Spanien - en färd genom historien med SvD accent

Följ med på en färd genom det okända Spanien. Medeltida städer, keltiska byar och arkitektoniska underverk varvas med sköna naturupplevelser, gripande konstupplevelser, vinprovning och kulinariska sensationer. Det här är en resa där vi upplever Spaniens mångfacetterade kultur och historia tillsammans med Sveriges främsta Spanienkännare.

Vi ser katedralen i pilgrimsstaden Santiago de Compostela och besöker den spanska kulturens källa i Covadonga, vi studerar Bilbaos Guggenheimmuseum och Segovias romerska akvedukt. Vi ser grottmålningarna i Altamira och njuter av konstskatterna på Pradomuseet i Madrid.

I den baskiska staden Gernika får vi vittnesmål om hur staden bombades av Hitler under spanska inbördeskriget och i Madrid ser vi Picassos mästerverk Guernica som så skakande skildrar händelsen. Berättelser om medeltida hjältar och grymma krig och konst från det spanska imperiets gyllene sekel varvas med den moderna tidens hisnande skapelser och samtidshistoria. Strax utanför huvudstaden Madrid besöker vi det väldiga monumentet Valle de Los Caídos där general  Franco fortfarande vilar och vi kommer nära inbördeskrigets oläkta sår.

Historia varvas med dagsaktuella händelser i ett program som är späckat med upplevelser. Vi bor på unika Paradorer och vi äter på utsökta restauranger. I Rioja provsmakar vi vin, i galiciska fiskehamnar provar vi skaldjur och i Baskien går vi på tapasrunda. Vi försummar inte heller att äta en festmåltid på världens äldsta restaurang i Madrid och uppleva en sprakande flamencoshow.

Färdledare och ciceron för denna unika färd genom Spaniens historia är Spanienkännaren Thomas Gustafsson, mångårig korrespondent i Madrid, hispanist och författare till flera hyllade facklitterära böcker om Spanien, bland annat boken ”Spanien - En färd genom historien” som ingår i resans pris.

Pris från:
38 450:-
Dagar:11
Paketresa inkl. flyg t/r
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1
Flyg till Santiago de Compostela via Frankfurt och Madrid.  Vi landar på eftermiddagen och transporteras till pilgrimsstadens femstjärniga Parador där vi ska bo två nätter. Det magnifika natthärbärget har sedan medeltiden tagit emot besökare och är numera Spaniens finaste parador. De spanska paradorerna, Paradores som de kallas, är en unik hotellkedja som funnits i Spanien sedan 1920-talet. Paradorerna ligger ofta i gamla anrika kulturbyggnader, slott och klosterbyggnader, och kan alltid erbjuda en av de bästa restaurangerna i trakten, alltid med inriktning på det regionala köket.

Lite senare på kvällen har vi gemensam välkomstmiddag på Paradorens fina restaurang.

Dag 2
Vår färd genom den spanska historien startar i Santiago de Compostela. Sedan medeltiden är detta en av den kristna världens heligaste städer, hit har människor kommit vandrande från hela Europa för att besöka stadens katedral där helgonet Jakob anses ligga begravd. I Santiago möttes och befruktades tankar från norr och söder, från öst och väst. Idéhistoriker brukar till och med säga att det var längs vägen till Santiago som den moderna västerländska civilisationen skapades. Här föddes Europatanken.

Vi vaknar i Santiago och har en hel dag för att upptäcka pilgrimsstaden som är en av världens viktigaste kulturella center.  Vi inleder med ett besök i den imponerande katedralen som ligger precis intill hotellet. Vi vandrar därefter genom de vackra medeltida gränderna och känner den speciella stämningen som bara finns i Santiago hit pilgrimer och vandrare kommer från hela världen. 

Efter rundturen har vi några timmars egentid innan vi samlas för middag på Paradorens restaurang.

Dag 3
Bussen tar oss österut genom det galiciska karga landskapet, vi gör en första kaffepaus strax innan gränsen till Asturien där vi kan se ut över Atlanten. Därefter kör vi in i det historiska landskapet Asturien där vi gör nästa stopp i den regionala huvudstaden Oviedo. Här ser vi bland annat det hypermoderna kongresscentret, ritat av Santiago Calatrava, och vi ser också det heliga korset som förvaras i stadens katedral. På torget vid katedralen äter vi sedan lunch.

Därefter fortsätter resan österut. Vi kör ned till den lilla fiskestaden Ribadesella för en eftermiddagsförfriskning nere vid hamnen. Det finns tid att smaka lite galiciskt cider och goda asturiska skaldjur innan vi fortsätter in i landet med siktet inställt på den mytomspunna platsen Covadonga med grottan där Spanien enligt myten uppkom. Hit kommer nästan bara spanska turister men det är en unik historisk plats som vi naturligtvis inte missar. Efter besöket checkar vi in på den mäktiga Paradoren Cangas de Onis.  Denna parador ligger i ett gammalt munkkloster i en mycket vacker omgivning. Vi äter middag på paradoren på kvällen.

Dag 4
Efter frukost åker vi vidare mot nästa spanska region som är Kantabrien. Vi stannar först i Santillana del Mar som blivit utsedd till Spaniens vackraste by. Alldeles intill byn ligger Altamiragrottorna som är nästa stopp. Här finns Europas mest kända och vackraste stenåldersmålningar. Altamira brukar därför ibland kallas stenålderns sixtinska kapell. Vi besöker museet som byggts i anslutning till grottan med ”Europas första konstverk” och hör den fascinerande berättelsen om hur grottan hittades. Den riktiga grottan är numera stängd då andedräkten från besökande människor höll på att utplåna allt, men bredvid grottan finns i stället en exakt kopia av densamma och ett informativt museum. Efter att ha studerat grottorna fortsätter vi vår färd österut och når snart Baskien och San Sebastian där vi tar in på vårt trevliga strandhotell. Här i den inbjudande hamnstaden San Sebastian ska vi stanna i tre nätter.

Utsikten över San Sebastians La Concha-bukt med sin vackra strand är magnifik från hotellet som ligger på gångavstånd från såväl stranden som den gamla stadskärnan. På kvällen äter vi en god middag på närliggande restaurang.

Dag 5
Efter frukost är det dags för den baskiska museidagen där vi startar i Bilbao dit det tar ungefär en timme att åka. Vi inleder besöket med Guggenheimmuseet som när det öppnade vid mitten av 1990-talet såg till att Bilbao upptäcktes av världen. Vår ciceron berättar historien om hur den gamla nergångna industristaden förvandlades och om de senaste årens utveckling. Vi ser den spektakulära byggnaden av stjärnarkitekten Frank O Gehry både invändigt och utvändigt.

Efter museibesöket promenerar vi i gamla stan en stund där vi också intar lunch innan vi hoppar upp i bussen. Strax väster om Bilbao svänger vi ner till Gernika, baskernas heliga stad, som bombades söder av Hitlers Luftwaffe vid inledningen av spanska inbördeskriget. Vi besöker minnesmuseet som påminner om detta och ser också den gamla eken där baskernas hövding svor sin trohetsed. Under bussresan tillbaka mot hotellet berättar vår ciceron utförligt om baskernas historia, detta säregna folk som har sin egen kultur och språk.

Vi får också veta mer om inbördeskrigets påverkan på Baskien, den baskiska nationalismen samt de senaste årens utveckling som är ett resultat av att ETA upphörde med sina terrordåd och det äntligen blev fred.  Vi är tillbaka i San Sebastian på eftermiddagen och gör en panoramatur genom staden. Innan middagen har vi sedan några timmar ledigt med möjlighet till ett kvällsbad för den som önskar.

Dag 6
Efter frukost väntar San Sebastian på att upptäckas. Vi lämnar hotellet till fots ledsagade av vår ciceron. San Sebastian är en av dessa gamla badorter som finns i Europa som byggdes upp och fick sin form under La Belle Epoque. Här semestrade kungligheter och noblessen, under 20-talet kom den förlorade generationen med Ernest Hemingway i spetsen hit. Vi ser stadens gamla och nya byggnadsverk, bland annat den fina konferensbyggnaden av Rafael Moneo men också den sköna strandpromenaden och de berömda skulpturerna av Eduardo Chillada. San Sebastian är en av Europas mest inbjudande städer som har allt att erbjuda en besökare. Numera kommer gastronomer från hela världen till San Sebastian för att äta på någon av stadens stjärnkrogar och på de härliga tapasrestaurangerna i gamla stan. I den krogtäta gamla stadskärnan ligger tapasbarerna sida vid sida. Här är alla bardiskar fyllda med pintxos som är namnet på de läckra baskiska rätterna. Man går in på en bar, plockar det man vill ha på tallriken och betalar när man går. I gamla stan äter vi en tapaslunch  och därefter har vi eftermiddagen ledig för fortsatta strövtåg eller ett skönt bad.

Dag 7
Efter frukost går färden mot Rioja där det är vinskörd. Rioja är ett av världens förnämsta vindistrikt. Under senare år har vinproducenterna i Rioja dessutom satsat stort på att utveckla sina viner och detta kvalitetsarbete har utöver fina viner också resulterat i en rad spektakulära byggnader. Vi inleder besöket hos vinproducenten Marques de Riscal som har en spektakulär bodegabyggnad formgiven av arkitekten Frank O Gehry, samma arkitekt som ritade Guggenheim. Vi får en rundtur på bodegan som avslutas med provsmakning av vinet. Vad gäller vinproduktionen så gör Marques de Riscal klassiska riojor, därför har vi valt att lägga nästa besök på den moderna bodegan Baigorri där man satsat på att producera en mer modern rioja med naturligt och mer ekologiskt tänkande. Baigorri har under senare år vunnit många prestigefyllda utmärkelser och även här ska vi få en provning men också en god lunch som vi äter gemensamt.

Efter lunchen fortsätter vår resa in i Kastilien där landskapet byter karaktär då vi når det spanska inlandet. Vi gör nästa stopp vid Burgos, den historiskt mytomspunna staden, belägen djupt inne i Kastiliens kärna. Här ser vi den berömda katedralen där den legendariske riddaren El Cid vilar innan vi kör vidare mot kvällens hotell, Paradoren i Lerma, som är en riktig klassiker. Hotellet är ett enormt slott med anor från medeltiden. Vi bor i den pampiga huvudbyggnaden från 1500-talet som anpassats till moderna krav. Vi ankommer i god tid till middagen som vi intar i slottets matsal.

Dag 8
Efter frukost åker vi vidare söderut i riktning mot Madrid. Vi gör dagens första stopp i Segovia där vi bland annat ser vad som anses vara världens bäst bevarade romerska akvedukt och har även tid för förmiddagskaffe. Därefter kör vi genom bergen och hamnar i Madridprovinsen. Vi byter nu klimatzon och kommer att möta en betydligt högre temperatur än inne i det spanska norra höglandet.

Strax efter den långa tunneln svänger vi av för här ligger det makalösa El Escorial, det främsta byggnadsverket från den spanska guldåldern. Det väldiga klosterslottet är från 1500-talet då det uppfördes på order av kung Felipe II. Det var härifrån han styrde över det mäktigaste imperiet världen någonsin skådat. Det finns massor att se i El Escorial, byggnaden har över tusen rum, men det mest spektakulära är ändå gravkammaren där alla spanska monarker vilar. Efter rundturen finns tid för en enklare tapaslunch i samhället Escorial som ligger intill innan vi stiger upp i bussen för en helt annan historisk upplevelse.

Bara några minuter från El Escorial ligger Valle de los Caidos, de fallnas dal, där general Franco vilar. Vi besöker monumentet som skapat en hård debatt de senaste åren samtidigt som vår ciceron berättar om Francos påverkan på Spanien i dag. 

Vi kör sedan mot Madrid och anländer till staden norrifrån vilket gör att vi fått vi en panoramatur innan vi når vårt hotell. Här ska vi bo på Hotel Suecia Madrid, med gamla svenska anor, som har absolut bästa läge i den spanska huvudstaden. Vår ciceron berättar den fascinerande historien om hotellet som en gång fungerade som det svenska näringslivets ingång till Spanien när bojkotten mot Franco-Spanien hävdes i slutet av 1950-talet. På kvällen äter vi middag på en trevlig restaurang i närheten av hotellet.

Dag 9 
Dagen inleds med en rundtur till fots där vi ser allt som är värt att skåda. Efter lunch gör vi ett besök på Pradomuseeet som är klassat som ett av världens främsta konstmuseer. Vi gör en koncentrerad rundvandring under ledning av en konstguide.

På kvällen samlas vi sedan för middag på en berömd flamencokrog där måltiden avslutas med en flamencoshow.

Dag 10
Förmiddagen inleds med ett besök på Reina Sofiamuseet där vi framför allt ser Picassos muralmålning Guernica.

Därefter ledigt för egna strövtåg, shopping eller kompletterande konstupplevelser. 
På kvällen återsamlas vi för gemensam avskedsmiddag på Casa Botín, världens äldsta restaurang. 

Dag 11
För dem som inte har bokat några extradagar i Madrid är det utcheckning och transfer till flygplatsen. 

Resfakta

Pris: fr. 38 450:-


Avresor
2017
September: 6


Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 06:05. Hemkomst kl. 17:45. Flygbolag: Lufthansa
Köpenhamn: Avresa kl. 06:10. Hemkomst kl. 17:25. Flygbolag: Lufthansa


I grundpriset ingår
• Flyg med Lufthansa Stockholm/Köpenhamn - Madrid t/r via Frankfurt/München
• Flyg med Iberia Madrid – Santiago de Compostela
• Alla transporter i övrigt enligt programmet
• 2 nätter på den historiska 5-stjärniga Paradoren i Santiago de Compostela
• 1 natt på den unika Paradoren i Cangas de Onis
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell vid havet i San Sebastian
• 1 natt på Paradoren i slottet i Lerma
• 3 nätter på 5-stjärniga Hotell Madrid Suecia i Madrid, historiskt svenskhotell som nyöppnats.
• Frukostbuffé på hotellen alla dagar
• En lunch på vingård
• Middag alla kvällar. Vin ingår vid fem av middagarna.
• Två vinprovningar i Rioja
• Alla inträden och aktiviteter enligt dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Spanienkännaren Thomas Gustafsson som ciceron under hela resan
• Boken ”Spanien – en färd genom historien” av Thomas Gustafsson. En bok per bokning. 


Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 7 950:-

 

Avbeställningsskydd
Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Avbeställningsskyddet tecknas direkt med försäkringsbolaget och det är deras villkor som gäller.Du kan också vid behov beställa reseförsäkring via Gouda. Köp avbeställningskydd via Gouda

Visum

Visum behövs inte för medborgare i EU/Schengenländer.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
6/9 - 16/9Stockholm ArlandaSpanien - en färd genom historien med SvD accent. Flyg Stockholm t/r.Fullbokad, väntelista38 450:-Boka på väntelista
6/9 - 16/9Köpenhamn KastrupSpanien - en färd genom historien med SvD accent. Flyg Köpenhamn t/r.Fullbokad, väntelista38 450:-Boka på väntelista
Powered by Travelize