Konstresa St Petersburg med SvD accent

St Petersburg är konstens och kulturens Mecka. 

Staden bjuder på ett unikt utbud av västeuropeiska konstnärer såväl som ryska mästare. Vi besöker bl.a. Eremitaget med konst från hela världen, Ryska museet med rysk konst samt den magnifika Isakskatedralen med sin rika utsmyckning.

Vi tillbringar en kväll på världsberömda Mariinskijteatern (f.d. Kirovbaletten) och ser en balett eller opera.

En kväll njuter vi av en månskenstur på St Petersburgs kanaler, en magisk upplevelse.

Som avslutning beger vi oss ut till Pavlovskpalatset i Pavlovsk. Efter besöket rundar vi av med lunch på den eleganta och mycket ryska restaurangen Podvorie.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Beställ program

Här kan ni beställa broschyr med detaljerat program och information om resan.

Broschyren skickas till er med post inom ett par dagar. 

Dagsprogram

Observera att programmet kan ändras beroende på vad som ges på Mariinskijteatern.

Dag 1

Avresa från Arlanda/Landvetter/Kastrup till St Petersburg. 
Vår guide väntar direkt efter passkontrollen.

Runt 17.00 anländer vi till hotellet och checkar in. Efter en stunds vila väntar middag.

Dag 2
På morgonen gör vi en stadsrundtur. Vår guide berättar om St Petersburgs historia medan vi passerar och stannar till vid huvudgatan Nevskij Prospekt, Palatstorget med Generalstaben, Admiralitetet, Kyrkan på Blodet, den väldiga Kazankatedralen m.m.

Lunchen denna dag avnjuts i Nikolajevskijpalatset.

Efter måltiden beger vi oss till Eremitaget, ett av världens mest berömda museer för västerländsk konst.

Här bodde tsarfamiljen fram till revolutionen. Det är kanske bara Louvren i Paris som kan mäta sig med Eremitagets rikedomar. Eremitaget består av sex byggnader längs Nevas flodbank i centrala Petersburg där Vinterpalatset är den mest framträdande. Västeuropeisk konst dominerar och tar upp 120 rum i fyra av byggnaderna.

Till museets främsta stoltheter hör målningar av renässansens mästare som da Vinci, Raphael, Giorgione, Titian och Michelangelo. Av idag tio kända originalmålningar av da Vinci världen runt finns två på Eremitaget, däribland "Madonna Litta". Men här finns målningar av snart sagt alla betydande västeuropeiska konstnärer från 1500-talet och framåt: Ribero, Zurbaran, Velazquez, El Greco, Rubens, Poussin, Monet, Cezanne, Gauguin och van Gogh. Vi ägnar en stund åt Rembrandtsalen med en diger samling av denne mästare. De stora samlingarna av Matisse och Picasso hör också till de mest uppskattade.

Eremitaget innehåller också en mängd andra föremål, allt från arkeologiska fynd från 2-3000 före Kristus till unika samlingar av vapen, mynt, smycken, porslin m.m. Vi koncentrerar oss dock på de västeuropeiska mästarna. Många av salarna i Eremitaget är i sig själva värda ett besök med vackra takmålningar och andra utsmyckningar.

Efter en stunds vila serveras middag på en restaurang bredvid hotellet.

Vi avslutar dagen med en månskenstur med båt på S:t Petersburg kanaler, en närmast magisk upplevelse kvällstid. Vi glider runt på kanalerna Moika och Fontanka i de centrala delarna av St Petersburg. Under båtturen serveras champagne.

Dag 3
På morgonen tar vi bussen till Ryska museet.
Ryska museet ligger i Mikaelspalatset vid Konsternas torg i absoluta centrum av Petersburg.

I Ryska museet finns endast rysk konst. Museets ikonsamling är mycket uppskattad. Här finns en stor samling ikoner från 1100-talet och framåt där framförallt Andrej Rubljovs (1360-1430) verk skiljer ut sig från mängden. Alla ryska målare av vikt finns representerade här.
Vandrarmålarna från mitten av 1800-talet är ett intressant inslag. Vandrarmålarna var ursprungligen 14 studenter som revolterade mot dåtidens syn och det som lärdes ut på konstskolorna. Ilya Repin, som är en andra generationens vandrarmålare anses allmänt vara Rysslands främsta gestaltare av socialrealism. Vi beundrar ett antal av Repins verk. Vi fascineras också av Aivazovskijs havsskildringar och andra ryska mästare som Venetianov, Levitan, Surikov m.fl.

Vi intar gemensam lunch i centrum.

Efter lunch fortsätter vi till Isakskatedralen. Kyrkan är den största i St Petersburg och tog 40 år att bygga (1818-1858). Den största kupolen reser sig 101 meter över marken och är helt klädd i guld. Man ser den var man än befinner sig i staden. Vi vandrar runt inne i den väldiga katedralen medan vår guide berättar historien bakom de olika målningarna. Den vackra interiören är en mäktig och storslagen upplevelse. Här finns bl.a. en gigantisk takmålning av Karl Briullov.

Efter visningen promenerar vi 200 meter till vårt hotell som ligger alldeles intill.
De som orkar stannar kvar och klättrar upp i tornet och får som belöning en sagolik utsikt över Petersburgs alla delar.

Tillbaka på hotellet får vi en stund för vila och ombyte innan vi beger oss till Mariinskijteatern. Vi får uppleva balett eller opera av absolut högsta klass.

Dag 4
Vi åker ut till Pavlovskpalatset som ligger i Pavlovsk, drygt 3 mil utanför Petersburg.
Palatset ritades av Charles Cameron och och var en gåva från Katarina den Stora till sin son Pavel, senare tsar Paul 1 av Ryssland. Slottet byggdes mellan 1778 och början av 1800-talet.

Palatset är en välfylld skattkammare med ovärderliga konstverk – skulpturer, målningar, trä- och elfenbenssniderier, slipade stenar, glas, keramik, brons och möbler. Under vår rundvandring fascineras vi också av den mästerliga och varierade arkitekturen. Salarna och rummen är byggda i olika stilar som egyptisk, italiensk, grekisk m.m.. Pavlovsk är det palats som byggdes sist av slotten runt Petersburg och på många sätt det mest imponerande. Vi börjar vår rundvandring med den italienska salen där vi får njuta av en samling antika skulpturer innan vi fortsätter genom grekiska salen, fredssalen, krigssalen och övriga salar. Paul och hans andra hustru Maria Fjodorovna gjorde en rundresa i Europa i början av 1780-talet och mottog ett antal gobelänger och andra gåvor från Marie-Antoinette och Ludvig XiV. Vid hemkomsten lät man förgylla palatset med dessa gåvor.

År 1837 byggdes Rysslands första järnväg mellan St Petersburg och Pavlovsk. För att locka resenärer uppfördes 1845 en magnifik konsertpaviljong i Pavlovsk där några av Europas mest kända orkestrar och kapellmästare varje sommar konserterade.

Vi vandrar även runt i den romantiska slottsparken som är den största landskapsparken i Ryssland.

Efter visningen äter vi lunch i klassiska restaurang Podvorie som ligger i närheten av Pavlovsk. Vi får prova ett stort antal ryska specialiteter. Till maten serveras vin/öl/vodka.

Därefter återvänder vi till hotellet. Vi är tillbaka ca 15.30.

Dag 5
Hemresa.

Resfakta

Pris: fr. 13 450:-

Avresor
 

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 12:45. Hemkomst kl. 15:35. Flygbolag: SAS
Göteborg: Avresa kl. 09:45. Hemkomst kl. 18:05. Flygbolag: SAS
Köpenhamn: Avresa kl. 09:00. Hemkomst kl. 18:25. Flygbolag: SAS

Vänligen observera att flygtiderna skiljer sig åt mellan olika datum. Kontrollera vad som står när ni bokar resan. Det är tiden på bokningsbekräftelsen som gäller.

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm - St Petersburg t/r med SAS 
• Alla transfers och transporter 
• 4 nätter inklusive frukost på högklassiga hotell Petro Palace i absoluta centrum
• 3 luncher och 2 middagar
• Stadsrundtur 
• Balett/ opera på Mariinskijteatern. 
• Entré till Eremitaget 
• Entré till Isakskatedralen
• Kvällstur med båt på kanalerna. Under båtturen serveras champagne
• Entré till Ryska museet 
• Entré till Pavlovskpalatset 
• Avslutande lunch på klassiska restaurang Podvorie. Vin/öl/vodka ingår 
• Svensktalande guide/ reseledare
• Ryskt visum för svensk medborgare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 2 650:-
• Flyg från Göteborg t/r: 1 000:-
• Flyg från Köpenhamn t/r: 1 500:-

 

Avbeställningsskydd
Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Avbeställningsskyddet tecknas direkt med försäkringsbolaget och det är deras villkor som gäller. Du kan också vid behov beställa reseförsäkring via Gouda. Köp avbeställningskydd via Gouda

Hotell

Petro Palace
Hotell Petro Palace är ett högklassigt hotell som har ett mycket centralt men ändå lugnt läge. Petro Palace är inrymt i en historisk byggnad som totalrenoverats. Rummen är stora och rymliga.

Huvudgatan Nevskij prospekt samt sevärdheter som Eremitaget och Isakskatedralen ligger på bekvämt promenadavstånd. På hotellet finns lobbybar, restaurang, bankomater, fitnesscenter, jacuzzi, bassäng, bastu och massage m.m. Gratis WIFI.

Länk till hotellets hemsida finns här >>

Visum

Visum krävs för svenska medborgare.
Visumhandlingar ska vara Iventus tillhanda senast 4 veckor före avresa.
Visumprocessen tar cirka 2 veckor och vi returnerar passet så fort visum är klart. Observera att handläggningstiden kan vara något längre under v.16-20 på grund av att ryska konsulatet håller stängt vissa dagar i början av maj.

Visum Ryssland
Följande krävs för visum:
- Pass i original
- Ifylld visumansökan
- Ett färgfoto
- Försäkringsintyg
Läs mer om visum till Ryssland
 

Har du annat medborgarskap än svenskt kan andra regler gälla. Observera att om du inte är svensk medborgare kan reglerna vara olika beroende på om du är bosatt i Sverige eller inte. Det är ofta enklare om man är bosatt i Sverige. Kontakta oss för mer information.

Powered by Travelize