Albanien - Grekland - Nordmakedonien

Vi utforskar södra Albanien med de historiska städerna Gjirokastra och Butrint som bägge är upptagna på Unescos världsarvslista.

Den välkände svenskalbanen Josif Paparisto är vår ciceron under hela resan. Paparisto växte upp i Albanien under de stenhårda kommuniståren på 70- och 80-talet. Han kommer på ett lättsamt sätt att berätta för oss om såväl den tiden som utvecklingen på Balkan under de senaste trettio åren.

Guiden visar oss det magnifika Meteora i Grekland med sina fantastiska klosterkomplex högt uppe på klippor och tar oss med till den sköna kuststaden Thessaloniki med sin intressanta historia.

Vår reseledare berättar initierat om Alexander den Stores liv och leverne och vi besöker även Alexanders födelseplats Pella samt de gyllene kungagravarna i Vergina.

Josif tar också upp namnbråket mellan Grekland och Nordmakedonien och vilket av länderna som egentligen har "rätten" till Alexander den Store. Mer än 2000 år gamla händelser är i högsta grad levande även i dagens politiska debatt. Vi stannar till i Nordmakedoniens behagliga huvudstad Skopje och får höra mer om nordmakedoniernas syn på saken. 

Färden tar oss även till Balkans diamant; den underbara lilla staden Ohrid som omfamnar sjön med samma namn.

Vi besöker vingårdar, bondgårdar och mandarinodlingar, testar skaldjur i Ksamili och andra lokala specialiteter längs vägen. Vi bor på bekväma hotell med mycket bra lägen.

Det blir en blandning av historia, dagsaktuell politik, underbara landskap, högklassigt vin och spännande kulinariska upplevelser.  

 

 

Pris från:
27 850:-
Dagar:12
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 Skandinavien - Tirana - Ohrid
Avresa från Skandinavien till Tirana via Warszawa.

Ankomst Tiranas flygplats på eftermiddagen. Vi kliver på bussen för att färdas mot gränsen till Nordmakedonien, Alexander den Stores hemland. I Nordmakedonien heter han inte Alexander den Store utan Alexander Makedonskij.

Gränskontrollen är snabbt avklarad och vi är framme i Ohrid ca 16.00 och får ett par timmar ledigt före den gemensamma middagen.


Dag 2 Ohrid
Ohrid är kanske den vackraste platsen på Balkan. Staden omfamnar Ohridsjön på ett behagligt sätt och slingrar sig sedan sakta upp mot Tsar Samuils borg på toppen av berget. Ohrid har funnits i 3000 år och är en av Balkans absolut äldsta städer.

Guiden tar oss med på en kortare vandring innan vi flyttar över till en båt för att fortsätta vår utforskning på vattnet. Under båtturen njuter vi av de vackra vyerna och får bl.a. se den gamle jugoslaviske ledaren Titos sommarhus.

Resten av dagen är det fritt för egna strövtåg. Under antiken hette staden Lychnidos och den romerska handelsvägen Via Egnatia gick genom staden. I Ohrid finns mycket att studera för den historieintresserade. Här finns kullerstensgator från romartiden, teatrar från antiken och många spår från den bysantinska tiden. Man kan också ta en promenad längs den vackra sjöstranden. Staden deklarerades som världsarv av Unesco 1979.


Dag 3 Ohrid - Skopje
Efter frukost fortsätter vi mot Nordmakedoniens huvudstad Skopje. Vid framkomsten äter vi lunch och checkar sedan in på vårt hotell i centrum.

Skopje har en halv miljon invånare och ligger 2 mil från Serbien samt 3 mil från Bulgarien. Skopjeområdet har varit bebott i åtminstone 6000 år. Staden hade en snabb utveckling efter andra världskriget men processen avbröts tillfälligt 1963 då man drabbades av en jordbävning som raserade 80% av alla byggnader. Man hade tidigare en av Europas vackraste järnvägsstationer. Det i princip enda som finns kvar av den idag är klockan på fasaden som har stannat på exakt det klockslag som jordbävningen inträffade. Idag är Skopje en modern storstad men med ett lugnt och promenadvänligt centrum.

På eftermiddagen börjar vi utforska Skopje och besöker bl.a. stadens berömda stenbro, Moder Teresas hus (hon föddes i Skopje) samt den gamla karavanserajen Kapan Khan. 

I centrum har man nyligen byggt upp grandiosa monument över Alexander den Store och hans far. Många tycker att pengarna kunde använts bättre men ledningen ansåg det viktigt att stärka den unga statens identitet.

Vi strövar även runt i den turkiska basaren som är ett mycket mysigt område med en uppsjö av restauranger, kaféer och små butiker. Om stora delar av Albanien känns som Grekland kan Skopje liknas mer vid Istanbul, en blandning av Europa och Orienten. Det osmanska arvet gör sig mer påmint här.

Det pratas en hel del turkiska och det muslimska inflytandet gör att många restauranger i basaren inte serverar alkohol. Ibland kan man tvingas gå 50 meter extra för att få sin efterlängtade öl.


Dag 4 Skopje - Thessaloniki
Färden går vidare mot Thessaloniki. Innan vi passerar gränsen mot Grekland stannar vi till vid vingården Popova Kula i Demir Kapija där vi får en guidad visning. Efter visningen slår vi oss ner och provar några av gårdens viner samt äter lunch.

Vi fortsätter sedan till den pulserande, mytomspunna och sköna kuststaden Thessaloniki som omfamnar havet vid den Thermaiska bukten. Efter ankomst checkar vi in på vårt hotell i centrum och får ett par timmars vila innan den gemensamma middagen.


Dag 5 Thessaloniki
Thessaloniki är den grekiska regionen Makedoniens största stad.

Länge stoppade Grekland Nordmakedonien från inträde i EU och Nato. Det var först när Nordmakedonien bytte namn från Makedonien till Nordmakedonien som Grekland gav klartecken. Men många i Grekland är kritiska även mot detta namn. Många greker är också gramse på Nordmakedonien för att de försökt lägga beslag på Alexander den Store. De flesta greker betraktar inte Nordmakedonien som en egen stat. Enklast vore att plocka fram en tårtspade och dela upp landet mellan Albanien, Bulgarien och Grekland där Grekland naturligtvis får den största och finaste biten. Nordmakedonien å sin sida anser att de grekiska politikerna borde ägna åtminstone någon minut varje år åt Greklands ruttna ekonomi stället för att ägna all sin vakna tid åt meningslösa symbolfrågor. 

Det moderna Turkiets grundare, Kemal Atatürk, föddes i Thessaloniki 1881 som då var en del av det Osmanska riket. Han studerade senare i Bitola i nuvarande Nordmakedonien. Atatürk skapade Turkiet som en sekulär stat. Idag tar president Erdogan hela tiden små steg för att göra om Turkiet till ett muslimskt rike vilket oroar grannen Grekland.

Vår reseledare anayserar arvet som Grekland fått från Alexander den Store, Romerska riket, Bysantinska riket samt osmanerna. Kan Grekland navigera rätt framöver? 

Alexander den Stores halvsyster Thessaloniki gifte sig med Kassandros som senare blev Makedoniens nya kung. Kassandros ändrade namn på staden från Therma till Thessaloniki efter sin hustru. Staden blev senare en mycket viktig ort för såväl Romerska riket som det Bysantinska riket. Thessaloniki är också känt från Nya Testamentet i Bibeln. 

Vi gör en rundtur i staden och stannar till vid Vita tornet som ligger vid strandpromenaden och ses som en symbol för staden. Byggnaden uppfördes under den osmanska tiden som försvarsbyggnad för att skydda stadens hamn och användes senare som fängelse. Idag används tornet som ett bysantinskt kulturmuseum. Vi besöker även Sankt Demetriuskatedralen som är byggd ovanför det gamla romerska torget (Forum Romanum) samt Galerius triumfbåge, Hagia Sophia-katedralen och Rotundan. Flera av byggnaderna och monumenten som vi besöker är uppsatta på Unescos världsarvslista. 

Vi tar en promenad på Aristotelestorget som breder ut sig ner mot havet och är den givna samlingsplatsen för såväl lokalbor som turister. Vi slår oss ned på en restaurang vid torget och äter lunch samtidigt som vi kan studera folklivet.

Efter lunch är det fritt för egna aktiviteter. Vårt fina hotell ligger 5 minuters promenad från Aristotelestorget och strandpromenaden.


Dag 6 Thessaloniki - Pella - Vergina - Kalambaka
På morgonen lämnar vi Thessaloniki och påbörjar vår stora historiedag i Alexander den Stores tecken.

Vi beger oss först till Pella som blev huvudstad under Makedoniens storhetstid. Pella var även Filip II:s och Alexander den Stores födelseplats. Vi besöker utgrävningar här samt även ett museum till Alexander den Stores ära. I museet kan vi bl.a. beundra vackra golvmosaiker framställda genom pebble-teknik, makedoniernas fyndiga metod att använda stenar i olika färger för att framställa mosaik. Många av byggnaderna i Pella hade den typen av golv.

Vår ciceron visar oss sedan kungagravarna i Aigai numera Vergina. Aigai var huvudstad i det antika kungariket Makedonien och här begravdes de makedonska kungarna.

År 336 f.Kr. firade kung Filip II (Alexander den Stores far) sin dotter Kleopatras bröllop i Aigai. Men den uppsluppna bröllopsfesten fick en tragisk vändning när kungen mördades. 1977 grävdes gravkullarna ut och då fann man bl.a. Filip II:s grav. Vi besöker museet och överväldigas av den enorma rikedom som kungahuset besatt. I gravkammaren finner vi magnifika guld- och bruksföremål som kungen kunde ha användning för i sitt nästa liv.

Vi intar lunch i Vergina och fortsätter sedan mot Meteora och checkar in på vårt hotell i Kalambaka intill Meteora.


Dag 7 Meteora - Gjirokastra
Vi äter frukost ute på terrassen och kan njuta av det säregna landskapet i Meteora med klostren högt uppe på klipporna. Det är en magnifik vy.

Vi lämnar sedan hotellet för att besöka ett av klostren. Man måste vara propert klädd när man besöker ett kloster i Meteora. Damerna måste ha långärmat och inga korta kjolar. Herrarna får inte ha shorts.

Meteora är, efter Athos, Greklands största och viktigaste klosterkomplex och bestod en gång av 24 kloster varav sex fortfarande är aktiva grekisk-ortodoxa kloster. 

Meteora är en fantastisk skapelse med klostren spektakulärt placerade högt uppe på branta klippformationer av sandsten 400 meter ovanför dalen. 1988 blev Meteora upptaget som världsarv av Unesco. Vi vandrar runt i klostret och beundrar omgivningarna samt får chansen att ta resans vackraste bilder. 

Klostren började byggas på 1300-talet och var länge väldigt oåtkomliga. Vägar och trappor till klostren saknades helt. Såväl byggnadsmaterial som människor och mat hissades upp eller kom upp via stegar. Det var i samband med turkarnas expansion som munkarna letade sig hit för att anlägga byggnader som var svårare att inta för erövrarna. Vägar och trappor till klostren byggdes först på 1900-talet. 

Vi äter lunch i Meteora innan vi fortsätter vidare mot stenstaden Gjirokastra där vi checkar in på ett hotell i den gamla stadskärnan. Hela gamla delen av Gjirokastra är utnämnt till världsarv av Unesco tack vare den särpräglade ottomanska arkitekturen från 1600-talet; hundratals boningshus med karaktäristiska tak av sten samt träbalkonger och vita stenväggar.


Dag 8 Gjirokastra
Gjirokastra kallas även staden som glimrar eftersom kalkstenen på gågatorna och taken på stenhusen skimrar när det regnar. Under en förmiddagspromenad lär vi känna ”staden med tusen steg”, byggd på de branta sluttningarna på berget Mali med utsikt över floden Drinas dalgång.

Vi ser också Enver Hoxhas barndomshem som idag inhyser ett etnografiskt museum men som 1966-1991 var ett anti-fascist museum. Museet erbjuder idag en intressant inblick i dåtidens traditionella livsstil. Vår ciceron växte upp i Albanien när Enver Hoxha styrde landet. 

Vid lunchtid beger vi oss till Josifs vän som har en gård i utkanten av staden; här kommer vi att äta en välsmakande lunch alltmedan Josifs vän berättar om livet på landet och lite anekdoter från förr.

Tillbaka i Gjirokastra får vi egen tid att utforska staden och kanske köpa lite lokalt hantverk. Staden är över 2 500 år gammal och och bär många spår från det osmanska lant- och stadslivet. Trånga gator och trappor klättrar uppför sluttningarna. Från fästningen på toppen har man en magnifik utsikt över staden. Borgen är idag ett museum men användes tidigare som fängelse för politiska fångar. 

Den tidigare kommunistregimen utvecklade staden till ett industriellt och kommersiellt centrum, sannolikt mycket beroende på att det var diktatorns födelsetad. Efter kommunisternas fall 1991 gick dock staden kräftgång. Men 2005 blev Gjirokastras stadskärna såväl som fästningen upptaget som världsarv av Unesco vilket gjorde att intresset för staden vaknade till liv igen.

Här finns många traditionella hantverksbutiker och en trevlig basar. De som vill följer med guiden till museet över Ismail Kadare. Kadare anses som Albaniens största nu levande författare. Han föddes i Gjirokastra och har skrivit en del om staden. Många av hans romaner från albanernas historia finns utgivna på svenska. 


Dag 9 Gjirokastra - Butrint - Gjirokastra
Efter frukost beger vi oss söderut mot Butrint.

Vi stannar till vid en mandarinodling längs vägen där vi visas runt.

Vi besöker sedan den drygt 3000 år gamla staden Butrint, som idag är en stor och mycket stämningsfull arkeologisk park som finns med på Unescos världsarvslista. Det som gör Butrint unikt är alla monument från olika tidsåldrar som ligger inbäddade i det vackra landskapet.

På platsen finns spår efter 50 000 år gamla bosättningar. Här finns artefakter och strukturer från bronsåldern och fram till våra dagar. Under vår rundvandring ser vi bl.a. den välbevarade stadsmuren från 400-talet f.Kr., den stora bysantinska basilikan, en romersk teater och resterna av venetianska slott.

Många kända namn omnämns i historien om Butrint. Rom tog kontroll över staden år 167 f.Kr. och 44 f.Kr gjorde Julius Caesar Butrint till en belöningskoloni för soldater som kämpat med honom mot Pompejus. Butrint var länge en viktig hamnstad. Venedig köpte staden 1386 och i slutet av 1700-talet kom staden en kort tid under Napoleons besittning innan osmanerna tog över. Det arkeologiska museet i Butrint är inrymt i ett venetianskt slott från 1300-talet.

Vi åker sedan till den lilla orten Ksamili för lunch. Ksamili ligger vackert vid kullar som sluttar ner mot Joniska havet. I området finns stora odlingar med citrusfrukter och oliver. 

Här är sundet mot den grekiska ön Korfu som smalast, bara ett par km brett. I Ksamili ligger högklassiga skaldjursrestauranger på rad. För många greker är det en högtidsstund när man tar båten över det smala sundet som skiljer Korfu från Ksamili och får njuta av det albanska köket. Vi gör som de gamla grekerna och låter oss villigt ta del av havets läckerheter.

Vi kopplar av en stund i de sköna omgivningarn innan vi sätter os tillrätta i vår bekväma buss och återvänder till vårt hotell i Gjrokastra.


Dag 10 Gjirokastra - Berat - Tirana
Vi checkar ut från hotellet och styr kosan mot Berat, som är en av Albaniens stora sevärdheter och turistmål. På 1200-talet byggdes den befästa staden högst upp på en kulle med kontroll över floden Osums dalgång. Vi börjar däruppe där vi under en rundtur till fots besöker Berats urtida moskéer och kyrkor, slottet och gamla ännu bebodda hus.

Vi avslutar vårt besök med med en god lunch i borgen, varifrån man har en magnifik utsikt över bergen och dalgången. Det blir en unik upplevelse som ger en glimt av hur livet var när turkarna och det Ottomanska riket härskade över  Albanien.

Vi fortsätter sedan vidare mot Tirana där vi ska stanna 2 nätter på vårt eleganta hotell i centrum.


Dag 11 Tirana
Idag väntar Albaniens huvudstad Tirana med sina färgsprakande byggnader. En busstur tar oss genom Tirana till Bunkart 1 som ursprungligen byggdes 1972-1978 för att husera alla regeringstoppar, inklusive Enver Hoxha själv, i händelse av kärnvapenkrig. Efter kommunismens fall stod bunkern länge oanvänd men är nu omvandlat till ett museum. Det är en fantastisk sevärdhet, om än med en grym historia.

Efteråt gör vi en guidad promenad genom de centrala delarna av Tirana med dess fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skanderbegtorget stod för inte allt för länge sen diktatorn Enver Hoxha staty.

Numera domineras torget av en ryttarstaty med nationalhjälten Skanderbeg som var i osmansk tjänst när han 1443 konverterade till kristendom och ledde Albaniens kamp mot Osmanska riket. Han höll motståndarna på avstånd fram till sin död 1468. Därefter tog osmanerna över och styrde Albanien fram till början av 1900-talet. Skanderbeg försvarade främst Albanien som nation men ses av många européer som den som under lång tid hindrade islam att tränga in i västeuropa. Det finns statyer av Skanderbeg i bl.a. Rom, Skopje, Bryssel och Geneve och relativt nyligen döptes ett torg i Paris till Skanderbegtorget.

Guiden tar oss även med till det mystiska Kvarteret Blloku, den förbjudna staden i det stängda landet, där landets ledare levde skyddat och utan insyn.

Vi rundar av dagen med middag på Josifs och hans familjs favoritrestaurang där vi får smaka på skaldjur och fisk i en härlig blandning.


Dag 12 Hemresa
På förmiddagen tar vi bussen till flygplatsen och reser hem.

Resfakta

Pris: fr. 27 850:-

Avresa 2024
April: 
25


Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 07:50. Hemkomst kl. 18:40. Flygbolag: LOT Polish airlines
Göteborg: Avresa kl. 08:00. Hemkomst kl. 22:20. Flygbolag: LOT Polish airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 07:00. Hemkomst kl. 18:50. Flygbolag: LOT Polish airlines

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn – Tirana t/r
• Alla övriga transporter under resan med buss
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Ohrid
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Skopje
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Thessaloniki
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Kalambaka
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i Gjirokastra
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Tirana 
• Frukost varje dag.
• 9 luncher. Lunch dag 1-4 och 6-10.
• 7 middagar. Middag ingår dag 1, 3, 4, 6, 7 och 10-11.
• 1 glas vin eller öl/läsk/juice ingår vid alla luncher och middagar. Vatten ingår vid alla måltider.
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Svensktalande guide/reseledare under hela resan. Resan leds av svensk-albanen Josif Paparisto. 
• Engelsktalande guider på vissa platser i Grekland och Nordmakedonien.

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 3 850:-
 

 

Visum

Visum Albanien/Grekland/Nordmakedonien
Visum behövs ej för nordiska medborgare. Observera att passet måste vara giltigt minst 3 månader efter resans hemkomst.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
25/4 - 6/5StockholmAlbanien - Grekland - Nordmakedonien. Flyg Stockholm t/r.Mer än 427 850:-Boka
25/4 - 6/5KöpenhamnAlbanien - Grekland - Nordmakedonien. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 427 850:-Boka
25/4 - 6/5GöteborgAlbanien - Grekland - Nordmakedonien. Flyg Göteborg t/r.Mer än 427 850:-Boka