Albanien

En rundresa i Albanien där vi njuter av vackra landskap, antika städer, mysiga vingårdar och kopplar av ett par dagar vid den albanska rivieran.

Den välkände svenskalbanen Josif Paparisto är vår ciceron under hela resan och han tar oss med till sina undangömda smultronställen i landet.

Paparisto växte upp i Albanien under de stenhårda kommuniståren på 70- och 80-talet. Han kommer på ett lättsamt sätt att berätta för oss om såväl den tiden som utvecklingen av Albanien under de senaste trettio åren.

Vi bor på högklassiga hotell med bra lägen och äter på restauranger som valts ut med omsorg. Vin ingår vid samtliga luncher och middagar.
 

Pris från:
20 850:-
Dagar:8
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 Durres - Gjirokastra
Flyg via Warszawa till Tirana där Josif, vår svensktalande guide, möter oss på flygplatsen och vi reser med buss till kuststaden Durres, Albaniens näst största stad.

Vår reseledare tar oss med på en intressant stadsrundtur där vi får vi se Balkans största romerska amfiteater och det venetianska tornet.

Vi fortsätter sedan vidare mot stenstaden Gjirokastra. Vi stannar till för gemensam middag längs vägen. Vid framkomsten checkar vi in på ett hotell i den gamla stadskärnan. Hela gamla delen av Gjirokastra är utnämnt till världsarv av Unesco tack vare den särpräglade ottomanska arkitekturen från 1600-talet; hundratals boningshus med karaktäristiska tak av sten samt träbalkonger och vita stenväggar.


Dag 2 Gjirokastra
Gjirokastra kallas även staden som glimrar eftersom kalkstenen på gågatorna och taken på stenhusen skimrar när det regnar. Under en förmiddagspromenad lär vi känna ”staden med tusen steg”, byggd på de branta sluttningarna på berget Mali med utsikt över floden Drinas dalgång.

Vi ser också Enver Hoxhas barndomshem som idag inhyser ett etnografiskt museum men som 1966-1991 var ett anti-fascist museum. Museet erbjuder idag en intressant inblick i dåtidens traditionella livsstil. Vår ciceron växte upp i Albanien när Enver Hoxha styrde landet. 

Vid lunchtid beger vi oss till Josifs vän som har en gård i utkanten av staden; här kommer vi att äta en välsmakande lunch alltmedan Josifs vän berättar om livet på landet och lite anekdoter från förr.

Tillbaka i Gjirokastra får vi egen tid att utforska staden och kanske köpa lite lokalt hantverk. Staden är över 2 500 år gammal och och bär många spår från det osmanska lant- och stadslivet. Trånga gator och trappor klättrar uppför sluttningarna. Från fästningen på toppen har man en magnifik utsikt över staden. Borgen är idag ett museum men användes tidigare som fängelse för politiska fångar. 

Den tidigare kommunistregimen utvecklade staden till ett industriellt och kommersiellt centrum, sannolikt mycket beroende på att det var diktatorns födelsetad. Efter kommunisternas fall 1991 gick dock staden kräftgång. Men 2005 blev Gjirokastras stadskärna såväl som fästningen upptaget som världsarv av Unesco vilket gjorde att intresset för staden vaknade till liv igen.

Här finns många traditionella hantverksbutiker och en trevlig basar. De som vill följer med guiden till museet över Ismail Kadare. Kadare anses som Albaniens största nu levande författare. Han föddes i Gjirokastra och har skrivit en del om staden. Många av hans romaner från albanernas historia finns utgivna på svenska. 


Dag 3 Gjirokastra – Butrint –  Dhermi
Vi checkar ut från hotellet i Gjirokastra och beger oss söderut mot Butrint. Vi stannar till vid en mandarinodling längs vägen där vi visas runt.

Vi besöker sedan den drygt 3000 år gamla staden Butrint, som idag är en stor och mycket stämningsfull arkeologisk park som finns med på Unescos världsarvslista. Det som gör Butrint unikt är alla monument från olika tidsåldrar som ligger inbäddade i det vackra landskapet.

På platsen finns spår efter 50 000 år gamla bosättningar. Här finns artefakter och strukturer från bronsåldern och fram till våra dagar. Under vår rundvandring ser vi bl.a. den välbevarade stadsmuren från 400-talet f.Kr., den stora bysantinska basilikan, en romersk teater och resterna av venetianska slott.

Många kända namn omnämns i historien om Butrint. Rom tog kontroll över staden år 167 f.Kr. och 44 f.Kr gjorde Julius Caesar Butrint till en belöningskoloni för soldater som kämpat med honom mot Pompejus. Butrint var länge en viktig hamnstad. Venedig köpte staden 1386 och i slutet av 1700-talet kom staden en kort tid under Napoleons besittning innan osmanerna tog över. Det arkeologiska museet i Butrint är inrymt i ett venetianskt slott från 1300-talet.

Vi åker sedan till den lilla orten Ksamili för lunch. Ksamili ligger vackert vid kullar som sluttar ner mot Joniska havet. I området finns stora odlingar med citrusfrukter och oliver. 

Här är sundet mot den grekiska ön Korfu som smalast, bara ett par km brett. I Ksamili ligger högklassiga skaldjursrestauranger på rad. För många greker är det en högtidsstund när man tar båten över det smala sundet som skiljer Korfu från Ksamili och får njuta av det albanska köket. Vi gör som de gamla grekerna och låter oss villigt ta del av havets läckerheter.

Färden fortsätter vidare till Dhermi, en liten badort vid den albanska rivieran, där vi checkar in på vårt eleganta hotell. Vi får ett par timmar ledigt innan middagen. Några kanske passar på att ta ett dopp i Joniska havet eller kopplar av vid hotellets vackra pool innan den gemensamma middagen.

Vägg i vägg med Dhermi ligger stranden Palasa som är känd som platsen där Julius Caesar och hans trupper landsteg i sitt krig mot Pompejus.


Dag 4 Dhermi
Efter frukost tar vi en liten paus och kopplar av vid havet. På förmiddagen finns tid att njuta av stranden och det turkosblå vattnet på egen hand. Vill man istället aktivera sig finns möjlighet att följa med vår guide till byn Dhermi på en kortare vandring med fina vyer. Lunch serveras på hotellet och under eftermiddagen gör vi en utflykt till Himara. Guiden tar oss med på en vandring genom Himaras äldre kvarter. 

Porto Palermo intill Himara är en är en populär hamn i Himara som Ali Pasha Tepelena av Jannina gav som en gåva till sin unga fru Vasilikia. Porto Palermobukten har en lång dramatisk historia från medeltida pirater och fram till att bli Ali Pashas fäste. Vår reseledare berättar om områdets spännande och stundtals våldsamma historia.

Tillbaka i Dhermi intas middag på en mysig lokal restaurang med havsutsikt. 


Dag 5 Dhermi - Berat - Tirana
Vi checkar ut från hotellet i Dhermi och styr kosan mot Berat, som är en av Albaniens stora sevärdheter och turistmål. På 1200-talet byggdes den befästa staden högst upp på en kulle med kontroll över floden Osums dalgång. Vi börjar däruppe där vi under en rundtur till fots besöker Berats urtida moskéer och kyrkor, slottet och gamla ännu bebodda hus.

Vi avslutar vårt besök med med en god lunch i borgen, varifrån man har en magnifik utsikt över bergen och dalgången. Det blir en unik upplevelse som ger en glimt av hur livet var när turkarna och det Ottomanska riket härskade över  Albanien.

Vi fortsätter sedan vidare mot Tirana där vi ska stanna 3 nätter på vårt eleganta hotell i centrum.


Dag 6 Tirana - Shkodra - Tirana
Idag tar vår reseledare med oss på en spännande heldagsutfärd till Shkodra som ligger vid södra sidan av Shkodrasjön. Vi besöker en vingård och en bondgård där vi äter en lunch som både vad gäller smaker och fantasifulla presentationer skulle platsa på vilken lyxig gourmetkrog som helst.

Efter måltiden går färden vidare mot Rozafaborgen och Shkodra som är en katolsk stad, präglad av italiensk och österrikisk arkitektur. Vi besöker bl.a. stadens världsberömda katedral innan vi vänder åter mot huvudstaden.


Dag 7 Tirana
Idag väntar Albaniens huvudstad Tirana med sina färgsprakande byggnader. En busstur tar oss genom Tirana till Bunkart 1 som ursprungligen byggdes 1972-1978 för att husera alla regeringstoppar, inklusive Enver Hoxha själv, i händelse av kärnvapenkrig. Efter kommunismens fall stod bunkern länge oanvänd men är nu omvandlat till ett museum. Det är en fantastisk sevärdhet, om än med en grym historia.

Efteråt gör vi en guidad promenad genom de centrala delarna av Tirana med dess fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skanderbegtorget stod för inte allt för länge sen diktatorn Enver Hoxha staty.

Numera domineras torget av en ryttarstaty med nationalhjälten Skanderbeg som var i osmansk tjänst när han 1443 konverterade till kristendom och ledde Albaniens kamp mot Osmanska riket. Han höll motståndarna på avstånd fram till sin död 1468. Därefter tog osmanerna över och styrde Albanien fram till början av 1900-talet. Skanderbeg försvarade främst Albanien som nation men ses av många européer som den som under lång tid hindrade islam att tränga in i västeuropa. Det finns statyer av Skanderbeg i bl.a. Rom, Skopje, Bryssel och Geneve och relativt nyligen döptes ett torg i Paris till Skanderbegtorget.

Guiden tar oss även med till det mystiska Kvarteret Blloku, den förbjudna staden i det stängda landet, där landets ledare levde skyddat och utan insyn.

Vi rundar av dagen med middag på Josifs och hans familjs favoritrestaurang där vi får smaka på skaldjur och fisk i en härlig blandning.


Dag 8 Fritid och hemresa
Förmiddagen är ledig för egna strövtåg i Tirana. Och kanske lite avslutande shopping.

Vi checkar ut och äter gemensam lunch innan vi tar oss till den närliggande flygplatsen för att återvända hem till Skandinavien.

Resfakta

Pris: fr. 20 850:-

Avresor 2024
September: 24

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 10:30. Hemkomst kl. 22:20. Flygbolag: LOT Polish airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 10:40. Hemkomst kl. 22:10. Flygbolag: LOT Polish airlines
Göteborg: Avresa kl. 08:00. Hemkomst kl. 22:20. Flygbolag: LOT Polish airlines

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn – Tirana t/r via Warszawa.
• Alla övriga transporter under resan med buss
• 2 nätter på 4-stjärniga hotel Fantasy med perfekt läge i centrum av Gjirokastra.
• 2 nätter på eleganta Hotel Stephen Seaside i Dhermi. Hotellet har ett vackert poolområde samt egen privat strand vid havet.
• 3 nätter på 5-stjärnigt hotell i centrum av Tirana.
• Frukost alla dagar.
• 6 luncher. Lunch ingår dag 2-6 samt dag 8.
• 5 middagar. Middag dag 1, 3-5 och dag 7.
• 1 glas vin eller öl/läsk/juice ingår vid alla luncher och middagar. Vatten ingår vid alla måltider.
• Vingårdsbesök med vinprovning.
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Svensktalande guide/reseledare under hela resan. Resan leds av svensk-albanen Josif Paparisto. 

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 2 850:-
 

 

Visum

Visum Albanien
Visum behövs ej för nordiska medborgare. Observera att passet måste vara giltigt minst 3 månader efter resans hemkomst.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

September 2024

24/9 - 1/10StockholmAlbanien. Flyg Stockholm t/r320 850:-Boka
24/9 - 1/10KöpenhamnAlbanien. Flyg Köpenhamn t/r222 850:-Boka
24/9 - 1/10GöteborgAlbanien. Flyg Göteborg t/r320 850:-Boka
Powered by Travelize