Transsibiriska järnvägen med Irkutsk, Bajkalsjön, Mongoliet och Kina

Vi börjar resan med stadsrundtur och ett besök innanför murarna i Kreml i Moskva. Därefter tar tåget oss förbi Uralbergen och genom Sibirien fram till Irkutsk och Bajkalsjön där vi stannar ett par nätter och bl.a. gör en båttur på Bajkalsjön.

Vi tillbringar sedan ett par dagar med nomader på en exotisk camp ute i den mongoliska vildmarken. Resan går sedan vidare genom Gobiöknen till Peking. I Peking stannar vi 4 nätter och gör utflykter till Kinesiska Muren, Förbjudna Staden m.m.

Denna resa går utan reseledare. På tågsträckorna reser man själv och där ingår inte mat. Vid stoppen i Moskva, Irkutsk, Ulan Bator och Peking möts man av guide vid vagnen som också lämnar av vid vagnen vid avfärd. Utanför tåget ingår helpension och alla utflykter. 

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1 - Fredag
Flyg till Moskva. Transfer till hotellet för incheckning. På kvällen serveras middag.

Dag 2 - Lördag
09:30-12:30 Stadsrundtur.
Guiden berättar om Moskvas historia medan vi passerar och stannar till vid Bolsjojteatern, Arbat (den kända affärsgatan/marknadsplatsen), Leninbiblioteket, Revolutionsplatsen, Segerparken, Den okände soldatens grav, Frälsarkatedralen, Moskvauniversitetet, ”Vita Huset” m.m.

12:30 Lunch på restaurang intill Röda Torget.

14:00-17:30 Kreml.
Besök av den mytomspunna gigantiska fästningen (muren är 2235 meter lång).

Inne i Kreml ligger Livrustkammaren, som är Rysslands äldsta museum. Där finns unika samlingar från 1100-talet och framåt av juveler, hovdräkter, militära paradutrustningar, gåvor till den ryske kejsaren från Bysans och andra historiska stater samt diverse verk som skapats i Kremls verkstäder. Speciellt vagnsparken är mycket sevärd. Vi får se alla vagnar som Peter den Store, Katarina den Stora och andra regenter färdades i. De berömda Fabergé-äggen ingår också i samlingen.

Inne på Kremlområdet finns också ett flertal kyrkor, bl.a. Uspenskijkatedralen (Marie Bebådelsekatedralen) som besöks. Vi tar också en titt på tsarklockan och den mäktiga tsarkanonen.

Därefter intar vi middag. Efter avslutad måltid beger vi oss till stationen för avresa med kvällståget.


Dag 3 - 6
Vi passerar och stannar till vid bl.a. Nizhnij Novgorod (Gorkij), Ekaterinburg, Omsk och Perm innan vi på morgonen glider in på stationen i Irkutsk. Vi börjar med en stadsrundtur i staden som grundades på 1600-talet och är en av de äldsta städerna i Sibirien. Den blev tidigt en viktig knutpunkt för handeln mellan Ryssland och Kina. Idag är staden kanske mer känd för alla sina museer, historiska monument och träarkitektur.

Därefter lunch, transfer till hotellet och incheckning.


Dag 7 - Torsdag
Ledig dag.


Dag 8 - Fredag
Efter frukost tar vi buss ut till Bajkalsjön, drygt 6 mil från Irkutsk. Strax innan Bajkalsjön dyker upp ligger friluftsmuséet Taltsy som består av olika slags byggnader från regionerna runt Irkutsk. Vi gör en rundvandring i den lilla idyllen och beskådar timrade hus och andra byggnader från olika regioner och olika tidsåldrar.

Vi fortsätter fram till den lilla fiskebyn Listvjanka. Där kliver vi ombord på en båt som som tar oss med på en tur på Bajkalsjön. Sjön är 60 mil lång och på sina håll mer än 1 500 meter djup. Vi färdas en bit längs kusten innan vi återvänder till Listvjanka. Vi äter sedan lunch på en liten fiskerestaurang i Listvjanka. Efter lunchen ges tillfälle till att promenera runt bland de små rökerierna på kajen. Rökerierna serverar gärna nyrökt omol, en läckerhet som fiskas upp i Bajkalsjön.

Därefter besöks Bajkalmuseet. Vi får veta allt om sjöns tillkomst och historia och besöker också museets akvarium med allehanda fiskar och sälar. Vi återvänder sedan till Irkutsk, äter middag och sätter oss på tåget till Mongoliet. 


Dag 9 - Lördag
Vi åker genom delrepubliken Burjatien och når så småningom Mongoliet.


Dag 10 - Söndag 
06:40 Ankomst till Ulan Bator. Incheckning på hotellet. Därefter stadsrundtur och lunch.

Efter lunch besöker vi det lamaistiska Gandanklostret. I Mongoliet har religionen pånyttfötts och munkar rekryteras.

Vi avslutar dagen med gemensam middag.


Dag 11 - Måndag
Utfärd till camp.

På campen bor vi i tält (”jurta”). Varje jurta har egen kamin, säng, sänglinne, bord och pallar. I lägret finns toaletter och duschar i separata jurtor + ett speciellt restaurangtält. Vi installerar oss på campen och äter lunch.

Efter lunch kan deltagarna själva välja aktivitet enligt nedan.
Observera att alla deltagare bor på samma camp. Vi använder oss av tre olika camper: Jalman Meadows, Arburd Sands och Hustai.

Jalman Meadows:
Campen ligger på taigan i närheten av Tulafloden och i sydkanten av den sibiriska vildmarken Khan Khentii. Djingis Khan lär ha fötts i detta område. Det var under Djingis Khans styre som mongolerna skördade stora framgångar och bl.a. erövrade Peking år 1215. Under sommaren finns här fullt av Edelweiss. Här finns möjlighet till flottfärd, simning, ridning på hästar etc. Man kan också koppla av i lägret och njuta av naturen och en god bok om Mongoliet. Campen har eget bibliotek. I området finns skogar med lärk och björk, och nomadernas jakar, hästar, får och getter.

Arburd Sands:
Denna camp ligger i ett område av trädlös stäpp, inte långt från Gobiöknen. Här kan man hyra hästar av lokala nomader eller rida på kameler som finns i lägret. Man kan också få med sig en picknickkorg och göra en längre promenad i området. Runt om oss ser vi ridande herdar med sitt bestånd av hästar, getter, får, kameler och kor.

Hustai:
Campen ligger i Hustai nationalpark. Här ser vi bl.a. framrusande flockar av Przewalskihästar som fyller vildmarken med liv. Przewalski är en ursprungshäst som är mer besläktad med zebror än med vanliga hästar. Man kan bl.a. hyra hästar och ge sig ut i den omgivande terrängen.


Dag 12 - Tisdag
Jalman Meadows: Vi tar med oss picknickkorgar och gör en utflykt på flottar på Tulafloden. Vi lastar uppblåsbara katamaranflottar på träkärra dragen av jak, och vandrar uppströms, där vi sedan intar vår picknicklunch. Sedan raftar vi tillbaka nedströms.

Arburd Sands: Heldagsutfärd till Zorgol Hairhan Uul. Det är jättelika klippformationer som med sina vertikala bergväggar sträcker sig mot himlen. Zorgol är besjälat, vilket det mongoliska namnet antyder. I berget kan vi på håll, och med kikare, ibland få syn på Argali-får (världens största viltlevande får med jättelika horn) eller Sibirisk stenbock (en bergsget). Vi vandrar i området och förtär den medhavda matsäcken.

Hustai: Vi vandrar genom parkens varierande terräng och ser kronhjortar, murmeldjur, olika fågelarter och tidigare nämnda Przewalskihästar.

Såväl Jalman Meadows som Arburd Sands är små exklusiva camper som bara ställs upp under sommaren. Vi rör oss på bägge ställen i mycket orörd natur där man kan se färska vargspår m.m. och om man har tur t.o.m. få se en flock vargar på nära håll.

De flesta av våra resenärer brukar uppleva campvistelsen i Mongoliet som höjdpunkten på resan med Transsibiriska. Många återvänder också till Mongoliet för en längre vistelse. Våra närmaste grannar i campen är ryttarfolk (nomader) som flyttar runt i Mongoliet allt efter årstid. De lever på samma sätt som deras förfäder gjorde för 2 000 år sedan. Arburd Sands drivs av en nomadfamilj.


Dag 13 - Onsdag
09:00 Avfärd till Ulan Bator. Incheckning på hotellet. Efter lunch finns tillfälle till shopping på egen hand.

På kvällen tar vi oss till en mysig liten teater där vi får uppleva en stunds mongolisk folkmusik. Därefter äter vi middag.


Dag 14 - Torsdag
08:30 Avresa med tåg från Ulan Bator. Under den avslutande tågresan från Mongoliet till Kina åker vi genom Gobiöknen, en av världens största öknar som sträcker sig över södra Mongoliet och norra Kina. Då och då ser man flockar av kameler eller kamelkaravaner som för tanken till handelsmännen på Sidenvägens tid.


Dag 15 - Fredag
14:04 Ankomst Peking och incheckning på vårt hotell i Pekings centrum.

På kvällen tar vi en promenad på Himmelska Fridens torg innan vi avslutar dagen med gemensam middag.


Dag 16 - Lördag
Heldagstur till Förbjudna staden, Himmelens tempel och Hutongerna.

Förbjudna staden är världens största kejsarpalats. Här härskade de kinesiska kejsarna under 500 år.

Kejsaren som var himmelens son kom varje vår till Himmelens tempel för att offra till himlen och be för goda skördar. I templet finns den oerhört vackra Bönehallen samt marmorterrassen ¨Himmelens altare¨. Parken runt templet är idag Beijingbornas favoritmål för en söndagsuflykt.

Vi fortsätter dagen med Hutongerna. Hutongerna är ett nät av smala gränder i Peking där vi kan ana verklighetens Kina och kinesernas vardag. Hutongerna erbjuder en fascinerande gatuteater.

Efter middag slår vi oss ner på en teater för att bevittna en hisnande show med akrobater.


Dag 17 - Söndag
Heldagstur till Kinesiska muren, Sommarpalatset samt en cloisonnéfabrik.

Den fantastiska muren byggdes som ett skydd mot ryttarfolkens invasioner. Muren är 700 mil lång och sträcker sig från Gula havet och ner i Gobiöknen. På vår väg från muren gör vi ett kort stopp vid olympiastadion ("Bird's Nest").

Sommarpalatset var den berömda änkekejsarinnan Cixis speciella favorittillhåll. Sommarpalatset och dess enorma park ligger vid Kunmingsjön i nordvästra Peking. Vi ger oss ut på en båttur i drakbåt på Kunmingsjön.
Cloisonné är ett mycket gammalt kinesiskt hantverk med rötter i Ming-dynastin.


Dag 18 - Måndag
Ledig dag för shopping.

På kvällen avslutas vår resa med middag inkl. Pekinganka.


Dag 19 - Tisdag
Transport till flygplatsen på förmiddagen. På eftermiddagen avgår flyget från Peking och vi ankommer till Stockholm/ Göteborg/ Oslo på kvällen efter mellanlandning i Köpenhamn.

Resfakta

Pris inkl. flyg t/r: fr. 30 850:-
Pris exkl. flyg t/r: fr. 25 850:-

Avresor 2023
Juni: 16
Juli: 21
September: 1 

Preliminära flygtider
Stockholm:
Avresa kl. 14:35. Hemkomst kl. 16:00. Flygbolag: Finnair
Köpenhamn: Avresa kl. 13:20. Hemkomst kl. 16:20. Flygbolag: Finnair
Göteborg: Avresa kl. 13:00. Hemkomst kl. 16:25. Flygbolag: Finnair
Oslo: Avresa kl. 13:15. Hemkomst kl. 16:35. Flygbolag: Finnair
Helsingfors: Avresa kl. 17:40. Hemkomst kl. 14:15. Flygbolag: Finnair

Observera att flygtiderna kan skilja sig åt mellan olika datum. Kontrollera vad som står när ni bokar resan.

I grundpriset ingår
• Flyg med Finnair Stockholm/ Köpenhamn/ Oslo/ Göteborg/ Helsingfors - Moskva via Helsingfors*
• Flyg med Finnair Peking - Stockholm/ Köpenhamn/ Oslo / Göteborg/ Helsingfors via Helsingfors*
• Tåg Moskva - Irkutsk inkl. plats i 4-bäddskupé
• Tåg Irkutsk - Ulan Bator inkl. plats i 4-bäddskupé
• Tåg Ulan Bator - Peking inkl. plats i 4-bäddskupé
• Alla transporter till hotell t/r *
• 1 natt på 4-stjärniga hotell Delta i Moskva
• 2 nätter på 3-stjärniga hotell Angara i centrum av Irkutsk 
• 2 nätter på 4-stjärniga hotell Bayangol i centrum av Ulan Bator
• 4 nätter på 4-stjärniga hotell Sunworld eller Qianmen i centrum av Peking
• 2 nätter på camp utanför Ulan Bator
• Kreml med Livrustkammaren med guide i Moskva
• Stadsrundtur i Moskva
• Stadsrundtur i Irkutsk
• Heldagstur till Bajkalsjön utanför Irkutsk
• Båttur på Bajkalsjön
• Besök på Bajkalmuséet vid Bajkalsjön
• Besök på friluftsmuséet Taltsy vid Bajkalsjön
• Dagsutflykt från camp utanför Ulan Bator
• Stadsrundtur i Ulan Bator
• Besök av Gandanklostret i Ulan Bator
• Kvällsunderhållning i Ulan Bator
• Två heldagsturer i Peking med Kinesiska muren, Förbjudna staden m.m 
• Kvällsföreställning med akrobatshow i Peking.
• Helpension, d.v.s. 3 måltider per dag utanför tåget utom middag dag 6, lunch och middag dag 7 samt lunch dag 18
• Svensktalande lokalguide i Moskva och Peking under utflykterna
• Engelsktalande lokalguide i Irkutsk/ Bajkalsjön och Mongoliet på utfärderna

*Flyg samt transfer flygplats-hotell-flygplats ingår ej om resan bokas exkl. flyg t/r. Övriga transporter till hotell ingår.

Denna resa går utan reseledare. På tågsträckorna reser man själv och där ingår inte mat. Vid stoppen i Moskva, Irkutsk, Ulan Bator och Beijing möts man av guide vid vagnen som också lämnar av vid vagnen vid avfärd. Utanför tåget ingår helpension och alla utflykter.

Tillägg
• Visum för svensk medborgare till Ryssland, Mongoliet och Kina: fr. 3 000:-
• Enkelrum på hotellen: fr. 4 650:-
På denna resa kan du som reser utan resesällskap boka del i dubbelrum. 
Då får du dela dubbelrum med en annan resenär av samma kön. 
Du delar rum med samma person under hela resan.
Är det ett ojämnt antal resenärer som bokat del i dubbelrum bjuder vi på den extra kostnaden.
Det blir alltså inget extra tillägg om du bokar del i dubbelrum men får bo själv. 

• Plats i 2-bäddskupé eller 4-bäddskupé för två personer på sträckorna Moskva - Irkutsk och Irkutsk - Ulan Bator: fr. 4 400:-

Hotell 
Samtliga utvalda hotell håller bra klass.
I Moskva bor vi på hotell Delta som ligger vid t-bana Partizanskaja, 5 stationer från absoluta centrum av Moskva. Alla rum har hårtork och kylskåp. Gratis WIFI.
I Irkutsk bor vi på hotell Angara som är ett trevligt 3-stjärnigt hotell med bra läge i centrum. Hårtork finns att låna på alla våningar. Gratis WIFI.
I Ulan Bator bor vi på hotell Bayangol i centrum av staden.
I Peking bor vi på 4-stjärniga hotell Sunworld med mycket centralt läge och bekvämt gångavstånd till den välkända shoppinggatan WangFuJing.


 

Om tåget

Sträckorna Moskva – Irkutsk och Irkutsk – Ulan Bator körs oftast med ryska tåg, och sträckan Ulan Bator – Peking oftast med mongoliska tåg. Ombord finns det  vagnar med 2-bäddskupéer (1:a klass) och vagnar med 4-bäddskupéer (2:a klass). Oavsett vilken slags vagn man åker i finns det två toaletter i varje vagn. Dusch finns inte ombord. Sängkläder och förvaringsplatser för bagage finns i alla kupéer. 

I varje vagn finns tre eluttag i korridoren, och en samovar med hett vatten för te/kaffe. Restaurangvagnen är rysk, mongolisk eller kinesisk beroende på vilket land man befinner sig i. 2-bäddskupéerna har en våningssäng. Nederslafen fungerar som sittplats under dagen. I kupén finns även ett litet bord. I 2-bäddskupéerna finns eluttag i kupén. 

4-bäddskupéer
4-bäddskupéerna har två våningssängar. Nederslafarna fungerar som sittplatser under dagen. I kupén finns ett bord mellan sängarna.

Visum

Visum till Ryssland. Mongoliet och Kina krävs för skandinaviska medborgare.
Visumhandlingar ska vara Iventus tillhanda senast 7 veckor före avresa.

Följande krävs för visum till Ryssland, Mongoliet och Kina

• Pass i original
• Ifyllda visumansökningar (Ryssland, Mongoliet och Kina)
• Ett foto per ansökan, totalt 3 foton i färg, samt ett digitalt foto i färg
• Försäkringsintyg


Läs mer om visum till Ryssland

Läs mer om visum till Mongoliet

Läs mer om visum till Kina

Har du annat medborgarskap än svenskt kan andra regler gälla. Observera att om du inte är svensk medborgare kan reglerna vara olika beroende på om du är bosatt i Sverige eller inte. Det är ofta enklare om man är bosatt i Sverige. Kontakta oss för mer information.

Karta