriget i de norra delstaterna i av landet. Ett annat stort problem för Mexiko är den snabba befolkningsökningen som äter upp större delen av tillväxten. Landets befolkning uppgår nu till runt 130 miljoner vilket gör Mexiko till den spansktalande världens största land. Men utvecklingen går framåt med resultatet att en allt större del av befolkningen kan lämna fattigdomen.

Det finns mycket att diskutera under kvällens middag som vi äter på en av stadens bästa restauranger.
 

Dag 10
Vi kör tidigt mot Palenque, som av många räknas som det mest sevärda av de byggnadsverk och städer som mayafolket lämnade efter sig.  Vi äter lunch längs vägen och efter en lagom äventyrlig bussresa är vi framme vid vårt djungelhotell La Aldea, som ligger naturskönt precis intill ruinen, omgiven av regnskog. Innan vi samlas för middagen i hotellets trevliga restaurang finns tid att utforska hotellets tropiska trädgård eller, varför inte, ta ett svalkande bad i hotellets pool.

Trots att mayafolket inte kände till några andra metaller än guld och alltså befann sig på stenåldersnivå var deras vetenskap inom vissa områden till och med mer avancerad än nutidens. Deras historia är till stora delar höljd i mystik vilket bara väckt ett ännu större intresse hos forskare, arkeologer och amatörhistoriker. Många av mayafolkets främsta statsstäder är i dag framgrävda och räknas till världens mest sevärda arkeologiska lämningar. De äldsta spåren man funnit av mayafolket härstammar redan från 2500 f.Kr men deras högperiod inföll under den klassiska perioden mellan 200-900 e.Kr. Samhällsstrukturen i deras statsstäder var avancerat. De var skickliga jordbrukare och dränerade djungelområden och byggde konstbevattningssystem och kunde därmed få fram flera majsskördar om året. Mellan bönderna fanns ett mellanskikt med soldater. Ledningen låg hos prästerskapet som utgjorde en egen klass där barnen fick ärva makten av sina föräldrar generation efter generation. Kejsaren var både den religiösa och världsliga ledaren.

Folket lydde blint kejsarens order i rädsla för gudarna. De odlade sin majs och grönsaker, gick ut i krig mot grannfolk om så krävdes och byggde pyramider och tempel när det inte fanns tillräckligt med slavar. När man inte lyckats ta några krigsfångar för att offra till gudarna tvingades undersåtarna till och med offra sina barn. Astronomi var en viktig vetenskap för mayafolket och de beräknade stjärnors och planeters rörelser med stor precision. Deras kalendersystem var exakt. Dagens moderna datateknik har beräknat ett år till 365,2422 dagar. Mayafolkets astronomer beräknade det till 365,2420 dagar. Tusen år innan européerna kände till avancerad matematik kunde också mayafolkets vetenskapsmän räkna mycket höga tal och tal mindre än noll tack vare att de hade ett tecken för nollan och kände till komplicerade matematiska principer. De hade också ett skriftspråk som dagens forskare ännu inte lyckats tyda helt. Mayafolket kände också till hjulet. Men hjul användes bara till barnens leksaker eftersom de saknade dragdjur som kunde dra vagnarna.


Dag 11
Vi startar tidig morgon med att besöka Palenques ruiner, en av de mest spännande av alla mayaruiner. Palenque låg länge dold av ångande regnskog och dess hemligheter avslöjades därför aldrig av gravplundrare. När en arkeolog upptäckte en hemlig ingång ner i pyramiden Inskriptionens tempel 1949 fanns jadejuveler, guld och statyer kvar i gravkammaren. Där fanns också skeletten efter sex unga män som hade stängts in för att tjänstgöra som väktare åt den döde härskaren. Kvarlevorna i stenkistan avslöjade att mannen varit betydligt längre än mayaindianerna. Många vill spekulera. Är det halvguden som kallades Quetzalcóatl som enligt myten kom från havet eller är det kanske en utomjording som begravts i kistan? Troligen är det en kejsare men man kan låta fantasin löpa medan man ser ruinen.

Efter att ha sett ruinen blir det ledig eftermiddag vid hotellets pool alternativt göra en spännande djungelpromenad i hotellets regnskog. Den som vill kan också besöka stadens lilla centrum och shoppa. På kvällen samlas vi för middag på hotellets inbjudande restaurang.


Dag 12
Vi startar tidigt resan mot Mérida. Vi gör ett första stopp på vägen för kaffe och nästa längre stopp gör vi i Uxmal, en magnifik mayaruin. Vi inleder med lunch och därefter får vi en guidad rundtur. Uxmal anses vara en av de mest sevärda ruinerna i Amerika och speciellt berömda är mosaikerna.

Vi har sedan bara en timmes resa kvar till Mérida dit vi anländer på kvällen. Vi tar in på ett 5-stjärnigt hotell i centrum av Mérida och serveras middag i hotellets restaurang.


Dag 13
Vi startar dagen med rundtur i Mérida där vi ser katedralen och de gamla koloniala stadsdelarna och det lugna torget innan vi åker vidare mot Chichén Itzá, den största och mest imponerande av mayaruinerna på Yucatán. Chichén Itzá var under flera hundra år en av de mäktigaste staterna som fanns i Centralamerika, endast utmanad av Tikal i nuvarande Guatemala. Chichén Itzá var bebodd i flera omgångar av olika mayagrupper, de senaste hette itzás och därav kommer namnet. Vi ger oss tid att strosa runt och studera den enorma staden där vi imponeras av pyramiden El castillo, det välbevarade observatoriet och bollplanen. En bit från templen finns en naturlig brunn, en så kallad cenote, där maya slängde ner människooffer. 

Vi äter lunch vid ruinen. Efter att ha sett oss rejält mätta på ruiner fortsätter vi sedan österut på den moderna motorvägen som skär genom Yucatánhalvöns lågväxta djungel och når efter någon timme fram till det karibiska havet. Här ska vi bo de sista två nätterna på en lyxig strandresort för att också få uppleva denna sida av Mexiko. Kontrasten mot turisternas Mexiko och det vi sett och upplevt under våra veckor i landet är stora. Men det är en skön känsla att känna havsvindarna efter att ha rört oss i inlandet de senaste veckorna. Har vi tur hinner vi med att bada i Karibiska havet innan det är middag.


Dag 14
Sista dagen i Mexiko ägnar vi åt att smälta våra intryck och ladda batterierna och därför finns inget program eller någon gemensam samling för lunch. Den som inte vill ha en ledig dag kan förstås på egen hand ta en taxi till huvudorten Cancun eller semesterorten Playa del Carmen för lite shopping, medan de som ännu inte fått nog av Mayaruiner kan besöka ruinerna vid Tulum. Det som framför allt gör Tulum värt ett besök är att ruinerna ligger fantastiskt vackert uppkrupna på en hög klippa som reser sig ovanför Karibiska havet.

På kvällen samlas vi för en gemensam avskedsmiddag på en av hotellets restauranger.


Dag 15
Vi checkar ut från hotellet på förmiddagen för transfer mot Cancuns flygplats, en bussresa som tar ungefär en halvtimme. Vi flyger tillbaka med Air France.


Dag 16
Ankomst till Skandinavien efter mellanlandning i Paris.
 

Resfakta

Pris: fr. 74 850:-

Avresa 2023
Januari: 18

Preliminära flygtider
Stockholm:
Avresa kl. 09:35. Hemkomst kl. 19:05. Flygbolag: KLM/ Air France
Köpenhamn: Avresa kl. 09:55. Hemkomst kl. 18:10. Flygbolag: KLM/ Air France
Göteborg: Avresa kl. 11:20. Hemkomst kl. 22:20. Flygbolag: KLM/ Air France

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm / Köpenhamn / Göteborg - Mexiko City via Amsterdam med KLM
• Flyg Cancun - Stockholm / Köpenhamn / Göteborg via Paris med Air France
• Flyg Oaxaca - Tuxtla
• Buss Mexiko City - Oaxaca samt Tuxtla - San Cristobal - Palenque - Uxmal - Merida - Cancun
• Alla övriga transfers och transporter
• 5 nätter på klassiska 5-stjärniga Gran Hotell Ciudad de México i absoluta centrum av Mexiko City
• 2 nätter på mysigt boutiquehotell i centrum av Oaxaca
• 2 nätter på högklassiga kolonialhotellet Mision Grand San Cristobal i San Cristobal
• 2 nätter på det vackra djungelhotellet La Aldea intill mayaruinerna i Palenque
• 1 natt på 5-stjärnigt hotell i centrum av Mérida
• 2 nätter på hotell direkt vid Karibiska havet invid Cancun
• Helpension, d.v.s. 3 måltider mat per dag under hela resan
• Alla entréer till museer och övriga evenemang som ingår i dagsprogrammet
• Dricks
• Journalisten och författaren Thomas Gustafsson som ciceron under hela resan. All guidning sker på svenska

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 16 850:-

 

Visum

Visum behövs ej för skandinaviska medborgare. Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans hemkomst.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
18/1 - 2/2StockholmMexiko - en färd genom historien med SvD accent. Flyg Stockholm t/r.Mer än 474 850:-Boka
18/1 - 2/2KöpenhamnMexiko - en färd genom historien med SvD accent. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 474 850:-Boka
18/1 - 2/2GöteborgMexiko - en färd genom historien med SvD accent. Flyg Göteborg t/r.Mer än 474 850:-Boka
Powered by Travelize