Konstresa St Petersburg med SvD accent

St Petersburg är konstens och kulturens Mecka. 

Staden bjuder på ett unikt utbud av västeuropeiska konstnärer såväl som ryska mästare. Vi besöker bl.a. Eremitaget med konst från hela världen, Ryska museet med rysk konst samt den magnifika Isakskatedralen med sin rika utsmyckning.

Vi tillbringar en kväll på världsberömda Mariinskijteatern (f.d. Kirovbaletten) och ser en balett eller opera.

En kväll njuter vi av en månskenstur på St Petersburgs kanaler, en magisk upplevelse.

Som avslutning beger vi oss ut till Pavlovskpalatset i Pavlovsk. Efter besöket rundar vi av med lunch på den eleganta och mycket ryska restaurangen Podvorie.

Pris från:
15 850:-
Dagar:5
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Beställ program

Här kan ni beställa broschyr med detaljerat program och information om resan.

Broschyren skickas till er med post inom ett par dagar. 

Dagsprogram

Observera att programmet kan ändras beroende på vad som ges på Mariinskijteatern.

Dag 1

Avresa från Arlanda/Landvetter/Kastrup till St Petersburg. 
Vår guide väntar direkt efter passkontrollen.

Vi anländer till hotellet och checkar in. Efter en stunds vila väntar middag.

Dag 2
På morgonen gör vi en stadsrundtur. Vår guide berättar om St Petersburgs historia medan vi passerar och stannar till vid huvudgatan Nevskij Prospekt, Palatstorget med Generalstaben, Admiralitetet, Kyrkan på Blodet, den väldiga Kazankatedralen m.m.

Lunchen denna dag avnjuts i Nikolajevskijpalatset.

Efter måltiden beger vi oss till Eremitaget, ett av världens mest berömda museer för västerländsk konst.

Här bodde tsarfamiljen fram till revolutionen. Det är kanske bara Louvren i Paris som kan mäta sig med Eremitagets rikedomar. Eremitaget består av sex byggnader längs Nevas flodbank i centrala Petersburg där Vinterpalatset är den mest framträdande. Västeuropeisk konst dominerar och tar upp 120 rum i fyra av byggnaderna.

Till museets främsta stoltheter hör målningar av renässansens mästare som da Vinci, Raphael, Giorgione, Titian och Michelangelo. Av idag tio kända originalmålningar av da Vinci världen runt finns två på Eremitaget, däribland "Madonna Litta". Men här finns målningar av snart sagt alla betydande västeuropeiska konstnärer från 1500-talet och framåt: Ribero, Zurbaran, Velazquez, El Greco, Rubens, Poussin, Monet, Cezanne, Gauguin och van Gogh. Vi ägnar en stund åt Rembrandtsalen med en diger samling av denne mästare. De stora samlingarna av Matisse och Picasso hör också till de mest uppskattade.

Eremitaget innehåller också en mängd andra föremål, allt från arkeologiska fynd från 2-3000 före Kristus till unika samlingar av vapen, mynt, smycken, porslin m.m. Vi koncentrerar oss dock på de västeuropeiska mästarna. Många av salarna i Eremitaget är i sig själva värda ett besök med vackra takmålningar och andra utsmyckningar.

Efter en stunds vila serveras middag på en restaurang bredvid hotellet.

Vi avslutar dagen med en månskenstur med båt på S:t Petersburg kanaler, en närmast magisk upplevelse kvällstid. Vi glider runt på kanalerna Moika och Fontanka i de centrala delarna av St Petersburg. Under båtturen serveras champagne.

Dag 3
På morgonen tar vi bussen till Ryska museet.
Ryska museet ligger i Mikaelspalatset vid Konsternas torg i absoluta centrum av Petersburg.

I Ryska museet finns endast rysk konst. Museets ikonsamling är mycket uppskattad. Här finns en stor samling ikoner från 1100-talet och framåt där framförallt Andrej Rubljovs (1360-1430) verk skiljer ut sig från mängden. Alla ryska målare av vikt finns representerade här.
Vandrarmålarna från mitten av 1800-talet är ett intressant inslag. Vandrarmålarna var ursprungligen 14 studenter som revolterade mot dåtidens syn och det som lärdes ut på konstskolorna. Ilya Repin, som är en andra generationens vandrarmålare anses allmänt vara Rysslands främsta gestaltare av socialrealism. Vi beundrar ett antal av Repins verk. Vi fascineras också av Aivazovskijs havsskildringar och andra ryska mästare som Venetianov, Levitan, Surikov m.fl.

Vi intar gemensam lunch i centrum.

Efter lunch fortsätter vi till Isakskatedralen. Kyrkan är den största i St Petersburg och tog 40 år att bygga (1818-1858). Den största kupolen reser sig 101 meter över marken och är helt klädd i guld. Man ser den var man än befinner sig i staden. Vi vandrar runt inne i den väldiga katedralen medan vår guide berättar historien bakom de olika målningarna. Den vackra interiören är en mäktig och storslagen upplevelse. Här finns bl.a. en gigantisk takmålning av Karl Briullov.

Efter visningen promenerar vi 200 meter till vårt hotell som ligger alldeles intill.
De som orkar stannar kvar och klättrar upp i tornet och får som belöning en sagolik utsikt över Petersburgs alla delar.

Tillbaka på hotellet får vi en stund för vila och ombyte innan vi beger oss till Mariinskijteatern. Vi får uppleva balett eller opera av absolut högsta klass.

Dag 4
Vi åker ut till Pavlovskpalatset som ligger i Pavlovsk, drygt 3 mil utanför Petersburg.
Palatset ritades av Charles Cameron och och var en gåva från Katarina den Stora till sin son Pavel, senare tsar Paul 1 av Ryssland. Slottet byggdes mellan 1778 och början av 1800-talet.

Palatset är en välfylld skattkammare med ovärderliga konstverk – skulpturer, målningar, trä- och elfenbenssniderier, slipade stenar, glas, keramik, brons och möbler. Under vår rundvandring fascineras vi också av den mästerliga och varierade arkitekturen. Salarna och rummen är byggda i olika stilar som egyptisk, italiensk, grekisk m.m.. Pavlovsk är det palats som byggdes sist av slotten runt Petersburg och på många sätt det mest imponerande. Vi börjar vår rundvandring med den italienska salen där vi får njuta av en samling antika skulpturer innan vi fortsätter genom grekiska salen, fredssalen, krigssalen och övriga salar. Paul och hans andra hustru Maria Fjodorovna gjorde en rundresa i Europa i början av 1780-talet och mottog ett antal gobelänger och andra gåvor från Marie-Antoinette och Ludvig XiV. Vid hemkomsten lät man förgylla palatset med dessa gåvor.

År 1837 byggdes Rysslands första järnväg mellan St Petersburg och Pavlovsk. För att locka resenärer uppfördes 1845 en magnifik konsertpaviljong i Pavlovsk där några av Europas mest kända orkestrar och kapellmästare varje sommar konserterade.

Vi vandrar även runt i den romantiska slottsparken som är den största landskapsparken i Ryssland.

Efter visningen äter vi lunch i klassiska restaurang Podvorie som ligger i närheten av Pavlovsk. Vi får prova ett stort antal ryska specialiteter. Till maten serveras vin/öl/vodka.

Dag 5
Hemresa.

Resfakta

Pris: fr. 15 850:-

Avresor
2022
Maj: 2
September: 29
Oktober: 6

 
Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 11:50. Hemkomst kl. 16:30. Flygbolag: SAS
Göteborg: Avresa kl. 08:30. Hemkomst kl. 18:50. Flygbolag: SAS
Köpenhamn: Avresa kl. 09:00. Hemkomst kl. 19:15. Flygbolag: SAS

Vänligen observera att flygtiderna skiljer sig åt mellan olika datum. Kontrollera vad som står när ni bokar resan. Det är tiden på bokningsbekräftelsen som gäller.

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm - St Petersburg t/r med SAS 
• Alla transfers och transporter 
• 4 nätter inklusive frukost på högklassiga hotell Petro Palace i absoluta centrum
• 3 luncher och 2 middagar
• Stadsrundtur 
• Balett/ opera på Mariinskijteatern. 
• Entré till Eremitaget 
• Entré till Isakskatedralen
• Kvällstur med båt på kanalerna. Under båtturen serveras champagne
• Entré till Ryska museet 
• Entré till Pavlovskpalatset 
• Avslutande lunch på klassiska och eleganta restaurang Podvorie. Vin/öl/vodka ingår 
• Svensktalande guide/ reseledare
 

Tillägg
• Visumassistans (om man inte ordnar e-visum själv): 250:-
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 2 850:-
• Flyg från Göteborg t/r: 1 000:-
• Flyg från Köpenhamn t/r: 1 500:-

Petro Palace

Adress till hotellet: Malaya Morskaya Ulitsa, 14, St Petersburg, Ryssland, 190031

Telefonnummer till hotellet: +7 812 571-30-06

 

 

Hotell

Petro Palace
Hotell Petro Palace är ett högklassigt hotell som har ett mycket centralt men ändå lugnt läge. Petro Palace är inrymt i en historisk byggnad som totalrenoverats. Rummen är stora och rymliga.

Huvudgatan Nevskij prospekt samt sevärdheter som Eremitaget och Isakskatedralen ligger på bekvämt promenadavstånd. På hotellet finns lobbybar, restaurang, bankomater, fitnesscenter, jacuzzi, bassäng, bastu och massage m.m. Gratis WIFI.

Adress till hotellet: Malaya Morskaya Ulitsa, 14, St Petersburg, Ryssland, 190031

Telefonnummer till hotellet: +7 812 571-30-06

Länk till hotellets hemsida finns här >>

Visum

E-visum krävs för svenska medborgare. Men numera kan man få gratis e-visum till St Petersburg och Kaliningrad. Ett e-visum gäller för max 7 nätter för resa endast till St Petersburgregionen eller Kaliningradregionen.

Har du annat medborgarskap än svenskt kan andra regler gälla. Observera att om du inte är svensk medborgare kan reglerna vara olika beroende på om du är bosatt i Sverige eller inte. Det är ofta enklare om man är bosatt i Sverige. Kontakta oss för mer information.

Ansökningsblanketter för e-visum fylls i och skickas in elektroniskt. Det nya formuläret hittar ni på denna sida: https://electronic-visa.kdmid.ru/. Vänligen följ sidans instruktioner angående ifyllnad. Å skrivs AA, Ä skrivs AE och Ö skrivs OE. För mer information se våra visuminstruktioner. Det är viktigt att följa dessa så att blanketten blir korrekt ifylld.

Då visumet är färdigt, få ni en bekräftelse via mejl som ni skriver ut och visar upp tillsammans med ett försäkringsintyg vid ankomst till Ryssland.

För e-visum krävs:
• Pass
• Ett digitalt id-foto i färg (som laddas upp i e-visum ansökan)

Kontroll av pass:
Pass ska vara giltigt minst sex månader efter utresa ur Ryssland och ska innehålla minst två tomma sidor. Kontrollera också att passet är helt. Om fotobladet börjat släppa kan man reklamera det hos passmyndigheten.

Krav på digitalt foto:
Kraven är samma som för passfoton. Fotot ska vara nytagetvälliknande och av god kvalitet, tagna rakt framifrån mot en jämn och vit bakgrund utan huvudbonad eller glasögon. Endast färgfoton godkänns av ambassaden. Foton som inte uppnår ovan krav accepteras inte. I fotoautomat välj att få fotot skickat till din e-postadress, hos fotograf ber du att få ett foto skickat till dig per mejl.

Krav på försäkring på engelska (hemförsäkring eller annan försäkring):
Vid inresa i Ryssland måste du även ta med en kopia av din försäkring på engelska från ditt försäkringsbolag. På försäkringen ska ditt namn framgå tydligt och intyget måste även täcka hela din vistelse i Ryssland.

Observera att man bara får vistas och åka in och ut via Kaliningradregionen eller St Petersburgregionen. Åker du på e-visum till Kaliningrad får du bara vistas i Kaliningradregionen och åker du på e-visum till St Petersburg får du bara vistas i St Petersburgregionen. Man kan alltså inte flyga in eller hem via Moskva eller annan rysk ort.

För Kaliningrad gäller att man kan anlända med flyg, båt, bil, buss eller tåg.

För St Petersburg gäller att man kan anlända med flyg, båt, bil eller buss men ej tågAnländer du med tåg till St Petersburg så måste du i dagsläget ansöka om ett turistvisum istället. Information om turistvisum finner du här: /visum-ryssland

Observera även att du tidigast kan påbörja e-visumprocessen 20 dagar innan avresa. (Du bör även påbörja din ansökan 20 dagar innan avresa för att undvika tidsnöd)

 

E-visum via Iventus
Vill ni att Iventus ombesörjer er ansökan om e-visum behöver vi från er få följande information:

• Digitalt foto

• Passkopia

Följande personuppgifter:
• Eventuella tidigare namn, t ex efternamn eller flick-/pojknamn
• Eventuella tidigare besök till Ryssland och i sådana fall
• Antal gånger du besökt Ryssland
• Datum för senaste besökets in- och utresa (minns du ej fyller du i fiktiva, ungefärliga datum)
• Hemadress inkl. postnummer
• Telefonnummer; mobil- eller hemtelefon
• E-postadress
• Fyll i följande information om du är arbetande/studerande (är du pensionär skriv ”pensionerad”):
- Arbetsplats/skola
- Arbetstitel/studieområde
- Adress inkl. postnummer till arbetsplats/skola
- Arbetsplats/skolas telefonnummer
• Eventuella släktingar i Ryssland.
• Har du släktingar behöver du uppge:
- Släktskap
- Namn
- Födelsedata
- Hemadress

Vi behöver foto och övrig information senast 6 veckor före avresa. Avgiften för denna service är 250:-

 

 

 

 

 

 

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
2/5 - 6/5StockholmKonstresa St Petersburg med SvD accent. Flyg Stockholm t/r.Mer än 415 850:-Boka
2/5 - 6/5Köpenhamn Konstresa St Petersburg med SvD accent. Flyg Köpenhamn t/r.117 350:-Boka
2/5 - 6/5GöteborgKonstresa St Petersburg med SvD accent. Flyg Göteborg t/r.416 850:-Boka

September 2022

29/9 - 3/10StockholmKonstresa St Petersburg med SvD accent. Flyg Stockholm t/r.Mer än 415 850:-Boka
29/9 - 3/10Köpenhamn Konstresa St Petersburg med SvD accent. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 417 350:-Boka
29/9 - 3/10GöteborgKonstresa St Petersburg med SvD accent. Flyg Göteborg t/r.116 850:-Boka

Oktober 2022

6/10 - 10/10StockholmKonstresa St Petersburg med SvD accent. Flyg Stockholm t/r.Mer än 415 850:-Boka
6/10 - 10/10Köpenhamn Konstresa St Petersburg med SvD accent. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 417 350:-Boka
6/10 - 10/10GöteborgKonstresa St Petersburg med SvD accent. Flyg Göteborg t/r.Mer än 416 850:-Boka
Powered by Travelize