Vita havet med Solovetskijöarna

Resan startar i St Petersburg där tåget tar oss vidare till Sortavala i norra änden av Ladogasjön. Från Sortavala går färjan ut till det berömda Valamoklostret på en ö i Ladoga.

Färden fortsätter till Petrozavodsk vid sjön Onega.
Vi gör en rundtur i Petrozavodsk och tar sedan båten ut till sagoön Kizhi med sin vackra träkyrka full med kupoler.

Bussen tar oss vidare till Kem vid Vita havet för en färjetur ut till Solovetskijöarna, Vita havets pärla. Vi stannar ett par nätter på Solovetskijöarna och hänförs av den underbara naturen.

Ett av Rysslands största kloster grundades på öarna på 1400-talet och har en lång historia som grymt fångläger för motståndare till regimen ända från Ivan den Förskräckliges tid till Sovjettidens gulagläger. Idag är ögruppen ett kultur- och naturhistoriskt reservat. En av dagarna beger vi oss ut till Beluzjijnäset där man kan få se de vita valarna leka och spruta upp stora sprejmoln.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1
Avresa från Arlanda / Göteborg.
Vid ankomsten till Petersburg gör vi en kortare stadsrundtur. Vår guide berättar om St Petersburgs historia medan vi passerar och stannar till vid huvudgatan Nevskij Prospekt, Palatstorget med Generalstaben, Admiralitetet, Kyrkan på Blodet, den väldiga Kazankatedralen m.m.

Dag 2
Bussen tar oss till Isakskatedralen. Kyrkan är den största i St Petersburg och tog 40 år att bygga (1818-1858). Den största kupolen reser sig 101 meter över marken och är helt klädd i guld. Man ser den var man än befinner sig i staden. Vi vandrar runt inne i den väldiga katedralen medan vår guide berättar historien bakom de olika målningarna. Den vackra interiören är en mäktig och storslagen upplevelse. Här finns bl.a. en gigantisk takmålning av Karl Briullov.

Vi fortsätter vidare till Peter Paulfästningen som uppfördes 1703 av Peter den Store, samma år som det officiella grundandet av staden St Petersburg. Den rymmer förutom själva fästningen såväl den storslagna Peter-Paulkatedralen som övergivna fängelsehålor och en liten badstrand vid Neva.
Karl den XII var vid denna tid en farlig man för Ryssland och en av orsakerna till fästningens uppförande. Fästningen användes tidigare som fängelse för politiska fångar där Peter den Stores son var en av de första prominenta klienterna. Peter den Store såväl som de flesta ryska tsarer inklusive Nikolai Romanov och hans familj har gravsatts i katedralen.

Efter lunch åker vi ut till Katarinapalatset som ligger i Tsarskoje Selo, drygt 3 mil utanför St Petersburg. Palatset ritades av Rastrelli och skapades av kejsarinnan Elisabet. Senare byggdes slottet ut av Katarina den Stora.

Vi beundrar det magnifika palatset med bl.a. Rastrellis stora sal med den väldiga takmålningen. Bärnstensrummet var ursprungligen en gåva från den preussiska kungen Fredrik Vilhelm I till Peter den Store. Efter att ha demonterats och försvunnit under andra världskriget byggdes rummet upp igen i Katarinapalatset och återinvigdes år 2003. Bärnstensrummet är en storslagen upplevelse.

Dag 3
Ledigt på förmiddagen.

Efter lunch tar vi tåget mot Sortavala. Resan tar 5 timmar. Vid framkomsten incheckning på vårt hotell.

Sortavala fick stadsrättigheter 1632 och var en del av Sverige fram till freden i Nystad 1721 då ryssarna tog över. Sortavala är därmed den längst österut belägna staden som någonsin funnits i Sverige. Tillsammans med det övriga Gamla Finland (Viborgs län) återförenades staden med Finland 1812 men staden blev återigen rysk i samband med andra världskriget. Sortavala är en behaglig småstad.
 

Dag 4
Vi tar färjan över Ladogasjön till det berömda klostret Valamo på ön med samma namn. Under färden spanar vi efter sötvattenssälar som det finns gott om i Europas största insjö.

Sedan väntar en guidad tur i klostrets herrgård samt besök i Spaso-Preobrazjenskij domkyrka och munkförsamlingarna Voskresenskij och Gefsimanskij. Vi bjuds på en konsert med kyrkosång. Lunch serveras i klostrets matsal.

Vi tar båt tillbaka till Sortavala och sedan buss till Petrozavodsk.

Dag 5
Efter frukost åker vi till ön Kizhi med den snabba båten ”Kometa”. Resan tar en dryg timme. Där besöker vi Kizji, det världskända friluftsmuseet med nordrysk träarkitektur, som finns på Unescos världsarvslista.

I Pokrovskajakyrkan ser vi en etnografisk utställning. Därefter tar vi båten tillbaka över Onegasjön till Petrozavodsk, där vi gör en kortare stadsrundtur.

Dag 6
Under dagen reser vi norrut med buss mot Kem vid Vita Havet.

Vid framkomsten checkar vi in på vårt hotell och äter middag. 

Dag 7
Efter frukost tar vi färjan ut till Solovetskijöarna. Vi besöker Solovetskij kreml där vi lär känna klostrets historia och arkitektur.
Klostret bildades på 1400-talet och blev sedan en viktig krigsfästning på grund av sina kraftiga murar på upp till sex meter i tjocklek. Med sina starka väggar kom klostret även att användas som fängelse för oliktänkande, bland annat av Ivan den Förskräcklige. Också under sovjettiden användes byggnaderna som fängelse och arbetsläger. Idag är Solovetskijöarna ett naturreservat och kulturminnesmärke med historisk och arkitektonisk betydelse.

Efter lunch åker vi på en eftermiddagsutflykt med båt till Stora Zajatskijön. Resan tar en knapp timme. Där besöker vi ett gammalt hedniskt tempel där vi ser på stenlabyrinter, kult- och begravningsbyggnader och Rysslands äldsta båthamn i sten.

Dag 8
Vi gör en utflykt till Beluzjijnäset för att se belugavalar. Belugavalen kallas även kanarieval, p.g.a. sitt höga kvittrande läte, eller den vita valen p.g.a. sin omisskännliga vita färg. Arten är hotad men hit kommer en flock varje sommar för att samlas och äta. Vår guide berättar om de ystra valarna medan vi ser dem leka.

Dag 9
Utflykt till botaniska trädgården. Vi besöker en av Rysslands nordligaste trädgårdar, som är belägen på det forna klostrets mark. Här brukade munkarna odla växter från sydligare breddgrader, bl.a. meloner.
Vi får en sista titt på Solovetskijklostret från den underbara utsikten uppe på Aleksandrovskajabacken.

Efter lunch tar vi bussen till färjeläget och tar båten tillbaka till Kem. Vi äter middag i Kem och stiger sedan på nattåget som ska ta oss tillbaka till St Petersburg.

Dag 10
Vi anländer till St Petersburg strax efter kl 12. Vi åker till hotellet och checkar in.

Eftermiddagen fri för egna aktiviteter.

Vi ordnar biljetter till balett/opera på den världsberömda Marinskijteatern för de som vill.

Middag på kvällen.

Dag 11
Hemresa

Resfakta

Pris: fr. 21 850:-

Avresor
2020
Juni: 18
Juli: 2

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 15:35. Hemkomst kl. 15:05. Flygbolag: Air Baltic
Köpenhamn: Avresa kl. 14:45. Hemkomst kl. 13:40. Flygbolag: Air Baltic
Göteborg: Avresa kl. 14:00. Hemkomst kl. 13:30. Flygbolag: Air Baltic
Oslo: Avresa kl. 14:30. Hemkomst kl. 13:45. Flygbolag: Air Baltic

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm  / Köpenhamn / Göteborg - St Petersburg t/r
• Transfer flygplats - hotell t/r 
• Tåg St Petersburg - Sortavala
• Färja Sortavala - Valamo t/r
• Båt Petrozavodsk - Kizhi t/r
• Färja Kem - Solovetskijöarna t/r
• Buss Sortavala - Petrozavodsk - Kem
• Nattåg inkl plats i 4-bäddskupé Kem - St Petersburg 
• Alla transporter i övrigt
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Sortavala
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Petrozavodsk
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Kem
• 2 nätter 3-stjärnigt hotell i Solovetskijöarna
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i St Petersburg
• Frukost alla dagar
• Lunch alla dagar utom dag 10
• 6 middagar, Middag dag 1, 2, 3, 6, 9 och 10
• Stadsrundtur i St Petersburg
• Visning av Isakskatedralen I St Petersburg
• Besök på Peter Paul fästningen i St Petersburg
• Visning av Katarinapalatset med Bärnstensrummet i Tsarskoje Selo
• Guidad visning och konsert med kyrkosång på Valamo kloster
• Besök på ön Kizhi
• Stadsrundtur i Petrozavodsk
• Besök vid Solovetskij Kreml
• Utflykt med båt till Stora Zajatskijön, med besök på ett hedniskt tempel
• Båtutflykt till Beluzjijnäset för att se vita valar
• Utflykt till botaniska trädgården vid Solovetskij
• Engelsktalande lokalguider på Solovetskijöarna, i övrigt svensktalande lokalguider. 
• Svensktalande reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 2 400:-
• Ryskt visum för skandinavisk medborgare: fr. 750:-
• 2-bäddskupé på tåget sträckan Kem - St Petersburg: fr. 600:-

 

Avbeställningsskydd
Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Avbeställningsskyddet tecknas direkt med försäkringsbolaget och det är deras villkor som gäller. Du kan också vid behov beställa reseförsäkring via Gouda. Köp avbeställningskydd via Gouda

Visum

Visum krävs för svenska medborgare.
Visumhandlingar ska vara Iventus tillhanda senast 4 veckor före avresa.
Visumprocessen tar cirka 2 veckor och vi returnerar passet så fort visum är klart. Observera att handläggningstiden kan vara något längre under v.18-21 på grund av att ryska konsulatet håller stängt vissa dagar i början av maj.

Visum Ryssland
Följande krävs för visum:
- Pass i original
- Ifylld visumansökan
- Ett färgfoto
- Försäkringsintyg

Läs mer om visum till Ryssland 

Har du annat medborgarskap än svenskt kan andra regler gälla. Observera att om du inte är svensk medborgare kan reglerna vara olika beroende på om du är bosatt i Sverige eller inte. Det är ofta enklare om man är bosatt i Sverige. Kontakta oss för mer information.

Karta

Powered by Travelize