Uzbekistan-Turkmenistan-Iran

En resa fylld av vackra, historiska och kontrastrika miljöer. Vi besöker Centralasiens vackraste stad Buchara samt Irans skönaste plats, Isfahan. Vi rör oss genom 3 muslimska länder och hör böneutroparna kalla på oss. Vi förundras över alla nya, magnifika byggnadsverk i Centralasiens Dubai, Turkmenistans huvudstad Ashgabat. Forna världsmetropoler som Merv och Samarkand dyker upp längs vägen, den berömda Sidenvägen.

Vår guide väver ihop alla lösa trådar och vi börjar förstå den religiösa och historiska utvecklingen i denna del av världen. En region som ofta varit världsledande på olika områden men som tillfälligt hamnat i skuggan.

Fantasifulla trädgårdar, vackra moskeer,sjudande basarer, mattor i alla former och omväxlande landskap följer oss genom resan.

Svensktalande reseledare och helpenson ingår.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1
Vi flyger på eftermiddagen och ankommer Istanbul vid middagstid. På kvällen avgår flyget mot Tasjkent i Uzbekistan.

Dag 2
06.30 (Lokal tid, 03.30 svensk tid) Ankomst till Tasjkent.

Vår lokala guide möter upp och eskorterar oss till hotellet. Incheckning och några timmars sömn.

Efter en sen frukost åker vi på en stadsrundtur där vi bl.a. ser Timur Lenk torget, Operahuset m.m.

Middag på kvällen.

Dag 3
Direkt efter frukost tar vi snabbtåget (2 timmar) till Samarkand. Samarkand anses ha skapats drygt 500 år före Kristi födelse. Staden hade enligt vissa uppgifter i början på 1200-talet drygt 400.000 invånare, en absolut världsstad på den tiden. Djingis Khan gick dock hårt åt staden under sitt erövringskrig på 1200-talet och staden och dess befolkning snudd på förintades. Under Timur Lenks ledning 150 år senare reste sig staden åter och kom under hans styre (1369-1405) att betecknas som världens huvudstad.

Efter ankomst börjar vi med att besöka Gur-emir mausoleet där Timur Lenk ligger begravd, Rukhabad mausoleum och det gigantiska torget Registan.

Vi checkar sedan in på hotellet och äter lunch innan färden fortsätter till Ulug Beks observatorium. En av Timur Lenks efterträdare (Ulug Bek 1394-1449) har främst fått en plats i historien som vetenskapsman som bl.a. skapade den första sextanten. Han grundade observatoriet som med stor exakthet fastställde stjärnornas inbördes placering på stjärnhimlen.

Vi fortsätter sedan till det kanske mest storslagna arkitektur-monumentet i Samarkand: Sjachi-Zinda mausoleet.

Dag 4
På morgonen besöker vi Bibi Khanum moskén och avslutar vår vistelse i Samarkand med att besöka den orientaliska basaren.

Efter lunch fortsätter vår upptäcktsresa med buss till Buchara (280 km). Vi stannar till en bit utanför Buchara vid Rabata Malik karavanseraj och besöker Gijduvan keramiska center där ni har chansen att inhandla keramik innan färden går vidare.

Framme i Buchara checkar vi in på vårt hotell i gamla stan och äter middag.

Dag 5
Vi startar utforskningen av Buchara med fästningen Arken, Emirens vinterresidens från 1500-talet, och fortsätter sedan med Bolo Hauz moskén, Ismail Samanis mausoleum och Chasma-Ayub mausoleet.

Vi återvänder till gamla stan för lunch.

Därefter tar vi en promenad där vi beundrar Poi-Kaljan komplexet med den imponerande minareten från 1100-talet. Vi vandrar också igenom några orientaliska marknadsplatser innan vi tar igen oss en stund vid Lyabi-House. Lyabi-House är ett favoritställe för såväl den inhemska befolkningen som turisterna. Ett skönt ställe i stadens historiska centrum där man kan äta en bit mat, ta en kopp te eller bara sitta och fundera över orientens magiska dragningskraft.

På kvällen rundar vi av med middag på en restaurang i närheten av Lyabi-House och vårt hotell där vi under måltiden bjuds på show av sköna, smått förföriska och oerhört skickliga uzbekiska danserskor.

Dag 6
Färden går mot Turkmenistan. Vi byter buss vid gränsen och fortsätter vidare till Turkmenistans näst största stad, Turkmenabat. Vi äter lunch och gör en kortare rundtur i staden.

Bussen tar oss sedan vidare till staden Mary där vi checkar in i centrum. Vi får ett par timmar ledigt före middagen. De som vill följer med vår reseledare på en promenad i staden.

Dag 7
Strax intill Mary ligger den antika oas-staden Merv som guiden tar oss med till på morgonen. 

Merv är en av Turkmenistans viktigaste arkeologiska säten och blev nyligen upptaget på UNESCO:s lista över världens kulturarv. Staden var genom historien ett viktigt fäste för en rad olika kulturer och härskare. Bl.a. var Merv under 800-talet ett tag huvudstad för hela den muslimska världen. Merv nådde sin höjdpunkt under 1000- och 1100-talen, då Sidenvägen var som viktigast.

På eftermiddagen tar vi flyget till Turkmenistans huvudstad, Ashgabat, där vi checkar in och äter middag.

Dag 8
Turkmenistan ansågs långt in på 2000-talet vara ett av världens mest stängda länder. Förmodligen är det dock en myt som spridits i västvärlden. Den enorma mängden parabolantenner på alla hus i Ashgabat avslöjar att den turkmeniska befolkningen sannolikt varit mycket välinformerad.

Ashgabat är till stor del präglat av den förre regenten Niyazov. Han lät bygga enorma monument som en hyllning till sig själv. En av hans sista idéer före sin långa vila var att klä alla byggnader i vit marmor.

Vi börjar med en rundtur i centrala Ashgabat och åker sedan ut för att besöka den väldiga moské som Niyazov lät bygga i sin födelseby utanför Ashgabat. Kipchak-moskén, även kallad Turkmenbashi Ruhy Metjidi, är Centralasiens största moské, med över 90 meter höga minareter och plats för tusentals människor på en gång. Moskén är byggd helt i marmor och guld och är Niyazovs hyllning dels till den turkmeniska själen och dels till offren för jordbävningen 1948. Här finns också mausoleet efter hans familj som dog i jordbävningen. Mattan som ligger under moskéns kupol är helt handvävd och väger 1,5 ton.

Vi besöker också nya och gamla Nisa som las till på UNESCO:s världsarvsförteckning 2007. Nisa byggdes upp mellan 200 f.Kr. till 200 e.Kr. och omges av en hög mur med 40 rektangulära torn. Vi promenerar en stund i Altyn Azyr bazaar som är ett fantastiskt skådespel dit tusentals turkmener söker sig varje dag.

Vi rundar av vår vistelse i Ashgabat med att under middagen bli underhållna av en lokal folklore ensemble.

Dag 9
Vi åker vidare mot Iran och passerar gränsen i Bajigiran.

Vi äter lunch längs vägen och kommer så småningom fram till Mashad där vi äter middag och stannar över natten. 

Dag 10
Mashad är Irans heligaste stad. Hit kommer shiitiska muslimer från hela världen. Mashad växte fram runt den legendariska martyren Imam Reza.

Vi besöker hans mausoleum och besöker även Nader Shah mausoleum och Gowhar Shad moskén.

På kvällen flyger vi till Shiraz. Vi checkar in på vårt hotell och äter middag.

Dag 11
Vi lämnar hotellet på morgonen för en heldagsutflykt till Persepolis som ligger 6 mil utanför Shiraz.

Persepolis började konstrueras år 521 f. Kr. och skulle bli Persiens nya huvudstad. Alexander den Store intog Persepolis år 331 f. Kr. och staden plundrades och blev delvis ödelagd. Staden glömdes i princip sedan bort ända till 1600-talet. Därefter har staden så sakteliga återupptäckts. Persepolis är ett grandiost palatskomplex uppbyggt på en gigantisk 15 meter hög terrass. Palatset rymmer några av världens finaste och mest välbevarade arkeologiska lämningar. 1979 sattes Persepolis upp på UNESCO:s världsarvslista.

Dag 12
Shiraz ligger på 1600 meters höjd. Staden ligger som en grön oas vid foten av bergen. Shiraz blev på 1200-talet Persiens litterära och kulturella center. De två mest berömda poeterna, Saadi och Hafez, är födda i Shiraz och tiotusentals iranier vallfärdar varje år till deras färgrika gravar.

Vi besöker också en av de berömda trädgårdarna, Bagh-e Eram i utkanten av staden. Den betagande trädgården är känd för sina cypresser och för sitt palats, Qajar Palatset, från förra århundradet. Palatset är smakfullt dekorerat med djurmotiv.

Efter lunch fortsätter vi med Karim Khan palatset innan vi vandrar genom den färgglada nomadbasaren fram till moskén Nasir Ol-Molk, ”den lysande moskén”. Moskén är vackert kaklad och med mycket påkostade utsmyckningar i portalerna.

Dag 13
På morgonen fortsätter vi mot Isfahan.

På vägen stannar vi till vid den forntida staden Pasargadae (140 km norr om Shiraz). Staden började uppföras 546 f.Kr. av Kyros den store men blev aldrig helt färdigställd. Den blev ändå huvudstad i det persiska riket tills Persepolis byggdes. Det viktigaste monumentet i Pasargadae är Kyros den Stores grav, senare även kallad ”Kung Salomos mors grav”. Undersökningar har visat att akemenidiska ingenjörer (Akemeniderna var en tidig persisk dynasti) såg till att staden kunde stå pall för oerhört kraftiga jordbävningar, upp till 7,0 på Richterskalan. Alltså sådana jordbävningar som i våra dagar helt har ödelagt vissa städer.

Framme i Isfahan tar vi in på vårt hotell och äter middag.

Isfahan anses av många vara världens vackraste stad. Den är en pärla av islamsk arkitektur. Staden har bl.a. 169 moskéer, 28 madrasahs (koranskolor) och 142 karavanserajer. ”Isfahan är halva världen” säger invånarna och diktarna om staden. Isafahan var under lång tid ett mycket viktigt centrum längs karavanvägen. Men den verkliga glansperioden började år 1588 när staden utnämndes till huvudstad.

Isfahan ”by night”. Efter middagen ger vi oss ut på en kvällstur i Isfahan. De 5 urgamla broarna och alla vackra byggnader ger oss en skön sagostund i kvällsmörkret. Vi sover gott denna natt.

Dag 14
Efter frukost börjar vi vår utforskning med Imam square, det enorma torget som är dubbelt så stort som Röda Torget i Moskva.

Vi ägnar förmiddagen åt de tre byggnadsverk som ligger vid torget; Ali Qapu palatset, Sheik Lotfallah moskén och Imam moskén.

Ali Qapu är det stora porttornet i ett palatskomplex från 1600-talet. Den översta våningen är omgjord till konsertsal med speciella nischer i väggarna för att skapa bra akustik. När man står högst upp i palatset och blundar kan man nästan förnimma ryttarna med spetsiga hattar som spelade polo på torget på 1600-talet. Då förekom också mycket vadslagning här.

Sheik Lotfallah moskén uppfördes på 1600-talet av Shah Abbas I. Moskén räknas som ett av universums mest finstämda byggnadsverk. Kupolen är i beige och rosa och därtill dekorerad med serier av arabesker och vackra blommor.
Imam moskén hör också till det bästa som islamsk arkitektur lyckats frambringa. Minareterna och den stora kupolen dominerar en del av torget.

Efter lunch besöker vi några av de kända trädgårdarna och palatsen i Isfahan. Vi börjar med Bagh-e-Bolbol (Näktergalsträdgården). Djupt inne i trädgården finner vi det lilla palatset Hash Behesht som upfördes 1669. Den vackra djurmosaiken i palatset är förtrollande. 

Vi fortsätter till Chehel Sotun, ”Paviljongen med de 40 pelarna”. Palatset har faktiskt bara 20 pelare men speglingen i poolen har gett den detta smeknamn. Vi beundrar väggmålningarna inne i palatset.

Vi tar oss hem för en stunds vila innan vi åter ger oss ut i Isfahan för att äta middag.

Dag 15
Vi besöker den armeniska stadsdelen, Djolfa.

Under århundradena har Isfahan varit en tillflyktsort för många flyktingar. Isfahan härbärgerar ca 10 000 armenier vars förfäder anlände under 1700- och 1800-talen. Vi beundrar den vackra Vank-katedralen. Katedralen är en blandning av islamisk-persisk och kristen-europeisk stil. Armenierna har full frihet att utöva sin kristna religion mitt inne i det islamska Iran.

Färden fortsätter till Stora Moskén. Moskén byggdes ursprungligen på 1000-talet som ett zoroastriskt eldtempel. Efter hand har nya byggnader tillkommit och gårdsfasaderna har klätts med färgrik flismosaik. Moskén ger en bild av 1000 års persisk arkitekthistoria.

Vi studerar också de två broarna, Si-o Se Pol och Khaju bron. Si-o Se Pol är 300 meter lång, 14 meter bred och har 33 arkader och en unik arkitektur och konstruktion. Den förbinder de armeniska kvarteren med Chahar Bagh avenyn. Khaju bron är Irans mest berömda. Den byggdes 1650, har två våningar arkader samt är livfullt dekorerad med mosaik. I mitten av bron finns speciella paviljonger där den kungliga familjen samlade vänner och musiker och höll grandiosa fester. 1684 kom holländaren Ludvig Fabritius till Isfahan i spetsen för en svensk delegation utsänd av kung Karl XI. Avsikten var att bana väg för handel mellan Sverige och Persien. Fabritius blev kvar i 2 år och var en uppskattad gäst på shahens fester.

På eftermiddagen fortsätter vi med buss mot Teheran där vi checkar in och äter middag.

Dag 16
Vi börjar dagen med en stadsrundtur där vi stannar till vid två museer. Först besöker vi Arkeologiska museet som innehåller en liten men mycket intressant samling av föremål från 1500 f.Kr. och framåt. Vi besöker också det klassiska mattmuseet.

Färden fortsätter till Saad Abad-palatset där den siste shahen av Iran bodde tillsammans med sin hustru Farah Diba innan han tvingades bort 1979. Palatset ligger vackert i bergskanten i norra delen av Teheran. I denna del av Teheran finns en mängd tehus och restauranger dit Teheranborna vallfärdar på helgerna för att koppla av med en vattenpipa.

Därefter har vi några timmars fritid innan vi på kvällen återsamlas för middag.

Dag 17
Tidig morgon hemresa via Istanbul. 

Resfakta

Pris: fr. 32 850:-


Avresa
 

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 18:05. Hemkomst kl. 17:05. Flygbolag: Turkish Airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 18:35. Hemkomst kl. 17:40. Flygbolag: Turkish Airlines
Göteborg: Avresa kl. 18:10. Hemkomst kl. 17:15. Flygbolag: Turkish Airlines
Oslo: Avresa kl. 17:55. Hemkomst kl. 16:55. Flygbolag: Turkish Airlines
 

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm / Köpenhamn / Göteborg / Oslo - Tasjkent via Istanbul 
• Flyg Teheran - Stockholm / Köpenhamn / Göteborg / Oslo via Istanbul 
• Flyg Mary - Ashgabat 
• Flyg Mashad - Shiraz 
• Alla transfers och transporter i övrigt 
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Tasjkent 
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Samarkand 
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i gamla stan i Buchara 
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Mary 
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Ashgabat 
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Mashad 
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i Shiraz 
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Isfahan 
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Teheran 
• Helpension, d.v.s. 3 mål mat per dag 
• Alla utflykter och andra programpunkter enligt programmet. Ingenting tillkommer. 
• Engelsktalande lokalguider på utfärderna 
• Svensktalande reseledare


Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 4 850:-
• Visum till samtliga tre länder: fr. 2 050:-
 

Avbeställningsskydd
Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Avbeställningsskyddet tecknas direkt med försäkringsbolaget och det är deras villkor som gäller.Du kan också vid behov beställa reseförsäkring via Gouda. Köp avbeställningskydd via Gouda

Visum

Visum krävs för skandinaviska medborgare. 
Visumhandlingar ska vara Iventus tillhanda senast 6 veckor före avresa.
 
För att förbereda visum måste ni snarast skicka in en kopia av fotouppslaget i passet. Kopian måste vara i färg och av god kvalitet. På baksidan av kopian uppger ni:

• Er eventuella arbetsgivare, arbetsplatsens adress och telefon samt ert yrke
• Civilstånd. Är ni gifta anges även fullständigt namn och födelsedatum för er make/maka
• Er senaste avslutade utbildning (skolans namn, stad och ämne som ni studerade)
• Om ni har varit i Iran eller Turkmenistan tidigare och i så fall när
• För- och efternamn på er far
• Namn och födelsedatum för eventuella barn, även om dessa inte följer med på resan

Ni måste även skicka in 1 nytaget färgfoto i god kvalitet, minst 3x4 cm. Det går också bra att scanna in och mejla en kopia på passet och fotografiet. Observera att passet och fotot då måste scannas separat och filstorleken ska vara minst 250kB.
Observera att man blir nekad inresa till Iran om man har israeliska stämplar i passet eller om det framgår i passet att man är född i Israel.

Senast 6 veckor före avresa ska dessutom följande handlingar skickas till oss:
• Pass i original
• Ifylld visumansökan för Iran. Två exemplar av ansökan (totalt 2 sidor) ifylld på engelska på dator, handskrivna ansökningar accepteras ej. Visumformulär hittar ni på vår hemsida www.iventustravel.se under Visum. Kontakta oss om ni inte har tillgång till Internet.
• Två passfoton i färg i original. Fotona ska vara nytagna, välliknande och av god kvalité.
• Försäkringsintyg som täcker resans del i Iran.


Visumformulär för Uzbekistan och Turkmenistan behövs ej fyllas i.

Vid utländskt medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Powered by Travelize