Albanien - Grekland - Nordmakedonien

Vi utforskar södra Albanien med de historiska städerna Gjirokastra och Butrint som bägge är upptagna på Unescos världsarvslista. Färden fortsätter till den mysiga kuststaden Saranda där vi stannar ett par nätter och njuter av de ljumma havsvindarna.

Guiden visar oss det magnifika Meteora i Grekland med sina fantastiska klosterkomplex högt uppe på klippor och tar oss med till den sköna hamnstaden Thessaloniki med sin intressanta historia. Vår reseledare berättar initierat om Alexander den Stores liv och leverne och vi besöker även Alexanders födelseplats Pella samt de gyllene kungagravarna i Vergina. Reseledaren tar också upp namnbråket mellan Grekland och Nordmakedonien och vilket av länderna som egentligen har "rätten" till Alexander den Store. Mer än 2000 år gamla händelser är i högsta grad levande även i dagens politiska debatt.

Under de avslutande dagarna i Nordmakedoniens behagliga huvudstad Skopje får vi höra mer om nordmakedoniernas syn på saken.

Vi stannar till på vingårdar i Grekland och Nordmakedonien, testar skaldjur i Ksamili och andra lokala specialiteter längs vägen. Vi bor på bekväma hotell med mycket bra lägen.

Det blir en blandning av historia, dagsaktuell politik, underbara landskap, högklassigt vin och spännande kulinariska upplevelser.  

 

 

Pris från:
20 850:-
Dagar:9
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 Durres
Avresa från Skandinavien till Tirana via Wien.

Ankomst Tiranas flygplats på eftermiddagen. Vi åker direkt till kuststaden Durres och checkar in på vårt hotell som ligger fint vid strandpromenaden i centrum.  

Durres grundades 627 f.Kr. under namnet Epidamnos. Den romerska härvägen Via Egnatia till Konstantinopel (känd för att knyta samman väst och öst) började i staden och flera av Romarrikets mäktiga och rika män, till exempel Cicero och Caesar, sägs ha tillbringat somrarna här.
 
Vi gör en kortare rundtur i staden och ser den gamla stadsmuren, amfiteatern m.m. Durres var en kort tid huvudstad i Albanien.

Vi äter sedan middag på en restaurang vid strandpromenaden i närheten av hotellet. 
 

Dag 2 Durres – Gjirokastra – Blå ögat – Saranda
Efter frukost åker vi en bit längs kusten innan vi tar av in mot landet till Gjirokastra. Vi tar en kopp kaffe vid framkomsten och börjar sedan utforska staden. 

Gjirokastra är över 2 500 år gammal och ligger på berget Mali, med utsikt över floden Drinas dalgång. Den gamla staden bär spår från det osmanska lant- och stadslivet. Trånga gator och trappor klättrar uppför sluttningarna. Från fästningen som vi besöker har man magnifik utsikt över staden. Borgen är idag ett museum men användes tidigare som fängelse för politiska fångar. 

Staden är känd som kommunistdiktatorns Enver Hoxhas födelsestad. Sannolikt var det en av orsakerna till att kommunistregimen utvecklade staden till ett industriellt och kommersiellt centrum. Efter kommunisternas fall 1991 har staden gått kräftgång. Men 2005 blev Gjirokastras stadskärna såväl som fästningen upptaget som världsarv av Unesco. Det är de gamla husen där taken är täckta av sten som banade väg för denna utnämning. Gjirokastra kallas ofta för Stenstaden.

Efter gemensam lunch får ni en stund att själva promenera runt i den mysiga lilla staden. Här finns många traditionella hantverksbutiker och en trevlig basar. De som vill följer med guiden till det etnografiska museet eller museet över Ismail Kadare. Det etnografiska museet är uppfört i Enver Hoxhas barndomshem och var 1966-1991 ett anti-fascist museum. Museet erbjuder idag en intressant inblick i dåtidens traditionella livsstil. 

Ismail Kadare anses som Albanien största nu levande författare. Han föddes i Gjirokastra och har skrivit en del om staden. Många av hans romaner från albanernas historia finns utgivna på svenska. 

Vi fortsätter sedan söderut och stannar till vid källan ”Blå ögat” som är ett spännande naturfenomen. Det är en plats där klarblått vatten bubblar fram ur en mer än 50 meter djup underjordisk flod och sedan rinner vidare ner till en damm.

Bussen tar oss sedan fram till den populära turistorten Saranda som ligger vackert vid havet. Vi checkar in och flanerar en stund längs den mysiga strandpromenaden.


Dag 3 Saranda – Butrint –  Saranda
På förmiddagen besöker vi Butrint nationalpark som ligger 25 km från Saranda. Butrint skapades år 2000 och är Unesco-skyddad. Det som gör Butrint unikt är alla monument från olika tidsåldrar som ligger inbäddade i det vackra landskapet. På platsen finns spår efter 50 000 år gamla bosättningar. Här finns artefakter och strukturer från bronsåldern och fram till våra dagar. Under vår rundvandring ser vi bl.a. den välbevarade stadsmuren från 400-talet f.Kr., den stora bysantinska basilikan, en romersk teater och resterna av venetianska slott.

Många kända namn omnämns i historien om Butrint. Rom tog kontroll över staden år 167 f.Kr. och 44 f.Kr gjorde Julius Caesar Butrint till en belöningskoloni för soldater som kämpat med honom mot Pompejus. Butrint var länge en viktig hamnstad. Venedig köpte staden 1386 och i slutet av 1700-talet kom staden en kort tid under Napoleons besittning innan osmanerna tog över.

Det arkeologiska museet i Butrint är inrymt i ett venetianskt slott från 1300-talet.

Vi åker sedan till den lilla orten Ksamili för lunch. Ksamili ligger vackert vid kullar som sluttar ner mot Joniska havet. I området finns stora odlingar med citrusfrukter och oliver. 

Här är sundet mot den grekiska ön Korfu som smalast, bara ett par km brett. I Ksamili ligger högklassiga skaldjursrestauranger på rad. För många greker är det en högtidsstund när man tar båten över det smala sundet som skiljer Korfu från Ksamili och får njuta av det albanska köket. Vi gör som de gamla grekerna och låter oss villigt ta del av havets läckerheter.

Vi återvänder sedan till hotellet. Resten av dagen fritt för egna aktiviteter. En kvällspromenad förbi alla kafeer, restauranger och marknadsstånd där man säljer det mesta i hantverksväg är en trevlig stund.
 

Dag 4 Saranda – Ioannina – Meteora
Efter frukost beger vi oss mot Grekland. Vi når gränsen efter en timme och efter ytterligare en timme är vi framme i Ioannina. Vi stannar till för lunch på en vingård utanför staden och får prova ett par grekiska viner.

Sedan fortsätter vi till vårt hotell i Kalambaka. Vi checkar in och byter kanske kläder. Man måste vara propert klädd när man besöker ett kloster i Meteora. Damerna måste ha långärmat och inga korta kjolar. Herrarna får inte ha shorts.

Meteora är, efter Athos, Greklands största och viktigaste klosterkomplex och bestod en gång av 24 kloster varav sex fortfarande är aktiva grekisk-ortodoxa kloster. 

Meteora är en fantastisk skapelse med klostren spektakulärt placerade högt uppe på branta klippformationer av sandsten 400 meter ovanför dalen. 1988 blev Meteora upptaget som världsarv av Unesco. Vi besöker ett av klostren och kan vandra runt och beundra omgivningarna samt ta resans vackraste bilder. 

Klostren började byggas på 1300-talet och var länge väldigt oåtkomliga. Vägar och trappor till klostren saknades helt. Såväl byggnadsmaterial som människor och mat hissades upp eller kom upp via stegar. Det var i samband med turkarnas expansion som munkarna letade sig hit för att anlägga byggnader som var svårare att inta för erövrarna. Vägar och trappor till klostren byggdes först på 1900-talet. 
 

Dag 5 Meteora – Vergina – Pella – Thessaloniki
Vi äter frukost ute på terrassen och kan återigen njuta av det säregna landskapet och klostren högt uppe på klipporna.

Vi lämnar sedan Meteora och påbörjar vår stora historiedag. Vi beger oss först till kungagravarna i Aigai numera Vergina. Aigai var huvudstad i det antika kungariket Makedonien och här begravdes de makedonska kungarna.

År 336 f.Kr. firade kung Filip II (Alexander den Stores far) sin dotter Kleopatras bröllop i Aigai. Men den uppsluppna bröllopsfesten fick en tragisk vändning när kungen mördades. 1977 grävdes gravkullarna ut och då fann man bl.a. Filip II:s grav. Vi besöker museet och överväldigas av den enorma rikedom som kungahuset besatt. I gravkammaren finner vi magnifika guld- och bruksföremål som kungen kunde ha användning för i sitt nästa liv.

Vi intar lunch i Vergina och fortsätter sedan till Pella som blev huvudstad under Makedoniens storhetstid. Pella var även Filip II:s och Alexander den Stores födelseplats. Vi besöker utgrävningar här samt även ett museum till Alexander den Stores ära. I museet kan vi bl.a. beundra vackra golvmosaiker framställda genom pebble-teknik, makedoniernas fyndiga metod att använda stenar i olika färger för att framställa mosaik. Många av byggnaderna i Pella hade den typen av golv.
 
Färden går sedan vidare till den pulserande, mytomspunna och sköna hamnstaden Thessaloniki som omfamnar havet vid den Thermaiska bukten. 


Dag 6 Thessaloniki
Thessaloniki är den grekiska regionen Makedoniens största stad.

Länge stoppade Grekland Nordmakedonien från inträde i EU och Nato. Det var först när Nordmakedonien bytte namn från Makedonien till Nordmakedonien som Grekland gav klartecken. Men många i Grekland är kritiska även mot detta namn. Många greker är också gramse på Nordmakedonien för att de försökt lägga beslag på Alexander den Store. De flesta greker betraktar inte Nordmakedonien som en egen stat. Enklast vore att plocka fram en tårtspade och dela upp landet mellan Albanien, Bulgarien och Grekland där Grekland naturligtvis får den största och finaste biten. Nordmakedonien å sin sida anser att de grekiska politikerna borde ägna åtminstone någon minut varje år åt Greklands ruttna ekonomi stället för att ägna all sin vakna tid åt meningslösa symbolfrågor. 

Det moderna Turkiets grundare, Kemal Atatürk, föddes i Thessaloniki 1881 som då var en del av det Osmanska riket. Han studerade senare i Bitola i nuvarande Nordmakedonien. Atatürk skapade Turkiet som en sekulär stat. Idag tar president Erdogan hela tiden små steg för att göra om Turkiet till ett muslimskt rike vilket oroar grannen Grekland.

Vår reseledare anayserar arvet som Grekland fått från Alexander den Store, Romerska riket, Bysantinska riket samt osmanerna. Kan Grekland navigera rätt framöver? 

Alexander den Stores halvsyster Thessaloniki gifte sig med Kassandros som senare blev Makedoniens nya kung. Kassandros ändrade namn på staden från Therma till Thessaloniki efter sin hustru. Staden blev senare en mycket viktig ort för såväl Romerska riket som det Bysantinska riket. Thessaloniki är också känt från Nya Testamentet i Bibeln. 

Vi gör en rundtur i staden och stannar till vid Vita tornet som ligger vid strandpromenaden och ses som en symbol för staden. Byggnaden uppfördes under den osmanska tiden som försvarsbyggnad för att skydda stadens hamn och användes senare som fängelse. Idag används tornet som ett bysantinskt kulturmuseum. Vi besöker även Sankt Demetriuskatedralen som är byggd ovanför det gamla romerska torget (Forum Romanum) samt Galerius triumfbåge, Hagia Sophia-katedralen och Rotundan. Flera av byggnaderna och monumenten som vi besöker är uppsatta på Unescos världsarvslista. 

Vi tar en promenad på Aristotelestorget som breder ut sig ner mot havet och är den givna samlingsplatsen för såväl lokalbor som turister. Vi slår oss ned på en restaurang vid torget och äter lunch samtidigt som vi kan studera folklivet.

Efter lunch är det fritt för egna aktiviteter. Vårt fina hotell ligger 5 minuters promenad från Aristotelestorget och strandpromenaden.
 

Dag 7 Thessaloniki – Stobi winery – Skopje
Efter frukost går färden mot Nordmakedonien och dess huvudstad Skopje. Det tar en timme till gränsen. 

Efter gränspassagen tar det ytterligare en timme till den antika staden Stobi som ligger omsluten av den berömda vinregionen Tikvesh. Vi stannar till för lunch och vinprovning på Stobi winery, Stobi winery är välkänt i Nordmakedonien för sina högklassiga viner.
 
När vi känner oss nöjda med vinintaget fortsätter resan mot huvudstaden Skopje där vi checkar in på vårt hotell i centrum.


Dag 8 Skopje
På förmiddagen utforskar vi Skopje. Skopje har en halv miljon invånare och ligger 2 mil från Serbien samt 3 mil från Bulgarien. Skopjeområdet har varit bebott i åtminstone 6000 år. Staden hade en snabb utveckling efter andra världskriget men processen avbröts tillfälligt 1963 då man drabbades av en jordbävning som raserade 80% av alla byggnader. Man hade tidigare en av Europas vackraste järnvägsstationer. Det i princip enda som finns kvar av den idag är klockan på fasaden som har stannat på exakt det klockslag som jordbävningen inträffade. Idag är Skopje en modern storstad men med ett lugnt och promenadvänligt centrum.

Vi besöker bl.a. stadens berömda stenbro, Moder Teresas hus (hon föddes i Skopje) samt den gamla karavanserajen Kapan Khan. 

I centrum har man nyligen byggt upp grandiosa monument över Alexander den Store (i Nordmakedonien känd som Alexander Makedonskij) och hans far. Många tycker att pengarna kunde använts bättre men ledningen ansåg det viktigt att stärka den nya statens identitet.

Vi strövar även runt i den turkiska basaren som är ett mycket mysigt område med en uppsjö av restauranger, kaféer och små butiker. Om Albanien och Grekland känns som nära släktingar upplevs Skopje snarare som en syster till Turkiet. Det osmanska arvet gör sig mer påmint här.

Det pratas en hel del turkiska och det muslimska inflytandet gör att många restauranger i basaren inte serverar alkohol. Ibland kan man tvingas gå 50 meter extra för att få sin efterlängtade öl.

Vi äter lunch på en lokal restaurang i basaren. Efter maten är resten av dagen fri för egna strövtåg och avslutande shopping.
 

Dag 9 Hemresa
På förmiddagen tar vi bussen till flygplatsen.

Vi återvänder till Skandinavien på eftermiddagen efter mellanlandning i Wien.

Resfakta

Pris: fr. 20 850:-

Avresor 2022
September: 14

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 09:35. Hemkomst kl. 17:30. Flygbolag: Austrian airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 10:05. Hemkomst kl. 17:00. Flygbolag: Austrian airlines

Vi kan även hjälpa till med flyg från Göteborg och Oslo.

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Köpenhamn – Tirana via Wien
• Flyg Skopje – Stockholm/ Köpenhamn via Wien
• Alla övriga transporter under resan med buss
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Durres
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Saranda
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Kalambaka
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Thessaloniki
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Skopje. 
• Frukost varje dag.
• 7 luncher. Lunch dag 2-8.
• 4 middagar. Middag ingår dag 1, 2, 5 och 8.
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Engelsktalande lokalguider
• Svensk reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 2 850:-
 

 

Visum

Visum Albanien/Grekland/Nordmakedonien
Visum behövs ej för nordiska medborgare. Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans hemkomst.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
14/9 - 22/9Stockholm Albanien - Grekland - Nordmakedonien. Flyg Stockholm t/r.Mer än 420 850:-Boka
14/9 - 22/9KöpenhamnAlbanien - Grekland - Nordmakedonien. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 420 850:-Boka
Powered by Travelize