Svenska spår österut - när stormaktsdrömmen fanns med SvD accent

Följ med på en lärorik resa som tar oss till Ryssland, Lettland och Estland när vi följer spåren av den gamla svenska stormaktstiden. Ciceron under hela resan är östeuropaexperten Katarina Lindqvist.

Vi gör nedslag på flera platser som var viktiga för Sverige då. Vi besöker den ryska gränsstaden Viborg som var svensk under 400 år och Nöteborg vid Ladoga utanför St Petersburg som var svenskt fram till Peter den Stores intåg. Vår guide berättar om den gamla svenska staden Nyen som låg där St Petersburg byggdes upp. I St Petersburg besöks även Eremitaget, Peter-Paulfästningen samt Fabergémuseet.  

Vi åker till Narva (slaget vid Narva år 1700) samt den estniska lärdomsstaden Tartu där Sveriges näst äldsta universitet ligger. Vi rundar av med ett par dagar i Riga där vår reseledare initierat berättar om svensktiden på 1600-talet medan vi studerar Svenskporten och andra byggnader från den perioden.

Vi får tillfälle att begrunda vad som hade hänt med Sveriges utveckling om Karl XII hade varit lite mer framgångsrik.

I samtliga städer har vi valt ut högklassiga hotell med bra lägen.

Pris från:
23 450:-
Dagar:8
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 
07.45 Incheckning på Arlanda.
08.45 Avresa med SAS.
10.40 (lokal tid) Ankomst till Helsingfors som grundades av Gustav Vasa 1550.
Vår guide väntar direkt efter bagageutlämningen och tar oss till bussen som ska ta oss österut mot Ryssland.

Kort innan vi når vår lunchrestaurang passerar vi Svensksund, platsen för den svenska marinens största seger någonsin. I juli 1790 hade den svenska flottan blivit instängd i Viborgska viken av ryssarna men genomförde en framgångsrik utbrytning som kom att kallas för "Viborgska gatloppet". En vecka senare blev den svenska triumfen fullständig efter slaget vid Svensksund.

Vi intar gemensam lunch i Fredrikshamn/ Hamina innan vi fortsätter mot gränsen. 

Efter gränspassagen tar bussen oss vidare till Viborg där vi checkar in på hotel Druzhba och äter middag.


Dag 2
Efter frukost gör vi en kort stadsrundtur och besöker slottet. Slottet byggdes av svensken Torgils Knutsson år 1293. Viborg tillhörde Sverige under mer än 400 år och de svenska regenterna bättrade på borgen efterhand. Gustav Vasa bodde här ett tag år 1555 och såg till att slottets försvarsförmåga förfinades.

Inne i slottet som idag är museum finns texter på såväl svenska som ryska och finska. Viborg var länge en mycket internationell stad och före andra världskriget var det vanligt att man hörde svenska pratas såväl som tyska, ryska och finska. 

Färden går sedan vidare till St Petersburg. Under färden berättar vår reseledare Katarina Lindqvist om Katarina den Stora och hennes kusin, den svenske kungen Gustav III, samt de svensk-ryska relationerna under slutet av 1700-talet. Kungen besökte sin kusin i St Petersburg 1777 och stannade en längre period i staden. Efter att Gustav III mördats på maskeradbalen 1792 riktade Katarina blickarna mot hans son. En av den ryska kejsarinnans sista stora föreställningar var det tilltänkta bröllopet mellan den nye svenske kungen Gustav IV Adolf och Katarinas 13-åriga sondotter. Av olika skäl (främst religiösa) blev bröllopet inställt i sista stund och Gustav Adolf lämnade St Petersburg och åkte tillbaka till Sverige utan brud. Det var en stor besvikelse för Katarina och den svensk-ryska alliansen gick om intet.

Vid framkomsten tar vi in på eleganta 5-stjärniga Gran Emerald hotel. Efter en stunds vila intar vi gemensam middag.


Dag 3
Efter frukost åker vi ut till Nöteborg som ligger vid Nevas utflöde ur sjön Ladoga.

Svenskarna hade varit här under flera hundra år från slutet av 1200-talet och framåt och tidvis hållit fästningen. År 1612, under Ingermanländska kriget, intog de svenska soldaterna Nöteborg som sedan förblev svenskt fram till 1702. Borgen återtogs då av ryssarna och Peter den Store ändrade namn till Schlisselburg 

Vi åker färja ut till ön med borgen och guidas runt. Den gamla delen av staden och fästningen ingår i Unescos världsarvslista.

Efter lunch återvänder vi till St Petersburg och besöker det nyöppnade Fabergémuseet beläget i Sjuvaljovskijslottet. Museets nio enastående påskägg utgör höjdpunkten bland tusentals andra ryska juvelerararbeten.  De sista generationerna av Romanovdynastin gjorde det till en vana att beställa påskägg av juveleraren Carl Fabergé, vars verk blev mer och mer fantasifulla. Finska guldsmeder etablerade sig i stor skala i St Petersburg och arbetade för Fabergé. Emanuel Nobel, (Alfred Nobels brorson) som bosatte sig i staden och blev rysk medborgare, tillhörde Fabergés större kunder. 


Dag 4
Efter frukost besöker vi Peter-Paulfästningen. 

Torgils Knutsson grundade en svensk fästning vid Neva år 1299 men den förstördes av ryssarna efter bara 2 år. I samma område, Ochta, anlade svenskarna en ny fästning, Nyenskans, år 1611 och runt fästningen växte staden Nyen upp. År 1702 hade ryssarna erövrat Nöteborg och 1703 föll Nyen och Nyenskans och så småningom försvann alla spår av fästningen och området blev en del av St Petersburg. 

Peter-Paulfästningen började byggas 16 maj 1703 och den dagen räknas som dagen då St Petersburg grundades. Fästningen uppfördes för att försvara staden mot svenska angrepp under det stora nordiska kriget 1700 – 1721. Karl XII var en farlig man för ryssarna på den tiden.

Murarna är som högst 12 meter höga och i genomsnitt 2,5-4 meter tjocka. Man räknar med att fästningsbygget kostade runt hundratusen människor livet. Under 1717-1918 tjänade fästningen som politiskt fängelse. Sedan 1922 är anläggningen ett revolutionshistoriskt konst- och arkitekturreservat. Idag är området även en populär plats för festivaler och utställningar. Vi guidas runt i de kejserliga rummen och katedralen. Inne i katedralen är alla tsarer från Peter den Store och framåt begravda. Även den danska prinsessan Dagmar som dog i Köpenhamn 1928 är begravd här. Hon var mor till den sista tsaren. Tsarfamiljen som arkebuserades i Ekaterinburg i samband med ryska revolutionen har en gemensam grav i ett separat rum med alla namnskyltar på väggen. Svenska och turkiska flaggor hänger på ena väggen inne i katedralen som ett bevis på att det var två länder man krigade mot. Svenska flaggan är märkt med nr XII för Karl XII.

Vi tar också en kort promenad in i fängelset och får se de celler där Peter den Stores son, Dostojevskij, Alexander Uljanov (Lenins bror som senare hängdes i borgen i Nöteborg som straff för sin inblandning i attentatet mot tsar Alexander II), Maxim Gorkij, Leon Trotskij och andra tillbringade sina dagar.  

Vi fortsätter ut på en stadsrundtur där vi stannar till vid den svenska kyrkan i centrum  och ett antal andra hus med svenska förtecken. Svenska kyrkan ritades av Carl Andersson. Fredrik Lidvall var en av St Petersburgs mest aktade arkitekter i början av 1900-talet. Han låg bl.a. bakom hotell Astoria som ligger 100 meter från vårt hotell. 

Efter lunch beger vi oss till Eremitaget, ett av världens mest berömda museer för västerländsk konst. Här bodde tsarfamiljen fram till revolutionen. Det är kanske bara Louvren i Paris som kan mäta sig med Eremitagets rikedomar. Eremitaget består av sex byggnader längs Nevas flodbank i centrala Petersburg där Vinterpalatset är den mest framträdande. Västeuropeisk konst dominerar och tar upp 120 rum i fyra av byggnaderna.

Till museets främsta stoltheter hör målningar av renässansens mästare som da Vinci, Raphael, Giorgione, Titian och Michelangelo. Av idag tio kända originalmålningar av da Vinci världen runt finns två på Eremitaget, däribland "Madonna Litta". Men här finns målningar av snart sagt alla betydande västeuropeiska konstnärer från 1500-talet och framåt: Ribero, Zurbaran, Velazquez, El Greco, Rubens, Poussin, Monet, Cezanne, Gauguin och van Gogh. Vi ägnar en stund åt Rembrandtsalen med en diger samling av denne mästare. De stora samlingarna av Matisse och Picasso hör också till de mest uppskattade. 

Eremitaget innehåller också en mängd andra föremål, allt från arkeologiska fynd från 2-3000 före Kristus till unika samlingar av vapen, mynt, smycken, porslin m.m. Vi koncentrerar oss dock på de västeuropeiska mästarna. Många av salarna i Eremitaget är i sig själva värda ett besök med vackra takmålningar och andra utsmyckningar. 


Dag 5 
Efter frukost fortsätter färden mot Narva. Under färden berättar vår ciceron om utvecklingen i Ryssland idag och vart man är på väg. Vad kan vi lära oss av historien?

Vid framkomsten äter vi lunch och besöker sedan fästningen. Slaget vid Narva år 1700 var ett av de största slagen under stora nordiska kriget. Det blev en grandios triumf för Karl XII. Peter den Store åkte hem och slickade såren och kom tillbaka 1704 och återtog Narva. Han gav senare Karl XII dödsstöten vid Poltava 1709.

Narva betecknades ett tag under 1600-talet som Sveriges andra huvudstad.

Vi åker sedan till vårt eleganta SPA-hotell och kopplar av en stund innan vi intar gemensam middag.

Dag 6
På morgonen lämnar vi Narva och åker mot Estlands näst största stad, Tartu. I Tartu grundades universitetet år 1632 av Gustav II Adolf och blev då Sveriges näst äldsta universitet efter det i Uppsala. Vi besöker universitetet och gör även en rundtur i staden som hette Dorpat under svensktiden. Svenskarna var mycket aktiva i Estland under 1600-talet och grundade många skolor där.

Efter lunch fortsätter vi mot vårt slutmål, Riga, där vi checkar in på 5-stjärniga Grand Poet hotel by Semarah. 


Dag 7
Riga är en mycket vacker stad och samtidigt ett spännande möte mellan öst och väst. I början av 1900-talet var Riga en av Europas rikaste städer. Från den tiden härstammar den mycket rikliga jugendarkitekturen som dominerar stadsbilden i innerstaden och som kontrasterar starkt mot Sovjettidens gråa hyreshus. I Riga kan man få ryska soppor, uzbekisk plov och georgiska specialiteteter men också läckerheter från det västeuropeiska köket och andra världsdelar. Riga har fångat upp de bästa bitarna av Paris, München och Moskva.

Vårt hotell ligger mycket centralt, 5 minuters promenad från gamla stan och knappt 10 minuters promenad från Operahuset. På morgonen gör vi en tur med buss där vi får tillfälle att beundra en del av de omtalade byggnaderna i jugendstil innan vi släpps av intill Rådhustorget i gamla stan och fortsätter vår utforskning till fots längs de gamla kullerstensgatorna. Gamla stan är Rigas historiska och geografiska centrum och vilar vid floden Daugavas högra bank. Husen i gamla stan lyckades på ett märkligt sätt överleva två världskrig.

Under vår vandring besöker vi bl.a. Domkyrkan, Peterskyrkan och Svarthuvudenas hus; ett säreget hus som på 1300-talet användes av utländska köpmän till vilda fester men som idag är museum och konserthall. Under vandringen passeras många små hantverksbutiker och kaféer.

Guiden tar oss även med till Svenskporten, det enda som finns kvar av den gamla ringmuren. Vi ser även slottet som varit residens för nitton svenska generalguvernörer över det dåvarande Livland. Slottet är dock helt ombyggt sedan svensktiden. Vi passerar också ”Tre bröder”som är tre välkända gamla byggnader i gamla stan. Den i mitten byggdes under svensktiden. 

Vi gör också ett besök i saluhallarna som är inrymda i tyskarnas gamla hangarer från första världskriget.

Riga var svenskt under större delen av 1600-talet och Sveriges andra stad efter Stockholm då. 1710 följde dock Peter den Store upp trumfen vid Poltava med att sno åt sig även Livland och Riga. 

Dag 8
Ledig förmiddag.

Många gör säkert ett återbesök i gamla stan för att flanera runt i de mysiga kvarteren. Inne i gamla stan finns ett flertal intressanta museer, bl.a. Ockupationsmuseet som visar det lettiska folkets umbäranden under nazistisk och sovjetisk ockupation. Runt gamla stan ligger vackra parker där stadskanalen ringlar fram. Ett besök på konstmuseet Riga Art Noveau kan varmt rekommenderas.

Vid lunchtid åker vi ut till Jurmala som ligger 23 km utanför Riga. Kuststaden Jurmala med sin 3 mil långa sandstrand var den svenska aristokratins självklara tummelplats på 1930-talet och något av Östersjöns Copacabana. Här finns många högklassiga spaanläggningar. Vi äter lunch vid havet och tar sedan en promenad i Jurmala innan vi sätter oss på bussen för att åka till flygplatsen och återvända till Sverige. 
 

Resfakta

Pris: 23 450:-

Avresa 2022
September: 8

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 08:45. Hemkomst kl. 18:45. Flygbolag: SAS/ Air Baltic
 

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm – Helsingfors med SAS
• Flyg Riga – Stockholm med Air Baltic
• Alla övriga transporter under resan med buss
• 1 natt på vackert belägna hotell Druzhba i Viborg
• 3 nätter på 5-stjärniga Gran Emerald i centrum av St Petersburg
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell utanför Narva
• 2 nätter på eleganta 5-stjärniga Grand Poet hotel by Semarah i centrum av Riga
• Frukost och lunch alla dagar
• 4 middagar. Middag dag 1, 2, 4 och 5
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Svensk- och engelsktalande lokalguider
• Östeuropaexperten Katarina Lindqvist som ciceron under hela resan

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): 3 650:-
• Ryskt visum: 850:-

 

Visum

Visum krävs för svenska medborgare. Visumhandlingar ska vara Iventus tillhanda senast 4 veckor före avresa. Visumprocessen tar cirka 2 veckor och vi returnerar passet så fort visum är klart.

Visum Ryssland
Följande krävs för visum:
- Pass i original
- Ifylld visumansökan
- Ett färgfoto
- Försäkringsintyg

Läs mer om visum till Ryssland

Har du annat medborgarskap än svenskt kan andra regler gälla. Observera att om du inte är svensk medborgare kan reglerna vara olika beroende på om du är bosatt i Sverige eller inte. Det är ofta enklare om man är bosatt i Sverige. Kontakta oss för mer information.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
8/9 - 15/9StockholmSvenska spår österut - när stormaktsdrömmen fanns med SvD accent. Flyg Stockholm t/r.Mer än 423 450:-Boka
Powered by Travelize