Zagreb weekend med Slovenien

Zagreb har på kort tid seglat upp som en av Europas populäraste weekenddestinationer.

Med ett spännande kulturliv, en rik historia och en mycket tilltalande stadskärna med behagliga kaféer och utsökta restauranger har Zagreb dragit till sig ett växande intresse.

Vi bor 4 nätter på ett högklassigt hotell i hjärtat av Zagreb och utforskar den kroatiska huvudstaden.

Vår reseledare tar oss även med på en dagsutflykt till Slovenien där vi provar vin i den berömda vinregionen Podravje och besöker de vackra städerna Ptuj och Maribor.

Som tillval erbjuder vi en heldagsutflykt till de fascinerande Postojnagrottorna och Sloveniens huvudstad Ljubljana.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1 Avresa från Skandinavien
Ankomst till Zagreb och transfer till vårt centralt belägna hotell. Efter incheckning tar vi en promenad och äter middag på en restaurang i centrum.

Zagreb har på kort tid seglat upp som en av Europas populäraste weekenddestinationer och det är lätt att förstå varför när man promenerar runt bland alla utekaféer i de centrala delarna.


Dag 2 Stadsrundtur Zagreb
Redan för 50-80 000 år sedan levde förhistoriska människor på Medvenicas sluttningar starx norr om Zagreb. Staden ligger i närheten av den tidigare romerska bosättningen Andautonia.

Dagens moderna Zagreb har dock sitt ursprung i de två bosättningarna Gradec och Kaptol. Gradec som var den sekulära stadsdelen och Kaptol som var kyrkans område. Idag pratar man gärna om ”Övre staden” som består av Gradec och Kaptol samt ”Nedre staden” där all kommers, barer och restauranger ligger.  Zagreb blev huvudstad på 1500-talet och införlivades i det Habsburgska riket 1529.

Efter frukost gör vi en rundtur med buss och tar sedan en promenad i stadens centrala delar innan vi går in i Gradec via stenporten som är den enda port som finns kvar sedan medeltiden. Gradec är en lugn oas i Zagreb. Guiden tar oss med på en promenad längs kullerstensgatorna och berättar om stadens historia medan vi passerar bl.a. St Markuskyrkan från 1300-talet, Zagrebs katedral samt det kroatiska parlamentet Sabors byggnad.
 
Nedre staden domineras av jugendhus från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Stadens centrum innehåller många grönområden tack vare arkitekten Milan Lenuci. Han skapade i början av 1900-talet en hästsko av parker som omsluter stadens mitt, ”Lenucis hästsko”.

Gemensam lunch. Efter måltiden kanske några av er väljer att på egen hand besöka den livliga marknaden i Dolac, Zagrebs svar på Hötorget, Kroatiska museet för naiv konst med över 1875 verk, Mimaramuseet med mer än 3700 konstverk och 1500 utställningsföremål från förhistorisk tid fram till 1920-tal eller Museet för brustna förhållanden - ett högst säreget museum.

2010 tilldelades Museet för brustna förhållanden Kenneth Hudson Award och kallades det mest innovativa och vågade museiprojektet i Europa. Idén till museet kom när filmproducenten Olinka Vistica och skulptören Drazen Grubusic 4 år långa förhållande tog slut. De började då skoja om att inrätta ett museum för att hysa deras överblivna personliga ägodelar. Det såg först ut att stanna vid bara ett skämt men tre år senare gjorde de slag i saken. Det forna paret bad sina vänner att donera föremål från tidigare kärleksrelationer och museets första kollektion började ta form.
 

Dag 3 Dagsutflykt till Ptuj och Maribor med vinprovning (Slovenien)
Vi lämnar Zagreb och Kroatien och når snart gränsen till Slovenien.

Strax därefter når vi Sloveniens äldsta stad Ptuj. Vår guide berättar hur väl stadens äldsta del reflekterar stadens olika tidsepoker med byggnader från 1200-talet fram till tidigt 1900-tal. De äldsta bevarade delarna är från 900-talet. Ptuj blev ockuperat av Nazityskland och var enbart bebott av tyskar mellan åren 1941-1944 enligt en överenskommelse mellan Hitler och Mussolini. Den slovenska befolkningen återvände sedan vid krigsslutet. Vår guide berättar hur detta har påverkat staden och befolkningen.

Ptuj är varje år i februari värd för en stor karneval med traditionella masker och seder som går tillbaka till urminnes tider. En stor sevärdhet som av Lonely Planet rankas som en av de tio mest intressante karnevalerna i världen.
Vi har nu även äntrat Sloveniens största vinregion, Podravje. Här lever vintraditionen vidare ända sedan kelterna, och därefter romarna, startade vinodlingar i regionen. Många vingårdar som är i bruk idag har en lång vintradition som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1500-talet.

Vi rör oss runt i regionen och passerar byarna Vurbek, Korena och Nebova och njuter av de vackra vingårdarna runt omkring oss. Vi stannar till vid en av dem och provar slovenska viner och njuter av en god lunch. Utöver de klassiska druvorna finner vi också viner gjorda av lokala druvor så som Istrska, alvazija och zelen. Låt oss se om Sloveniens unika läge med påverkan från både kontinentala och alpina förhållanden förhöjer vinsmaken ytterligare.

Vi rör oss sedan mot Sloveniens näst största stad Maribor. Staden nämns första gången år 1164 som en borg som skyddade området. I Maribors stadskärna finner vi förutom medeltida byggnader även fina exempel på arkitektur från renässansen och barocken. Vi passerar bland annat domkyrkan St Johannes med tydlig gotisk stil, Maribors domkyrka från 1100-talet i romansk stil, vattentornet och stadens huvudtorg. 

Maribor ger för många av oss, framförallt idrottsintresserade, positiva associationer. Här har våra svenska utförsåkare vunnit åtskilliga medaljer genom åren. Inte minst Anja Pärson och Pernilla Wiberg. En anledning till att vi skördat så många framgångar just i Maribor är att det finns många backar i Sverige som påminner om backen i Maribor. Låt oss se om vi kan få en glimt av Anja- och Pernilla-backen. Många svenska åkare brukar dessutom få lite extra stöd från publiken här. Förklaringen till det kan, utöver svenskarnas framgångar genom åren, ligga i att Ingemar Stenmark åkte på skidor av det slovenska märket Elan.


Dag 4 Ledig dag i Zagreb eller heldagstur till Postojnagrottorna och Ljubljana (Slovenien)
Ledig dag.

Mot tillägg erbjuder vi en heldagstur till Postojnagrottorna och Sloveniens huvudstad Ljubljana.

Tillval: Heldagstur Postojnagrottorna och Ljubljana
Vi avreser från Zagreb efter frukost och passerar gränsen till Slovenien ganska snart.  Vi stannar till vid Postojnagrottorna. Postojna är ett av de största grottsystemen i världen. Grottorna är upp till 2 mil långa och består av kalkstensformationer och underjordiska gallerier. Vi går ombord på ett tåg som tar oss långt in i berget och vandrar sedan runt en stund under sakkunnig ledning och beundrar naturens egna konstverk. Stalaktiterna och stalagmiterna växer ungefär 1 mm på 30 år och vissa av dem är nu flera meter långa. Det ger oss en uppfattning om hur gamla grottorna är. Det finns djur inne i grottorna som kan överleva upp till 10 år utan mat.

Vi fortsätter till Ljubljana där vi inleder med gemensam lunch i gamla stan.

Runt 2000 f.Kr. fanns pålade samhällen i Ljubljanas träskmarker. Världens äldsta hjul hittades 2003 i Ljubljanas träsk. Enligt forskare är hjulet 5100-5300 år gammalt. Här fanns en keltisk bosättning 500-100 f.Kr. och sedan kom romarna. Slaverna kom på 600-talet.

Ljubljana blev habsburgsk egendom 1278 och var så ända fram till 1918, de senare åren under Österrike-Ungern. Ottomanerna svepte in då och då, brände ner samt kidnappade unga pojkar till sin armé men de stannade inte kvar i staden. 

När första världskriget tog slut och Österrike-Ungern kollapsade tillföll Ljubljana det nya jugoslaviska konungariket. Efter Titos död 1980 och när den jugoslaviska federationen började vittra sönder förklarade Ljubljana 26 juni 1991 att Slovenien var självständigt. Den jugoslaviska militären svarade med flygbombningar av Ljubljana, som därmed fick det tveksamma epitetet att vara den första europeiska stad som flygbombats sedan 1945. Efter 10 dagar gav dock serberna (den jugoslaviska federationen) upp och Slovenien förblev självständigt.

För 10 år sedan bestämde borgmästaren att gamla stan och området runt floden i centrum skulle göras bilfritt. Ett klokt beslut som lyft Ljubljana till en helt ny nivå. Det är mycket behagligt att ströva runt i centrum nu och en uppsjö av nya barer, restauranger och utekaféer har växt upp.

Joze Plecnik var en slovensk arkitekt som hade stor påverkan på det moderna Wien såväl som Prag och Ljubljana. I Ljubljana ligger han bl.a. bakom trippelbron i centrum samt universitetsbiblioteket vars snedställda fönster ska föreställa böcker. Vissa tycker att biblioteksbyggnaden är förskräcklig och förstör området medan andra anser att den är vacker och innebär ett nytänkande – åsikter saknas i alla fall inte. Under vår promenad genom centrum passerar vi såväl trippelbron som biblioteket.

Vi åker sedan kabinbanan upp till slottet som ligger på en kulle mitt i staden. Här fanns en fästning redan på 1100-talet. Från fortet har man en magnifik utsikt över den slovenska huvudstaden.  Vi vandrar runt på slottsgården och de som vill klättrar upp i tornet. Vi andra tar en kopp kaffe och kopplar av i den sköna miljön. När Napoleon erövrade och besatte Ljubljana 1809-1813 använde han borgen som högkvarter och sjukhus.

Den mycket populäre borgmästaren Ivan Hribar köpte borgen 1906 för stadens räkning. Österrike-Ungern avsatte Hribar 1910 eftersom de tyckte att han blivit lite för populär och mäktig. Italien tog över staden ett par år under andra världskriget. 1941 var den åldrade Hribar på ett möte med de italienska fascisterna som ville att han skulle bli borgmästare på nytt och ge dem legitimitet. Efter mötet svepte Hribar in sig i den jugoslaviska flaggan och hoppade ner i Ljubljanicafloden och dränkte sig – en sann rebell ännu vid 90 års ålder!


Dag 5 Hemresa
Efter frukost ledig tid fram till avfärden mot Zagrebs flygplats.

Resfakta

Pris: fr. 10 950:-

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 11:50. Hemkomst kl. 17:40. Flygbolag: Austrian airlines/ Lufthansa
Köpenhamn: Avresa kl. 12:45. Hemkomst kl. 18:50. Flygbolag: Austrian airlines/ Lufthansa
Göteborg: Avresa kl. 12:00. Hemkomst kl. 18:05. Flygbolag: Austrian airlines/ Lufthansa

Vänligen observera att flygtiderna kan skilja sig åt mellan olika datum. Kontrollera vad som står när ni bokar resan. Det är tiden på bokningsbekräftelsen som gäller.

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Köpenhamn - Zagreb t/r med Lufthansa/ Austrian airlines via Frankfurt eller Wien
• Alla transfers och transporter
• 4 nätter på 4-stjärnigt hotell i centrala Zagreb. På resorna 19/5 och 18/8 bor vi på hotell  Dubrovnik och på avresan 15/9 på hotell Sheraton.
• Frukost varje dag.
• Lunch dag 2 och 3
• Middag dag 1
• Stadsrundtur i Zagreb, dag 2.
• Heldagsutflykt till Slovenien med vinprovning och besök i Ptuj och Maribor, dag 3.
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Svensktalande reseledare under hela resan. Under vistelsen i Zagreb är all guidning på svenska. På utflykterna till Slovenien kan viss guidning vara på engelska.

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 1 750:-
• Heldagstur inkl lunch till Postojnagrottorna och Ljubljana, dag 4: 1 475:-

 

Visum

Visum Kroatien och Slovenien
Visum behövs ej för nordiska medborgare. 

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Karta
Powered by Travelize